Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:42
missa94
Abone

Ahiret Hayatı Sonsuz mu?

Ahiret Hayatı Sonsuz mu?

Kayıtsız Üye
Ahiret Hayatı Sonsuz mu?


Cevap: Ahiret Hayatı Sonsuz mu?

Muhasibi
Ahiret, fani, yani ölümlü ve sonlu olan dünya hayatından sonra başlayan ölümsüz ve sonsuz hayat demektir. Kur’ân-ı Kerim ölümden önceki hayata dünya hayatı ölümden sonra başlayan hayata ise ahret hayatı demektedir. Kur’ân-ı Kerimde ahretin tarifi budur. Dünya hayatı oyun ve oyalanmadan ibarettir. Gerçek hayat ise ahret hayatıdır. Keşke bilseydiniz (Ankebut, 29:64) ayeti bunu ifade etmektedir.

Okudunuz mu?  Kadının Televizyona Çıkması Günah Mı

Kur’ân-ı Kerimin hayatla ilgili üzerinde durduğu üç temel kavram vardır: Ölüm, kıyamet ve ahret. Ölüm hayatın sonu değil, ruhun bedenden ayrılmasıdır. Kıyamet, fani dünyanın ölümü, yani ahret hayatına dönüşmesidir. Ahiret ise insan ruhunun bedeni terk ederek kıyamete kadar âlem-i berzah denen kabir âlemine geçmesi ve ruhani bir hayata başlamasıdır. Kıyametten sonra ahret hayatının ikinci safhası ise, bedensel diriliş ve ruhların yeniden bedenlere girmesi ile yeniden doğması ve hesaba çekilişi, hesabın durumuna göre cennet ve cehennemde devam edecek olan ölümsüz, yani ebedî ve sonsuz bir hayat safhasıdır.

Okudunuz mu?  Necaset Bulaşması

Dünya hayatının fani olması, varlıkların fani, yani sonradan yaratılmış olduğunun delilidir. Yeniden diriliş, yaratıcının ebedi varlığının delilidir. Zira Allah baki/ölümsüz olmasa yeniden diriliş mümkün olmaz. Ahret hayatının ebedi/sonsuz olması ise Allah’ın ebedî ve sonsuz bir hayata sahip olmasındandır. Allah ebedi olduğu için yarattığı varlıkların da ebedi olmasını ister ve istemiştir. Bu nedenle öldükten sonra yeniden dirilişle başlayacak olan hayat ebedi bir hayattır. Bu nedenle iyilerin yurdu olan cennet, kötülerin yurdu olan cehennem her ikisi de ebedi/sonsuzdur.

Okudunuz mu?  Sürekli olarak kocasının ağzına küfreden bir kadının dini nikahı ne olur?

Ebedî demek sonsuz demektir. Ebedî Arapça bir kelimedir. Sonsuz ise onun karşılığı olan Türkçe bir kelimedir.

Gelelim Ahiret hayatı ile Cennet ve Cehennem hayatı arasındaki farka:

Cennet hayatı sonsuzdur. Kabul ediyorum. Cehennem hayatı da sonsuzdur bunu da kabul ediyorum. Ahiret hayatı ise sonsuz değildir. Ahiret hayatının sonsuz olduğunu kabul etmiyorum ifadeleri arasındaki çelişkiyi görmemek mümkün mü?

Okudunuz mu?  Oyunda kilise yaptırmak ve puta tapmak şirk mi

Gerçekte olmayan hayal dünyasında vardır. Gerçekte olmadığı halde hayal dünyasında olan şeylere Safsata denir. Safsata ise saçmadır.

Ahiretin bir bölümü olan cennetin ve cehennemin sonsuzluğunu kabul edip cenneti ve cehennemi içine alan ahretin sonsuzluğunu kabul etmemek hem çelişki, hem safsata, hem de saçmadır. Bu bir evin varlığını kabul etmediği halde odalarının varlığından bahsederek onların güzelliğini ve bodrumunun çirkinliğini anlatmaya benzer.

Okudunuz mu?  Kurban bayramı ile ilgili vaaz ve nasihatler

Bir diğer husus: Kur’an ve Hadis Zaruriyat denilen beş duyu ile bilinen ve herkesin bildiği temel bilgileri gereksiz yere tekrar etmez. Aynı şekilde aklın ilk bakışta anladığı ve anlayacağı bilgiler de zaruri yani temel bilgilerdir. Akıl yürütmeler ve çıkarımlar bu temel bilgiler üzerinden yapılır. Temel bilgiler Malum yani herkesçe kabul edilen bilgilerdir. Bu temel bilgileri tekrar etmek Malumu ilam olduğu için, israf-ı kelam dır.

Okudunuz mu?  Musallat İçin Kendi Kendine Rukye Yapmak?

Ateş yakıcıdır. Su akıcıdır. Gibi bilgiler gereksiz yere tekrar edilmez. Bu herkesin kabul ettiği zaruri ve bedihi, yani açık bilgilerdir. Ateşin yakıcılığını kabul etmeden ateşin eşyayı nasıl yaktığı konusundaki bilgilere ulaşılamaz. Ateşin nasıl yaktığını araştırmak ancak ateşin yakıcı olduğunu kabul edenlere aittir. Bu nedenle ateşi ve ateşin yakıcılığını kabul etmeyen birine Bu ev kundaklanmış, birisi yakmış. Acaba neden yakmış? Kim yakmış? Yoksa yangın elektrik kontağından mı çıkmış? gibi önermeler söylenemez.

Okudunuz mu?  Ebu Talip müslüman olarak mı öldü ?

Kur’an ve hadiste ahret hayatı ebedidir ve sonsuzdur ifadesini bulmaya çalışmak bu açıdan gereksizdir.

Aynı şekilde Kur’an çalışmayı emretmemiştir. Bu nedenle çalışmak gereksizdir denemez. Zira çalışmak insan hayatının devamı için zaruri olan bir faaliyettir. İnsanlığın gereğidir. Ancak haksız kazanç edinmeyin ayeti vardır. Çalışmadan kazanç olmayacağına göre bu ifade helal kazanç yollarında çalışın anlamına gelir. Bunun gibi kur’an ve hadis cennet ve cehennem hayatı sonsuzdur derken ahrette, öldükten sonra dirildiğiniz öbür âlemde iyiler için cennet, kötüler için cehennem olacaktır ve buradaki hayat da ebedî bir hayattır demiş oluyor.

Okudunuz mu?  Amenerrasulü ne zaman inmiştir

Bir adamın konuştuğunu söylemek, onun ağzının ve dilinin olduğu bilgisini de zaruri olarak söylemek anlamına gelir ve dinleyen de aklen konuşanın ağzının ve dilinin olduğunu kabul eder. Bu nedenle Adamın bir ağzı var. Ağzında dili var. Ağzını açar, dilini çevirerek konuşur denmez. Ancak zaruri olmayan farklı bir durum varsa bu söylenir. Mesela, adam konuşuyordu, ama dili peltekti denir. Burada vurgu yapılan şey adamın ağzı ve dili değildir. Dilinin peltek olmasıdır. Dilinde bir kusur ve eksiklik yoksa sadece adam şunu dedi denir.Aklın ve Mantık biliminin temel kuralları ve zaruri bilgiler ışığında Kur’an ve Hadislere bakmak ve bu ölçülere göre anlamaya çalışmak gerekir. Yoksa Kur’an ve hadis anlaşılamaz

Okudunuz mu?  Bebeğin ismini koymakta ilk görev annenin midir babanın mıdır

Ahiret sonsuzluğu, ahiretin sonsuzluğu, sonsuz

Bu kategoride yer alan Resim olan yere melek girmez mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ahiret Hayatı Sonsuz mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.