Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:57
missa92
Abone

Haccın amacı nedir

Haccın amacı nedir

Kayıtsız Üye
Haccın amacı nedir


Cevap: Haccın amacı nedir

Desert Rose
Şeair, Kur’an’ın sırf hac için kullandığı bir kavram. "Semboller" demek. Kur’an bu kavramı haccı ifade eden bir terkip olarak "Allah’ın sembolleri" (min şe’âirillah) şeklinde kullanır. Bir yerde sembollerden söz ediliyorsa, orada durmak gerek. Çünkü hiçbir sembol, bizatihi kendisine atıf yapmaz. Her sembol kendi dışında bir hakikate atıftır ve sembolize ettiği bir değer vardır. Haccı anlamak isteyen, şu soruyu sormak zorundadır: Peki, hac Allah’ın sembollerindense, bu semboller neyi sembolize ederler? Yani Allah bu sembollerle neyi anlatmıştır? Haccı farz kıldığı mümin kullarına bu simgelerle neyi işaret etmiştir?

Hac yolu, "hayat yolunu" sembolize eder. Zaten, aynı kökten gelen "mahacce" de "geniş ve doğru yol" demektir. Bu yola çıkan kişi, hayatın bir yol (sırat), insanın müebbed bir yolcu, ibadetin yol azığı olduğunu fark eden kişidir. Yol yolcu için, yolcu hem yolun hem yolcunun sahibi olan Allah için yaratılmıştır. Yolcunun yolda olduğuna dair "delil" gerektir. İşte hac, yolcunun yolda oluşuna dair Allah’a sunulmuş bir "hüccet" mesabesindedir.
Haccın amacı, yolcuya yolun sonunu unutturmamaktır. Yolun sonunda yolculuğun hesabını vermek vardır. Hayatını avuçlarına alıp mahşere çıkmış, Hesap Günü huzurda durup ömrünün muhasebesini yapmış gibi… İşte bu yüzden hac mahşerin provasıdır. Haccın mahşerin provası olduğunu anlamak için uzağa gitmeye gerek yok. Hacı, üzerine, başına baksın yeter. Sırtında kefeni temsil eden iki parça bezden müteşekkil ihram vardır.
İhram, tıpkı ölüm gibi herkesi eşitler. Sırtına ihramını geçirerek hüccac mahşerine katılanın toplumsal statüsü geride kalmıştır. Tıpkı, namazda başlama tekbirini alırken nasıl tüm dünyasını ellerinin üzerine koyup arkasına atıyorsa, hacca çıkan biri de ihramını giymekle elbiseleriyle birlikte tüm dünyasından da soyunur.

Okudunuz mu?  Minarelerin balkon kısımlarına ne ad verilir

İhram beyazdır. Aklığı temsil eder. Bir tür "havariliği"… Zaten Hz. İsa’nın havarilerine de "ak giysiler" giydikleri için havari dememişler midir? İhramını kuşanan hacı, artık Allah’ın dininin ensârı olmaya adaydır. Eğer sözünde durursa, İslam ona hicret edecektir. Eğer durmaz ve kendini kirletirse, İslam ondan hicret edecektir.

Okudunuz mu?  Monopoly oynamak günah mıdır?

Hac, terk ederek başlar. Haccın ilk öğrettiği şey budur. Çünkü hiç kimse terk etmeden bulamaz. Ayrılmadan kavuşamaz. Mahrum olmadan nail olamaz. Sırt dönmeden yüz çeviremez. Değere kavuşmak için fiyat terk edilir. Büyüğe kavuşmak için küçük terk edilir. Sevaba kavuşmak için günah terk edilir. Yüceye kavuşmak için alçak terk edilir. Kâbe’ye kavuşmak için sıla terk edilir. İçe kavuşmak için dışa veda edilir. Kefeni temsil eden ihram ile hürmet bulmak için tüm üniformalar terk edilir.

Okudunuz mu?  Tevekkül ile ilgili hadis

Diğer tüm ibadetlerin makbul olması istenir. Fakat sıra hacca gelince makbul ün yerini mebrur (doğru-dürüst yapılmış, sırrına erilmiş, hakkı verilmiş, amacına ulaşmış, kalite katılmış, iyilerin haccına dâhil edilmiş) hac alır. Tıpkı, diğer ibadetler için kullanılmayan semboller (şe’âir) kavramının hacca tahsis edilmesi gibi. Bu istisnai kavramlar, haccın tüm ibadetler içerisindeki müstesna konumunu ifade ederler.

Diğer ibadetlerin aksine, hac çağrısı, insanlığa yönelik bir çağrıdır. Hz. İbrahim’e İnsanlığa hac için çağrı yap! ayetinde de, Ona ulaşmaya güç yetirebilen herkese beyti haccetmek, Allah’ın insanlık üzerindeki hakkıdır (3:97) ayetinde de bu vurgu açıktır.
Hacca giden her şuurlu müminin içinde hissettiği en derin kaygı şu soruda dile gelir: Acaba haccım kabul oldu mu? Allah’tan başka hiç kimse, hiçbir ibadet için kabul garantisi veremez. Zaten Allah Rasulü de hacca ilişkin müjde taşıyan tüm hadislerinde, mebrur olmuş bir hac şartını koşar.
İyi de, bir hac nasıl olmalı, veya ne yapılmalıdır ki, o hac mebrur olsun?

Okudunuz mu?  Babam bize içkiliyken ve küsken vefat etti yada intihar etti

Bu suale cevap vermeden önce, haccın illet, hikmet, ruh ve maksadını anlamamızı temin eden başka sualler sormamız şarttır. Mesela şu sualler gibi:
Hac ibadeti bir avantaj mıdır? Eğer avantaj ise, bu durumda hacca gidemeyenler, baştan kaybetmişler sınıfına mı dâhildirler?
Cevap açıktır:

Hac bir avantaj değil sorumluluktur. Tıpkı zekât verecek servete sahip olup da zekât vermek gibidir. Üzerine hac farzı terettüp edenin hacca gitmesi bir yükümlülüktür. Ancak her giden hacı dönmez. Kimisi acı gider hacı döner. Kimisi acı gider acı döner. Kimisi ise tatlı gider acı döner.
Nice gidenlerden Kâbe kaçtığı gibi, nice gidemeyen âşıklarının yüreğini Kâbe bir hacı gibi gider tavaf eder. Yoksa bir haccım sırasında kulaklarımla duyduğum, Bizi bunun için mi şu dağın (Arafat) başına getirdiler? diyen, yine Kâbe’yi yatır/baba türbesi zannedip Babayı döndük geldik diyeni nereye koymalı? Dinle imanla alakası olmadığı halde sırf A-Sınıfı turizm belgesi var diye pastadan pay verilen ve 20 yıldır hacca adam getiriyorum, bir kez bile orayı (Kâbe) merak etmedim diyen ‘dinsel turizm’ kârcısını nereye koymalı? Bu yüzden, haccı rakamlara kurban edenlere, Allah Rasulü’nün ömründe tek bir kez haccettiğini hatırlatmak gerek.

Okudunuz mu?  Tövbe niyetiyle Allah'ım bir daha yapmayacağım demek yemin sayılır mı?

Allah Rasulü’nün veda haccı, hayatını ümmete vasiyetidir. Bu yolla, yaşadığı örnek/model hayatı kodlar ve semboller üzerinden aktarmıştır. Haccınızı benden alın derken, aslında Razı olunmuş bir hayatın kodlarını benden alın demiş oluyordu aynı zamanda…
Sözün özü şudur: Hacca gitmek başlamaktır, bitirmek değil; Allah’a söz vermek tir, Allah’tan söz almak değil; sorumluluktur, avantaj değil; tatbikattır, teşrifat ve tenzilat değil…

Okudunuz mu?  Özel gün ve gecelerde okunan ve hatim duaları

İbadetlerin de ölüsü ve dirisi olur. Kur’an ibadetin öldürülmesine zayi etme adını veriyor ve namazı zayi etmekten söz ediyor. Zayi etmek, araya vermek, işe yaramaz duruma getirmek anlamına geliyor. İbadet zayi edilince ölür, kazanılınca dirilir. Haccı zayi etmek, hayatı zayi etmekle eş değer… Tabi ki haccı kazanmak, hayatı kazanmaya bedel.

Nedenini anlamak için, haccı özetlemek lazım:

İhram
, varlığa hürmeti ve hududa riayeti temsil eder.
Telbiye, ilahi davete icabeti temsil eder.
Arafat, marifeti temsil eder.
Meş’ar, şuuru temsil eder.
Cemerat şeytanla ve onun emrine giren güdülerle, kötülükle ve zulümle mücahede ve cihadı sembolize eder.
Kurban kurbiyyeti ve kayıtsız şartsız teslimiyeti temsil eder.
Tavaf, allah-insan sözleşmesinin altına atılmış fiili bir imzadır. Evrensel koronun ilahisine gönüllü katılımı temsil eder.
Sa’y, hayatı ebedi bir hicret ve kendini müebbet muhacir bilip, var oluş amacını gerçekleştirmek için ömürlük sa’y u gayreti temsil eder.

Okudunuz mu?  Haşhaş yemek günah mı?

Özetin özetini yapacak olursak, kısaca hac; varlığa hürmet ve hududa riayet, şuur ve marifet, mücahede ve cihat, kurbiyet ve teslimiyet, ilahi sözleşmeye sadakat, kâinata aidiyet, hakka hicret ve sa’y u gayretten ibarettir.
Peki, razı olunmuş bir hayatın kodları nelerdir?

Aynen birebir şu yukarıda saydığımız şeylerdir. Yani, haccı hac yapan nelerse, hayatı razı olunmuş bir hayat yapan da aynı şeylerdir. Allah Rasulü’nün hayatının kodlarını çıkarsaydık, şu yukarıda özetlediğimiz haccın kodlarından daha farklı ne bulurduk
?
Şu halde Allah Rasulü’nün ömrünün sonunda, vefatına sayılı günler kala yaptığı hac sırasında Haccınızın menasikini benden alınız! diyerek bıraktığı hac mirası, aslında onun hayatıydı. Rasulullah bize, hac suretinde hayatını kodlayarak, tabiri caizse sıkıştırılmış (zipli) bir dosya bıraktı. Bu onun hem mirası, hem vasiyetiydi.

Okudunuz mu?  Anne Babaya Sadaka Verilir Mi?

Hacca gidenler, aslında yaşamaları gereken bir hayatın kodlarını almaya gidiyorlardı. İşte bunun için hacca gelmek, razı olunmuş bir hayatın dosyasını almaya gelmek, yani aslında bir gelmek değil, bir getirmek için gelmek idi.
Her giden, bir parça gidemeyenleri temsilen, bir parça onlar adına gitmeliydi. Onlar adına gitmeli ve razı olunmuş bir hayatı önce semboller (şe’âir) üzerinden talim etmeli, sonra da o sembollerin gösterdiği hakikatleri tatbikat sırasında yaptığı gibi hayata uyarlamalıydı.
Müminlerin annesi Ümmü Seleme’nin bir sorusu üzerine, Rasulullah haccı cihad olarak niteler. Haccın cihada benzetildiği başka sahih rivayetler de vardır. Bu benzetme gerçekten ilginçtir. Cihad’ın tarifi malum: İnsanın Allah ve O’nun davası için sergilediği üstün gayret. Yani haccı hayata taşıma cehdi, aslında Hayat’ı hayata taşıma cehdinden başka bir şey değil.
Haccın bu hakikatini anladığımızda, gidebilenlerin haccı olabileceği gibi, gidemeyenlerin de bir haccı olabileceğini anlayabiliriz. Hacca gidebilenler, asla kafadan kazanmış şanslılar , gidemeyenlerse kafadan kaybetmiş şanssızlar zümresi değildir. Hac, ne varsılların günahlarını yıkattıkları çamaşır makinesi , ne de gelen herkese peşinen verilmiş garanti belgesi dir.

Kur’an’ın şahadetiyle, hacca tüm insanlık davet edilmiştir (3:97). Dolayısıyla hac üzerlerine farz olan mü’minler, bir anlamda bu ibadeti insanlığın farz-ı kifayesini yerine getirmek için de eda ederler. İmkân bulamadığı için gelemeyenleri töhmet altında bırakan bir söylem, insanın aklına başka şeyleri getiriyor. Gidebilen öyleleri var ki, Kâbe’nin yanı başında bulunduğu halde Kâbe ondan kaçar. Ama gidemeyen öyle Kâbe âşıkları da var ki, Kâbe onu ziyarete gelir. Hac için yola çıkan Abdullah b. Mübarek, aç biilaç hallerine muttali olduğu yetimlere tüm yol parasını verdiği için, yarı yoldan geriye dönmüştü. İşte, gidemeyenlerin haccına muhteşem bir misal…

Okudunuz mu?  SemiAllahu limen hamideh anlamı

Allah Rasulü son noktayı koymuştur: Mebrur olmuş bir haccın karşılığı cennettir , her haccın değil. Bir haccın mebrur olması, yani iyilerin haccına dâhil olması, kalite kazanması, hakkının verilmiş olması , Allah’ın şiarlarından oluşan hac menasikinin sembolize ettiği hakikatlerin tahakkukuyla mümkündür. O da haccı hayata taşımakla olur.
Soru: Bir haccın mebrur olduğu, yani kabul olduğu ne zaman belli olur?
Cevap: Ölünce, yani uyanınca.

Okudunuz mu?  İmam Gazâlî Kutsi Hadisler

Rabbimiz haccımızı hayatımız, hayatımızı haccımız kılsın.

Mustafa İslamoğlu


hac yapmanin amacı nedir

Bu kategoride yer alan Haccın faydaları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haccın amacı nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.