Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:22
Namazlar
Yönetici

İşrak ve duha (kuşluk) namazları ne zaman ve nasıl kılır?

İşrak ve duha (kuşluk) namazları ne zaman ve nasıl kılır?

Fetva Meclisi
İşrak ve duha (kuşluk) namazları ne zaman ve nasıl kılır?
kuşluk (duha) namazı nasıl kılınır
duha ve kuşluk namazı

Güneşin doğuşundan yaklaşık 45-50 dakika sonra başlayıp zeval vaktine kadar olan süreye kuşluk/duha vakti denir. Reğaib namazlardan olan işrak ve duha namazları bu vakit içinde kılınır.
İşrak namazı; sabah namazının kılınıp güneş doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerahet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesi ile ilk kuşluk vaktinde kılınır.

Okudunuz mu?  Namazda hatalı okumak namazı bozar mı?

Bir hadis-i kutside bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: Ey Âdemoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda da seni korumayı tekeffül edeyim (Ebu Dâvûd, Tatavvu 302). Bu namaz, sabah namazı kılındıktan sonra işrak vakti girince en az iki rekât olarak kılınabilir (Tahtâvî, Haşiyetün alâ Merâki’l-felâh, s. 121).

Okudunuz mu?  Şafilerde akşam ile yatsı arası kaç dakikadır?

Ayrıca hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duha/kuşluk namazı; kuşluk vaktinde dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 13, H. No: 1693-1700). Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Haşiyetün alâ Merâki’l-felâh, s. 261).


Cevap: İşrak ve duha (kuşluk) namazları ne zaman ve nasıl kılır?

@hmet
Kuşluk namazı ne zaman kılınır?

Okudunuz mu?  Namazda Ağlamak Abdesti - Namazı Bozar Mı?

Güneşin çıkışından 1 saat sonra kılınır ve öğle namazına 1 saat kala biter.


Cevap: İşrak ve duha (kuşluk) namazları ne zaman ve nasıl kılır?

mum
Kuşluk namazı nedir ne zaman kılınır
İşrak Namazı nasıl kılınır?

İşrak namazı, Güneş bir iki mızrak boyu yükseldikten, yani güneş doğduktan kırk-elli dakikalı zaman geçtikten sonra kılınır.

Saati olmayan bir kimse, çenesini göğsüne yapıştırarak güneşe bakar, şayet güneşi bu vaziyetteyken göremiyorsa, kerahat vakti çıkmıştır. Bundan sonra artık İşrak namazı kılınabilir.

Okudunuz mu?  Kabe imamı namazdan önce ne diyor?

İşrak namazı iki rekatır. Bu namazın fazileti hakkında Fahr-ı Kainat -sallAllahü aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurur.

"Bir kimse sabah namazını cemâatle kıldıktan sonra oturup güneş doğuncaya kadar zikir ile meşgul olsa, güneş doğunca da iki rekat (İşrak) namaz kılsa, bir nafile hac ve umre sevabına nail olur." (İhyâ, I. 336)


Yorum: İşrak ve duha (kuşluk) namazları ne zaman ve nasıl kılır?

Kayıtsız Üye
Niyet ederken kusluk namazı dicez yoksa kusluk duha namazı mi diye niyetlenicez teşekkür ederim ALLAH razı olsun

Okudunuz mu?  Namazın sünnetini kılmak şart mı?

arifselim
Duha namazına niyet ederken her iki şekilde de niyet edebilirsin bu caizdir. Çünkü her ikisi de yani kuşluk ve duha aynı manalara gelir. Allah kabul eylesin ve Allah senden de razı olsun.


Kayıtsız Üye
Peki sabah namazını evde kilsakda kusluk namazını kilsak olurmu.sabah namazını illa camidemi kılmamız gerekir.birde namazda hangi sureler okunur normal vakit namazlari gibimi?

Okudunuz mu?  Namazda zammı sure olarak Ayet-el Kürsi okunur mu?

#UguR
< Peki sabah namazını evde kilsakda kusluk namazını kilsak olurmu.sabah namazını illa camidemi kılmamız gerekir.birde namazda hangi sureler okunur normal vakit namazlari gibimi? >
Sabah namazını camide kılmak gibi zorunluluk yoktur. İsterseniz evde kılarsınız ama cemaat ile namaz kılmanın 27 derece sevabı vardır. Namazda bildiğiniz sureleri okursunuz.


Kayıtsız Üye
İşrak namazı ile kuşluk namazı aynı namazlar mı? Kuşluk ayrı İşrak ayrı mı kılınıyor. Cevaplayandan Rabbim razı olsun.

Okudunuz mu?  Kaza namazları nasıl kılınır?

mum
Kuşluk ile işrak namazı aynı, Duha namazı da denir.


Kayıtsız Üye
Camide Sabah namazın kıldıktan sonra oturup işrak vaktine kadar zikir cekip sonra
yine camide işrak namazı kılmak istiyorum ama cami kapandığı için evde kılmak zorunda kalıyorum acaba işrak namazını evde kıldığım için sevabı azalıyormu yanı bu şekildede olurmu


mum
Sabah namazından sonra camide, bekleyip duha namazı kılmak çok büyük sevaptır ama buna imkan yoksa o kişi gider evde kılar inşAllah aynı sevabı alır.
Söz’ınızı niyetiniz ne ise ona göre, karşılık bulursunuz.

Okudunuz mu?  Tahiyyatı bitirmeden imam selam verirse ne yapmalıyız?

Kayıtsız Üye
– İşrak namazı ayrı kuşluk (duha)namazı ayrı kılınır

– İşrak erken kuşluk demektir. İşrak namazı erken kılınması gerekir ki işrak olsun. Kerahat bittikten sonra hemen kılınması lazım. 15 dakika içinde kılınsa iyi olur.


Kayıtsız Üye
Kitaplarda geçen bir konu şöyledir .bir kimse örnegin evini satar mesela 100binlira bu parayı Allah yoluna nifak etse sabah namazının tekbirine yetişemez ise o sabah namazının tekbiri yakalamanın yerini dolduramıyor

Okudunuz mu?  Kaza namazı borçları nasıl hesaplanır ve nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
İsrak namaz i ile kuşluk namazı aynı şey değil israk ayrı bir namaz kuşluk ayrı bir namaz


Kayıtsız Üye
işrak ile duha namazı aynı değil, duha namazı duha vaktinden, öğleye ortalama 1 saat kalana kadar kılınır


Kayıtsız Üye
İnşirah namazı ve kuşluk namazı 2 ayrı namazdır. Tüm islam kaynaklarında vakitleri ve rekatları farklı oldupu yazıyor. İnlirah 2 rekat, kuşluk 4 rekattır

Okudunuz mu?  Neden Sabah ve Akşam Namazından Sonra Haşr Suresinin Son Üç Ayetini Okuyoruz?

işrak namazı, işrak namazı nasıl kılınır, işrak namazı vakti

Bu kategoride yer alan Sehiv secdesi ne zaman ve nasıl yapılır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İşrak ve duha (kuşluk) namazları ne zaman ve nasıl kılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.