Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:04
missa01
Abone

İyi insan nasıl olur?

İyi insan nasıl olur?

Kayıtsız Üye
acil 4. sınıflara göre kompozisyon şeklinde iyi insan nasıl olur


Cevap: iyi insan nasıl olur?

Fetva Meclisi
İyi bir insan nasıl olur?
iyi bir insan nasıl olmalı

İyi insan olmak için kâmil (olgun) bir Müslümân olmak gerekir. Zâten Müslümân da, iyi insan demektir. Müslümân a mü’min de denir. Kur’ân-ı kerîmde el-Mü’min ve el-Mü’minûn isimlerini taşıyan iki sûre-i celîle vardır. Bir Müslümân, herkes için hayır ister. Peygamber Efendimiz, bu konuda buyurmuştur ki: Kendin için sevdiğini, başkaları için de sev ki [kâmil] Müslümân olasın. [Harâitî] İslâm dîninin gâyesinin, beş şeyi (ya’nî dîni, aklı, nefsi [canı, bedeni], nesli [ırzı, nâmûsu] ve malı) korumak olduğu bildirilmiştir. Bütün Peygamberler, ümmetlerine bildirdikleri emir ve yasaklarda, dâimâ bu beş şeyi gözetmişlerdir. Tabîî ki bu Peygamberler, bu emir ve yasakları, kendiliklerinden değil, Allahü teâlâ nâmına, O’nun emriyle bildirmişlerdir. Bu beş esâsın gâyesi de, îmânı muhâfaza ederek Müslümân olarak ölmektir. Nitekim mukaddes kitâbımız Kur’ân-ı kerîmde de meâlen buyuruluyor ki: Ancak Müslümân olarak can veriniz! [Âl-i İmrân, 102]

Okudunuz mu?  Mehdi ve Deccal ile ilgili hadisler

MÜSLÜMÂNLIĞIN GAYESİ NEDİR?
Müslümânlığın gâyesi, insanları İslâm-ı hakîkî üzere yaşatıp îmân-ı kâmil ile bu dünyâdan göçmelerini sağlamak ve Cennet’te ebedî saâdete erişmelerini te’mîn etmektir şeklinde özetlenebilir…
Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, râhatlık ve saâdet menbaı olan dîni gönderdi. Dînlerin sonuncusu, İslâm dînidir. Aslında Hazret-i Âdem aleyhisselâmdan Peygamber Efendimize kadar gelen dîn tektir, o da tevhîd dîni olan İslâmiyettir. Diğer dînler, kötü insanlar tarafından değiştirildi. Müslümân olsun, kâfir olsun, herhangi bir insan, bilerek veya bilmeyerek İslâmiyet’e uygun yaşarsa, dünyâda hiç sıkıntı çekmez; râhat ve neş’e içinde yaşar. Avrupa’da ve Amerika’da İslâmiyet’e uygun çalışan kâfirler, böyle râhat ediyorlar. Fakat, kâfirlere âhirette hiç sevâp ve mükâfât verilmez. Böyle çalışan, eğer Müslümân olur ise, âhirette de sonsuz saâdete kavuşacaktır.
İslâm’a tâm uyan tâm huzûrlu olur. İslâmiyet, insanların dünyâ ve âhiret saâdetine kavuşmaları için ihsân edilmiştir. Ama insanın i’tikâdda ve amelde noksânı olursa, huzûrsuz olur. İslâm, huzûrlu olmaya yeterli mi? diye bir suâl sorulacak olursa, elbette yeter deriz. Yetmez diyen, hâşâ, Allahü teâlâ, dînini eksik göndermiştir demiş olur, O’na kusûr isnâd etmiş olur.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin yaşlılar cennete giremez diye şaka yaptığı hanım sahabi kimdir?

SEVGİ VE KARDEŞLİK DÎNİ
Müslümânlık, sevgi, kardeşlik, afv, mağfiret ve güzel ahlâk dînidir. Kur’ân-ı kerîm, hadîs-i şerîfler ve İslâm târihi bunun sayısız örnekleriyle doludur. Sevgi hakkındaki sayısız âyet-i kerîmelerden birkaçı meâlen şöyledir:
Allahü (teâlâ) şu kimseleri sever:
Allahü (teâlâ) iyilik edenleri sever. [Bakara, 195] Allahü (teâlâ) ihsân edenleri sever. [Âl-i İmrân, 134] Allahü (teâlâ) sabredenleri sever. [Âl-i İmrân, 146] Ama Allahü teâlâ şu kimseleri sevmez:
Allahü (teâlâ) zâlimleri sevmez. [Âl-i İmrân, 57] Allahü (teâlâ) fesâtçıları sevmez. [Mâide, 64] Allahü (teâlâ) kibirlenenleri sevmez. [Nahl, 23] Hadis-i şeriflerde sevgi hakkında buyuruldu ki:
Allahü teâlâ cemîldir [güzeldir], cemâl sâhiplerini sever. [Müslim] Seven kişi, sevdiği ile berâberdir. [Buhârî] Âşık olup, sevgisini gizleyen ve iffetini muhâfaza eden, şehîd olarak ölür. [Hatîb Bağdâdî] MÜ’MİN, KURTULUŞA ERMİŞTİR
Allahü teâlâ, Kur’ân-ı kerîminde meâlen buyuruyor ki:
Mü’minler, kurtuluşa ermişlerdir. Onlar namazlarını huşû içerisinde kılar, boş şeylerden yüz çevirir, zekâtlarını verir, iffetlerini korurlar… [Mü’minûn, 1-5] [Mü’minler] büyük günâhlardan ve hayâsızlıktan sakınır, öfkelenince kusûrları bağışlar ve işlerini aralarında istişâre ederler. [Şûrâ, 37-38] Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
Müslümân, elinden ve dilinden diğer Müslümânların [başka bir rivâyette insanların] sâlim [emîn] oldukları kimsedir. [Buhârî] Komşusu, kötülüğünden emîn olmayan kimse, [kâmil] mü’min olamaz. [Buhârî] Mü’min, koku satana benzer. Yanına oturan, beraber gezen veya onunla iş yapan faydasını görür. [Taberânî]

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed' in insani yönünü anlatan 10 ayet ?

Cevap: iyi insan nasıl olur?

melle
Iyi insan nasıl olur

Medeni, kültürlü ve namuslu bir insan; her şeyden önce, dürüst ve çalışkandır. Tahsil yapmış veya okuyarak kendi kendini yetiştirmiştir. Sözü, özü doğrudur. İşlerini, son derece dikkatle, başından sonuna kadar takip eder. Gerekirse, normal iş saatleri’nden daha fazla çalışır.Vatanını, milletini ve bayrağını sever. Memleketin kanunlarına son derece saygılıdır. Onlara karşı gelmez. Âmirlerine itaat eder. Her bakımdan, iyi ahlâkıyla, çevresine örnek olur.İslâmiyetin emir ve yasaklarını iyi öğrenip, onlara titizlikle uyar. Çocuklarının, imânlı ve güzel ahlâklı yetişmelerine çok ehemmiyet verir. Onları, kötü arkadaşlardan ve zararlı yayınlardan korur.Verdiği sözü tutar. Zamanın kıymetini bildiği için, her işini dakikası dakikasına yapar. Üzerine aldığı bir işi bitirmeden, içi rahat etmez. Bir işi yarına bırakmak şöyle dursun, yarın yapılacak işi, mümkünse bugün yapar.

Okudunuz mu?  İslama göre miras paylaşımı (kız ve erkek payları)

iyi insan nasıl olunur kisa

Bu kategoride yer alan Zekat nedir? Nasıl yapılır? Niyeti Nasıldır? Nasıl hesaplanır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İyi insan nasıl olur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.