Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:52
missa7
Abone

İmamlık yapmanın sevabı nedir?

İmamlık yapmanın sevabı nedir?

Kayıtsız Üye
imamlık yapmanın sevabı nedir?


Cevap: imamlık yapmanın sevabı nedir?

Hoca
İmamlığın sevabu hakkında hadis

580. …Ukbe b. âmir[128] (r.a.) demiştir ki;

Ben, Peygamber (s.a.)i şöyle buyururken duydum: "Bir kimse insanlara İmam olur ve vakte isabet ederse (sevabı) ona ve cemaatadır. Bundan bir şeyi eksiltenin (vakitte kusur edenin) günâhı ise, kendisinedir, cemaata değil."[129]

Okudunuz mu?  Meleklerin Görevleri

Açıklama

Ukbe b. Âmir’in bu hadisi rivayet etmesinin sebebi İbn Mâce ve Beyhakfnin rivayetinde Ebû Aii Hemedânî’den’şöyle anlatılmaktadır: İçerisinde Ukbe b. âmir el-Cühenî’nin de bulunduğu bir gemiyle yolculuğa çıktım. Namazlardan birisinin vakti geldi. Ukbe’den, bize imam olmasını istedik ve kendisine; "buna en lâyık sensin. Sen Rasûlullah (s.a.)’in sahabisisin" dedik. İmam olmaktan kaçındı ve, "Ben Rasûlullah (s.a.)’in; Bir kimse insanlara imam olur ve vakte isabet ederse…" buyurduğunu işittim" dedi.

Okudunuz mu?  Allahumme salli ala seyyidina Muhammed ne demektir?

Bu hadisin manası şudur: Bir kimse insanlara imam olur ve onlara vaktinde namaz kıldınrsa, bu namazın sevabı hem imama hem de cemaatadır. Namazı, vaktinden çıkarmak suretiyle bir kusur ederse günahı sadece imamadır, cemaatin bunda bir günahı yoktur.Anlaşılan, Ukbe hadisi, umûmuna hamletmiş ve onlara namaz kıldırmaktan geri durmuştur. Ancak hadis idarecilere hamledilir. Nesâi’nin İbn Mes’ud’dan rivayet ettiği şu hadis de buna delâlet etmektedir: "Herhalde siz namazı vakti hâriçinde kılan milletlere yetişeceksiniz. Eğer onlara yetişirseniz namazınızı vakti içinde evlerinizde kılın, sonra onlarla birlikte tekrar kılıp bunu nafile sayın."

Okudunuz mu?  On bir yıl önce defnedilen bir erkek cenazesi üzerine bundan bir ay kadar önce bir kadın cenazesi defnedilmiş caiz midir

Hadisin zahiri, isabet ve kusurun vakte mahsus olduğuna delâlet etmektedir. Ahmed b. Hanbel’in bir rivayetine göre ise, isabet ve kusur daha geneldir. O rivayette, "Namazı vaktinde kılarlar, rüku ve sucûdu tam yaparlarsa onun sevabı size ve onlaradır" buyurulmaktadır. İbn Mâce’nin aynı konu ile ilgili olarak rivayet ettiği hadis de şöyledir; "İmam kefildir. Namazı doğru olarak kıldırırsa sevabı ona ve cemaatadır. Kusur işlerse, günahı onadır, cemaate değil."

Okudunuz mu?  Dünyadan Ahirete borçlu gitmek

Bu rivayetler gösteriyor ki; hadiste anılan isabet ve kusur sadece vakitle ilgili değil daha geneldir.

Hadis-i şeriften anlaşılıyor ki; imam cemaatin namazından mes’uldür. Şayet namazı âdâb ve erkânına uygun bir şekilde ve vakti içinde kıldınrsa bunun sevabını hem kendisi hem de cemaat alır. Ama eğer namazda kusur ederse bunun vebali sadece imamadır. Cemaata bir mes’uliyet yoktur.[130]

Okudunuz mu?  Annemi sevmiyorum

Bazı Hükümler

İmam olan kişi namazları vaktinde kıldırmaya, âdâb ve erkanına dikkat etmelidir. Namazında edeceği hatanın günahı sadece kendisinedir.[131]

[128] Ukbe b. Âmir el-Cühenî, Ebû Amr, Ebû Amir ve Ebû Hammâd gibi künyelerle anılan âlim, mukrî, güzel konuşan ve fakih bir sahâbîdir. Şam’ın fethi haberini Hz. Ömer’e ulaştıran da odur. Kendisinden Said b. el-Museyyeb, Ebû Idris el-Havlânî ve Said el-Makburî gibi zevat hadis rivayet etmiştir: Kendisi Mısırın fethine iştirak etmiş, hatta Mısır’da uç yıl kadar valilik yapmıştır. Baki b. Mahled’in Müsned’inde 55 hadisi var-. dır. H.58 yılında vefat etmiştir, kabri el-Mukattam’dadır (Bilgi için bk. Ibn Sa’d, laba-kat, IV, 343, 344; Buhârî et-Târihu’1-Kebir VI, 430; İbn Ebî Hatim, el-Cerh ve’t-ta’dîl, VI, 313; İbnu’1-Esîr, usdii’1-ğâbe, IV, 53; Zehebî, A’lâmu’n-nubelâ, II, 467-469; İbn Hacer, el-isâbe, II, 489; Tehzibu’t-Tehzib, VII, 242-244; İbnu’1-İmâd, şezerâtu’z-zeheb I, 64).

Okudunuz mu?  Sabah namazını cemaatle kılmanın fazileti

[129] Ibn Mâce, ikâme 47; Ahmed b. Hanbel, [V, 145, 154, 156; Hâkim, el-Müstedrek, I, 210.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/417.

[130] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/417-418.

[131] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/418.

Okudunuz mu?  Arap Yarımadası yeşillenmedikçe kıyamet kopmaz anlamında bir Hadis var mıdır?

imamlık yapmanın fazileti, namaz kıldjrmanın sevabı

Bu kategoride yer alan Rabbena Ve Salli-Barik Dualarının Tecvitli Okunuşu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmamlık yapmanın sevabı nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.