Anasayfa
2 Eylül 2022, 15:33
sizden95
Abone

Kafire Hürmet Etmek…

Kafire Hürmet Etmek…

112233
Kafire hürmet etmek küfürdür deniliyor…

1-Mesela kafir bir futbolcu maçta güzel bir hareket yapsa veya gol atsa biz o futbolcuyu bu hareketinden dolayı alkışlasak bu küfür müdür?

2-Yeni transfer edilen futbolcuları hava alanında karşılamaya gidiyorlar.Kafir bir futbolcuyu karşılamaya gitmek küfür müdür?

3-Kafir bir futbolcuyla fotoğraf çektirmek,ondan imza almak küfür müdür?

Bu sorular aklıma takıldı hepsi teker teker cevaplanırsa sevineceğim…Birçok insan bunları yapıyor çünkü…


Cevap: Kafire Hürmet Etmek…

islamyolu
< 1-Mesela kafir bir futbolcu maçta güzel bir hareket yapsa veya gol atsa biz o futbolcuyu bu hareketinden dolayı alkışlasak bu küfür müdür?
>

Değildir. sen gidip onun kendi dinine mensup hareketlerini alkışlarsan o zaman küfür dür derim. yani islama ters olan bir şey düşünebiliriz. misal gidip bizim Namazlarımızla abdestlerimizle alay etmesi gibi örnekleri çoğaltabiliriz bu gibi durumlarda alkışlarsan tabiki dinden çıkarsın.

< 2-Yeni transfer edilen futbolcuları hava alanında karşılamaya gidiyorlar.Kafir bir futbolcuyu karşılamaya gitmek küfür müdür?
>

küfür değildir ama kişi sevdigi ile beraberdir. tehtitini unutmayalım.

< 3-Kafir bir futbolcuyla fotoğraf çektirmek,ondan imza almak küfür müdür?

>
değildir.

Kardeş itikatı zedeleyecek davranışlar küfür dür. Ama İmanı sağlam olan bir müslümanda böyle boş işlerle uğraşmaz. Hele kafirlerle dostluk Kurmak , onları sevmek gibi davranışlar uygun degil. çünkü Allah Uyarıyor onları dost edinmeyin onlar birbirlerinin dostlarıdır.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebinde el teması abdesti bozarmı?

şimdi Futbolcuyla fotoğraf çekilmelerde herhangi bir dini yön yoktur. bundan dolayı küfür olamaz.


Cevap: Kafire Hürmet Etmek…

112233
< Değildir. sen gidip onun kendi dinine mensup hareketlerini alkışlarsan o zaman küfür dür derim. yani islama ters olan bir şey düşünebiliriz. misal gidip bizim Namazlarımızla abdestlerimizle alay etmesi gibi örnekleri çoğaltabiliriz bu gibi durumlarda alkışlarsan tabiki dinden çıkarsın.

küfür değildir ama kişi sevdigi ile beraberdir. tehtitini unutmayalım.

değildir.

Kardeş itikatı zedeleyecek davranışlar küfür dür. Ama İmanı sağlam olan bir müslümanda böyle boş işlerle uğraşmaz. Hele kafirlerle dostluk Kurmak , onları sevmek gibi davranışlar uygun degil. çünkü Allah Uyarıyor onları dost edinmeyin onlar birbirlerinin dostlarıdır.

şimdi Futbolcuyla fotoğraf çekilmelerde herhangi bir dini yön yoktur. bundan dolayı küfür olamaz. >
Ama kardeş dini kitaplarında deniyor ki kafirin elini öpersen küfür olur diyor o konu hakkında ne diyorsun?


Cevap: Kafire Hürmet Etmek…

islamyolu
< Ama kardeş dini kitaplarında deniyor ki kafirin elini öpersen küfür olur diyor o konu hakkında ne diyorsun?
>

Gayr-i müslimler de insan olması hasebiyle bizden büyük olanlara hürmet etmek ve ellerini öpmek caizdir. Nitekim Peygamberimiz, annesi ve babası iman etmemiş sahabelere onlara hürmet etmelerini emretmiştir.

Ancak gayri müslimlere küfründen dolayı hürmet etmek ve ellerini öpmek caiz değildir.

Okudunuz mu?  İyilik yapan kafirlerin durumu ne olacak?

Kardeş hangi dini kitapta diyor ki. o kişi Kafirin elini neden dolayı öpüyor. yaşından hürmetinden neyinden dolayı orası önemli.

ayrıca şu hadise bakarsan daha iyi anlarsın.

Esma Bintu Ebî Bekr (radiyAllahû anha) anlatıyor: "Henüz müşrik olan annem yanıma geldi. nasıl davranmam gerekeceği hususunda Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’den sorarak :"Annem yanıma geldi, benimle (görüşüp konuşmak) arzu ediyor, anneme iyi davranayım mı?" dedim. "Evet" dedi, "ona gereken hürmeti göster. " (Buharî, Hibe 28, Edeb 8, Müslim, Zekat 50 (1003); Ebu Davud, Zekat, 34 (1668)


112233
< Gayr-i müslimler de insan olması hasebiyle bizden büyük olanlara hürmet etmek ve ellerini öpmek caizdir. Nitekim Peygamberimiz, annesi ve babası iman etmemiş sahabelere onlara hürmet etmelerini emretmiştir.

Ancak gayri müslimlere küfründen dolayı hürmet etmek ve ellerini öpmek caiz değildir.

Kardeş hangi dini kitapta diyor ki. o kişi Kafirin elini neden dolayı öpüyor. yaşından hürmetinden neyinden dolayı orası önemli.

ayrıca şu hadise bakarsan daha iyi anlarsın.

Esma Bintu Ebî Bekr (radiyAllahû anha) anlatıyor: "Henüz müşrik olan annem yanıma geldi. nasıl davranmam gerekeceği hususunda Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’den sorarak :"Annem yanıma geldi, benimle (görüşüp konuşmak) arzu ediyor, anneme iyi davranayım mı?" dedim. "Evet" dedi, "ona gereken hürmeti göster. " (Buharî, Hibe 28, Edeb 8, Müslim, Zekat 50 (1003); Ebu Davud, Zekat, 34 (1668) >

Okudunuz mu?  Ağlarken gözyaşı yutmak orucu bozar mı?

< dinimizislam >

Şu sitede hürmet konusunda bazı şeyler yazıyor…Sondan bir önceki paragraf…Küfründen dolayı saygı gösterilirse denmiyor.Direk saygı,hürmet amacıyla yapılırsa küfür olur deniyor.


islamyolu
30- Kâfire hürmet etmek, mesela hürmet gayesiyle papazın elini öpmek.

bu cümleyi demişler verdiğin sitede. Kardeş bu cümleden Anlaşılan dininden dolayı ona hürmet göstermesidir. yoksa kesinlikle küfür olmaz. Ha mekruh olabilir. ama küfür demek tehlikelidir.


112233
< 30- Kâfire hürmet etmek, mesela hürmet gayesiyle papazın elini öpmek.

bu cümleyi demişler verdiğin sitede. Kardeş bu cümleden Anlaşılan dininden dolayı ona hürmet göstermesidir. yoksa kesinlikle küfür olmaz. Ha mekruh olabilir. ama küfür demek tehlikelidir. >

Çok soru sordum galiba kusura bakma vaktini alıyorum ama aynı sitede şu da yazıyor bu konuda ne diyorsun?

Kâfire hürmet etmek, hürmet kastıyla üstadım diye saygı göstermek küfür olur. Kâfire saygıyla selam veren de kâfir olur. (İslam Ahlakı)


islamyolu
< Kâfire hürmet etmek, hürmet kastıyla üstadım diye saygı göstermek küfür olur. Kâfire saygıyla selam veren de kâfir olur. (İslam Ahlakı) >
kardeşim hep işte dininden dolayı bu. yoksa başka şey kastetmezler. Yoksa Müslüman kalmaz. Tamam kafire karşı iyi olma onlara karşı sert olun diyor Allah. müsamahalı olma diyor . ama küfür çok ayrı bir şey küfre düşmesi kafir olması olur. ancak kafir olması için o kişinin kafirin dininden dolayı hürmet göstermesi lazım . Yoksa kafirlik öyle ucuz degil. o dinimizislam sitesite benim dedigimi kastetmiştir.

Okudunuz mu?  Şeytana uyup yaptığım çirkin şey

ben kafirleri sevmem , hürmet göstermem , ama zorda kalmışlara her zaman yardım etmekte bizim insanlık görevimizdir.


112233
ALLAH razı olsun senden…


missafir
Kafire sadece dininden dolayı değil başka şeyinden dolayı saygı da küfür olur. Kafirin küfründen dolayı saygı göstermek zaten küfürdür, bunda şüphe eden de kafir olur. Kafire saygının küfür olması ise ayrıdır. Tıpkı bazıları Allah’ın Kuran’da mealen "Ey iman edenler! Yahudileri ve Hıristiyanları dostlar edinmeyin" buyurduğunu onların inançlarına yakınlık olarak düşünenler gibi kafire yalnızca dininden dolayı hürmet küfürdür demek de eksiktir. Çünkü onların küfür olan inançlarına yakınlık göstermek zaten küfürdür bunu bilmeyen yoktur. Ayeti de o şekilde yorumlamak eksiktir, ayetin manasını daraltır.

Kaynak reddül muhtar’ın yasaklar-mübahlar bölümünde dürrül muhtar’dan alınmış metni:

Eğer bir Yahudi, Hıristiyan veya bir mecusî bir müslümana selâm verirse onu almakta herhangi bir
beis yoktur. Lakin «Ve Aleyke»den baş-ka bir ifade kullanmayacaktır. Hâniye’de de hüküm böyle yer
almıştır. Eğer bir zımmîye tebcil maksadıyla selâm verirse küfre girmiş olur. Çünkü kâfiri tebcil ve
tazim etmek küfürdür.
Eğer bir mecusîye tebcil niyetiyle: «ey üstâz» dese küfre girmiş olur.
el-Eşbâh’da da hüküm böyle yer almaktadır.

Okudunuz mu?  Tağut nedir? Kısaca

(tebcil,tazim = yüceltme)

Gayrimüslimlerin de yaşı ne olursa olsun, ana-baba olsa dahi elini öpmek caiz olmaz, hatta küfür olur. Peygamberin hadisini okumadım ama yanlış anlaşıldığı ortada. Büyük ihtimalle kafir olan anaya babaya da itaat edilmesi gerektiğini kastetmiştir ki bu doğrudur. İtaat ile saygı, yüceltmek farklıdır. Buna caiz diyen şahıs da küfür olan şeye caiz dediği için imanını tazelesin. Bir de kafasına göre atmış belki mekruh olabilir demiş. Fetva vermek kolay iş değildir, öyle kafanıza estiği gibi yorum yapamazsınız. Bunlar gibilerden Allah’a sığınıyoruz.

Aynı şekilde kafire iyi demek de küfür olur ama yetenekli futbolcu demek küfür olmaz. İyi kelimesini onlar için kullanmamalı.

Bu da başka bir sitenin fetvası:

Sual: Gayrimüslime efendim demek küfür müdür?
CEVAP
Tazim [hürmet] edilmesi emredileni tahkir [aşağılamak] ve tahkir edilmesi emredileni de tazim etmek küfürdür. (Birgivi vasiyetnamesi şerhi)
Hadis-i şerifte, (Münafık [ve her çeşit kâfir] ile konuşurken, efendim demeyin) buyuruldu. Zalime, kâfire hürmet etmek, saygıyla selam vermek, üstadım demek, küfür olur. (Berika)

Bilgisiz yorum yapmaktan özellikle de dinin inanç, itikad bölümlerinde daha da kaçınmak gerekir.


karadamlalar
gayrimüslim adetlerinin veya kültürünün sınırları nedir? mesela Türk kültürü müslüman da yunan kültürü hıristiyan mıdır her yönüyle? böyle diyebilecek bir durumda değiliz, her kültür İslam süzgecinden geçirildiğinde Kuran ve sünnete aykırı olmayan kültürel adetlerin sürdürülmesinde bir beis yoktur ki bu adetler Allahın birer ayetidir.

Okudunuz mu?  Bıçak Taşımak Sünnetmi

Gül988
Selam aleyküm. Bildiginiz gibi Rusya’da yaşıyorum , şu an Bi şey okudum ki kafire hürmet küfürdür . Ama ben okulda sınıfta okuduklarım bana merhaba derken bende bazen diyordum . Öğretmenlerin yanından geçerken de diyordum .. hatta öğretmen sınıfa girerken ayağa da kalkmıştım . Bunlar hepsi küfüre mi götürür ? Mesela öğretmen dersi iyi anlatıyorsa Ve içeri girdiğinde bende ayağa kalksam küfüre girmiş olurmuyum ?


MERAK EHLİ
buradaki hürmet öyle değil. Orada yüceltmek manasında hürmet etmek demek. Senin yaptığın saygıdır ve bizim dinimiz başkalarına bunlar kafir olsa bile saygı göstermemizi emreder. Sizler iyilik ediniz ki iyilik bulasınız.


Kayıtsız Üye
< 1-Mesela kafir bir futbolcu maçta güzel bir hareket yapsa veya gol atsa biz o futbolcuyu bu hareketinden dolayı alkışlasak bu küfür müdür?
>

Değildir. sen gidip onun kendi dinine mensup hareketlerini alkışlarsan o zaman küfür dür derim. yani islama ters olan bir şey düşünebiliriz. misal gidip bizim Namazlarımızla abdestlerimizle alay etmesi gibi örnekleri çoğaltabiliriz bu gibi durumlarda alkışlarsan tabiki dinden çıkarsın.

< 2-Yeni transfer edilen futbolcuları hava alanında karşılamaya gidiyorlar.Kafir bir futbolcuyu karşılamaya gitmek küfür müdür?
>

küfür değildir ama kişi sevdigi ile beraberdir. tehtitini unutmayalım.

Okudunuz mu?  Sevilmek için ne yapmalıyım

< 3-Kafir bir futbolcuyla fotoğraf çektirmek,ondan imza almak küfür müdür?

>
değildir.

Kardeş itikatı zedeleyecek davranışlar küfür dür. Ama İmanı sağlam olan bir müslümanda böyle boş işlerle uğraşmaz. Hele kafirlerle dostluk Kurmak , onları sevmek gibi davranışlar uygun degil. çünkü Allah Uyarıyor onları dost edinmeyin onlar birbirlerinin dostlarıdır.

şimdi Futbolcuyla fotoğraf çekilmelerde herhangi bir dini yön yoktur. bundan dolayı küfür olamaz.


Kayıtsız Üye
< Ama kardeş dini kitaplarında deniyor ki kafirin elini öpersen küfür olur diyor o konu hakkında ne diyorsun?
>

Gayr-i müslimler de insan olması hasebiyle bizden büyük olanlara hürmet etmek ve ellerini öpmek caizdir. Nitekim Peygamberimiz, annesi ve babası iman etmemiş sahabelere onlara hürmet etmelerini emretmiştir.

Ancak gayri müslimlere küfründen dolayı hürmet etmek ve ellerini öpmek caiz değildir.

Kardeş hangi dini kitapta diyor ki. o kişi Kafirin elini neden dolayı öpüyor. yaşından hürmetinden neyinden dolayı orası önemli.

ayrıca şu hadise bakarsan daha iyi anlarsın.

Esma Bintu Ebî Bekr (radiyAllahû anha) anlatıyor: "Henüz müşrik olan annem yanıma geldi. nasıl davranmam gerekeceği hususunda Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’den sorarak :"Annem yanıma geldi, benimle (görüşüp konuşmak) arzu ediyor, anneme iyi davranayım mı?" dedim. "Evet" dedi, "ona gereken hürmeti göster. " (Buharî, Hibe 28, Edeb 8, Müslim, Zekat 50 (1003); Ebu Davud, Zekat, 34 (1668)

Okudunuz mu?  Allah'tan korkmasam intihar edeceğim

Kayıtsız Üye
Çok soru sordum galiba kusura bakma vaktini alıyorum ama aynı sitede şu da yazıyor bu konuda ne diyorsun?

Kâfire hürmet etmek, hürmet kastıyla üstadım diye saygı göstermek küfür olur. Kâfire saygıyla selam veren de kâfir olur. (İslam Ahlakı)


Kayıtsız Üye
kardeşim hep işte dininden dolayı bu. yoksa başka şey kastetmezler. Yoksa Müslüman kalmaz. Tamam kafire karşı iyi olma onlara karşı sert olun diyor Allah. müsamahalı olma diyor . ama küfür çok ayrı bir şey küfre düşmesi kafir olması olur. ancak kafir olması için o kişinin kafirin dininden dolayı hürmet göstermesi lazım . Yoksa kafirlik öyle ucuz degil. o dinimizislam sitesite benim dedigimi kastetmiştir.

ben kafirleri sevmem , hürmet göstermem , ama zorda kalmışlara her zaman yardım etmekte bizim insanlık görevimizdir.


Kayıtsız Üye
Kafire sadece dininden dolayı değil başka şeyinden dolayı saygı da küfür olur. Kafirin küfründen dolayı saygı göstermek zaten küfürdür, bunda şüphe eden de kafir olur. Kafire saygının küfür olması ise ayrıdır. Tıpkı bazıları Allah’ın Kuran’da mealen "Ey iman edenler! Yahudileri ve Hıristiyanları dostlar edinmeyin" buyurduğunu onların inançlarına yakınlık olarak düşünenler gibi kafire yalnızca dininden dolayı hürmet küfürdür demek de eksiktir. Çünkü onların küfür olan inançlarına yakınlık göstermek zaten küfürdür bunu bilmeyen yoktur. Ayeti de o şekilde yorumlamak eksiktir, ayetin manasını daraltır.

Okudunuz mu?  Recebin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutmak

Kaynak reddül muhtar’ın yasaklar-mübahlar bölümünde dürrül muhtar’dan alınmış metni:

Eğer bir Yahudi, Hıristiyan veya bir mecusî bir müslümana selâm verirse onu almakta herhangi bir
beis yoktur. Lakin «Ve Aleyke»den baş-ka bir ifade kullanmayacaktır. Hâniye’de de hüküm böyle yer
almıştır. Eğer bir zımmîye tebcil maksadıyla selâm verirse küfre girmiş olur. Çünkü kâfiri tebcil ve
tazim etmek küfürdür.
Eğer bir mecusîye tebcil niyetiyle: «ey üstâz» dese küfre girmiş olur.
el-Eşbâh’da da hüküm böyle yer almaktadır.

(tebcil,tazim = yüceltme)

Gayrimüslimlerin de yaşı ne olursa olsun, ana-baba olsa dahi elini öpmek caiz olmaz, hatta küfür olur. Peygamberin hadisini okumadım ama yanlış anlaşıldığı ortada. Büyük ihtimalle kafir olan anaya babaya da itaat edilmesi gerektiğini kastetmiştir ki bu doğrudur. İtaat ile saygı, yüceltmek farklıdır. Buna caiz diyen şahıs da küfür olan şeye caiz dediği için imanını tazelesin. Bir de kafasına göre atmış belki mekruh olabilir demiş. Fetva vermek kolay iş değildir, öyle kafanıza estiği gibi yorum yapamazsınız. Bunlar gibilerden Allah’a sığınıyoruz.

Aynı şekilde kafire iyi demek de küfür olur ama yetenekli futbolcu demek küfür olmaz. İyi kelimesini onlar için kullanmamalı.

Bu da başka bir sitenin fetvası:

Sual: Gayrimüslime efendim demek küfür müdür?
CEVAP
Tazim [hürmet] edilmesi emredileni tahkir [aşağılamak] ve tahkir edilmesi emredileni de tazim etmek küfürdür. (Birgivi vasiyetnamesi şerhi)
Hadis-i şerifte, (Münafık [ve her çeşit kâfir] ile konuşurken, efendim demeyin) buyuruldu. Zalime, kâfire hürmet etmek, saygıyla selam vermek, üstadım demek, küfür olur. (Berika)

Okudunuz mu?  Necaset ve tırnak

Bilgisiz yorum yapmaktan özellikle de dinin inanç, itikad bölümlerinde daha da kaçınmak gerekir.


Kayıtsız Üye
gayrimüslim adetlerinin veya kültürünün sınırları nedir? mesela Türk kültürü müslüman da yunan kültürü hıristiyan mıdır her yönüyle? böyle diyebilecek bir durumda değiliz, her kültür İslam süzgecinden geçirildiğinde Kuran ve sünnete aykırı olmayan kültürel adetlerin sürdürülmesinde bir beis yoktur ki bu adetler Allahın birer ayetidir.


Kayıtsız Üye
Avrupa ülkelerinde Mr/Mrs yada Miss Sir gibi kelimeler kulanılıyor. Ayni türkiyedeki Bey/Hanım gibi. Bunları saygı açısından gayrımüslimler için kullanmak da mı küfür şimdi?


muvaffak
Bu tür lakapların küfürle hiçbir alakası yoktur. Bu, mesafenin ve kişinin kendine olan saygısının karşı tarafa yansıtılmasının göstergesidir. Müslüman olmayan kişiye ağzımıza geleni söyleme hakkımız olmadığına göre kendimize olan saygımız gereğince "Bay, Bayan" demekte herhangi bir sakınca yoktur.


iyi demek, 112233

Bu kategoride yer alan Severek ayrılmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kafire Hürmet Etmek… Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.