Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:58
missa02
Abone

Mescidler ile ilgili hadisler

Mescidler ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Mescidler ile ilgili hadisler


Cevap: Mescidler ile ilgili hadisler

Galus
MESCİDLER İLE İLGİLİ HADİSLER

Ömer. İbnu’l-Hattab radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın şöyle söylediğini işittim: Kim, içerisinde Allah’ın isminin zikredildiği bir mescid bina ederse Allah da onun için cennette bir ev bina eder.

ALLAH İÇİN MESCİD BİNA ETMEK

Hz. Ali İbnu Ebi Talib radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kim, kendi malından Allah rızası için bir mescid bina ederse Allah da ona cennette bir ev bina eder.

Hz.Cabir İbnu Adillah radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: Kim Allah için bağırtlak kuşu yuvası kadar veya daha küçük bir mescid bina etse, Allah onun için cennette bir ev bina eder.

Okudunuz mu?  Kısmetin kapalı olması

İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: Görüyorum ki, yahudilerin havralarını, hıristiyanların da kiliselerini yükselttikleri gibi sizler de mescidlerinizi yükselteceksiniz.

MESCİD MÜTEVAZİ OLMALI

Ömer İbnu’l-Hattab radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: Ameli bozulan her kavim mescidlerini süslemeye yönelmiştir.

İbnu Ömer radıyAllahu anhüma’dan anlatıldığına göre, Kendisine, insan tersinin atıldığı bahçelerde namaz kılmanın hükmünden sorulduğu zaman, Resulullah’a refederek, şu cevabı vermiştir: Eğer bahçe birçok defalar sulanmış (pislik eseri kalmamış) ise orada namaz kılabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Namazla dalga geçmek küfür mü

MESCİD NEREYE YAPILMALI

Yine İbnu Ömer radıyAllahu anh anlatıyor: Reslulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Bazı şeyler vardır, mescidde yapılması uygun değildir: Mescid (yanlardan iki kapılı ise gel-geç için) yol olarak kullanılamaz, orada silah kılıfsız taşınmaz, yaya kiriş takılmaz, ok saçılmaz, çiğ et geçirilmez, had tatbik edilmez, kimseye kısas vurulmaz, alışveriş mahalli de yapılmaz.

MESCİDDE MEKRUH İŞLER

Vasile İbnu’l-Eska radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Mescidlerinizi çocuklarınızdan, delilerinizden, alış-verişlerinizden, davalarınızın ikamesinden, sesinizi yükseltmekten, hadlerinizin icrasından, kılıçlarınızı kınlarından sıyırmaktan uzak tutun. Mescidlerin kapılarının yakınlarında abdest yerleri yapın. Mescidlerinizi, cuma günü buhurlayarak güzel kokulu kılın.

Okudunuz mu?  Aleviyim mezhep değiştircem

Hz. Enes İbnu Malik radıyAllahu anh anlatıyor: Amcalarımdan biri, Resulullah aleyhissalatu vesselam için yemek hazırladı. Gelip Resulullah aleyhissalatu vesselam’a:

Evimde yemek yemenizi ve orada bir namaz kılmanızı arzu ediyorum dedi. (Aleyhissalatu vesselam davete icabet ederek) evine geldi. Evinde şu hasırlardan biri vardı. Hasırın bir köşesinin namaz için hazırlanmasını emir buyurdu. Bunun üzerine üzeri süprüldü ve (yumuşaması için) üzerine su serpildi. Sonra Aleyhissalatu vesselam namaz kıldı. Biz de ona uyarak namaz kıldık.

Ebu Abdillah İbnu Mace der ki: Hadiste geçen fahl kelimesi siyahlaşmış hasır manasına gelir.

MAHALLELERDE MESCİD

Ebu Sa’idi’l-Hudri radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kim mescidden (insanlara rahatsızlık veren) bir şeyi çıkarırsa Allah Teala Hazretleri ona cennette bir ev yapar.

Okudunuz mu?  Gusülde ayak altı nasıl yıkanmalıdır

MESCİDLERİN TEMİZLİĞİ

Yine Ebu Saidi’l-Hudri radıyAllahu anh anlatıyor: Mescidlere ilk defa kandil koyan Temimu’d-Dari’dir.

Hz. Aişe radıyAllahu anha anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam, mescidin kıble duvarındaki bir tükrüğü kazıyıp temizledi.

MESCİDDE TÜKÜRMEK MEKRUHTUR

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Eğer siz, namaz kılmak için koyun ağılı ve deve damından başka bir yer bulamadı iseniz, koyun ağılında namazınızı kılın, fakat deve damında kılmayın.

KOYUN VE DEVE AĞALINDA NAMAZ

Abdullah İbnu Muğaffel el-Müzeni radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Koyun ağıllarında namaz kılın, deve damlarında kılmayın. Çünkü develer, şeytanlardan yaratılmıştır.

Okudunuz mu?  Bütün insanların haklarına girdim mi

Sebre İbnu Ma’bed el-Cüheni radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Deve damlarında namaz kılınmaz, fakat koyun ağıllarında namaz kılınır.

Resulullah aleyhissalatu vesselam’ın pek muhterem kerimeleri Hz. Fatıma radıyAllahu anha anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam mescide girince: Bismillahi vesselamu ala Resulillahi. Allahümmağfirli zunubi veftah li rahmetike (Allah’ın adıyla girip, Allah’ın Resulune selam ediyorum. Ey Allahım, benim günahımı affet, bana rahmet kapılarını aç) derdi. Mescidden çıkarken de: Bismillahi. Vesselamu ala Resulillahi. Allahümmağfir li zunubi veftah li ebvabe fadlike (Allah’ın adıyla çıkıyorum, Resulullah’a selam ediyorum. Allahım, günahımı affet, bana fazl u kereminin kapılarını aç!) diye dua okurdu.

Okudunuz mu?  Hayvanlar Müslüman mı?

MESCİDE GİRERKEN DUA

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Biriniz mescide girince Resulullah aleyhissalatu vesselam’a selam etsin ve şu duayı okusun: Allahümmaftah li ebvabe rahmetike (Allahım, bana rahmetinin kapılarını aç) çıkarken de Resulullah’a selam versin ve şu duayı okusun: Allahümme a’sımıni mine’şşeytani’r-racim (Allahım, beni taşlanmış şeytandan koru).

Ebu Saidi ‘l-Hudri radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir defasında yanındakilere): Allah’ın kendisiyle hataları örtüp, sevapları artırdığı şeyi size göstereyim mi? demişti. Ashab: Evet söyleyin ey Allah’ın Resulü! dediler. Bunun üzerine:

Okudunuz mu?  Babamdan Nefret Ediyorum.

O şey, zahmetli durumlarda bile abdesti tam almak, mescidlere çok adım atmak, namazdan sonra müteakip namazı beklemek! buyurdular.

NAMAZA YÜRÜYEREK GİTMEK

Ebu Saidi’l-Hudri radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kim evinden namaz kılmak üzere çıkar ve: Ey Allahım! Senden isteyenlerin senin katındaki hakkı için ve şu yürüyüşümün hakkı için senden istiyorum. Ben kibirlenmek, böbürlenmek veya görsünler, desinler gibi adi maksadlarla evden çıkmış değilim. Senin gazabından sakınmak, rızanı kazanmak için evden çıktım. Öyleyse beni ateşten korumanı istiyorum, günahlarımı bağışlamanı talep ediyorum. Çünkü senden başka günahları affeden yoktur diye dua eder, (yalvar yakar olursa) Allah Teala hazretleri, ona (rahmet) yüzüyle teveccüh eder ve yetmişbin melek de kendisi için istiğfar eder.

Okudunuz mu?  İslama gizli davet kaç yıl sürmüştür?

Hz. Enes İbnu Malik anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

Karanlık gecelerde mescidlere müdavim olanların, Kıyamet gününde tam bir nura kavuşacaklarını müjdele!

İbnu Abbas radıyAllahu anh anlatıyor: Ensar (dan birkısmının) evleri mescidden uzakta idi. Bunlar mescidin yakınına gelmek istediler. Bunun üzerine şu ayet nazil oldu. (Mealen):

Onların önden gönderdiklerini ve geride bıraktıklarını (eserlerini,ihmal etmeksizin) yazmaktayız (Yasin 12). İbnu Abbas der ki: Bunun üzerine onlar yerlerinde kaldılar.

MESCİDE UZAK EV DAHA SEVAPLI

Usame İbnu Zeyd radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Bir kısım. (tenbel) adamlar, ya cemaati terketmekten vazgeçerler yahut da ben onların evlerini (başlarına) yakacağım.

Okudunuz mu?  Hatemül evliya nedir?

CEMAATTEN GERİ KALMAMALI

Ömer İbnu’l-Hattab radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kim bir mescidde cemaatle yatsının ilk rek’atini kaçırmadan kırk gece namaz kılarsa Allah Teala hazretleri, bu namazlar vesilesiyle onun için ateşten bir azadlık yazar.

YATSI VE SABAH NAMAZLARININ CEMAATİ

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Müslüman bir kimse, namaz ve zikir için mescidi vatan edindiği (çokca gitmeyi alışkanlık haline getirdiği) zaman Allah’ın onun bu halinden duyduğu sevinç, tıpkı gurbette adamı olan kimselerin onun yanlarına dönmesiyle (kavuşmaktan) duydukları sevinç gibidir.

Okudunuz mu?  Hz.ömer zamanında fethedilen yerler

Cevap: Mescidler ile ilgili hadisler

imam
Mescitler hakkında hadislerin çokluğu islamda mescidlerin önemini gösterir.

Bu kategoride yer alan Arefe günü ölüler bizi görür mü? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mescidler ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.