Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:11
missa94
Abone

Kayıp olan mezarı bulmak için kazı yapmak caiz mi?

Kayıp olan mezarı bulmak için kazı yapmak caiz mi?

selamet
Merhaba babaannemin köy mezarlığına gömüldüğünü biliyoruz ancak herhangi bir işaret kalmadığı için mezarın yeri kayıp, mezarlık daha sonra tellerle çevrilmiş, bizim mezar telle çevrili alanın için de mi dışında mı bilmiyoruz. Tahmini bir bölgede olabileceğini düşünüyoruz. Bu bölgede kazı yaptırabilirmiyiz nereden veya hangi makamlardan izin almak gerekir. Yardımcı olabilecek bir kurum veya stk var mıdır? Teşekkürler…

Okudunuz mu?  Duaların sonunda neden amin denir

Cevap: Kayıp olan mezarı bulmak için kazı yapmak caiz mi?

Muhammed
Bu tür konuları polis veya mezar görevlileriyle istişare ederek bulmanız mümkün olabilir.
Mezarları önemli işler dışında açmak caiz değildir.

Mezar Kazısı Caizmidir?

Dinimiz İslamiyetin elbette her konuda hükmü olduğu gibi bu konuda da hükmü mevcutdur…

Cesedin kıymeti ve cesede zarar vermeye gelince; Allah canlı bir bedene ne değer verdiyse, cansız bir bedene de aynı değeri vermiştir. Nasıl ki, yaşayan bir kimse için bedene zarar vermek ve onun insani vasıflarını çiğnemek yasaklandıysa, ölü kimsenin cesedi için de yasaklanmıştır.

Okudunuz mu?  Namazını ara sıra aksatan cehenneme gider mi?

Mü’minlerin annesi Aişe(r.anha) Peygamber(s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet etti: Ölü bir kimsenin kemiğinin kırılması, yaşıyorken kırılması gibidir [İmam Ahmed, Ebu Davud ve İbn Hibban rivayet ettiler]

Yine İmam Ahmed, Amir İbn Hazm el-Ensari(r.a.)’den kendisini bir mezarın üzerinde otururken gören Allah Rasulü(s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet etti: Mezar sahibine zarar vermeyin!

Okudunuz mu?  Asel isim anlamı?

İmam Muslim ve İmam Ahmed de Ebu Hureyre(r.a.)’den Allah Rasulü(s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet ettiler: Kişi için mangal kömürü yanan bir yerin üzerine oturması ve kendini yakması, bir mezar üzerine oturmasından daha iyidir.

Bu hadisler açık bir biçimde gösteriyor ki, canlı bedenin değeri neyse, cesedin değeri de odur.

Okudunuz mu?  Yeni Arapca Kız İsimleri ve Anlamları

Burada aynı zamanda, bir cesede zarar vermenin ve cesedin değerini çiğnemenin (bu değere önem vermemenin), canlı bedene zarar vermek ve değerini çiğnemek ile aynı şey olduğunu görmekteyiz. Bundan dolayı; yaşayan bir kimsenin karnının yarılmasına, boğazının kesilmesine ve gözlerinin çıkarılmasına izin verilmediği gibi, cansız bir cesede de bunları yapmaya izin yoktur.

Diğer taraftan hayatta olan bir kimseye sövme, dövme veya yaralama yoluyla zarar vermeye izin verilmediği gibi bir cesede de benzer şeyleri yapmaya izin yoktur. Ancak canlı bir bedene kırma, kesme veya yaralama yoluyla zarar vermek ile benzer şeyleri cesede yapmak arasında bir farklılık vardır. O da bu tür zararlar canlı bir kimseye karşı yapıldığında diyet gerektirmesi ama ceset için bu diyetin (zarar vermek yasaklandığı halde) gerekmemesidir. Bu böyledir. Çünkü Peygamber(s.a.v.), mezar kazarken bir cesedin kemiğini kıran adamı diyet ile sorumlu tutmadı (diyet ödemesini emretmedi). O(s.a.v.), ona sadece kemiği saklamasını / gömmesini emretti.

Okudunuz mu?  Ahiretteki insanların boyunun uzunluğu ne kadar olacak? Ahiretteki insanların boyuna 30 m. deniyor; Hz. Adem'inki daha u

O(s.a.v.) ona dedi ki; Ölünün kemiğini kırmak, canlının kemiğini kırmak gibidir ve her ikisi de günahtır.

İhtiyacı olan bir kimseye, ölü bir kimseden gözlerinin çıkarılması, vücudunun kesilerek akciğer, karaciğer, kalp ve böbrek gibi bir organının verilmesi, cesede zarar vermek, vücut yapısını bozmaktır ki İslam bunu Haram kılmıştır.

Okudunuz mu?  Oruçluyken genital bölgeyi traş etmek orucu bozar mı?

İmam Buhari, Abdullah İbn Zaid el-Ensari(r.a.)’in şöyle dediğini rivayet etti: Allah’ın Rasulü(s.a.v.), yağmalamayı ve (cesedin) biçimini bozmayı yasakladı.

İmam Ahmed, İbn Mace ve Nesai, Saffan b. Assal(r.a.)’in kendisini bir sefere gönderirken Allah Rasulü(s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet etti: Allah’ın rızası için ve Allah’ın adıyla git! Allah’a iman etmeyen (kafirlerle) savaş! (cesetlere) Zarar verme, ihanet etme ve çocukları öldürme!

Okudunuz mu?  Nişanlıyım ve nişanlım benimle ilgilenmiyor beni önemsemiyor, ne yapmalıyım?

Ölüyü yaralama ve cesedin kıymeti ile ilgili hükümlerin açıklanmasıyla, net bir şekilde ortaya çıkmıştır ki; ölü bir kimsenin vücudunu keserek açmak ve organlarından birini alıp başka birisine vermek, kesin olarak yasaklanmıştır. Bunu yapmak, cesedin kıymetini çiğnemek olarak düşünülür. Bu onu yaralamak ve biçimini bozmaktır. Cesedin kıymetini çiğnemek, ona zarar vermek ve onun biçimini bozmak ise, Şeri’at tarafından kesin olarak Haram kılınmıştır.

Okudunuz mu?  Günah olduğunu bilerek günah işlemek

yukarıdaki gibi tıpkı organ naklide aynıdır….

bizlere düşen müslüman mezarlık olan yerde ve müslüman mezarı bildiğimiz yeri kesinlikle açmamalıyız….

antik dönem dediğimiz milletlerin mezarlıklarına gelince, bu insanlar eşyalarıyla gömüldüklerinden dolayı sadece eşyaları alınmalı ve kemikleri karşımıza çıktığında en ufak bir saygısızlık yaapmadan bir kenara gömmeliyir….O kemikleri ulu orta bırakmamalıyız…hele kırmak parçalamak gibi amellerde kesinlikle bulunmamalıyız….

Bu kategoride yer alan Kuranı kerimde kaç yerde ey iman edenler le başlayan ayet vardır bunlar hangi ayetlerdir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kayıp olan mezarı bulmak için kazı yapmak caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.