Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:39
Hadisler
Yönetici

Kabirle ilgili hadisler

Kabirle ilgili hadisler

bir_aciz
s.a
Peygamber Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurmuştur.
-Ben size kabir ziyaretini yasaklamıştım.Şimdi ise ziyaret edin.Çünkü kabir ziyareti size ölümü hatırlatır.
(Müslim)
-Peygamber Efendimiz(s.a.v) her yılın başında uhud şehitlerinin kabirlerine gelir ve şöyle derdi;
-Sabrettiğiniz şeyler karşılık sizlere selam ve selamet!Ahiret diyarı ne güzeldir!
Yine Peygamber Efendimiz(s.a.v) Baki mezarlığına çıkar ve şöyle derdi;
-Ey mü’minler yurdunun sakinleri!Selam size bizlerde inşaAllah sizlere kavuşacağız.allah-u Teala’dan bizim ve sizin için afiyet,ahiretle ilgili korku ve sıkıntılarda selamet ve sıyanet dilerim.
-Kabir ziyaretinde bulunan kimsenin Yasin-i Şerif’i okuması müstehabtır.Çünkü Enes(r.a) dan rivayet edildiğine göre Rasülullah(s.a.v) şöyle buyurmuştur;
-Her kim kabristana girerde Yasin’i okur ve sevabını ölülere bağışlarsa o gün de allah-u Teala onların azabını hafifletir.Kendisinde bu kabristandaki ölüler sayısınca sevabı olur.
(Bahr)

Okudunuz mu?  Kıyamet yaklaştığında zamanın akışı hızlanır...

Cevap: Kabirle ilgili hadisler

seyit
-Her kim kabristana girerde Yasin’i okur ve sevabını ölülere bağışlarsa o gün de allah-u Teala onların azabını hafifletir.Kendisinde bu kabristandaki ölüler sayısınca sevabı olur.
(Bahr)

İnşAllah


Yanıt: Kabirle ilgili hadisler

mumsema
< s.a
Enes(r.a) dan rivayet edildiğine göre Rasülullah(s.a.v) şöyle buyurmuştur;
-Her kim kabristana girerde Yasin’i okur ve sevabını ölülere bağışlarsa o gün de allah-u Teala onların azabını hafifletir.Kendisinde bu kabristandaki ölüler sayısınca sevabı olur.
(Bahr) >

bir aciz kardeşim buna kaynak vermişsin ama anlamadım buhari mi demek istemişsin?

buhari ise bulunduğu bölümü de yazarmısın?

ilk sefer bu hadise rastlıyorum. mezarlıkta kur’an okunup okunmayavağına dair bana soru sorulmuştu ve çok araştırdım kaynak bulamadım.
Kütüphanemde çok geniş nerdeyse bende bulunmayan hadis kitabı yok ama bulamadım
birde babam alim bir insan ona da sordum şunu dedi: bu konuda sadece tavsiye var herhangi bir kaynak yok.

sadece bu var:

< ÖLÜM DÖŞEGINDE BULUNAN KIMSENIN YANINDA YASIN-I ŞERIF OKUMAK

Okudunuz mu?  Güneş nereye gidiyor/nereye batıyor? (hadis)

Ölüm döşeginde bulunan kimsenin yaninda Yasin-i Şerif okumak sünnettir. Peygamber (sav):

"Ölülerinize Yasin okuyunuz” buyurmuştur. (Ebu Davud ve Ibn Hibban rivayet etmişlerdir).
Ibn
Hibban: Ölülerinize Yasin okuyunuz!” demekten maksat ölüm döşeginde bulunan yani
ölmek
üzere olan kimseye Yasin-i Şerif okuyunuz demektir, der. Yalniz Ibn er-Rif’a hadisi
te’vil
etmeden oldugu gibi kabul ediyor: "Yani ölmüş olan kimseler için Yasin-i Şerif okuyunuz”.

Okudunuz mu?  Münafığın alameti kaçtır?

Peygamber (sav) bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: "Ölüm döşeginde bulunan kimsenin yaninda Yasin okunsa mutlaka Allah Teala ölümünü
kolaylaştirir”.

islam fıkıh ansiklopedisi >


Soru: Kabirle ilgili hadisler

bir_aciz
s.a
bahr dan kasdım şuydu ki;”BAHRÜRRAİK ”Adlı Eser
Babanız muhakkak bu eseri bilir.


Yetim
hadis için Allah razı olsun


Hoca
< s.a
bahr dan kasdım şuydu ki;”BAHRÜRRAİK ”Adlı Eser

Babanız muhakkak bu eseri bilir. >

ve aleykumusselam.
Berürekaik kitabı hakkında bilgisi olan kardeş var mı?

Okudunuz mu?  Üç günden fazla küs durmak ile ilgili hadisler

islamyolu
"Kim babasının veya anasının veya bunlardan birisinin kabrini Cuma günü ziyaret ederek orada Yasin Sûresini okursa, Allah kabir sahibini bağışlar." (İbni Mace)

İmam-ı Beyhakî’nin bir rivayetinde, Abdullah bin Ömer’in ölülerin ruhuna Bakara Sûresinden okunabileceğini tavsiye ettiği anlatılmaktadır. (Beyhaki, 4:56)

Kur’anın kalbi Yasindir. Kim Allah’ı ve Ahiret yurduna kavuşmayı isteyerek onu okursa Allah onu bağışlar. onu ölülerinizin üzerine okuyunuz. (İmam-Ahmed – Beyhaki, Tac 4/18 )

Elimdeki bilgiler bunlar. Ama Buhari hadisi olması lazım. fidan Dikiyor ya Rasullullah (sAllahu ALeyhi ve sellem) bu fidanlar zikir ettikce bunların Azabı hafifler diyor. Fidanın zikri böyle faydalasıda Allah kelamı Kuran neden Faydalı olmasın ki .

Okudunuz mu?  Kapı çalma şekli ile ilgili hadisler

Hoca
hadisler çok güzel oldu teşekkür ederim kardeşim

رقم الحديث: 2527
(حديث مرفوع) حَدَّثَنَا أَحْمَد بْن حَفْص السَّعْديّ ، حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيم بْن مُوسَى ، حَدَّثَنَا خاقان السَّعْديّ ، حَدَّثَنَا أَبُو مقاتل السَّمَرْقَنْدِيّ ، عَنْ عَبْد اللَّه بْن عُمَر ، عَنْ نَافِع ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ ، مَرْفُوعًا : " مَنْ زَارَ قَبْرَ أَبَوَيْهِ ، أَوْ أُمِّهِ ، أَوْ عَمَّتِهِ ، أَوْ خَالَتِهِ ، أَوْ أَحَدٍ مِنْ أَقْرِبَائِهِ ، كَانَتْ لَهُ كَحَجَّةٍ مَبْرُورَةٍ ، وَمَنْ كَانَ زَائِرًا لَهُمْ زَارَتِ الْمَلائِكَةُ قَبْرَهُ " . قَالَ ابْن حبان : لَيْسَ لهذا الْحَدِيث أصل ، وأبو مقاتل حفض بْن سُلَيْم يأتي بالأشياء المنكرة
.


Ehfiya
” Sizden her kim; anne, baba, hala, teyze veya yakınlarından herhangi birinin kabrini ziyaret ederse, Onun için mebrur hac sevabı vardır. Kim bunları ziyaret ederse, melekler de onun kabrini ziyaret eder. ” İbn-i Hibban; ” Bu hadisin aslı yoktur” demişir.

Not: Bu hadiste, ziyaretin Cuma günü olması ve Yasin suresinin okunması ile alakalı bilgi geçmemektedir.


muvahhidim
رقم الحديث: 294
حديث مرفوع) حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَارِثِ بْنُ سَعِيدٍ ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ جُحَادَةَ ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ ، عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ ، قَالَ :" لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ زَائِرَاتِ الْقُبُورِ وَالْمُتَّخِذِينَ عَلَيْهَا الْمَسَاجِدَ وَالسُّرُجَ " قَالَ : وَفِي الْبَاب عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ , وَعَائِشَةَ ، قَالَ أَبُو عِيسَى : حَدِيثُ ابْنِ عَبَّاسٍ حَدِيثٌ حَسَنٌ ، وَأَبُو صَالِحٍ هَذَا هُوَ مَوْلَى أُمِّ هَانِئِ بِنْتِ أَبِي طَالِبٍ وَاسْمُهُ : بَاذَانُ ، وَيُقَالُ بَاذَامُ أَيْضًا

Okudunuz mu?  Allahım! Acizlikten, tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan, ihtiyarlığın bunaklığından, kabir azabından Sana sığınırı

İbn-i Abbas (radıyAllahu anhume) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) , kabirleri çok ziyaret eden kadınlara, kabirlerin üzerine mescidler yapanlara ve kandiller takanlara lanet etti."


islamyolu
< İbn-i Abbas (radıyAllahu anhume) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) , kabirleri çok ziyaret eden kadınlara, kabirlerin üzerine mescidler yapanlara ve kandiller takanlara lanet etti." >
ne anladığını söylermisin kardeşim bu hadisi şeriften merak ettim

Okudunuz mu?  Ebu Hureyre (ra) Hadisleri Sakladı Mı?

muvahhidim
Zevvârat, mübalağa sigasıyla çok ziyaret eden kadınlar demektir. Bu sigadan gelmiş olmasını esas alan Kurtubi ve Aliyyu’l-Kâri gibi birkısım şarihlerimiz, yasağın kabirleri çokça ziyaret eden kadınlara ait olduğunu söylemiştir. Kabirleri çokça ziyaretin, kadına terettüp eden birkısım vazifeleri aksatabileceği, kocasının hukukunun haleldar olmasına sebep olacağı belirtilmiş bu durumlar olmadığı takdirde ziyaretin mekruh olmayacağı söylenmiştir.

Ancak bu yasağın, kabir ziyareti hususunda kadın ve erkek herkese ruhsatın gelmesinden evvele ait olduğunu söyleyen alimler de vardır. Bazı alimler, matem için, sayım yapıp övünmek için, aşırı ta’zim için yapılan ziyaretlerle ilgili yasağın halen devam ettiğini belirtmeyi de ihmal etmez. Netice olarak, "melhuz olan mahzurlar bulunmadığı takdirde, kadın da kabir ziyareti yapabilir; kabirden, ölümden ibret almaya erkek kadar onun da ihtiyacı vardır" denilmiştir.


mum
Peygamberimizin kabirle ilgili hadisleri, Kabir ziyareti hadisi

Okudunuz mu?  Ramazan Dışında Tümünde Oruç Tutulan Ay Hangisidir?

Bureyde (ra) şöyle dedi:
Rasulullah (sav):
‘Ben kabirleri ziyaretten sizi yasaklamıştım. Artık onları ziyaret edebilirsiniz. Çünkü kabirler sizlere ahireti hatırlatır. Kim kabir ziyareti yapmak istiyorsa yapsın, ancak batıl bir söz söylemesin‘ buyurdu.
Müslim 977/106, Ebu Davud 3235, Nesei 2031, 2032, 4441, 5667, 5668, 5669, Beyhaki 4/77, Ahmed 5/3, 50, 355, 356, 361

Okudunuz mu?  Hadis kitapları isimleri

kabir ile ilgili hadisler, kabirle ilgili hadisler, peygamberimizin kabirle ilgili hadisleri

Bu kategoride yer alan Resim ve köpek bulunan eve melek girmez başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kabirle ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.