Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:15
sizden3
Abone

Vesvese (temizlik)

Vesvese (temizlik)

umutlucan
Selamun aleykum
benim abdest konusunda temizlik konusunda bir çok vesveselerim kuruntularım şüphelerim var zira vesvese biliyorum yanlış ve bizi meşakate sürükleyen bir yol yani itibar edilmemesi gerenken bir şey amma ve lakin şüphemi vesvesemi hakikat mı çözemez hale geldim öneride bulunun lütfen?:(
namaz kılmadan önce gusül abdestinde hiç vesvese yaşamadm çok az mktarda yşardım oda atlatırdım hemn
ama şuan gusül abdesti haşa çekilmez hale geldi 3 defa ağza 3 defa burna su cekmeme ragmen bnyo esnasında 10 larca kez abdesti tekrarlıyorum ve bu hal çekilmez oldu! gusülsüz olmamama ragmen kndimi hep cünüp hissdiyorum tam namaza duracam içimden bir ses sen guslünü eksik aldn kuru yer kaldı ynlış yıkadın vs.:(
hep kuru yer kaldı yada ıslanmadı yada sahih olmadı mekruh oldu vs.:(
aynı durum namaz kılmak için abdest alıncada oluyor haddinden fazla su kullanıyorum 🙁
bir gusül ortalama kç dakka olmalıdır?
bir abdest ortalama kaç dakka olmalıdır?
abdestsiz namaz kılanın dinden çıkacagı söyleniyor
bunu duyunca namaza duramıyorum abdest almama ragmen kılmıyorum bazen sırf bunn için!

Okudunuz mu?  Cenneti istememek?

Cevap: Vesvese (temizlik)

sevgiii
selamın aleyküm bende aşırı vesveseliyim.burda birsözünüz dikkatimi çkti benişyerimizin kıblesini bilmiyorum ve bir yere donüyorum herzaman otarafa kılıyorum geçen bir müşterimiz geldi bana kıblenin benim döndüğüm yerin tam tersi olduğunu söyledi ayfon teli var ondan kıble bulunuyormuşyani ben onun dediği kıbleye arkamı dönerek kılıyorum.nasıl yapmalıyım kıbleyi nasıl bulucam benim kıldığım namazlar olmaımı?ben namaza başlayana kadar kaçkez abdest alıyorum.


Yorum: Vesvese (temizlik)

Kayıtsız Üye
tuvaleti yikarken illa her seferinde büyük abdest lekesi olur. Çünkü necis ortamı ve tuvaletin oturduğun altı büyük abdest lekesi olabilmesi normal.
Benim vesvese ettiğin bu.
İlk 99.9% öldürücü baktırı ilaç kullanıyorum( dettol) sonra islak bezle siliyorum.

Benim anneannem ilacı sürdükten sonra sen direk su ile yika diyor yere dökülse bir şey olmaz yani pis sayilmaz veya ayaklarına dökülsede o sabunlu su pis sayilmaz.

Okudunuz mu?  İki secde arasına ne denir ve bir şey söylenir mi?

Sen ilk tuvaleti ilaçla sabunla, sonra tuvalettin üstüne su dök ayaklarına su dök yere su dök ve yerin suyunu al son olarak yine ayaklarına su dök ellerini yıka ve çık.

Yerde azıcık minicik sabun kalmışsa köpüklü pis sayılmaz o.

Tuvalette su dökdükten sonra eğer sabunlu su üstüne dökerken sicrasa veya yerin suyunu alirken yerdeki pislik su değse üstüne bir şey olmaz, saten baktırı öldürücü ilaç kullanıyorsun, bu kader fazlasindan engelleyemezsin zaten küçücük necis miktarı afdir diyor ve Allah çabaya ve niyete de bakar ve aşırı çaba ve titizliyi kabul etmez yani tam tarzı fazla titiz olup vesvese etmek günah diyor.

Birde büyük abdest ettikten sonra temizlik bittikten sonra suyu çekip tuvaletin tarağini alıp tuvaletin içine yika diyor anneannem tuvaletin suyunu 2 kere çek tarak daki pislik çalkalanıyor böylece çıkarınca as su damlasa pis sayılmaz. Tarağı tuvalete tutarken tuvaletin suyunu yani sifonu çekerken tuvaleten su sicrasa üstüne oda pis sayılmaz diyor anneannem. ( küçücük detayları düşünmeyeceksin hiç kimse yüzde yüz tertemiz çıkamaz bir yerden bu imkansız diyor anneannem).

Okudunuz mu?  Maliki Mezhebi'ni Gusül Abdesti'nde taklit

Birde bizim haftada 1 ve ya 2 kere çamaşır yıkıyoruz. makinede.
Şimdi diyelim necis elbise birgun önceden çamaşır torbasında durdu ve ertesi gün çamaşırları ayırmak için yere döktün hani renkleri bölmek için burdada anneannem diyor buda pis sayılmaz diyor, çünkü o necis saten elbisede körümüs ve bu durumda yere değe bilmez necis. Ama tabi necisli elbiseyi alıp girip namaz kilamazsin çünkü abdestli sayılmazsın o başka tabi ama diğer türlü hiç bir sakınca yok yer pislanmaz. Herkes çamaşırını ayırmak için yere döküp ayırır.

Bunların hepsi durumu hocam. Anneannemin dediklerine kulak asmalimiyim ?
Saygılarimla hocam.


Tevbe
Sizinki vesveseden çıkmış ve bir temizlik hastalığına dönüşmüş gibi eğer çok rahatsız oluyorsanız bu durumdan derhal bir psikolog ile görüşmenizi tavsiye ediyorum. Allah acil şifalar buyursun.


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler Hocam..
Hocam bende de çok vesvese var özellikle su ile.Elimi yıkarken, banyo yaparken, abdest alırken ve gusül abdesti alırken çok vesvese oluyor.10 saat banyom sürüyor. Gusül abdesti alırken defalarca abdest alıyorum yine de emin olamıyorum. İçimde hep bir sıkıntı eminsizlik oluyor.Elimi yıkarken içimden yüze kadar sayıyorum.Çok kötü bir durumdayım Hocam.Sırf banyo yapmaktan korktuğum için sürekli banyomu erteliyorum,namaz kılmayı bırakıyorum tekrar başlıyorum. Lütfen hocam bana yardım edin..İçimde hep temizliğe karşı bir huzursuzluk acaba temiz oldu mu? Doğru yaptın mı? Düzenli mi? Diye kafayı yiyorum ve günlük hayatımı çok olumsuz kötü etkiliyor bu durum..Düşüncenizi bekliyorum..

Okudunuz mu?  Zihin açıklığı için dua

klav
Vesvese şeytandan olduğuna göre ona oyuncak olmamak lazım değil mi. Anlattıkların yarısı doğruysa şeytan seni tamamen ele geçirmiş. ona itaat etmek niye. İlmihalini oku ve onunla amel et. Üzerine suyu dökmenin en azı bir sünneti üçtür bitti. daha fazlasını dökmeyeceksin. temiz olmuş olmamış bunu senden isteyen yok. Şeytanın dediğini yapmayı bırak bırakamıyorsan doktora mutlaka git.


Kayıtsız Üye
Kardeşim senin tedavi olman lazim. Vesvesen obsesseflesmis. Buna tıpta okb denir. Psikiyatriye görün. Çok rahat edersin. Boşuna cileye çevirme hayatını. En güzeli git doktora ilacını versin ve aska o bırak demeden de bırakma.

Okudunuz mu?  Yardım Vesveseler İmanımı kaybetmiş gibiyim

Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm,

Kardeşim, yaşamakta olduğun sıkıntıları yıllarca ağır şekilde yaşamış biri olarak seni çok iyi anlıyorum. Öncelikle bu konuda yalnız olmadığını bilmelisin. Çünkü tahmin edebiliyorum ki, etrafında bu sıkıntıyı çekmemiş olan insanlardan kim ne derse desin, hissedeceğin, anlık rahatlamalardan öteye geçemeyip, dünyada sadece kendinin bu sıkıntıyı bu ölçüde çekiyor olduğun hissidir muhtemelen. O nedenle tekrar diyorum, sadece sen değilsin ve bu konudaki sıkıntıyı çok ciddi şekilde yaşamış biri olarak, bunun insanı nasıl huzursuz ettiğini, hayatını yaşanmaz hale getirdiğini, aynı evi paylaştığın aile fertleri ya da arkadaşlarınla yaşanan sıkıntıları çok ama çok iyi biliyorum, bundan emin olabilirsin.

İnsan, kendini adeta uçsuz bucaksız bir denize düşmüş, çırpınıyor gibi hissettiği için asla oradan çıkamayacağını zanneder, olaya dışarıdan bakamadığı için çırpınıp durur. Dışarıdan bakabilse, ki bu sıkıntıyı çekerken yapamıyor, göreceği belki de bir leğenin içinde çırpındığıdır.

Okudunuz mu?  Yorgunluktan namaza kalkamıyorum

Öncelikle şunu söyleyeyim, yıllar içerisinde bu konudaki yaşadıklarım, araştırmalarım, sorgulamalarım, tecrübelerim, vs. bana şunu gösteriyor ki, bu tarz konulardaki vesvese, özellikle hassas, ince düşünen, meseleleri, özellikle de mevzubahis din olunca, biraz daha fazla ciddiye alan kişileri etkiliyor. Bunun altında da yine, belki diğerlerine göre ruhen daha hassas bir yaratılış ve mükemmeliyetçi kişilik yapısı, gibi yaratılıştan ve belki de çocukluk döneminde aldığın eğitimden gelen faktörler yatıyor.

O nedenle, almış olduğumuz dinî bilgiler ve eğitim, bize verildiği şeklini kastediyorum, insanların belki çoğunda bu tarz bir sıkıntı yaratmazken, hassasiyeti yüksek olan kişilerde böyle sorunlara yol açarak, insanların hayatı adeta yaşanmaz hale geliyor. Sorunun çözümü için araştırma yaparsın, etrafındakilere, hocalara sorarsın ancak genel söylenen, bu tarz vesveseden kurtulmak için çarenin dinin o konudaki emirlerini öğrenmek gerektiğidir. Ancak ne kadar bu konudaki yazılan din kitaplarını, verilen cevapları okusan da kurtulamazsın. Yazılanlar, söylenenler belki doğru olabilir, ancak bunlar aynı sıkıntıyı çekmeyen, senin ne yaladığını, hissettiğini anlayamayan insanlar için bir anlam ifade ederken senin benim gibilere hiçbir çözüm getirmiyor genelde. Çünkü aşırı hassas ruh halimiz ve ince fikirliliğimiz yüzünden, bize kendi gördükleri çerçeveden bilgi aktarıp yardımcı olmak için akıl verenlerin akıllarına gelmeyen teferruatlarla boğuşup duruyoruz ve bu nedenle söylenenler, yazılanlar maalesef fayda sağlamıyor.

Okudunuz mu?  Tevbe süresi 65-66. ayetler

Olayı kendi açımdan değerlendirdiğimde, benim tespitim, işin özü yine bu konudaki aldığımız eğitime, hatta iki kelimeye dayanıyor: “iğne ucu”!
Bu kelimeler çoğu insana bizim gibilere ifade ettiği anlamı ifade etmediğinden onlarda sıkıntıya neden olmazken, aynı sıkıntıyı yaşamadıklarından bizi de tam olarak anlamaları pek mümkün değil. Basmakalıp sözlerle, insanların muhtemel hassasiyet ve psikolojileri gözetilmeden (hem de bu tarz vesveselerle boğuşan, soru soran bu kadar insan varken!) verilen dinî bilgi ve eğitimin sonucu saatler süren banyolar, hatta sonrasında bile geçmeyen şüpheler, bunların ailede neden olduğu sıkıntılarla geçen, insanı hayatından bezdiren yıllar! Kızan, kızsın, eleştiren eleştirsin, maalesef durum bu. Bu sıkıntıyı yaşamayanın bu durumu anlaması da zor.

Okudunuz mu?  Cinler Hakkında

İşin fıtrat, psikoloji, eğitim gibi boyutları, sıkıntının altında yatan nedenler bunlar. Gelelim çözüme…
Gusül sırasında, abdesti tekrarladığınızdan bahsetmişsiniz, öncelikle gusülden önce abdest, guslün farzı değildir. Yani olmazsa olmaz değildir. Normal bir insan için çok basit olan bu iş, vesveseli bir insan için gerçekten sıkıntı oluyor, bu nedenle, önceden ayrıca abdest almanıza gerek yok. Namaz kılacaksanız, banyodan çıktıktan sonra lavaboda abdest almanızı tavsiye ederim.
Asıl çözüm ise Allah’ın ayetinde:
“Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz, iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah, size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat O, sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.” (Maide suresi, 6. ayet)

Okudunuz mu?  Sevgili Peygamberimizin ölüm anında yaşadıkları nasıl bilinebiliyor?

Ayette görüldüğü üzere, abdest, farzları ile detaylı şekilde anlatılırken, cünüp iseniz iyice yani güzelce yıkanıp temizlenin diyor! İşin bizim için ne kadar güç hale dönüştüğünü düşünün… Ayetin devamında ise, “Allah, size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez” deniyor! Yani işi kafamızda dallandırıp büyüttüğümüz ritüellere dökmeye gerek yok.

Şimdi düşünün, çamurlu bir tarlada top oynadınız, üstünüz başınız çamur oldu, kirlendi, eve gelince anneniz size dedi, “gir banyoya, güzelce yıkan”, kafanızda hiç soru, sorun kalır mı? Ama, “yıkan ama iğne ucu kadar kuru yer kalmasın” dese ne kadar rahat olursunuz? Bunu bazı insanlar, işte her yerim ıslandı deyip sorun etmezken, ince düşünen insanlar, diğerlerinin anlayamadığı şekilde sorun ediyor. Sonrasında, istedikleri kadar, suyu dökünce zaten vücuda yayılıyor, elinle ovuştur, kafana takmaya vesveseye gerek yok deseler de, öyle olmuyor maalesef.

Velhasıl, bu ayeti öğrenene kadar ne okusam, kime sorsam çözüm olmadı, yaşadıklarınızın aynısını yaşadım. İşin zorluğunu ancak siz anlarsınız. Ne zaman, bu ayeti görüp Allah’ın sözüne güvenip ona göre hareket ettim, Allah’a şükür bu konudaki vesvesem bitti. Tekrar dikkat çekeyim, aynı ayette abdest, farzlarıyla detaylıca anlatılmış, dolayısıyla da gusül için de ayete güvenip Allah’a sığının ve başka detay düşünmeyin. Göreceksiniz ki, kısa bir süre sonra rahatlayacaksınız inşAllah. İnşAllah siz de Allah’ın bu konudaki ayetiyle şifa bulursunuz!

Okudunuz mu?  Koltuk altı lazer epilasyonu

Selamlar…


temizlik vesvesesi, temizlik vesvese, temizlik vesvesesi nedir

Bu kategoride yer alan Yemin Ettim Şimdi Pişmanım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vesvese (temizlik) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.