Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:55
sizden93
Abone

Youtube den müzik indirmek günah mı ?

Youtube den müzik indirmek günah mı ?

hatalar
Youtube den müzik indirmek günah mı ? para vermeyip ücretsiz indiriyoruz bu yasal mı ?


Cevap: Youtube den müzik indirmek günah mı ?

AdemAkbulut
buna bir bak istersen
Allahın rahmeti ve bereketi senin üzerinize olsun.

Gönderen Hakan Selvi
Ramazan’da olduğumuzdan dolayı, her şeyin dini yönünün sıkça araştırıldığı ( en azından daha sık ) bir dönemdeyiz. O caiz mi, bu günah mı ? vb. Diyanet İşleri Başkanımız, değerli hocam, Ali Bardakoğlu’na da "Mp3 indirmenin günah! olup olmadığı" sorulmuş.

Oldukça politik bir cevapla hocamız soruyu cevaplamış. Cevaba aynen katılıyorum. Ancak konu, "günah, haram, yasak, suç" ilişkisi açısından birşeyler karalayabilmeye fırsat verdiği için ayrı birkaç değerlendirmede bulunmaya çalışacağım.

Öncelikle Bardakoğlu’nun açıklaması haber sitelerine şöyle düştü :
"Telif haklarına riayet, dinen gereken bir husus. Telif haklarını korumamız lazım. Başkasının yazdığını onun izni, onayı olmadan indirerek onu kendinize mal etmek doğru değil. Bir insanın emeğinin rızası dışında elinden alınması doğru değil."
– Telif haklarını korumanın dinen gerekliliği
– ve en sondaki "doğru değil" ifadesi.

Okudunuz mu?  Migren ve Oruç

Öncelikle "lisans hakkı"nın mal değerinin incelenmesi gerekiyor. Telif etme, üretme hakkı da denilebilecek bu hak, sahibine bir malı üretebilme kopyalayabilme ruhsatını "hukuken" tanır. Devletin "ticaret kanuna" eklediği bir "hak olarak" karşımıza çıkar. Sorun ise korsan malları genel itibariyle onu ticarette kullanmayanların kullanmasıdır.

Yani ;

– Bir korsan cd’nin, kitabın satılması ile !
– O korsan ürünün satın alınması "hukuk" açısından farklılıklar taşır.

Bir örnek vermek gerekirse, zabıtalar korsan kitap satan birisini yakaladıklarında tam o anda ondan bir kitap almış olan bir müşteri de orada bulunsun. Satıcı hukuken suçlu olmasına rağmen alıcı hukuken suçsuzdur. Alıcının "ahlaken" iyi bir şey yapmadığı ortadadır, ama bu yazıda zaten "ahlaken iyi olmayan şeylerin" "dinen suç yani haram olmayabileceği" üzerinde duruyoruz.

Bu durum, aynen ticaret hukukuna da geçmiştir. Satıcı suçludur, zararı tazminle veya hapis cezasıyla cezalandırılır. Alıcı ise, aldığı malın telif hakları yasasına uygun olup olmadığını araştırma zorunda değildir.
Bunun nedenleri arasında,

– Malın aynı mal olmadığı ve değiştirildiği,
– Alıcının "telif hakkını" değil, sayfaların kağıt değerlerini aldığı ( birebir düşünülüğünde ) ( söz gelimi ateş tutuşturmak için alıyorum diyebilir !! 🙂 )
– Hukukta, toplumun çoğunluğu için "iyi" olanın yasaklanamayacağı gibi bir genel görüş olması zikredilebilir.

Okudunuz mu?  Bir Müslümanın, başka bir Müslümana Gavur demesinin hükmü nedir?

İstisnai bir durumla, sanatsal eserlerin sayılarında inanılmaz düşüşler görülmesi, şirketlerin batma noktasına veya rekabet edemeyecek durumlara gelmesi gibi durumlarda develet alıcıya da bu tarz yasaklar getirebilir olmakla birlikte konuya genel yaklaşım yukarıda belirtildiği gibidir.

Gelelim olayın dini boyutuna;

Hocanın, "telif haklarını korumamız lazım" cümlesi "doğru olanı"kastediyor, "korsanı almak doğru değil" cümlesi de olayın "ahlakiliğini"gösteriyor, yasak olduğunun kesin olduğunu yani haram olduğunu değil. Zira bir şeyin "mal değeriyle" aynı şeyin "lisans değeri" mülk edinme hakkı açısından farklılıklar taşır. Kişi, ticaret kastı olmaksızın belirli bir mal değerine sahip şeyi satın almışsa o şeyin telif hakkının onu satanda olmamasının kendisini bağlayan bir tarafı bulunmamaktadır.


Cevap: Youtube den müzik indirmek günah mı ?

hatalar
korsan cd filn değil sadece telefonuma indirip dinlemek için soruyorum ?
yani ozaman youtubeden müzikde mi dinlemicez albümünü alıp para vermedik sonuçta ? tam dini açıdan yazarmısınız ?

Okudunuz mu?  Gusülde şüphe duymak

Cevap: Youtube den müzik indirmek günah mı ?

pismanımm
doğru sölüyorsun krdes
mp3 indimek haram mı oluyor şimdi anlayamadıkk?


Darusselam

Youtube den müzik indirmek günah mı ?

Evet, Mü’min hakka riayet eder ama sözünü ettiğiniz şeyler mütekavvim mal hükmünde sayılabilir şeyler midir belli değil. Bu sebeple, onlardan uzak kalmayı ilke edinmek daha doğrudur. İzlenince de mütekavvim yani kıymetli oluşu kabul edilmiş bir mal olmadıkları dolayısıyla ortada bir hakkın olup olmayacağı tartışılabilir.

Nureddin yıldız.


hatalar
yani indirmemekmi gerek ? sözün özü


hatalar
mum youtubeden müzik indircem günah olurmu ? para vermedim albümüne ya yasak mı ?


umutlucan
sana şöyle bir soru yöneltim siz sanatcı olsanız ve müzklerinizi izinsiz yayınlasalar sonrada indirseler razı olurmusunuz?

bn indirmek haramdır yadakulhakkı demiyorum sadece sorunuza soruyla cvp veriyorum

çnkü kimisi caiz kimisi caiz değil diyorrr.
mantıgımızıkullanalım sahsen bn hiç görmedim orjinal cd alıp müzik dnleyeni 😀
yada telefonuna orjinalina para ödeyip müzik atanı
sen gördünmü?

Okudunuz mu?  Eşinin verdiği para ile sadaka verilir mi

Darusselam
Ticaret kastı olmaksızın bir tane indirmek dinen haram değildir. Ancak kanunlarına göre yasaklanmışsa kanunlara uymak gerekir. Bu sebebten tavsiye etmiyoruz.


umutlucan
< Ticaret kastı olmaksızın bir tane indirmek dinen haram değildir. Ancak kanunlarına göre yasaklanmışsa kanunlara uymak gerekir. Bu sebebten tavsiye etmiyoruz. >
ltfen dürüst olalım siz telefonunuza müzikleri atmıyormusunuz???


İslambol
Ben de müzik ile ilgili birkaç hadis-i şerif okudum. HAram olduğuna dair.Çünkü müzik nefsi tatmin eder.Nefsi zevklendirir. İmam Gazali de bu yüzden müziği 3 e bölmüş.Rabbani duyguları,Allah korkusu ve sevgisini hatırlatanları da nefsi öldürenlerin dışında tutumuş. Buna göre geri kalan müzikler yine haram kılınıyor. Buna bakarsak dünyevi şehvet ve duyguları konu alan sanatçıları dinlemek haram.Buna bağlı olarak onların albümlerini almak ve onlara para kazandırmak ta haram.:ünkü yaptıkları işi takdir etmiş oluyorsun Şimdi bu başlıktaki konu tartışmaya açık.Onu da hocalarımız cevaplayabilir ki bununla ilgili konu da vardı geçmişte.Ben sadece okuduğum hadislere göre söyledim fetva vermek benim işim değil ben hoca değilim.

Okudunuz mu?  Dua Ediyorum Ama Evlenemiyorum

Darusselam
< ltfen dürüst olalım siz telefonunuza müzikleri atmıyormusunuz??? >
kardeşe telefonuna müzik at demedimki cevabımı anlamadıysan tekrar oku anlamaya çalış dürüstlüğü senden mi öğrenecem


umutlucan
< kardeşe telefonuna müzik at demedimki cevabımı anlamadıysan tekrar oku anlamaya çalış dürüstlüğü senden mi öğrenecem >
ben sadece teşbih yaptım,
neden kızdınızki anlamadım


hatalar
müzik haramdır demek büyük bir sorumluluk neye dayanarak bunu söylüyor sunuz ?

yasaklanmış olup olmadığını nerden bilicez ?


İslambol
Bununla ilgili birçok hadis var.Ayrıca ben fetva vermedim yukarıda da yazdım bunu.Ben hadislerin söylediğini söylüyorum. Forumda çokça konusu geçmiş zaten bunun.Bir tanesini vereyim ona bakın anlarsınız.


Kayıtsız Üye
abi ben anlamıyorum muftuluğe gittim.sorularla islamiye adlı siteye girdim baktım cami hocalara sordum onlar bile müzik mp3 vb indiriyorlarmış.ve gunah olmadıgını tıcaret amacıyla olmassa 1 defalığına ındırmek gun değil diyor diyanet ise gunahtır dıyor boyle çelişki olur mu.


Şema
Müzik ve diğer tüm konularda diyanet fetvalarına güvenin

Okudunuz mu?  Cuma akşamı cünüp olmak günah mı

TisselTassal
Ben müzik indiriyorum yabancı şarkıların ne sölediğini anlamıyoruz o ayrı konu içerik olarak ne sözler yer alıyor bilmiyorum.Müzik haramdır diyenler var illaki ama yinede indirip dinliyoruz işte çağımız internet çağı ve müzik kasedi satan yerler bile yok gibi sözsüz müzik dinleyen biri nerden bulcak onuda bılmıyorum eğer günah yada haram ise işimiz bitik gibi


TisselTassal
bazı yabancı müzikler var nefsimi canlandırıyo yukarda imam gazali örneğini veren arkadaş yazmış alkol kullanmadığım halde alkol kullanma düşüncesine getiriyo nefsin harekete geçiyo yinede haramdan uzak durmaya çalısıyorum dediğim gibi müzik sıkıntı sanırım


Kayıtsız Üye
Sorularla islamiye sitesini bütün dini hususlarda akliniza takilanlar için kullanmanizi tavsiye ederim,
2 seyi cevaplandirmak istiyorum inşâAllah
1)muzigin haram oluşu iddiasina dair
Biliyorsunuz bunlar buyuk olcude fikhi mesleler hadislerde yer alan ifadeler de tevile yoruma acik seylerdir, tek isi bunlarin yorumlanmasi ve islamiyetin hakkaniyetle huzurla Gonderildigi amac ugrunda olan alimlerimizi dinlemek en mantikli olacaktir..
Bu konu hakkinda farkli farkli gorusler var caligili haram su olunca boyle bu olunca soyle diye diye ben kendim benimsedigim Asrın alimi olan Üstad Bediuzzaman’ın tevilinden yola çıkarak anlatayım..
Bediuzzaman Hazretlerine göre
Muziklerin haram olup olmayacagı kişideki tesire göredir diyor,
Yani bir bıçak gibi düşünebiliriz
Bıçagı adam kesmek için kullanırsak tabiki uygun olmayacaktır 🙂
Ama domates dogramak istersen miss gibi helaldir
Bu esasa göre muzik eğer bizim üzerimizde dünyevi duygular uyandiriyorsa Ruhumuzu kesiyorsa 😉 yani zarar veriyorsa ruha ve kişiyi gayri meşru dünyaya çekiyorsa uygun degildir,
Lakin insanı Allah’a yaklaştiriyorsa Düşündürüyor Hayırlı ve güzel fikirlere Helal dairede Ferahlamaya yarıyorsa uygundur helaldir diyebiliriz..

Okudunuz mu?  Adetten temizlenme süresinin değişmesi

Bıçak misali Yoldaşlarım..
Müzik pıçagini Nefsimizi kesip ruhumuza gida yapmak duası ile :))

2) muzik indirmek film indirmek gibi husular çok muhim bir esasa kul hakkı boyutuna işaret ediyor burdada yapılacak şey islami esaslar ile aklı merkeze almak..
Bir kişi bir eseri üretiyorsa ve bundan para kazanmak amaçlı piyasaya sürüyorsa ve bazı kimseler de bu amaca uymayacak şekilde onu elde edip kullaniyorsa kul hakki olabilir yani dikkat edilmesi gereken mesele sanatkarin Amacina uygun mu haraket ediliyor?
Nitekim Sanatkarlarin Sanatkari da imtihani bu esas uzerine bina etmistir
Gonderdigi amaca uygun olarak yasayanlar Ebedi saadete kavusacak..
Gayrisi meçhul..

Okudunuz mu?  Nafile namazların kaza namazların yerine geçmesi ile ilgili soru?

Yani sözümüze gelicek olursak bir bir metaforla gene anlatalim bir arkadaşın sana telefonunu veriyor birini araman için
Sen ise o telefonu alıp çaya banıyorsun 🙂
Kul hakkı olmaz mı dersin?
Verdigi amaca uygun haraket edilip edilmedigi bu mevzularda esas noktamiz olmalı..
Dikkat etmeli kul hakki pek muhimdir..

Her zaman beninsememiz gereken bir hadistir
"Zorlaştırmayın kolaylaştırın
Nefret ettirmeyin Müjdeleyin" hadisi
Asrımızda İslamiyetten Hakikat’i diniyeden insanların yabani bir şeymiş gibi kaçması bu muthiş hadisi unuttugumuzdan olabilir..
İslam bellidir
Kaynagı bellidir
Kur’an ve Sünnetler
İslam büyüklerimizin tevilleri
Ve kıyas usulleri..
Muhim olan Sonsuzluğumuzu kazandiracak esaslardan sapmadan stratejik ve sevdirici bir yol izlemek..
..Selamı Yayınız" hadisini de hayatimizin merkezine almak tebessum etmek..
1)Fikri
2)Ameli
3) ve şekli Resulullah
(Aleyhisselam-Selam ve esenlik üzerine olsun)
Adımlarını bilerek Alemler Nebisinin
İslamiyeti hakkıyla yaşayan O kutlu Nebi Aleyhisselam’ın yaşadığı gibi yaşamaya gayret etmek..

Okudunuz mu?  Birine ilah gibi demek

İslamiyet Bir Alem gibidir
Huzur alemi
Bizi sonsuza taşıyan
Ebediyetin huzur esintilerini gönlümüzde yaşatan..
Fikirler Düşünceler ne kadar çoksa farklıysa bu alemde oldugu sürece zenginliktir Rahmettir..
Bu da böyle biline 😉

Fikirler yaşayıslar benlikler farklı olacak elbet..
Gönüller bir olsunda..
İnsaniyet ve islamiyet paydasında birleşelim ya biz..
Gerisi biraz da hikaye.. :))

Selam ve Sevgilerimle..

Hizmet’i Kuraniye Davadaşınız
Şems Çelebi


Kayıtsız Üye
çalgı aleti dinen haramdır onunla yapılan müzik helal olabilir mi sence ilahilerde buna dahildir çalgı ile yapılan.


Kayıtsız Üye
Merhaba herkese.
Youtube’da bazı takip ettiğim kanallar var. Bu kanallar kendi müziklerini yayınlıyorlar. Yani kendi yaptıkları müzikleri yayınlıyorlar. Bu videolardan da izlenme sayısına göre para alıyorlar Youtube’dan. Biz bu müzikleri veya videoları indirsek bir sıkıntı olur mu?
Burada şuna dikkat çekmek istiyorum: Müzikler korsan değil. Kendi müziklerini yayınlıyorlar. Diğer sorulara baktım fakat genel olarak "korsan olduğu için hoş değildir" denmiş. Ben korsan olmadığı durumu soruyorum.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken şarkı söylemek veya bir şey düşünmek gusulu bozarmı

Şimdiden teşekkürler.


arifselim
Merhaba. İnternette bu veya benzeri programlarda eğer telif hakkı olduğu beyan edilmişse bunları indirmek veya kullanmak caiz olmaz. Öyle bir hak belirtilmemişse ve ticari amaçla kullanılmayacaksa caiz olur.


Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm .

Bende bu konu ile alakalı düşündüm benim görüşüm adam emek harcıyor sen karşılığını vermiyosun ozaman pek emin değilim ama kul hakkına girebilir bilmeyerek yaptıysak o programı silip tövbe edersek bidaha yüklemiceğimize ALLAH affedermi bilmiyorum kısacası bence doğru değil


donusturucuden sarki indirmek kul hakkimi, internetten Muzik dinlemek kul hakkı mi, Mp3 indirmek günah mı

Bu kategoride yer alan Eşler arasında Haklar.. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Youtube den müzik indirmek günah mı ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.