Anasayfa
12 Temmuz 2023, 14:01
sizden01
Abone

Namazda Dudaklarını Kıpırdatmadan okumak?

Namazda Dudaklarını Kıpırdatmadan okumak?

pars06
Arkadaşlar benim sorum namazda iken dudaklarımı kımıldatmadan okursak namazımız olur mu?
Olmaz ise kaza gerekir mi?
Gerekirse hangi namazlarda bunu yaptığımı ve kaç kazam olduğunu bilmiyorum ne yapmalıyım?

Ve birde valddalin deki da uzatılır mı?


Cevap: Namazda Dudaklarını Kıpırdatmadan okumak?

Al-i Muhammed
Kardeş zaten hemen herkes dudaklarını kıpırdatmadan, içinden okuyarak kılar. Benim bugüne kadar yanlız namaz kılanlarda gördüğüm gerek camii de gerek başka ortamda, hepsi de içinden okuyarak kılar. Misal cemaat halinde toplanırken sünnet namazını kılanlara(o da yalnız kılınmış oluyar ya) dikkat et çoğu içinden okuyor.

Okudunuz mu?  Sıkıntılardan kurtulma yolları

Fatiha’nın sonunu "Veladdalin" diye okuyoruz. Ancak Camii İmamlarının uzatarak ordaki harfleri tam çıkarması gibi bir durum var. Ben bunu bir camii imamına sorduğumda, orasını siz yapamazsın(yani biz çalıştık bunun için anlamında) "veladdalin" diye okursanız yeterli olur demişti.


Cevap: Namazda Dudaklarını Kıpırdatmadan okumak?

Hoca
Namazdaki kıraatin sesli veya sessiz yapılmasının erkeğe ve kadına göre sınırıyla ilgili olarak mezheblerin görüşleri:

Okudunuz mu?  Namaz kılmayan ama ALLAHA inanan bir kişi ile aranızda kul hakkı olur mu?

Malikiler dediler ki: Erkeğin sesli kıraatinin en azının sınırı, yanındaki birinin duymasıdır. Sesli kıraatin yüksekliğine sınır yoktur. Erkeğin sessiz kıraatinin en az sınırı, dilini hareket ettirmesidir. Yükseklik sınırı ise kendi duyabileceği kadardır.
Kadına gelince onun sesli kıraatinin bir tek derecesi vardır. Ki o da sadece kendi duyabileceği kadar bir sesle okumasıdır. Sessiz kıraatinin derecesi de mûtemed görüşe göre dilini hareket ettirmesidir.
Şafiiler dediler ki: Sesli kıraatin en az sınırı, kişinin yanındakinin bir tek kişi de olsa sesini duymasıdır. Bu, erkek ve kadına göre değişmez. Yalnız kadın, yabancı birinin yakınında olması hâlinde sesli kıraatte bulunamaz. Sessiz kıraatinin en az sınırı da kendi duyabileceği kadar bir sesle okumasıdır. Tabiî bu sesini de yabancı bir erkeğin işitmemesi gerekir.
Hanbeliler dediler ki: Sesli kıraatin en azı, kişinin yanındakinin bir kişi de olsa duymasıdır. Sessiz kıraatin en azı da kendi duyacağı kadar okumasıdır. Kadına gelince onun sesli kıraatte bulunması sünnet değildir. Ama yabancı birinin duymaması hâlinde sesli kıraatte bulunmasının bir sakıncası olmaz. Yabancı birinin duyması hâlinde sesli kıraatte bulunması haramdır.
Hanefiler dediler ki: Sesli kıraatin en azı, kişinin fazla yakınında olmayan, meselâ birinci saftaki kimselerin duyması kadar olanıdır. Birinci saftakilerden bir veya iki kişi (İmamın) sesini duyacak olursa bu yeterli olmaz. Sesli kıraatin üst sınırı yoktur. Sessiz kıraatin en azı ise, kişinin bizzat kendisinin veya yakınında bulunan bir veya iki kişinin duyması kadar olmalıdır. Tashih-i hurûf ile birlikte dilin hareket ettirilmesi sahîh kavle göre sessiz kıraat için yeterli olmaz. Kadına gelince onun sesi, mûtemed görüşe göre avret değildir. Buna göre namazın kıraati hususunda kadınla erkek arasında bir fark yoktur. Yalnız bu, kadının sesinde bir nağme veya gevreklik olmaması şartına bağlıdır. Çünkü böyle bir sesi duyan erkeklerin şehvetleri galeyana gelebilir. Bu takdirde kadının sesi avret sayılır. Bu nitelikteki sesiyle kıraati de edâ etmesi namazını bozar.
Kaynak: Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı

Okudunuz mu?  Haşr süresi son ayetleri nasıl okunur?

namazda dudak kıpırdatmak, namazda sureler okunurken dudak oynatilmali mi, namazda dudak kipirtatilmalimi

Bu kategoride yer alan İnsan Allahın parçası mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda Dudaklarını Kıpırdatmadan okumak? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.