Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:22
sizden8
Abone

Peygamber Efendimize genellikle nerede Vahiy gelmistir?

Peygamber Efendimize genellikle nerede Vahiy gelmistir?

selam
Selamunaleykum,

Peygamber Efendimize genellikle nerede Vahiy gelmistir?

Yani Vahiyler hep evinde mi gelmistir, yoksa disardada geldi mi?

Hirstiyanlar ve Yahudiler Efendimize bir soru sordugunda hemen ona vahiy gelmismidir?

Veya Eshab-i Kram dan gelen sonruya hemen vahiy gelmismidir?

Selametle


Cevap: Peygamber Efendimize genellikle nerede Vahiy gelmistir?

Darusselam
Peygamber Efendimize genellikle nerede Vahiy gelmistir?

Okudunuz mu?  Ezandan hemen sonra sabah namazı kılınır mı?

Bilindiği üzere, Hz. Peygamber (asm) Mekke’de 13 yıl kaldı. O zaman Hz. Aişe ile evlenmemişti. Hz. Hatice validemizle evliydi ve vahiyler genellikle onun evinde geliyordu.

Bütün vahiyler efendimizin hane-i saadetlerinde gelmemiştir. Örneğin Fetih suresi Hudeybiye dönüşü yolda gelmiştir. Bazı alimlere göre, Ankebut suresi hicret yolunda inmiştir. Amenerresul ayetleri miraçta vahyedilmiştir. Bunlara benzer daha pek çok ayetin efendimizin evinin dışında vahyedildiği bilinmektedir. Bundan anlaşılıyor ki, bütün vahiylerin Hz. Aişe validemizin evinde inmesi söz konusu değildir.

Okudunuz mu?  İçimdeki kötülük

Resulullah (asm) Hz. Aişe validemizle, hicretten yaklaşık bir yıl sonra evlenmiştir. Buna göre, vahyin 23 yıllık süresinden 9 yılına Hz. Aişe validemiz de yakından şahit olmuştur.

Halk Hz. Peygamber’in (asm) Hz. Aişe’ye olan muhabbetinden ötürü, hediyelerini onun evinde olduğu zamana denk getiriyorlardı. Efendimizin diğer eşleri bundan şikâyetçi olmuşlardı. Nihayet efendimiz -aracı olan Hz. Ümmü Seleme validemize- şöyle buyurmuş ve son noktayı koymuştu: Ebu Bekir’in kızından ötürü bana eziyet vermeyin. Allah’a yemin ederim ki, ondan/Aişe’den başka hiç birinizin yorganında bana vahiy gelmemiştir. (Buharî, Fedailu’s-sahabe, 30)

Okudunuz mu?  Burç yorumlarına bakmak günah mıdır?

Keza Hz. Peygamber ölüm döşeğinde iken iki de bir, yarın neredeyim? diye soruyordu. Eşleri onun Hz. Aişe’nin evinde ne zaman olacağını sorduğunu anlamışlar ve onun evinde kalmasına izin vermişlerdi. Ve nihayet resulullah(asm) Hz. Aişe’nin evinde vefat etmişti. (Buharî, nikah, 104; Magazî, 83)

Okudunuz mu?  Haram aylar ile üç aylar hakkında bilgi verir misiniz?

Hadislerde, Aişe’nin dışında hiç birinin yorganında iken -bir rivayette hiç birinin elbisesinde iken- bana vahiy gelmedi ifadesinden şunu da anlamak mümkündür: Vahiy bazen Hz. Peygamber yatağında iken gelmiştir. İşte bu vahiy sadece Hz. Aişe’nin yatağında iken gelmiştir. Bu husus, diğer eşlerinin evlerinde vahyin inmediğini göstermez, sadece onların yataklarında gelmediğini ifade eder.

Okudunuz mu?  Bir kaç defa cünüp olan kaç defa yıkanmalı

Bazı alimlere göre, vahyin sadece Hz. Aişe’nin yatağında gelmesinin hikmeti; Onun Hz. Peygamberin en yakın dostu ve arkadaşı olan Hz. Ebu Bekir’in kızı olması, Hz. Peygamberin kendisini çok sevmesi, herkesten daha çok temizliğe, nezafete dikkat etmesi gibi özellikleridir. (bk. İbn Hacer, ilgili hadisin şerhi)

Okudunuz mu?  S.A.V. Demek ne kadar doğru?

Ayrıca denilebilir ki, Hz. Aişe’nin bütün eşlerinden daha fazla alim olması, 2000 hadis rivayet etmesi, bazı alimlerin ifadesiyle İslam ahkâmının yaklaşık üçte birine kaynaklık etmesi, raşit halifeler devrinde bir nevi şeyhu’l-İslamlık görevini üstlenmesi, gelecekte İslam’a yapacağı hizmetin bir ön mukaddimesi olarak ilahî hikmet ona fazl-u keriminden fazladan bir paye vermiştir.

Okudunuz mu?  Bu rüyayı bana şeytan mı gösterdi?

Yani Hz. Aişe, İslam dinine yapacağı büyük hizmetlerinden ötürü Allah’ın sevgisini kazanmıştır; Hz. Peygamberin ona olan sevgisi ise, Allah’ın ona verdiği değerden kaynaklanıyordu. Hz. Cebrail de -Allah’ın izniyle- Allah ve resulünün sevgisini ve takdirini kazanan, maddi nezafeti, ilmî derinliği, yanında, Kur’an’ın nassıyla manevi nezafet ve iffeti tescil edilen bir ahlak abidesi olması, herkesten daha fazla vahye yakın olmasına liyakat kesp ettiği için, bazen onun evinde ve yatağında resulullah’a vahiy indiriyordu.

Okudunuz mu?  Vesveseyi tekrar hatırlamamak için ne yapmalı?

Cevap: Peygamber Efendimize genellikle nerede Vahiy gelmistir?

selam
Cok Sagol kardesim.

Mesela bir Problem varken yada bir soru geldiginde ayet inmismidir?

Bu kategoride yer alan Gusül abdesti aldıktan 2 saat sonra burnunu yıkamak oruc nedeni ile başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber Efendimize genellikle nerede Vahiy gelmistir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.