Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:07
sizden4
Abone

Farzı kılınan namazın sonradan sünneti?

Farzı kılınan namazın sonradan sünneti?

islam15
arkadaşlar yoğunluktan dolayı bazen sadece farzı kılıyorum iş yerinde. bugün de öyle oldu ama kılsaymışım sünneti de kılabilirmişim. farzdan sonra o namazın sünneti kılınır mı ? biraz kötü hissettim kendimi.


Cevap: Farzı kılınan namazın sonradan sünneti?

Millennium
Benim de benzer bir sorum olacaktı, vaktin farz namazından sonra kaza namazı kılınırsa kılınan kaza namazından sonra vaktin sünnneti kılınabilir mi? Öğle namazının farzı – kişinin üzerine borç olan sabah namazının farzının kazası – öğle namazının son sünneti gibi.

Okudunuz mu?  Dünyada hakkını helal etmeyen kişi ahirette helal edebilir mi?

Cevap: Farzı kılınan namazın sonradan sünneti?

halilcan
1) sünnet namazların kazası olur mu?

Sünnet namazların kazası kılınabilir mi? Mesela öğle namazının vakti çıkmak üzereyken farzını kıldıktan sonra ikindinin vaktinde öğle namazının sünnetlerinin kazası kılınır mı?

Cevap:
Sünnet namazlar kural olarak kaza edilmez

Sünnet namazlar, kural olarak, kazâ edilmez. Bununla birlikte bazı durumlarda, başka bir namazın vakti girmediği sürece kazâ edilebilir. Meselâ sabah namazının farzı ile birlikte sünneti de vaktinde kılınmamışsa, o günün öğle namazı vaktinden önce farz ile birlikte kazâ edilir. Yine, öğle namazının ilk sünneti cemaatle farza yetişmek için terkedilecek olsa, farzdan sonra kazâ edilebilir (Diyanet İşleri Başkanlığı)
Sünnet namazın kaza edilebileceği durumlar:
Öğle namazının her iki sünneti farza yetişmek için terk edilse kaza etmek gerekir

Okudunuz mu?  Kuran niçin indirilmiştir

Öğle namazının her iki sünneti, farza yetişmek için terk edilecek olsa, farzdan sonra evvelki sünnet ve sonra iki rekat sünnet kaza edilir. Fetva bu şekildedir. Böylece vakit içinde sünnet iki defa gecikmemiş olur. Bununla beraber son iki rekat sünnetten sonra da dört rekat sünnet kaza edilebilir. Namazın sırası iki defa değişmemesi için bunu daha iyi görenler de vardır.
Sünnet namaza başlanılıp bir sebepten dolayı yarıda kesildiğinde kaza etmek gerekir

Okudunuz mu?  Namazı kılarken neden kıbleye döneriz? ALLAH heryerdedir

Cuma namazının ilk dört rekât sünneti hakkında bu öne alma ve sonraya bırakma hükmü vardır. Terk edilen diğer sünnetlerin kaza edilmesi gerekmez. Fakat başlanıldıktan sonra, her nasılsa terk edilmiş olan bir sünnetin (nafile namazın) kazası gerekir.
Örnek: Öğlenin son sünnetine başlamış iken, cenaze namazını kaçırmamak için bu Sünnet kesilmiş olsa, bu sünneti sonradan kaza etmek gerekir. (Büyük İslam İlmihali-Ömer Nasuhi Bilmen)

Okudunuz mu?  Odamda uyuyamıyorum

sabah namazının farzından sonra sabah namazının sünneti kılınmaz. Farzın kazası kılınır.

2) Vaktin farzı ile sünnetinin arasını ayırmamak daha iyidir.

Kaza namazlarını mümkün mertebe geciktirmemek, her ne sûretle ve sebeple olursa olsun, vaktinde kılınmayan bir namazı ilk fırsatta kaza etmek farzdır. Kaza namazı borcunun çok olması, yeni kazaları da meçhulde bırakmayı gerektirmez.

Okudunuz mu?  Sevgili için dua.. biriyle çıkmak yani sevgili olmak için dua etmek cazimidir?

Kaza namazı kılmanın hiçbir şekilde belirli bir vakti, saati ve şekli yoktur. Üç kerahet vaktinin dışında her vakitte, her şartta, her durumda, her vaktin kaza namazı kılınabilir. Hatta Şafiîlere göre kerahet vakitlerinde de kaza namazı kılınabilir. Yani kişi müsait olunca her vakit, her türlü kaza namazı kılmak için en eşref ve en mümtaz vakittir. Vakit namazından önce dilediği vaktin kazası kılınabileceği gibi; vakit namazı kılındıktan sonra da dilediği vaktin kazası kılınabilir. Bir defada bir günlük veya birkaç günlük namazın kazası da kılınabilir.

Okudunuz mu?  Yabancı Diziyi İnternetten Seyretmek Kul Hakkı mı ?

Namazın kazasında önemli olan, namaz borcu olan kişinin temayülü, karar vermesi ve azm etmesidir. Kaza namazı kılmaya niyet, karar ve azim olduktan sonra, hiç vakit kaybetmeksizin ve hiç kayıt, kural ve şart aramaksızın kaza kılmaya başlamalıdır.

Zaten kaza borcu altı vakitten fazla olanlar için hiçbir kayıt, kural ve şart yoktur. Tek kayıt, şart ve kural, bir an önce kaza namazı kılmaya başlamaktır.


Yorum: Farzı kılınan namazın sonradan sünneti?

Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm. Babam her zaman namaz kılmaz. Bugün bana akşam namazının kaç rekat olduğunu sordu farzı 3 sünneti 2 dedim. Sünneti kıl sonra farzı kıl dedim çünkü o an öyle sanıyordum (sabah namazı gibi). Ama sonradan yanlış söylediğimi anladım. Yani önce farzı kılmalıydı sonra sünneti. Acaba namazı yine de kabul olmuş mudur ? Sünneti farzdan önce kılmanın bir sakıncası var mıdır ?

Okudunuz mu?  Resmi nikah kıymadan dini nikah kıyılır mı

emirhan uysal
Abdullah İbni Mugaffel radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem üç defa: Akşamın farzından önce (iki rekat) namaz kılınız. buyurdu. Üçüncü defasında Dileyen kılsın!.. diye ekledi. (Buhârî, Teheccüd 35, İ`tisâm 27)

Yani bu hadise göre bir sakınca yoktur.Fakat bundan sonra önce farzı kılarsa daha makbul olur.Allahta o yanlışa göre onun samimiyetine göre İnşaAllah namazını kabul eyler.

Okudunuz mu?  Selam verme ile ilgili boş duran kişiye selam verilmez imiş doğrumu?

Zamanında kılınamayan bazı vakit sünnetleri daha sonra kılınarak kaza edilir. Meselâ, cemaate yetişmek için öğle namazının ilk sünneti kılınamadığı takdirde, farzı kılıp iki rekât sünnetten sonra ayrıca kılınır. Cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılınamadığı zaman, yine cumanın iki rekât farzından sonra kaza edilerek kılınır. İki rekât kılınarak yarıda bırakılan öğlenin ve cumanın ilk sünnetleri aynen bu şekilde dört rekât olarak kaza edilir.

Okudunuz mu?  Sevdim seni mabuduma ilahisinde şirk var mı ?

Bu sünnetlerin dışındaki diğer vakit namazlarının sünnetleri kılınmadıkları zamanlar kaza edilmezler. Meselâ ikindi ve yatsı namazının sünnetleri farzdan önce kılınmadıkları zaman daha sonra kılınmazlar. Sabah namazının sünneti de farzdan sonra kılınmaz.

Ayrıca cemaat farz namaza başlamışsa kişi sünneti kılmadan hemen farza başlaması gerekir.

Okudunuz mu?  Ağızdaki kan ve Gusül abdesti

yanlış kılınan sünnet farzdan sonra kılınır mı, ne zaman sünnetten önce farz kılınır

Bu kategoride yer alan Neden evlenemiyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Farzı kılınan namazın sonradan sünneti? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.