Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:57
fikih
Abone

Nikah ile ilgili bir soru ve cevabı

Nikah ile ilgili bir soru ve cevabı

Molla_Efdal
FF1) S.A., Hocam DİB’in yayınladığı İlmihal’in 207 sahifesinde diyorki:

Din işleri Yüksek kurulu 17-10-2002 tarihli karar ile kadının şahitliğinin de erkeğin şahitliğine denk olduğu yönünde görüş beyan etmiştir.Bu itibarla nikah akdinde sadece iki kadının şahitliği de geçerlidir.

Biz önceden beri kadınların şahitlikleri’nin yarım olduğunu biliyoruz. Kitapta böyle bir yarı görünce şaşırdık. Bu konu ile alakalı bilgi verirmisiniz?

Okudunuz mu?  Sübhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun namazda okunur mu

CEVAP

Böyle bir hata nasıl yapıldı bilemiyoruz. Belki yazı hatası olabilir. Sizin dediğiniz gibi Hanefiiler de kadın’nın nikah şahitliği erkeğe denk değildir şöyle ki:

Şahitlerin iki erkek veya bir erkek iki kadın olması gerekir. Tek şahitle nikâh geçerli olmaz. Çünkü hadiste Bir velî ve iki adaletli şahit olmadıkça nikâh olmaz. Buyurulmuştur.(Ebû Dâvud Nikâh,19 , Zeylai 2/2..)

Okudunuz mu?  Mükellefin fiilleri nelerdir

İmam-ı Muhammed’in el-Hucce kitabında şöyle bir rivayet bulunmaktadır:

İmam-ı Muhammed b. Hasan , İmam Malik kanalıyla Ebu Zübeyr el-Mekki’den şöyle rivayet etmiştir: Ömer(radıyAllahu Anh)a bir adam ile bir kadın dışında kimsenin şahitlik yapmadığı bir evlilik getirildi de o Bu,gizli bir evliliktir.Ona izin vermiyorum.Başta söylemiş olsaydım,şimdi sizi recmederdim dedi.(el-Hucce 3/229)

Okudunuz mu?  İslama Göre Oyuncak, Çizgi Film, Animasyon vb. Hükmü Nedir ?

Yine Muhammed b.Hasan, İbrahim-en-Nehai’den şöyle rivayet etmiştir: Ömer b.Hattab nikahta bir erkek ile iki kadının şahitline izin verdi.İmam-ı Muhammed sonra şöyle dedi: Bizde bu görüşü alıyoruz. Bu, Ebu Hanife’nin de görüşüdür.

Kısacası, Nikâhın sahih olabilmesi için, iki Müslüman erkeğin veya bir erkekle iki kadının şahit olarak bulunmaları şarttır. (El-İhtiyar, Dürr-ül-muhtar, Hidaye, Hindiyye, Dürer, Mecmua-i Zühdiyye, Menahic-ül-ibad, Nimet-i İslam)

Okudunuz mu?  Cübbeli Ahmet hocanın mezhebi nedir?

Cevap: Nikah ile ilgili bir soru ve cevabı

ZİREGÜL
dini nikah önemli bir nikahtır ve dinimizde önemli bir yere sahiptir şahitlik olayında ise olacaksa eğer iki kadın tek erkek olabilir denmiştir


Yorum: Nikah ile ilgili bir soru ve cevabı

Kayıtsız Üye
S.a hocam ben 19 yaşında iken nişanlandım sonra aramızda anlaşmazlık oldu ayrıldık imam nikahımız vardı büyükler nasıl böyle bir hata yaptı bilmiyorum nikah akdini sonlandırmadık ben sadece ailesine iki cihanda kardeşimdir dedim ve ayrıldık ikimizde başka kişilerle evlendik bu durumu acıklarmısınız benim bir sorum daha olucak bu nikah meseleleriyle sorunlu bir kulum sanırım eşimle tartıştık ve bana 3 kez boş ol dedi ama dediği gün evliliğimize hiç bir şey olmamış gibi devam ettik bunun hükmü nedir hocam Allah razı olsun simdiden

Okudunuz mu?  Teşrik Tekbirleri Nedir, Ne Vakit Söylenir?

Yorum: Nikah ile ilgili bir soru ve cevabı

arifselim
– Aleykum selam kardeşim. Dini nikahın bitmesi için kadının demesi bir şeyi ifade etmez. Dini nikahı erkeğin bitirmesi gerekirdi. Eğer seni dinen boşamamışsa maalesef şimdiki eşinle olan dini nikahınız geçerli olmamıştır.

Okudunuz mu?  Akşam namazının son vakti ile yatsı namazının giriş zamanı olan "Şafak" ne demektir?

– Mutlaka ya kendisine birisi sormalı eğer boşamışsa zaten sorun yoktur şimdiki eşinle de nikahın geçerlidir ama değilse hemen boşamalıdır ve eşinle yeni bir dini nikah kıymalısınız.

– Şimdiki eşinin seni bir kerede bir yerde 3 talakla boşaması tek bir talak yerine geçtiğine dair diyanetin fetvası vardır.

Okudunuz mu?  Gün yapmak günah mıdır

– Mutlaka bir müftülüğe gidin ve danışın ona göre hareket edin.


Nikah ıle iligili sorular

Bu kategoride yer alan Eşlerin birbirini yanaktan öpmesi namaz abdestini bozar mı. Mesela işten eşi gelirken karşılamak gibi. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nikah ile ilgili bir soru ve cevabı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.