Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:31
sizden95
Abone

Gusülde unuttuğumuz kuru kalan yeri 1 gün sonra hatırlasak

Gusülde unuttuğumuz kuru kalan yeri 1 gün sonra hatırlasak

-SABIR-
Selamun Aleyküm. Ben bu sabah gusül aldım ve sonra bir yerimin kuru kaldığı su ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüpheye düştüm ama hükmünü tam bilemediğimden yattım ve uyudum 6 saat sonra kalkıp içim rahat etsin diyerek sadece kuru kaldığını düşündüğüm yeri yıkadım. Benim sorum şu: Guslüm tamam olmuşmudur? Çünkü ben böyle bir şüphem olmasına rağmen bir şey yapmadan uyudum ve kalkınca içim rahat etsin diye o bölgemi yıkadım. Aradan o kadar saat gectiği için ve uyuduğum için kalkınca yeniden mi gusül almalıydım? Yoksa sadece o bölgemi yıkamam yeterli miydi? Lütfen sorumu iyi okuyup cevaplayın. Çok sıkıntıdayım. Allah cümlemizden razı olsun

Okudunuz mu?  Dişe iğne yapmak orucu bozar mı?

Cevap: Gusülde unuttuğumuz kuru kalan yeri 1 gün sonra hatırlasak

arifselim
Aleykum selam kardeşim. Ne kadar vakit geçerse geçsin şüphelendiğin yeri sadece yıkaman yeterlidir. Bu şekilde yapmakla guslün tamam olmuş olur. İçin rahat olsun.


Cevap: Gusülde unuttuğumuz kuru kalan yeri 1 gün sonra hatırlasak

-SABIR-
Allah razı olsun Arif hocam. Bir sorum daha olacak. Biraz önce gusülden önce diş aralarının temizlenmesi gerektiğini okudum bir yerde. Ve olmuyorsa dişlerinizin arasını iple temizleyin diyor. Ama bu çok zahmetli bir iş. Bu doğrumudur ? Yoksa sadece dişlerin görünen kısımlarını fırçalamak aralarına dokunmamak yeterli midir? Çünkü benim dişlerimde boşluk yok aralarına girmeye çalışsam kanıyor. Aralarına girmeden guslümü alsam kabul olur mu?

Okudunuz mu?  Bir Bayanın zihinsel engelli birine yardım amçlı vs.dokunması haram mı?

Cevap: Gusülde unuttuğumuz kuru kalan yeri 1 gün sonra hatırlasak

arifselim
Allah senden de razı olsun kardeşim. Burdaki önemli olan şey aynen vücudun ıslanması gerektiği gibi ağzın içininde tamamen ıslanmasıdır. Tabii bu hüküm hanefilere göredir şafiilere göre ağzı ve burnu yıkamak farz değil sünnettir. Eğer suyun dişe temas etmesine engel olacak kadar sert bir kırıntı varsa bunun temizlenmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Allahım Beni Islah Et Demek

Dürr-ül-muhtar’ın, (Diş çukurundaki şey, gusle zarar vermez diyen olmuşsa da, bu şey, katı olup, altına su geçmezse, guslü caiz olmaz) ifadesini İbni Abidin hazretleri şöyle açıklıyor:
Zarar vermez denilmesi; su, dişteki şeyin altına sızıp, ıslatacağı içindir. Hulasat-ül-fetava’da da, böyle yazmaktadır. Bu fetvadan da anlaşılıyor ki, altına su geçmezse, gusül caiz olmaz. Hilye’de veMünyet-ül-musalli şerhinde de böyle yazılıdır. (Redd-ül-muhtar)

Okudunuz mu?  Hz. Mehdi kimdir acaba çok merak ediyorum ve ne zaman gelecek ?

-SABIR-
Anladım hocam. Beni mazur görün bir şey daha sorayım. Dişlerimin arasına girmekte zorluk çekiyorsam ve diş aralarına girmeye çalıştığımda kanama oluyorsa özürlü sayılır mıyım? Gusülde oraları es geçebilir miyim? Yoksa ne olursa olsun aralarına girmek zorundamıyım? Bende kendiliğinden oluşan diş taşlarıda olduğundan aralarına girmek istediğimde kanıyor ve çok zorlanıyorum.

Okudunuz mu?  Korsan oyun oynamak

-SABIR-
Hem gusül öncesinde diş araları dışında dişlerimin görünen heryerini temizliyorum fırçalıyorum zaten


arifselim
Dişlerin aralarına girmene ve diş taşlarının temizlenmesine gerek yoktur. Kaba olacak şeyleri temizlemen yeterlidir. Fazlasıyla uğraşmana gerek yoktur.


-SABIR-
Sağolun hocam. Şüphem kalmadı. Allah razı olsun

Bu kategoride yer alan Babamı sevmiyorum. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusülde unuttuğumuz kuru kalan yeri 1 gün sonra hatırlasak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.