Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:07
sizden4
Abone

Oruç ve Ağrı kesici

Oruç ve Ağrı kesici

Secan
Selamun Aleykum

Benim sorum su: doktor agri kesici almamiz gerektigini soyluyorsa orucu bozmak caiz midir? Dun aksam saat 22’den beri kalbimde bir agri var. Sorun kalbimde mi yoksa gogus kafesinde ki kaslarda mi bilinmiyor, ama nefes alip verdikce sancilaniyor ve derin nefes hiç alamiyorum nerdeyse. 8-9 saattir bu agriyi cekiyorum, ve daha yeni nobetci doktor’dan geliyorum, tansiyonumun vs. iyi oldugunu, kalpte bisey oldugunu dusunmedigini, ve pazartesi kendi doktoruma gidip o gune kadar da gun’de 4 kere agri kesici icmemi soyledi. Ben bugün ki oruca niyet ettim sahurda. Simdi orucu bozmali miyim ne yapmaliyim? Ve yarin (yani pazartesi, arefe gunu) oruc tutmali miyim?

Okudunuz mu?  Tevbeyi geciktirmek günah mı

Cevap: Oruc ve Agri kesici

KULL
hastalara da oruç farzdır. Ramazan orucuna niyet edip, zorlayıcı bir sebep yokken onu bozmak asla doğru ve caiz değildir. Aksi halde bu hususta biri manevi, diğeri maddi müeyyide bulunuyor. Manevi müeyyide, günahkar olup muahaza edilmektir. Maddi müeyyide o orucu hem kaza, hem de keffaretle telafi etmektir.

Ebû Katâde radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem’e arefe günü tutulan orucun fazileti soruldu; o da:
"Geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefâret olur" buyurdu.
Müslim, Sıyâm 196, 197. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 54; Tirmizî, Savm 48; İbni Mâce, Sıyâm 40

Okudunuz mu?  Kıyafet temizliği

Bu on günün hayrından mahrum olan kimseye yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu [Arefe] günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez. [T. Gafilin]

Zilhiccenin ilk on günü fazilette bin güne, Arefe günü ise, on bin güne eşittir. [Beyhekî]


Cevap: Oruc ve Agri kesici

Secan
Kardesim "hastalara da oruc farzdir" demissin. Bu nasıl oluyor? Hangi hastalardan bahsediyorsun? Alimler her zaman "hastalar’in oruc tutmama hakki vardir, tutmadiklari gunlerde fidye verirler" demiyor mu?

Okudunuz mu?  10 yıla yakın istimlaya alışan bir insan onu bıraktıktan sonra vücudu eski haline geri gelir mi?

Baska yardımcı olabilecek olan varsa onlarin soyleyeceklerini de merakla bekliyorum.


Cevap: Oruc ve Agri kesici

KULL
Çok yaşlanıp, ölene kadar Ramazan orucunu veya kaza oruçlarını tutamayacak ihtiyar ve iyi olmasından ümit kesilen hasta oruç tutmaz. Fakir değilse tutamadığı gün kadar fidye verir. Bir hadis-i şerifte, (Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya iyi olmasından ümit kesilen hasta, fidye verir) buyuruluyor. (Nesaî)


Secan
O zaman senin dedigine gore genc olan hiç bir hasta orucunu (fenalasma, ilac vs. yuzunden) bozamiyor veya tutmamazlik edemiyor. Kardesim o zaman seker hastasi ve daha da ciddi hastaligi olup doktorlarin "kesinlikle oruc tutamaz" dedigi hastalar ne olacak? Bu kadar kati değil dinimiz’in kurallari, ilk kez senden duyuyorum. Can tehlikeye giriyorsa oruc kaza’ya birakilabilir benim bildigim, veya hiç tutulamiyorsa (yilin hiç bir gununde) fidye verilir.

Okudunuz mu?  Bu yaşadıklarım sizlerdede oluyor mu?

Bu arada kendi durumumda bahsetmiyorum, gercekten bir hastaligi olan genc ve yaslilari kast ediyorum bu son iki mesajimda.


KULL
Kardeşim anlamıyorum seni bak yazdıklarımın hepsi ni hocalara sormuşlar ve cevapları bu
kişi orucunu tutmazsa kefaretini verir anlamıcak bir şey yok dinimiz Haşaa katı din diyemezsin
Ramazan orucu bedenin kendi lezzetlerini ve tabiî ihtiyaçlarını terk etmesi esasına dayandığı için, böyle bedenî ibâdete güç yetiremeyen kimselerin, güç yetirene kadar Ramazan orucundan muaf tutulmaları sırf merhamet ve şefkat-i İlâhînin bir ikrâmıdır. allah-ü Zülcelâl kişiye gücünün yetmediği işi emretmemiştir.

Okudunuz mu?  Emziren kadın cünüp halde iken bebeğini emzirebilir mi?

Oruç tutmama izni güç yetirene kadardır, ömür boyu değildir. Yani hasta ise iyileştiğinde, yolcu ise yoldan döndüğünde sona erer; artık tutamadığı orucu bir an evvel gününe gün kazâ etmesi gerekir.

Ramazan ayında oruç tutmamayı mubah kılan özürler şunlardır:

1- Yolculuk: Oruç günleri içinde en az 90 kilometrelik bir yere yolculuğa çıkan kimseler. Ancak meşakkati olmayan yolcular orucunu tutarsa—bilhassa günümüzde yolculukların daha rahat geçtiğini nazara aldığımızda—daha evlâ olacağı açıktır.

Okudunuz mu?  Kur'an okurken gelen abdest bozulması

2- Hastalık: Hastalar, oruç tutmaya güç yetiremeyecek derecede zafiyete veya acziyete düştüklerinde oruç tutmayabilirler. Kezâ aşırı zayıf ve halsiz olanlar, oruca dayanamadıklarında, oruç tutmayabilirler.

3- Hamilelik ve çocuk emzirme: Oruç tuttuğu takdirde kendisinin veya çocuğunun beslenmesinden endişeye düşen, halsiz düşeceğinden korkan hamile veya emzikli kadınlar da oruç tutmayabilirler. Fakat çocuğunu ilâve besinlerle besleyebilenler, oruç tutabilirler.

4- İhtiyarlık: Zafiyete uğramış, güçten ve tâkatten düşmüş yaşlı kimseler de oruca dayanamayacaklarını anladıklarında oruç tutmayabilirler. Yaşlı kimseler daha sonra kazâ yapabileceklerine umut taşımadıklarında, tutamadıkları oruç günleri sayısınca fidye verirler. Eğer fidye verebilecek mâlî güçleri de yoksa, Allah’a duâ ve istiğfar ederler.

Okudunuz mu?  Bazı takıntılar

KULL
Can tehlikeye giriyorsa oruc kaza’ya birakilabilir benim bildigim, veya hiç tutulamiyorsa (yilin hiç bir gununde) fidye verilir. demişsin yazıları iyi oku bak oruç herkese farz kılınmıştır hasta ne dedin fidyesini verir dedin yani fidye verdigine göre onada farz kıllınmadımı haşa farz kılınmadıysa neden fidye versin


Secan
Tamam kardesim simdi anladim ne demek istedigini. Oruc hastaya da farz diyince sanki hasta da olsa tutmalidir diye anladim, bütün sorun ordan kaynaklaniyor. Peki benim ne yapmam lazim? Sol tarafim hala ağrıyor, eğer ileri ki saatlerde fenalasirsam agri kesici veya su vs. icmemde bir sakinca var midir?

Okudunuz mu?  Gusul ve yellenme hissi

KULL
İftara az kaldı kardeşim bozmamaya çalış Orucu bozan şeyler, yemek, içmek ve cinsel ilişkidir. Bunun yanı sıra hastalar ve yolcular dilerlerse oruçlarını tutmayabilirler. Oruçluyken hastalan kişiler de ilaç içmek maksadıyla oruçlarını bozabilirler. Bahsettiğiniz kişinin bir gün kaza orucu tutması yeterlidir. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

Orucu sayılı günlerde tutun. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutsun… kani kaza etsin


Secan
Ben Danimarka’da yasiyorum kardesim, burda iftara 8 saat var daha – ama çok sukur hiç bir zaman oruc tuttugum için fenalasmadim, hiç zorlanmiyorum Elhamdulillah. Bugun de bozmayi dusunmuyorum, ama diyelim ki Allah korusun fenalastim, o halde agri kesici ve su icip belki bir iki lokma da bisey atistiririm o zaman 🙂 Allah razı olsun cevaplarin için.

Okudunuz mu?  Kuran öğrenmek istiyorum

Kayıtsız Üye
Iyi aksamlar. Orucumu tutarken hergün sahurda bir adet parol aliyorum. Bi sakincasi varmidir? Birgün agri kesici almadan tuttugumda basagrisi ve mide bulantisindan o aksam kalkamiyorum. Aydinlatabilir misiniz? Teşekkür ederim


Hoca
Sahur vakti ağrı kesici hap almanın oruca br zararı yok bende dün gece sahur vakti bir parol içtim 🙂 Allah şifa versin

Okudunuz mu?  Duaların kabul olması için ne zaman ve nasıl yapmak gerekir, dua bir çeşit ibadet midir?

Kayıtsız Üye
Cevabiniz için teşekkür ederim. Parolun Oruca zarari olmaz ama bana zarari olur mu onu merak ettim 🙂 ne de olsa her tuttuğum sahurda almam gerekiyor


sahurda ağrı kesici içmek, Ağrı Kesici İçmek Abdesti

Bu kategoride yer alan Namaz hakkında secdede ve rükuda vesvese başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruç ve Ağrı kesici Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.