Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:57
sizden5
Abone

Teganni nedir ?

Teganni nedir ?

Gül988
Selam aleyküm. Teganninin haram kısmı var diye okudum .Teganni nedir anlatırmısınız? Nasıl okursak teganni olur (haram kısmından bahsediyorum )?


Yorum: Teganni nedir ?

MertK
Haram olan teganni, ırlamaktır, sesini hançeresinde tekrarlayıp türlü sesler çıkarmaktır. Burada kelimeler bozuluyor. Teganni ederek, yani kelimeleri bozarak da okumak caiz değildir.

Okudunuz mu?  25 yaşında bir gencim Evlenemiyorum

Teganni ile okumak?

Kayıtsız Üye
Teganni ( sözleri/harfleri yanlışmı okumak veya eksik veya uzatarak okumak demek diye okumuştum, yanlışta olabilir. Doğru değilse doğrusunu yazarmısınız?) öyleyse.
Ve ben kuranı teganni ile okumak günah diye bir şey okumuştum galiba(yanlışta olabilir, bilmiyorum) bu doğrumu?

Okudunuz mu?  Allah'ın hiç bir şeye ihtiyacı yoksa neden bizi yarrattı?

Ve doğruysa ve mesela biri kuran okuyor ve bir kişi okuduğu sureyi bilmiyorsa, ve ona negüzel okuyor derse (ama teganni ile okuyorsa). Negüzel okuyor diyen günaha girermi? (Yani yanlış söylüyorsa mesela?)

Ve kuranı müzik söyler gibi okumak günahmıdır? (Yani sözler doğru okunsada?) yani müzik gibi derken yani nasıl anlatacağımı bilmiyorum. (Anladınızmı?)

Okudunuz mu?  Evlilik hakkında bir soru

Yorum: Teganni nedir ?

Kayıtsız Üye
Aleykum selam. Kur an okurken veya ezan okurken sesi dalgalandırmak bidattır.. ve şu an bu hemen hemen tüm kur’an okuyucularında mevcuttur ne yazık ki.. hadiste "Taganni yapmayan bizden değildir" ve "Allah, kur’an ile teganni eden bir peygamberi dinlediği kadar hiç bir şeyi dinlemedi"buyrulmuştur.
Ebu hureyre r.a ve bazı alimler teganni ile kasdedilen "kur’an’ı yüksek sesle okumaktır" dediler. Bidatçilerin bu hadisteki "teganni" kelimesini kendilerinin ezgi gibi Kur’an okumalarına delil getirmelerine şiddetle karşı çıkmışlardır. ibn kesir fezailul kur’an adlı eserinde görebilirsiniz sayfa 108’de..

Okudunuz mu?  Bir kimseyi fake hesap açıp işletmek caiz mi?

Hadiste "teganni" ile kasdedilen kelime" kur’an ile yetinmektir." Bunu " Süfyan bin uyeyne, Ebu ubeyd, Şube, Eyyüb, Tahavi, Darimi, Beyhaki, Kurtubi, ibn kesir, Nevevi, ve pek çok âlim böyle izah etmişlerdir.

Bu en doğru mânâdır. Zira aksi takdirde kur’anı teganni ile okumayan neden bu tehdide muhatap olsun? Ben hadislerde sesi dalgalandırarak okuyanın " ya buna son verirsin yada seni görevden alırız" diye rivayet gördüm. Ve Hz.ömer r.a insanların kur’anı dalgalı ve musiki şekilde okudukları işitince" Eğer gücüm yetse bunu değiştirir idim" yalnız kaynakları aklıma gelmiyor ama sahih olduğunu hatırlıyorum ve biliyorum.. Allahu alem kaynak olarak buhari efalil ibad olması lazım.

Okudunuz mu?  Sevdiğim kız başkasıyla evlendi oda beni çok istiyordu ama kader buna müsade etmedi

Birde "Enes r.a insanların sonradan ihdas ettikleri bu ezgilerle Kur’an okuyan birini bundan nehyetmiştir." Buda Sahihtir. Darimi, ibni ebi şeybe ve ibn kesir fezailul kuranda geçer..

Salim bin abdullah r.a birisinin lahinlerle kur’an okuduğunu işitince " bu şarkıdır, bu şarkıdır" diyerek orayı terk etmiştir..
Buda Darimi’de geçer kardeşim..

Okudunuz mu?  Kertenkele ile ilgili hadisler

Muhammed bin sirin r.a dedi ki " Sahabeler ve Tabiin şu ezgilerin sonradan ortaya çıkarılmış Bidat olduğu görüşündeydiler.."
Buda sahihtir ve buda Darimide geçer.. selamun aleykum..


TEGANNİ NEDİR, teganni ne demek sözlük anlamı

Bu kategoride yer alan Anneme kötü söz söyledim ne yapmalıyım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Teganni nedir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.