Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:50
sizden0
Abone

İmam nikahı kıydırmanın şartları nelerdir? Ne zaman kıydırılabilir? kaç yaşında olmak gerekir?

İmam nikahı kıydırmanın şartları nelerdir? Ne zaman kıydırılabilir? kaç yaşında olmak gerekir?

katot
imam nikahı kıydırmanın şartları nelerdir?yada ne zaman kıydırılabilir?kaç yaşında olmak gerekir?……..gereğini bilgilerinize arz ederim..


İmam nikahı

Yetim
İmam nikahı

Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır. Bunun için bazı şartları vardır. Bu şartlardan birisi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.

1. Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.

2. Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin "kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.

3. Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.

Okudunuz mu?  Rüyada birinin boyunun uzaması

4. Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır.

Nikâh, talâk diğer bir ifade ile evlilik ve boşanma dinî bir müessesedir; aynı zamanda ibadetler içinde değerlendirilir. Çünkü kaynağı Kur’ân ve hadistir. Bu hususta yüzlerce âyet-i kerime, binlerce hadis-i şerif vardır. Bu âyetler hem evlilik müessesesinin sınırlarını çizer, hem de sorumluluk ve mükellefiyetleri belirler. Bazı âyetlerde mesele bütün ayrıntılarıyla verilir. Hadisler ise evlilik ve aile müessesesinin bütün ayrıntılarını belirler, anlatır ve öğretir.

Aynı şekilde İslâm hukuku kitaplarında nikâh ve talak bölümü ap ayrı bir bölüm teşkil eder. Meselâ kaynak olarak verdiğimiz, Türkçede de kapsamlı bir eser Ömer Nasuhi Bilmen’in 8 ciltlik Hukuk-u İslâmiye ve Istılâhât-ı Fıkhiyye Kamusu’nun bir cildi bu meseleye ayrılmıştır.

Okudunuz mu?  Tekel Bayisi harammıdır?

Konunun anlaşılmasına yardımcı olması ve bir örnek teşkil etmesi açısından bazı âyetlerin meallerini okuyalım:

"İçinizden bekâr olanları ve köle ve cariyelerinizden dindar olanlarını evlendirin. Onlar fakir iseler, Allah onları lûtfuyla zenginleştirir. Allah’ın lütfü geniştir ve O her şeyi hakkıyla bilir.

"Evlenmeye imkân bulamayanlar da, Allah onları lûtfuyla zenginleştirinceye kadar iffetlerini korusunlar." (Nur Sûresi 32 ve 33.)

Okudunuz mu?  Namazı kasten terk edenin mezheplere göre hükmü?

"Size şu kadınları nikahlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşlerinizin kızları, kız kardeşlerinizin kızları, sizi emzirmiş olan süt anneleriniz, süt kardeşleriniz, hanımlarınızın anneleri, aranızdan zifaf geçmiş olan kadınlarınızdan doğan üvey kızlarınız. Eğer zifaf geçmemişse onların kızlarını nikâhlamakta size günah yoktur. Öz oğullarınızın hanımlarını nikahlamanız ve iki kız kardeşi birden nikâhınız altına almanız da size haram kılındı. Ancak geçmiş olan müstesnadır. Muhakkak ki Allah çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir." (Nisa Sûresi 23.)

Nikâhın kendine göre şartları vardır. Bu da yukarıda izah edildi. Cumhuriyet devrine kadar "dini nikâh, resmi nikâh" diye bir ifade mevcut değildi. İslâm hukuku yürürlükten kaldırılıp yerine Batıdan adapte edilen "medenî" hukuk devreye girince ve nikâh akit işlemleri belediyelere verilince bu çeşit sorular gündeme geldi. Oysa Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi semavi kaynaklı dinlerde önceden olduğu gibi şimdi de nikâh merasimleri sinagog ve kiliselerde yapılır. Esasen İslâmda da böyledir.

Okudunuz mu?  Bir Müslüman bir Müslümanı öldürürse kafir olur mu.

Peygamberimizin (a.s.m.) "Nikâhı duyurun ve onu camilerde yapın" mealindeki hadis-i şerif bu prensibi hatırlatmaktadır. Bu işlem camilerden alınıp belediye nikâh salonlarına taşınınca, nikâhın "dinî" bir mahiyet taşıyıp taşımadığı akıllara gelmeye başladı.

Nikâh, evlilik bazı şartlar taşıdığından dolayı bu meseleyi bir bütün olarak âlimler ve din görevlileri bilmektedir. Ve öteden beri nikâh akdini âlimler ve imamlar yapmaktadır. Bunun için nikâhın halk dilindeki adı "imam nikâhı" şeklinde söylenir olmuştur.

Okudunuz mu?  Kötü düşünce dinden çıkarır mı? Küfre götürü mü?

Aslında bu işlem imamlık, hocalık işi değildir. Her Müslüman nasıl ibadetlerini önceden öğrenerek yapıyorsa, nikâhı ve nikâhın şartlarını ve sorumluluklarını araştırıp öğrendikten sonra bu hazırlığa girecek, şahitler huzurunda taraflar birbirlerini karı-koca kabul ederek nikâhlarını kıyacaklardır. Yani cemaatle namazda olduğu gibi, nikâhta mutlaka imam bulunacak diye bir şart yoktur. Şartları bellidir ve ona göre akit yapılır.

Okudunuz mu?  Ben namaz kılmak istemiyorum, Kuran okumak istemiyorum diyen kişi Küfre girer mi

Yanıt: imam nikahı…….

imamhatipli42
Allah (cc) razı olsun kardeşim nikahı kendi nefslerinin tatmini için alet edenleri Allah a havale ediyorum. Ne bu ya son zamanda iyice çoğaldı biz flört ediyoruz da harama batmamak için imam nikahı kıydırmak istiyoruz yapma ya babanın evindeki kural mı bu da kafana göre kullanıyorsun sen. Nikahı kıyıyorlar ondan sonra beyefendi toz oluyor ama arkasında eserini bırakmadan gitmiyor ha masum bir bebek ondan sonra da efendim toplumun ahlakı bozuldu. Zinanın olduğu bir toplumda nesil bozuk olur nesil bozulursa toplumdan hayır bekleme:(:(:(

Okudunuz mu?  Sabah Namazının vakti öğleye kadar mıdır? yoksa güneşin çıkışıyla biter mi?

Soru: imam nikahı…….

ferah36
"İki kişi bir araya geldiğinde (veya bir yolculuğa çıktığında) biri imam olsun"(Mealen) (Hadis-i Şerif). Bunu neden dile getirdim?
"İmam nikahı" diye ÖZEL bir nikah çeşidi yok. Her müslüman aynı zamanda bir imamdır.
2. madde: Nikah aleniyet gerektirir. Sebebi de, TARAFLARIN HUKUKUnu koruma altına almak. Ülkemizde bu hukuku koruma, belediyeler kanalıyla gerçekleştirilmektedir.

Nikahta en azından sorumlu (olan/olacak) tarafların bilgisinin/izninin olması gerekir.

"İmam nikahı" uydurması ile insanlar, NEFSlerine uygun davranmak suratiyle kötü örnek oluyorlar. Zannediyorlar ki: "Boş ol" deyince iş bitiyor. Öyle değil. Bunun Allah indindeki VEBALi çok ağırdır.

Okudunuz mu?  Saç boyama meselesi

Ben90
< 2. Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin "kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri. >
diyelimki kiz yada erkek zorla evlendiriliyor (ailesi tarafindan), bu sekilde imam nikahi kabul olurmu?

nisanli olan ciftlerin arasinda imam nikahi kiydiriliyor,
nisanli olmalarina ragmen imam nikahi olmayan bir arkadaşim var. arkadaşimin elinde olan bisey değil nisanlisinin ailesi nisani yaparken imam nikahini kiymamislar ve neredeyse 2,5 bucuk sene nisanlilar. yani ayni ortamda kalmalari gunah olur, bu gunah nisanli cifte mi yazilir yoksa imam nikahini kiydirmayan aileyemi?

Okudunuz mu?  Şüpheli akıntı

Yakut
< diyelimki kiz yada erkek zorla evlendiriliyor (ailesi tarafindan), bu sekilde imam nikahi kabul olurmu? >
veli evlendirebilir


Kayıtsız Üye
Ben yurtdisinda bir ogrenciyim be orda yasiyorum yasim 20 Yabanci biriyle evlenmek istiyorum ama musliman olucak insAllah nikahtan önce ne yapmalıyım kizin rizasi var ve Ben hanefiyim ama ailem sonradan ogrenmesi gerek


mum
imam nikahı şartları nelerdir
< Yabanci biriyle evlenmek istiyorum ama musliman olucak insAllah nikahtan önce ne yapmalıyım kizin rizasi var ve Ben hanefiyim ama ailem sonradan ogrenmesi gerek >
Aile rızası olmadan nikah mı olur?
Aile rızası alınmayan nikahlar asla saadet getirmez bunu unutmayın

Okudunuz mu?  Sıkıntılarım var nasıl kurtulabilirim

imam nikahı şartları, imam nikahının şartları, imam nikahının sorumlulukları

Bu kategoride yer alan Bir kısım kişiler hz. isa(a.s.) kıyamet zamanı gelmicek diyorlar ?? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmam nikahı kıydırmanın şartları nelerdir? Ne zaman kıydırılabilir? kaç yaşında olmak gerekir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.