Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:33
missa5
Abone

Azrailin can alma şekli nasıldır?

Azrailin can alma şekli nasıldır?

Kayıtsız Üye
Ezrail canı nasıl alır ? Ezrail a.s bir kişinin canını nasıl almaktadır bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Azrailin can alma şekli nasıldır?

şaf_ak
….
Efendimiz (sav) insanları ikaz etmiş, yaşadıkları hayata dikkat çekmiş ve buyurmuş ki:
Bir ömrü nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz öyle de dirilirsiniz!

Öyle ise, imanla yaşayın ki imanla ölesiniz. İmanla ölün ki imanla dirilesiniz. Mahşerde de imanlılara verilecek mükâfatlara layık olasınız.

Okudunuz mu?  Dört Raşid Halifenin Kısaca Biyografisi

İşte imanlı insanın hayatta en mühim meselesi bu.

İmanla yaşamak, imanla ölmek!
Üzülürse bu konudaki gerilemesinden dolayı üzürlür, sevinirse bu konudaki hizmetinden, başarısından dolayı sevinir. Günlük dünyevî olaylar fazla etkilemez onu.

Ahmed Şahin


Yanıt: Azrailin can alma şekli nasıldır?

İsrâ
Azrail (as) melaikelerin büyüklerindendir ve diğer melekler gibi mümin ruhlara karşı çok şefkatli kafirlere karşı ise çok şiddetlidir.

"İyilerin ruhu hamurdan kıl çekmek gibi, kötülerin ruhu ise diken ağacından tülbent çekmek gibi çekilir."

Okudunuz mu?  Sübhaneke la ilme lena ille ma allemtene

Birinci olayda ruh yara almaz. İkinci olayda ise, yara alır ve delik deşik olmuş bir hale gelir. Aldığı bu yaralar kabir hayatı boyunca da ona azap çektirirler. Ruhu çekilmekte olan bir adam duyduğu acıyı şöyle terif etmiştir: "Gökler üstüme çökmüştür. Vücudum iğne deliğinden geçiyor gibidir."

Hz. Ka’b şöyle demiştir: "Ruhun çekilmesi olayında sanki her tarafı dikenli bir çubuk hastanın ağzından içine sokulur ve dikenli dallar onun damarlarına yayılırlar. Daha sonra da kuvvetli bir adam bu çubuğu çekip çıkarır."

Okudunuz mu?  Sadaka ile ilgili sahih hadisler

Ruhun çekilmesi sırasında ölüm meleği de görülür. Bu melek, ölenin itikat ve amellerine göre değişik surette gelir.

Mesela elektrik bir olduğu halde lambada ışık olarak görünür, elektrikli sobada ateş olarak görünür, buzdolabında soğuk olarak tezahür eder. Öylede Hz. Azrail (as) ruhun mahiyetine göre belirir. Tıpkı elektriğin girdiği alette değişik tezahür etmesi gibi. Eğer kişi müslüman olarak yaşamışsa Azrail (as) ona ışık gibi görünür. Yani nurani olarak görünür. Eğer kafir veya günahkar olarak yaşamışsa derecesine göre ateş gibi veya buz gibi o kişinin ruhunu alır. Yani insanın fıtratı nasıl ise Azrail (as) ona o şekilde gözükecektir.

Okudunuz mu?  Gençlerin İlgi Alanları Nelerdir?

Rivayete göre İbrahim (A.S.), ölüm meleğine; "Bana kötü insanların ruhunu aldığın surette görün." dedi. Melek: "Sen bu sureti görmeye dayanamazsın." dedi ise de İbrahim (A.S.) ısrar ederek: "Dayanırım." dedi. Azrail (A.S.) ; "Yönünü dön." buyurdu. İbrahim (A.S.) döndü ve Azrail (A.S.) ‘i görünce, onu kapkara, saçı sakalı karışmış, pis pis kokar, siyah elbiseli, ağız ve burun deliklerinden ateş ve dumanlar fışkırır vaziyette gördü. Buna dayanamayarak düşüp bayıldı. Ayılınca Azrail (A.S.) ‘i eski suretinde gördü ve ona: "Bir günahkara, senin suratını görmek yeter. Başka bir azap ile karşılaşmasa da senin o suratın azap bakımından onun için yeterlidir." dedi. İbrahim (A.S.) bu sefer: "Bana iyilerin ruhlarını aldığın surette görün." dedi ve meleği güzel bir surette görünce de: "İyiler için mükafat olarak seni bu surette görmeleri yeterlidir." demiştir.

Okudunuz mu?  18 yıl önce baaba ölmüş 4 kız 1 erkek çocuk ve eşi var miras paylaşımı nasıl olur?

İşte asilerin karşılaşacağı ve itaat edenlerin kurtuldukları zorluklar bunlardır. allah-u Zülcelal’e itaat edenler Azrail (a.a.) ‘i en güzel surette görürler. Amel defterlerinin kapatıldığı son anda, ölenin amelini yazan iki melek de ona görünürler. Ölen iyi kimse ise melekler ona: "allah-u Zülcelal seni hayırla mükafatlandırsın. Sen bizi salih ameller yazmakla meşgul ve mutlu ettin." derler. O kötü kimse ise, melekler ona: "allah-u Zülcelal seni şerle cezalan-dırsın. Sen bizi kötü şeyler ve günahlar yazmakla meşgul ve mutsuz ettin." derler.

Okudunuz mu?  Allah nasip ederse olur demek doğru mu

Hz. Peygamber (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: "Biriniz ni’met ve azap göreceğini öğrenmedikçe ve cennet ya da cehennemdeki yerini seyretmedikçe ölmez." (İbn Ebi’d-Dünya)

Bir kimsenin kendisini ölüm sekeratından selametli bir şekilde muhafaza edebilmesi için, o vakit gelip çatmadan önce, allah-u Zülcelal’in emir ve nehylerini yerine getirmeye gayret ederse, inşAllah rahat ve güzel bir şekilde bu dünyadan ayrılır. Nitekim allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: "O kimseler ki, melekler onların ruhunu rahat ve hoş bir şekilde alırlar." (Nahl; 32)

Okudunuz mu?  Uyurken Başıma Dokunan Yaratık

Hasan-ı Basri şöyle demiştir: "Mü’minin rahatlığı, ancak allah-u Teala’ya mülaki (kavuşacağı) olacağı zamandır."

Demek ki, mü’minin emin olduğu, neşeli ve en sevinçli günü, öldüğü günüdür…!

sie


Cevap: Azrailin can alma şekli nasıldır?

Fetva Meclisi
Azrail (as)’ın can alma şekli nasıldır? kısaca

Okudunuz mu?  Hadis Usulü Soruları

Azrail (as)’ın can alma havli insanların yapmış olduğu amele göre değişir. Eğer kişiler hayırlı ameller işlemiş iseler onlara güzel görünerek canlarını alır. Eğer kötölük üzerinde kişi ölmüş ise ya latif onlara çok korkunç gözükerek canlarını alır. Yüce Rabbim bizleri hayırlı olan kullarından eylesin..

Okudunuz mu?  Şehvetsiz şeyleri hayal etmek günah mıdır

azrail can alırken, azrailin can alması, azrail can alma

Bu kategoride yer alan Gusülde her uzvu yıkarken şehadet getirmek gerekir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Azrailin can alma şekli nasıldır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.