Anasayfa
10 Nisan 2023, 9:51
sizden4
Abone

Yumurtayı yıkamadan kırmak mekruh mudur?

Yumurtayı yıkamadan kırmak mekruh mudur?

haci cekici
yumurtayı yıkamadan kırmak mekruhmudur ??


Cevap: yumurtayı yıkamadan kırmak mekruh mudur?

Hoca
< yumurtayı yıkamadan kırmak mekruhmudur ?? >
Yumurtayı yıkamadan kımak mekruhluğu, kırdığınızda kirliliğin bulaşma ihtimali oluşundandır.
yoksa yumurta kırıldığında, yumurta ıslaklığı yıkanmamış yumurtanın dış kabuğuna bulaşırsa, yumurtaya tavuk necaseti bulaştığı için necis olur yenmez.
Yumurta temiz olursa/üzerinde necaset yoksa zaruretten dolayı affedilen necasetler snıfına alan alimlerde olmuştur. (bakınız ianetuttalibin)
KAynak: Fıkhul islami ve edilletuhu, Prof.Dr.Vehbe Zuhayli

Okudunuz mu?  Şirk mi işledim

Yumurtaları yıkamadan yemeyin

Şema
Yumurtaları yıkamadan yemeyin

Kullanmadan önce mutlaka yıkanması gereken yumurtalarda bulunan salmonella bakterisi halk dilinde tifo olarak bilinen hastalığa yol açıyor.

Manavgat Tarım İlçe Müdürlüğü Gıda Yüksek Mühendisi Birol Tuncer, salmonellosis akut bağırsak enfeksiyonun yıkanmadan tavada kırılan yumurtadan oluştuğunu bildirdi. Ev hanımlarının yüksek protein deposu olan yumurtaları tavada kırmadan önce mutlaka yıkaması gerektiğini belirten Tuncer, salmonella bakterisinin gıda zehirlenmesi bile yapabileceğini ifade etti.

Okudunuz mu?  El ile tespih çekerken unutmak

Yumurtanın dış yüzeyinde salmonella bakterisi barındırdığından paketlendikten sonra streç film bandıyla sarılmasının zorunlu olduğunu belirten Tuncer, üzeri örtülmezse bakterinin geniş bir alana yayılabileceğini ifade etti. Otellerin depolara koyduğu yumurta kolilerin üzerlerinde streç film bandı bulunmazsa pervanenin bakteriyi bütün odaya yayacağına dikkat çeken Tuncer, yumurtaya bağlı enfeksiyonun bulaşmamasının önüne geçmek için en pratik yöntemin kırılmadan önce güzel bir şekilde yıkamak olduğunu kaydetti. Tuncer, "Ev hanımları yumurtayı kırmadan önce mutlaka temiz bir şekilde yıkamalı. Bakteri çiğ yumurtadan bulaşıyor. Bakteri genelde ince bağırsakta bulunuyor. Bulaşma ise çiğ yumurta, et, çiğ sütten bulaşıyor." diye konuştu.

Okudunuz mu?  Keşke İnsan Olmasaydım Dedim Günaha Girdim mi ?

Salmonella bakterisinin nefesle değil, elle bulaştığını belirten Özel Hisar Tıp Merkezi Genel Cerrah Uzmanı Opr. Dr. Emin Canan ise mikrobun tek yaşadığı canlının insan olduğunu söyledi. Hastalığın halk dilinde adının tifo olduğunu belirten Emin Canan, mikrobun kirli içme suları, yıkanmayan yiyecekler, pişirilmeyen beyaz ve kırmızı et, süt ve süt mamülleri ile yıkanmadan önce kırılan yumurtadan bulaştığını kaydetti. Mikrobun insan kanında, idrarında ve dışkısında bulunduğuna dikkat çeken Canan, ev hanımlarının yumurtayı kırmadan önce temiz bir şekilde yıkaması gerektiğini ifade etti. Canan, "Salmonella genellikle elle bulaşır. Mikrop elle bulaştığı için ev hanımlarımız mutfak hijyenine özen göstermeli. Yumurtayı kırmadan önce mutlaka yıkayalım. Kabuklarını çöpe attıktan sonra ellerimizi yeniden yıkayalım. Mikrop vücuda girdikten sonra hastalık bir hafta içinde kendini ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, yüksek ateş, göğüs ve karında lekeler ile nabzın azalmasıyla gösterir." uyarılarında bulundu. Canan, salmonella bakterisine bağlı olarak dünyada her yıl 20 milyon kişinin tifo hastalığına yakalandığını dile getirdi.

Okudunuz mu?  Yalnızlık kader midir yoksa imtihan mı?

(CİHAN)


Soru: yumurtayı yıkamadan kırmak mekruh mudur?

Hoca
Kaynağı tam yazmammıştım.
KAynak: Fıkhul islami ve edilletuhu, Prof.Dr.Vehbe Zuhayli
cilt 1, sayfa 114, 115 ve 118
konu: Necaset/tavuk pisliği


sheyhzade_45
Selamun aleykum..
Yumurtayı yıkamadan kırmak yukarıda da belirtildiği gibi pek uygun değil. Ben bir gıda mühendisi olarak açıklama yapma gereği duydum. ”Salmonella” isimli bakteri grubu en çok yumurta ve tavukta bulunuyor. Zehirlenme yapma ihtimali yüksek bir gıdadır yumurta. Özellikle evlerinizde yumurtayı kırdıktan sonra fazla bekletmeden tüketmelisiniz yoksa beklediği zaman bakteri üremesi görülür ve ALLAH korusun ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Saygılarımla..

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken aklıma gelen kötü düşünceler tekrar gusül almamı gerektirir mi?

sheyhzade_45


@hmet
yumurtayı yıkmadan asla buzdolabına bile koymayız. çünkü yumarta dışı necistir ve dolabıda kirletir. şeyzade dediği gibi yıkadıktan sonra erken tüketiyoruz


Hoca
< Selamun aleykum..
Yumurtayı yıkamadan kırmak yukarıda da belirtildiği gibi pek uygun değil. Ben bir gıda mühendisi olarak açıklama yapma gereği duydum. ”Salmonella” isimli bakteri grubu en çok yumurta ve tavukta bulunuyor. Zehirlenme yapma ihtimali yüksek bir gıdadır yumurta. Özellikle evlerinizde yumurtayı kırdıktan sonra fazla bekletmeden tüketmelisiniz yoksa beklediği zaman bakteri üremesi görülür ve ALLAH korusun ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Saygılarımla..

Okudunuz mu?  Köpek beslemek günah mıdır

sheyhzade_45 >
ve aleykumusselam. işin ehlide tıbbi yönünü yazdı. artık kardeşler yıkamadan asla yumurta kırmazlar:)


@hmet
umarım anneler bacılar yumurtayı yıkamadan buzdolabıya koymuyorlardır.


sevgiii
çok teşekkürler ben bunu bilmiyorsum bir şey daha öğrenmiş oldum
Allah razı olsun hepinizden.s.a.


yağmur
çok güzel bilgiler TEŞEKKÜR EDERİM…

Okudunuz mu?  Evli kadın bana aşık olmuş ve ben bu durumdan rahatsızım

Letafet
Bunları ne kadar doğru olduğunu yakınımdaki insanlara anlatamıyorum malasef 😟


yumurta yıkamak sünnet mi, yumurtayı yıkamak sünnet mi, yumurta yikamak sünnet mi

Bu kategoride yer alan Burs aldığını saklamak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yumurtayı yıkamadan kırmak mekruh mudur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.