Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:42
Sohbet
Yönetici

Hak ve Sorumluluklarımız

Hak ve Sorumluluklarımız

ßaran
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ

A. İnsan Hakları
Herkesin temel hak ve hürriyetleri vardır. Bu haklara göre, herkes hür doğar, hür yaşar. Buna yaşama hakkı denir. İnsanın bu hürriyetlerini kimse elinden alamaz. Ayrıca herkes istediği dine inanmakta serbesttir. İnsanları bu konuda kimse zorlayamaz. Yine herkesin bilim ve sanatı öğrenme hürriyeti vardır. Her insan yetenekleri doğrultusunda istediği okula gidebilir.
1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi yayımlanmıştır. Bu bildirgeye göre; herkesin yaşama, özgürlük ve kişisel güvenlik hakkı vardır, Tüm insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Hiç kimse keyfi olarak tutukla-namaz, alıkonamaz. Her bireyin yurttaşlığa hakkı vardır.

B. Çocuk Hakları
Çocuklar bir ailenin ve ulusun fidanlarıdır. Bu fidanı özenle, sabırla, sevgiyle, bilgiyle yetiştirmek gerekir.
1952 yılında Cenevre’de toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Ekim ayının ilk Pazartesi gününü Dünya Çocuk Günü olarak ilân etmiştir. Aynı yıl Çocuk Hakları Beyannamesi yayımlandı. Buna göre; çocuk aç ise doyurulmalı, hasta ise iyileştirilmeli, ona iyi bir eğitim sağlanmalı, bakımsız ve kimsesiz çocuklar korunmalıdır. Çocuk; ırk, din, milliyet gibi kavramların dışında tutulmalı, korunmalıdır. Felâket zamanında önce çocuklar korunmalıdır.
Birleşmiş Milletler Kurumunun bir üyesi olan Türkiye bu bildiriyi imzalayan ilk ülkelerden birisi olmuştur.

C. Haklara Saygı
Herkes insan haklarına saygı göstermelidir. Eğer biz başkalarının haklarına saygı göstermezsek başkaları da bizim haklarımıza saygı göstermez.
Hakların en önemlisi yaşama hakkıdır. Herkes birbirinin yaşama hakkına saygı göstermelidir. Yaşama hakkına saygı göstermeyen kişi kanun önünde suçlu duruma düşer.
Her ne sebepten olursa olsun hakkında soruşturma açılan kişi savunma hakkını kullanabil-melidir. Biz başkalarının kendini savunmasına fırsat vermezsek; kendimiz de aynı duruma düşebiliriz.
Haklardan biri de düşündüğünü şerbetçe söyleyebilme hakkıdır. Herkes istediği gibi düşünme ve düşündüğünü söyleme hakkına sahiptir. Bu hakka saygı göstermeliyiz,

D. Gelenek ve Göreneklere Saygı
Çok eskiden beri süre gelen davranışlara gelenek ve görenek denir. Gelenek ve görenekler, toplumda, yazılı olmayan kurallardır. Bayram, düğün, giyim, takı, asker uğurlama, konuk ağırlama yöresel geleneklerdir.
Her yörenin, tarihindeki başarıları, zaferleri, uğradığı istilâlar farklıdır. Bu ve bunun gibi faktörler, her yörenin gelenek ve göreneklerinin birbirinden farklı olmasına yol açmıştır.
Gelenek ve görenekler toplumsal ilişkileri güçlendirir. Bir düğünde bir araya gelme veya askere giden bir genci uğurlama, toplumda bireyler arası sevgi, hoşgörü ve dayanışmayı da artırır. Türk toplumunda her zaman gelenek ve göreneklere saygı gösterilmiştir. Siz de gelenek ve göreneklerimize saygı gösteriniz.

5. Sosyal Dayanışma
Okulda, evde, mahallede, yurtta ve dünyada yalnız değiliz. Toplu hâlde yaşamaktayız.
Okulda bir şeye ihtiyacımız olduğunda bu ihtiyacımızı arkadaşlarımızdan karşılarız. Okula gelmeyen arkadaşımızı arar, sorarız. Bu, okuldaki dayanışmanın eseridir.
Ailemizde birbirimize yardım ederiz. Komşularımızla iyi ilişkiler içersinde bulunuruz. Onların iyi ve kötü günlerinde onlarla birlikte oluruz. Acılarını ve sevinçlerini paylaşırız.
Okulda, ailede toplum içerisinde bazen hoşumuza gitmeyen gelişme olabilir. Hayatta her şey, her zaman bizim istediğimiz şekilde olmaz, istediğimiz olmadı diye karşımızdakine hemen küsmemeliyiz. Hoşgörülü olmalıyız. Hoşgörülü olursak, birlikte yaşadıklarımızla daha kolay kaynaşırız.


Cevap: Hak ve Sorumluluklarımız

Hoca
Bireyin Sorumlulukları
İyi birer vatandaş olarak toplum içinde, toplumun diğer üyeleriyle bir arada ve uyumlu yaşamamız gerekmektedir. Sosyal ilişkilerinde adil davranabilmek, ahlak kurallarına uygun davranışlar gösterebilmek ve dürüst olabilmeliyiz. Sevgi, saygı ve anlayış duyguları ile diğer kişilerle dayanışma içinde bulunmalı, eleştirilere açık olmalı, başkalarının iyi davranışları ve başarılarını takdir etmeliyiz.

Okudunuz mu?  Çocuklar için Geometrik sekiller çalısma sayfaları

Genel olarak topluma karşı vazife ve sorumluluklarımızı maddeler halinde şöyle ele alabiliriz:

1-Topluma karşı sorumluluklarımızın başında, birbirimizi sevmek ve karşılıklı haklarımıza saygı göstermek gelmektedir.

2-Toplumsal görevlerimizden biri de iyilikte yardımlaşmak, muhtaçlara yardım elini uzatmaktır.

3-İmkan ve olanaklar ihtiyaca göre en uygun bir şekilde kullanılmalı, ahlakî ölçülere göre gereken yerlere, gerektiği kadar harcanmalıdır. Bunların toplumun zararına kullanılması; harcamada lüks ve israftan kaçınılmalıdır.

Okudunuz mu?  NLP NEDİR? NLP Ne İşe Yarar?

4-Çalışmak, üretmek ve kazanmak bireysel bir hak olduğu gibi, aynı zamanda kendimize, ailemize ve topluma karşı bir vazifedir Kendimizin ve bakmakla yükümlü olduğumuz aile fertlerinin ihtiyaçlarını karşılamak, yakınlarımıza ve topluma yük olmamak için çalışmak, sosyal görevlerimiz arasındadır.

5-Toplumsal görevlerimizden bir diğeri de, kamu mallarını korumak, haksız yollarla bunları elde etmeye çalışmamaktır. Bu haklar, af, sulh gibi bir yolla ıskat edilemez, kaldırılamaz veya değiştirilemez. Toplumda bütün fertlerin, bu hakları koruma, kollama hak ve sorumluluğu vardır.

Okudunuz mu?  Çocukların Bilgisayar Kullanmasının Yararları ve Zararları

yavuzerol
< Basgit be :rolleyes:
koskoca türkiyede sadece 5 tane mi hak var:p:p:p
insan haklarının tamamını öğrende gelllll:p:p:p:p >

sayın arkadaşım koskocaman türkiyede sadece 5 tane hak yoktur çok hak vardır.Ama kimse ya bilmiyor yada bilmemek istiyorlar.Yoksa hak küçük bir şey değildir.

Okudunuz mu?  Karagöz İle Hacivat: Leylek

Bak mesela konuyu yazan arkadaşın hakkına ve düşüncesine saygın olsaydı.hakkın kaç tane olduğun öğrenebilirdin.yaptığın ayıp bir şey böyle güzel bir siteye senin yazdığın o kelime yakışmıyor.


Soru: Hak ve Sorumluluklarımız

esin-ti
Haklarımız ve Sorumluluklarımız Nelerdir ?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her insan devletin kendisine tanıdığı haklardan yararlandığı gibi, vatandaşlarında devlete karşı bazı sorumlulukları vardır.

Okudunuz mu?  Uluhiyet Tevhidi nedir?

HAKLARIMIZ:

1. Yaşama Hakkı
2. Sağlık Hakkı
3. Eğitim Hakkı
4. Seçme ve Seçilme Hakkı
5. Dilekçe Hakkı
6. Kişi Dokunulmazlığı Hakkı
7. Özel Yaşamın Gizliliği Hakkı
8. Konut Dokunulmazlığı Hakkı
9. Tüketici Hakları
10. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Hakları
11. Telif ve Patent Hakkı.

Okudunuz mu?  Soda neden midemizdeki gazı giderir?

DEVLETE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ
1. Vergi vermek
2. Askere gitmek
3. Kanunlara uymak
4. Seçme ve seçilme


mustafaocak61
< Basgit be :rolleyes:
koskoca türkiyede sadece 5 tane mi hak var:p:p:p
insan haklarının tamamını öğrende gelllll:p:p:p:p >

İlk defa böyle acaip yorum görüyorum. Böyle yanlışlıklar bu sitedeki üyelere yakışmıyor ama adminlerimiz gerekeni yapacaklardır. Bu yorum hakkında…

Paylaşım için ALLAH razı olsun!


Kayıtsız Üye
Hak ve Sorumluluklarımız basit diye gecmeyin bunları bilmeyenler var


çılgınlık
Çok teşekkür ederim.Ödevim için çok etkili oldu.ALLAH RAZI OLSUN.


yüzbin
hak ve sorumluluğu dünyaya öğreten Peygamber efendimizdir.


pelin
haklarımız ve sorumluluklarımız şunlardır bir iş yaparken diğer insanları rahatsız etmeyecek şekilde yapmalıyız örneğin:1-müzik dinlerken müziğin sesini diğerlerini rahatsız etmeyecek şekilde açmalıyız.2-altımızda biri oturuyosa onları dikate alıp top oynamamalıyız oynarsak topun sesi alttakileri rahatsız eder.sınıf kuralları: sınıtaki sıraları karalamamalıyız karalayanları uyarmalıyız

Okudunuz mu?  Çoçuklara Köpek Ve Kedi Resimleri (Boyama Resimleri)

Efdal
hak ve sorumluluklarımız nelerdir?

Ülkemizde yaşayan herkesin anayasada belirtilen bazı hakları ve sorumlulukları bulunmaktadır.Haklarımız anayasa tarafından güvence altına alınmıştır
Herkes bu haklardan eşit şekilde yararlanmaktadır.Sahip olduğumuz hakları şu şekilde sıralayabiliriz.

Temel haklar:

– Yaşama hakkı : Yaşama hakkı, tüm hakların temelidir. Çünkü diğer hak ve özgürlüklere ulaşabilmek için yaşamak gerekir. Örneğin önemli bir sağlık problemi olan bir kişi, seyahat ve çalışma özgürlüğünden de mahrum kalır.

– Kişi Dokunulmazlığı : Anayasamıza göre, bazı özel durumlar dışında kişinin vücut bütünlüğüne dokunulmaz. Anayasamıza göre şu özel durumlarda kişi özgürlüğüne dokunulabilir:
– Acil ameliyatlarda vücudun gerekli yerlerinin alınmasıyla
– Kişinin kendini savunma zorunluluğuyla saldırganı öldürmesiyle
– Cezalı kişilerin çalıştırılmalarıyla
– Çocukların ıslah evlerinde tutulmalarıyla
– Toplum için tehlike saçan kişilerin sınır dışı edilmeleriyle
– Suçluluğu konusunda önemli ipuçları bulunan kişilerin yakalanmalarıyla

Okudunuz mu?  Konularına göre tekerlemeler

–
Özel Yaşamın Gizliliği : Kişinin istediği şeyleri gizli tutmaya hakkı vardır. Gizlilik aile yaşamından başlar. Kişi, eşiyle ve çocuklarıyla arasında geçenleri açıklamak zorunda değildir. Özel yaşamın gizliliğine dokunulduğu durum: Mahkemede yargılama nedeniyle yetkililerin özel yaşamla ilgili araştırma yapmalarıdır.

– Konut Dokunulmazlığı : Kişinin izni olmadan konutlara girilemez. Kimsenin oturduğu eve dokunulmaz. Ancak anayasamız, bazı yetkilere, suçlu arama, suç kanıtı arama vb. nedenlerle konuta girme yetkisi tanıyor.

– Sağlık Hakkı : Sağlık hakkı, hem beden hem de ruh sağlığı ile ilgili bir haktır. Devlet her yaştaki tüm vatandaşların beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır.

– Eğitim Hakkı : Anayasamızda eğitimle ilgili yer alan maddeler şunlardır :
– Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.
– İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu devlet okullarında parasızdır. (md.42).
– Devlet, parasal olanakları yetersiz, başarılı öğrencilerin öğrenimlerini sonuna kadar sürdürebilmesi için onlara yatılı, burs, yurt olanakları gibi olanaklar sağlar.
– Devlet, durumları nedeniyle özel eğitime gereksinimleri olanların eğitimlerini sağlamak üzere gerekli önlemleri alır.
– Devlet başka ülkelerde çalışan yurttaşlarımızın çocuklarının eğitimi için gerekli önlemleri alır.

Okudunuz mu?  Yay Hayattır, Ok Niyettir, Hedef Amaçtır

-Seçme Ve Seçilme Hakkı : Anayasamıza göre vatandaşlar; seçme ve seçilme, bağımsız olarak ya da bir siyasî parti içinde siyasî faaliyette bulunma, halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.

Anayasamıza göre seçimlerde oy kullanmayacaklar şunlardır :

– Silâh altında bulunan er ve erbaşlar
– Askerî öğrenciler
– Hükümlüler

– Dilekçe Hakkı : Dilekçe hakkı, diğer bir çok hakkı (çalışma, haberleşme, hak arama vs.) korumak için gerekli olan bir haktır. Kişi bu hakkını kullanarak hem kendi sorunlarını çözmeye çalışır hem de toplumun yönetiminde etkili olur.

Okudunuz mu?  Okul öncesi eğitimde oynanan oyunlar

Diğer haklarımız:

– Mülkiyet Hakkı

– Çalışma Hakkı

– Sosyal Güvenlik Hakkı

Temel özgürlükler:

– Düşünce, Kanaat ve İfade Özgürlükleri

– Bilim ve Sanat Özgürlüğü

– Basın Özgürlüğü

– Din ve Vicdan Özgürlüğü

– Haberleşme Özgürlüğü

– Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü

– Toplantı Hak ve Özgürlüğü

– Örgütlenme Özgürlüğü

– Hak Arama Özgürlüğü
2015 tarihinde, 6. sınıf, Konular kategorisinde yayınlanmıştır.
konu alıntıdır.


Kayıtsız Üye
benimde ödevim için gerekliydi ama haklar ve sorumluluklarımız çok azdı yinede sağolun


hak ve sorumluluklarımız , haklarımız ve sorumluluklarımız, haklar ve sorumluluklar

Bu kategoride yer alan Soda neden midemizdeki gazı giderir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hak ve Sorumluluklarımız Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.