Anasayfa
1 Şubat 2024, 11:21
sizden91
Abone

Allaha şirk koşma ve tövbesi

Allaha şirk koşma ve tövbesi

Biri121
Selamin aleykum bugün sabah zikir cekerken Allahtan baska ilah olmadigini soledim o anda bir vesvese geldi ya daha önce varsa dedi bende oda yoktu dedim icimden sonra Allah hakkinda bilmediklerinizi konusmayin diye bir sey duymustum sonra Allahin bizimgi omru olmadigi bizim bir baslangicimiz oldugunu soledim o başlangıcı olmadigi için her zmaan tek ilahti diye vesveseyi yendim ama bjndan sonra tovbe etmek için bunlari dille soledim anlattim ve tovbe ettim bunlari tovbe etmek için solememe ragmen sirk kosmus mu oldum ? Icinden gecen seyleri disariya vurmadikca affolunurmus ben simdi sirk mi kostum


Cevap: Allah’a şirk koşma ve tövbesi

ebuammara
Ebu Hüreyre (radıyAllahu anh) anlatıyor:

Okudunuz mu?  İçki domuz eti satılan yerde çalışmak

Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’in ashabından bir kısmı ona sordular:

"Bazılarımızın aklından bir kısım vesveseler geçiyor, normalde bunu söylemenin günah olacağına kaniyiz."

Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm):

"Gerçekten böyle bir korku duyuyor musunuz?" diye sordu. Oradakiler "Evet!.." deyince: "İşte bu (korku) imandan gelir (vesvese zarar vermez)" dedi." [Müslim, İman 209 (132); Ebu Dâvud, Edeb 118 (5110)]

(Tevbe eden, günah işlememiş gibi olur.) [İbni Mace]

Vesvesenin ilk makes bulduğu yer kalbtir. O, burada diğer azalara kalb vasıtasıyla yayılır. Onun içindir ki, vesvesenin ilk tesiri kalbde hissedilir. Tabii ki bu tesir, kabul veya red şekillerinden biri halinde tecelli eder. Eğer gelen vesveseler kalbte kabul görmezse, hayalde edep dışı tasvirler mahiyetine bürünürler. Muhayyilesi bu tasvirlerle meşgul olan insan, bir müddet sonra hiç farkında olmadan kalbini de onlarla meşgul eder. Zaten şeytanın istediği de budur. Zira o, varmak istediği hedefe bu yolla bir kaç adım daha yaklaşmış olur.

Okudunuz mu?  Oruçluyken isteyerek meni getirmek ilişkiye girmeden meni gelmesi

Halbuki kalbte kabul görmeyen vesvesenin hiçbir zararı yoktur. Zira vesvese, hayalden öte geçememiştir ve mantıkça da hayal bir hüküm değildir. Vesvesenin kalbte kabul görmediğini anlamak ise gayet basittir. Şayet kalb, gelen vesveseden dolayı üzülüyor ve ürperiyorsa, bu durum vesvesenin kalbte kabul görmediğine, aksi durum ise, neticenin de aksine bir delil ve bir işarettir. Eğer vesvese kalbte kabul görmüyorsa, bu durumda vesvesenin zararı, zararlı olduğunu düşünmeye münhasır kalır; başkaca da bir zararı yoktur. Hatta kalbin reaksiyonunun şiddeti, kişinin imanındaki kuvvetle doğru orantılıdır. Evet imanın kuvveti nisbetinde kalb vesveseye karşı reaksiyon gösterir. Bazen gafletle kalbin gösterdiği bu reaksiyon tasdik zannedilir. Bu zanna düşen bazı kimseler, kalblerinde müthiş bir heyecan ve helecan hissederler. Bazen de bu durumdan kurtulmak için huzurdan kaçıp gaflete dalmak arzu ederler. Halbuki ortada vesveseyi tasdik diye bir husus söz konusu değildir. Sadece bir reaksiyon vardır. Ve esasen bu reaksiyon da onun imanının salabet ve kuvvetini göstermektedir. Ve yine bu sebepledir ki, Allah Rasulü, bu hal ve durumu anlatırken, "İmanın ta kendisidir!" (Müslim, İman 211; Müsned, 2/456; 6/106) buyurmuşlardır.

Okudunuz mu?  Cennette herkes eşitmi olacak her yönüyle akıl boy ses vs

Cevap: Allah’a şirk koşma ve tövbesi

Biri121
Allah razı olsun kardesim ama ben tovbe etmek için dille soledim sirk kosmadim diymi ?


Cevap: Allah’a şirk koşma ve tövbesi

ebuammara
Dil ve kalp ile tasdik ederek söylemek küfre götürür . Ama vesvese zarar vermez kalp ve akıl ile tasdik edip dile ile söylemedikçe .

Okudunuz mu?  50 yaşıma geldim ama hiç rüyalanamadım

Biri121
Cok saol kardesim Allah razı olsun
Tamam anladim bide sirkten kurtulmak için bilip bilmeden yaptigim buyuk veya küçük sirklere tovbe ettim demek olurmu


Wakabayashi
Kur’an da insanların, -kalplerinin kasıt gözeterek-yaptıklarından sorumlu oldukları ifade edilmiştir.


Biri121
Ayetin tefsirine bak kardesim tamammi sert konusmak istemiyorum hadi Allah’a emanet


Wakabayashi
Tefsirine bak derken tefsirde başka mı yazıyor varsa bir bildiğin söyle yoksa da sus!

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde su yutmak güsüle zarar verir mi?

Pekala dilin ile söylemeyebilirdin bunları değil mi neden söylüyorsun,dil senin değil mi?

Tamam kalben onaylamıyorsun ama dil ile söylerken bir irade gösteriyorsun pekala söylemeyebilirsin demek ki sorun var bu nedenle yani söylememe iraden varken söylediğin için yine bir sorguya çekilirsin…

Vesveseymiş ne vesvesesi ağzınla söylüyorsun,sonra tövbe ediyorsun…dalga mı geçiyorsun kesin bir şekilde inanan biri böyle konuşmaz kardeş.aklına gelsede dil ile söylemeyeceksin!o kadar!


Biri121
Kardesim aklima gelen vesvesyi solemedim sadece tovbe ederken yarabbi aklima boyle boyle geldi senden baska ilah yok tovbe ettim derken soledim yoksa vesvesyi solemedim


Wakabayashi
Ha tmm şimdi anlaşıldı özür dilerim kardeşim ben yanlış anlamışım.

Ben dil ile yalnız kalbinden onaylamadan Allah yok diyorsun sandım kusura bakma.ben de diyorum o nasıl oluyor Allah’a inanan biri durduk yere neden Allah yok desin diye dalga geçiyor sandım çünkü Allah’a inanan biri aklına böyle bir şey gelsede dil ile söyleyemez ve söylememeli bu işin şakası olmaz.durduk yere;

Okudunuz mu?  Sürekli İçimden birşeyler söylüyorum

Dil başka kalp başka söyler mi hiç?

bu bilmeden yapılacak bir şey de değil söylenmez,olmaz,kabul edilemez…

Ama senin durumun içinden geçen düşünceleri Rabbimize arz etmek,pişman olmak,böyle böyle düşünceler geliyor Allah’ım deyip;O’ndan yardım,af ve mağfitet istemek bu neden şirk olsun ki.

Tekrardan özür dilerim kardeşim senide sinirlendirdim ama yanlış anlamışım cidden ben de o yüzden sinirlendim ne saçmalıyor bu diye düşündüm hakkın helal et benden yana varsa hakkım helal olsun.

Okudunuz mu?  Son nefeste yapılan tevbe makbul müdür?

Biri121
Senden Allah razı olsun ben de ozur dilerim kardesim ✋

Helal olsun kardesim

Esselamu aleyke benim aklima bir vesvese geldi hâşa ALLAH tan önce ilah varmi diye bende biraz dusundum ve ALLAH in bizim gibi omru olmadigini onun hep var oldugunu soyledim vesveseyi aklimda yendim ama ben vesveseden sorumlu oldugumuzu saniyodum ve bu yuzden sesli bir sekilde soyledim bunlari yarabbi senin de benim gibi omurlu oldugunu dusnmem hataydi sen hep vardin beni affet tovbe ettim dedim sirk kosmus ya da kufre girmis oldummu ?


Ebu Ducane
Bu şir değildir vesvesedir hep aynı konuları açmayalım ve soru sorduğumuzda bekleyelim sabredelim

Okudunuz mu?  Strateji oyunları oynamak caiz midir?

Wakabayashi
Allah mekan ve zamandan münezzehtir kardeş.

Zamanı yaratan O zaten bu durumda O’ndan önce ilah var mıydı diye düşünmek zaman bildirir.önce ve sonra bunlar zaman içinde olan yaratılmışlar içindir.

Allah’tan öncesi de yok sonrası da.

Allah zamandan münezzehtir bu durumda öncesinde ne vardı diye düşünmek olmaz kardeş öncesi yok,zaman yok

Zamansızlığıda bizim aklımız idrak edemez.


Biri121
Evet biliyorum o zmaan ve mekandan munezzehtir ama ben bunlari soyleyip tovbe ettim sirk mi oldu ?


Wakabayashi
Olmaz kardeş niye şirk olsun?

Senin söylerken ki ifade ediş şeklin ve amacın farklı ve kalbinden de bu vesveselere inanmıyorsun ki neden şirk olsun?

Ben seni çözemedim amacını kardeş?


Wakabayashi
Ama bu vesveseleri dillendirmeden de tövbe edebilirsin gerçekten ne yapmaya çalışıyorsun anlamıyorum!

Okudunuz mu?  Fatiha suresi hakkında

Biri121
Yok ben vesveselerden de yani icimizden gecenlerdende sorumlu oldugumuzu saniyodum o yuzden dillendirm yoksa itimad etmezdim vesveselere


Biri121
Bide çok ciddi ve onemli bir konu ondan çok korkuyorum amacim tam doğru cevp almak


Wakabayashi
Kardeşim ifade ediliş,söyleniş tarzu,amacına şeyine göre değişiyor senin durumun farklı kardeş fesatlık olsun diye dillendirmiyorsun mesela af ve mapfiret isterken halini anlatıyorsun.

Bile bile yanında biri varken bunları sesli söylemiyorsun mesela dyruma göre depişiyor anlayacağın kesin bir cevab olmaz.

niyete,duruma,amaca,zamana bakılır…bunu anlatmaya çalışıyorum.


Biri121
Anladim kardes ALLAH razı olsun ✋🌷


Wakabayashi
"Yok ben vesveselerden de yani icimizden gecenlerdende sorumlu oldugumuzu saniyodum o yuzden dillendirm yoksa itimad etmezdim vesveselere"

Okudunuz mu?  Çevirgel duası diye bir dua varmıdır?

—-=——-=——-=———

İçinden geçen şirk düşüncelere inanıyorsan,beğeniyor,kalben onaylıyorsan şirk olur…içinden geçenlerden işte bu zaman sorumlu olursun.

Onu da sen bilirsin,kimse kimsenin içini bilemez Allah’tan başka.

Allah senden de cümlemizden de razı olsun.amin. kib…


Biri121
Yok inanmiyorum tabi sirke kufre dusmekten çok korkuyorum yoksa bu kadar israrla konuyu acmazdim 😊😄


Allaha şirk koşmanın tövbesi, şirkin tövbesi, vesvese

Bu kategoride yer alan Birinin izlediğini hissetmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allaha şirk koşma ve tövbesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.