Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:20
sizden8
Abone

İslamda Sağdıçlığın Yeri

İslamda Sağdıçlığın Yeri

seyyah_42
Sevgili mumsema yönetimi dinimizde sağdıçlık müessesinin yeri ve önemi nedir.Bu uygulama en güzel şekilde nasıl yapılabilir.Bilgilendirirseniz sevinirim.


Cevap: Islamda Sağdıçlığın Yeri

Fetva Meclisi
Dinimizde sağdıç diye bir şey var mı? Her müslüman belirli ölçüde cinsî konulardan haberdar olması gerekmez mi?

–Sağdıç; düğünlerde gelinin veya damadın yardımcısı… Koluna bir mendil bağlarlar. O işe koşturur, bu işe koşturur ve onu korur… Hizmet elemanı demek oluyor.
Demek ki, bunların memleketinde sağdıç, aynı zamanda damada bazı bilgiler de veriyor. Evlilikle ilgili, gerdekle ilgili bazı bilgiler de veren kimseye diyorlar, diye anladım ben ifadesinden… Bu büyüklerin bir tecrübesi demek oluyor.
Bizim evlâtlarımız müslüman oldukları için, namuslu oldukları için, harama kuşak çözmedileri için, bu hususta bilgileri eksik olabilir. Tecrübeli bir kimsenin biraz mâlûmat vermesi, akla ve mantığa uygun bir şey… Bunun bir mahzuru yok… Bir yardım, bir destek bir konuşma, bir nasihat olmuş oluyor. Yanlış bir şey yapmasın diye, doğrusunu yapsın diye, dinî bir nasihat oluyor. Olabilir.

Okudunuz mu?  Muska ne kadar süre takilmalidir

–Her müslümanın cinsî konularda biraz bilgi sahibi olması gerekmez mi?
–Hadis-i şerifler, cinsî konularda gerekli bilgileri de veriyor. Peygamber Efendimiz o konuda bilgisiz bırakmamış. Dinimizde, utanma duygusu sebebiyle bazı meseleleri sormamak diye bir şey yoktur. Bu meseleler konuşulmuştur. "Ne zaman insan yıkanacak?.." "Ne zaman yıkanması gerekmez?.." vs. çeşitli meseleler oluyor. Bunlar sorulmuştur, cevapları verilmiştir.
Hattâ Peygamber Efendimiz’in zevcât-ı tâhirâtına, sahabeden yaşlı bir zat geliyor diyor ki: "Ey mü’minlerin anası! Sormağa utanıyorum ama, şöyle bir mesele nasıl olur?" filân diye sorabiliyor. Alimlere sorulur, cevabı alınır. Dinimiz bu konularda müslümanları bilgisiz bırakmamıştır.

Okudunuz mu?  Sehiv secdesi ile ilgili

Ama cinsî bilgi derken, Avrupa’da, başka ülkelerde işi çığırından çıkartıyorlar. Ayrıca o konuda yangına körükle varmak gibi, bir tavır sergiliyorlar. Cinsî bilgi vermek yerine, cinsî konularda tahrik oluyor. Onu da bilmek lâzım!..
İslâm bunu öyle yapmamıştır. Belli ölçüde, bir edeb hayâ dairesinde bildirmiştir. O kadar fazla ileriye götürmemiştir işi… Çığırından çıkartmamıştır.
Avrupada filân bu işler rezalettir. Sınıfta hocalar ne kadar müstehcen şeyler anlatır, talebeler de ne kadar yüzsüzleşir, kim bilir. Allah saklasın…
İslâm’ın ölçüsü güzel!..

Okudunuz mu?  Nafile gusul , namaz abdesti yerine geçer mi?

Yanıt: Islamda Sağdıçlığın Yeri

seyyah_42
Yani bu işin yapılış şekli ile alakalı hadislerde efendimizin bir emri yada alim ulemanın bir tavsiyesi varmıdır.(Yani işin cinsi münasebet kısmını kastetmiyorum.) Hani hangi dualar okunmalı namaz nasıl kılınacak kadın nasıl kılacak erkek nasıl kılacak.İşte evli çiftlere ne gibi dini emirler iletilmeli yada tavsiyelerde bulunulmalı v.s. gibi…

Okudunuz mu?  Fatiha-i Şerifenin Havassı Fazileti Çok Yüksek Bir Dua <-- bu dua sahih mi ?

Soru: Islamda Sağdıçlığın Yeri

imamhatipli42
< Yani bu işin yapılış şekli ile alakalı hadislerde efendimizin bir emri yada alim ulemanın bir tavsiyesi varmıdır.(Yani işin cinsi münasebet kısmını kastetmiyorum.) Hani hangi dualar okunmalı namaz nasıl kılınacak kadın nasıl kılacak erkek nasıl kılacak.İşte evli çiftlere ne gibi dini emirler iletilmeli yada tavsiyelerde bulunulmalı v.s. gibi… >

Kardeşim sağdıçlık konusunda ne bir ayet ne de bir hadis mevcut değildir. Yani bu konu ne emredilmiş ne de nehyedilmiştir. Önemli olan sınırları aşmadan damada bilgi vermek ve onu koruyup kollamaktır. İslamiyette sağdıçlık kavramı yoktur.

Okudunuz mu?  Başkasının oyun hesabını almak

Ecrinim
bilgiler için Allah c.c. razı olsun,emeğinize sağlık


seyyah_42
Kardeş eyvAllah.O zaman bize düşen ahlaki sınırlar içinde damadı bilgilendirmek ve evlilik ile alakalı hadislerle damada ve geline tavsiyelerde bulunmaktır.Tekrar teşekkür ederim.


ümit kaya
Enişteden sagdıç olurmu şimdiden Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Dualarım kabul olmuyor kafam çok karışık

halilcan
Dinimizde sağdıçlığın hükmü nedir?
Sağdıçlık ne demek?


Şema
Sağdıçlık nasıl yapılır, Sağdıcın Görevleri
Akrabamın düğününde sağdıç olacağım, İslama göre sağdıç neler yapmalıdır? Dinimize göre görevleri nedir?

Böyle bir unvanın dini karşılığı yoktur. Yapacağınız iş, evlenme yoluna yeni giren bir mümin kardeşinize nasihat etmek, ona dünya ve ahireti için en doğru olana tavsiye etmekten ibarettir. Düğün günü ve öncesinde yanında bulunup moral takviye etmeniz olabilir. Sakın böyle bir görevlendirme sizin mahremiyet kurallarını çiğnemenize sebep olmasın. Mesela eşi olacak bayan, sizin mahreminiz değilse ona asla bakmayın, tutmayın, yanında bulunmayın. O sizin tamamen yabancınız dır. Damat adayınızın haramlardan birini işlemesine mesela alkole, müziğe bulaşmasına mani olun.
Nureddin Yıldız Hocaefendi

Okudunuz mu?  Büyük bir yemin ettim ve istemeden bozdum ne yapmalıyım?

Kayıtsız Üye
Damadin halasindan sadic olunur mi bilen varmi ?


islamda sağdıçlık, sağdıç kimlerden olur, sağdıçlık nasıl yapılır

Bu kategoride yer alan Yemin etme kefareti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda Sağdıçlığın Yeri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.