Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:06
sizden05
Abone

Aklımıza gelen kötü düşüncelerin sözlerin herşeyin vesvesesini şeytanmı veriyor?

Aklımıza gelen kötü düşüncelerin sözlerin herşeyin vesvesesini şeytanmı veriyor?

Ferhat1991
Selamun Aleyküm arkadaşlar aklımıza gelen kötü olan her şeyin düşüncelerini şeytanmı veriyor


Cevap: aklımıza gelen kötü düşüncelerin sözlerin herşeyin vesvesesini şeytanmı veriyor?

ehli-sunnet
ALeykum selam Ve rahmetullah,

Kardeşim Sorumluluk ancak iradî fiiller içindir. Yani insan kendi isteğiyle, kendi iradesiyle bir iş yaptığında o işin getireceği sorumluluğu da yüklenmiş olur. Ancak, akla gelen kötü şeylerde kişinin iradesi söz konusu değildir. Yani, siz kendi iradenizle kötü şeyler düşünmeye karar vermiş ve bunu icra etmiş değilsiniz. Dolayısıyla bu konuda bir sorumluluk da taşımazsınız. Bunları şeytanın bir vesvesesi bilip üzerinde fazla durmamak gerekir.

Okudunuz mu?  Büyü mü yoksa sadece dua mı??? Sevgiyle Kendine Bağlamak İçin

Zira şeytan kalbin yanında bulunan ve "lümme-i şeytaniye” adı verilen bir yerden, insanın kalbine kötü şeyler söyleyebiliyor. Bu söylenen söz ve düşüncelerin kalbin malı olmadığına delil, kalbin ondan telaş göstermesidir. Mesela; bir insan kirli bir dürbünden gökyüzünün güzelliğini seyretse, bu dürbünün kiri ne seyredene nede seyredilene bulaşır. Öyleyse bu gibi söz ve düşünceler de şeytanın fiili olduğundan, bize hiçbir zarar vermez. Asıl zarar, onunla lüzumsuz uğraşıp def etmeye çalışmak veya zararlı olduğunu zannedip korkuya kapılmaktır

Okudunuz mu?  La İlahe İllAllah diyen günahkarda olsa kesin cennete gidermi

Ayrıca (bkz):

VESVESE: Zararlı olan şüphe, kuruntu.
Kur’ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:
Cinden olsun insanlardan olsun insanların göğüslerine (kalblerine) vesvese veren hannâsın (şeytânın) şerrinden (kötülüğünden) insanların Rabbine… sığınırım. (Nâs sûresi)
Şeytan kalbe vesvese verir. Allah’ın ismi zikredilince, söylenince kaçar. Söylenmezse vesveselerine devam eder. (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Melekten gelen ilhâm, İslâmiyet’e uygundur. Şeytandan gelen vesvese İslâmiyet’ten ayrılmaya sebeb olur. (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Vesvese şeytandandır. Abdest alırken, gusül (boy) abdesti alırken ve necâset (pislik) temizlerken, şeytanın vesvesesinden sakınınız. (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Çamaşır yıkarken, su kullanırken, acaba temiz mi diye vesvese etmek verâ değildir. Sıddıklar böyle vesvese yapmazdı. Her buldukları su ile abdest alırdı. Elbisenin, suyun temizliğinde vesvese etmek gösteriş yapmağa yol açar ve nefsin hoşuna gider. (İmâm-ı Gazâlî)
Helâl yiyen kimse, ilhâm ile vesveseyi birbirinden ayırır. Vesvese; duâ ederek, zikr ederek azalır ve yok olur. Vesvese ve ilhâm devamlı olmaz. (Muhammed Hâdimî)


Yanıt: aklımıza gelen kötü düşüncelerin sözlerin herşeyin vesvesesini şeytanmı veriyor?

Ferhat1991
cevap için ALLAH (CELLE CELALUHU) razı olsun. aklıma kötü bir şey geldiği zaman bu düşünceyi ben düşünmedim ben mesul deilim diyorum ve eüzübesmele çekiyorum böyle düşünmem uygunmu?

Okudunuz mu?  Namaz kılmadığı halde hep iyilik eden kişinin ahretteki durumu nedir?

Soru: aklımıza gelen kötü düşüncelerin sözlerin herşeyin vesvesesini şeytanmı veriyor?

soruyorum
bilgi için Allah razı olsun


guard45
bu durumda diyelimki seytan yaratılmasaydı gene şer olacakmıydı gene insanlar kötülük yapacakmıydı


saabe
Ben;Biz şeytana ihtiyaç duymuyoruz,o olmasada biz yetiyoruz die biliyorum.Zaten şeytanlaşmış insanlar değilmi en büyük şeytanlar.Paylaşım için teşekkürler.

Okudunuz mu?  Çamaşırımda Sıvı Gördüm Cünüp Müyüm?

SelamunAleyküm.

Bu kategoride yer alan Papaz büyüsü diye bir şey var mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Aklımıza gelen kötü düşüncelerin sözlerin herşeyin vesvesesini şeytanmı veriyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.