Anasayfa
4 Ocak 2024, 19:01
kadin
Yönetici

Adet döneminde kuran öğrenmeye devammı edilmeli yoksa aramı verilmeli

Adet döneminde kuran öğrenmeye devammı edilmeli yoksa aramı verilmeli

Kayıtsız Üye
kadınlar kuran öğrenmeye basladığı zaman harfleri öğreniyorlar ve elif cüzünün içinde bazı sureler oluyo ögrenmeye devam mı etmeli yoksa adet zamanın da ara mı vermeli


Cevap: Adet döneminde kuran öğrenmeye devammı edilmeli yoksa aramı verilmeli

Ecrinim
Değerli Kardeşimiz;

Hanefi ve Şafii alimlerine göre, cünüp olan bir kimsenin veya adet halindeyken bir bayanın Kur’an okuması, -bir yol olmadığı takdirde- camiye uğraması caiz değildir. Ancak Hanefi âlimlerinden bazılarına göre, adet halinde olan bir kadının durumu normal boy abdestine muhtaç olan bir cünüpten farklıdır. Ay hali bir iradeye bağlı değildir.

Ayrıca, Kur’anı öğretme konusunu da farklı değelendirenler vardır. Bu âlimlere göre, adet halindeki bir bayanın Kur’an’ı, özellikle heceleyerek öğretmesinde veya bir ayetten daha az parçalar halinde okutmasında bir sakınca yoktur. (bk. İbn Abidin, I/172).

Okudunuz mu?  Cinsel Arzudan Nasıl Kurtulurum?

Maliki mezhebine göre de, adet halinde olan bayan öğretmen veya öğrencinin –zarurete binaen- Kur’an okumasında bir sakınca yoktur. (bk. Cevahir el-İklil, s.32; eş-Şeyh ed-Derdir, eş-Şerhu’l-kebir, I/126-el-Mektebetu’ş-Şamile-; Halilil, Günenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar, s.137).

Şu kısa yaz devresinde Kur’an kurslarında öğretme ve öğrenme fırsatı bir zaruret olarak değerlendirilebilir.

Bu zarurete dayanarak Maliki’nin kolaylık sağlayan görüşüyle amel edilmesine gerekçe vardır denilebilir. Yani, kurslarda Maliki görüşüyle amel edilerek okutma ve okumaya ara verilmemesi daha uygun olur diye düşünmek mümkündür. Kaldı ki, Hanefi ilmihallerde de özel halde olanlar, birer kelime atlayarak Kur’an okuyup öğretebilirler, diye bir çare de gösterilmektedir. Bundan da faydalanarak öğrenime ara vermemek mümkündür.

Okudunuz mu?  Hayızın süresi ne kadardır? Adet günlerinde değişiklik olabilir mi?

Elbette bu çareyi zayıf bulanlar, kendi mezheplerinin görüşleriyle amel etmede ısrar edenler olabilir. Onlara yanlış yapıyorlar, denmez; Kur’an öğrenimine ara vermeye razı oluyorlar başka hak mezhebin kolaylık sağlayan görüşüyle amel etmeye razı olmuyorlar, demekle yetinilir, bir tartışmaya girme gereği duyulmaz. Duyulmamalıdır da.

Netice olarak diyebiliriz ki, bu konuda zarurete binaen Malikî mezhebini ve onlar gibi düşünen diğer âlimleri taklit etmekte bir sakınca yoktur. Yeter ki, caminin temizliğine bir zarar gelmesin.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: Adet döneminde kuran öğrenmeye devammı edilmeli yoksa aramı verilmeli

Misafir
teşekkür ederim Allah razı olsun sizden:=)
ben kuran ögreniyorum ve özewl zamanımdayım hem büyük bir heyecanla okumak istiyorum bir yandanda huzursuzdum kuranıma saygızlık yapmaktan…Allaha şükür şimdi rahat rahat okuyabilirim selametle hülya eren

Okudunuz mu?  Hayızlı iken cinsel ilişkide bulunmak günah mıdır?

Cevap: Adet döneminde kuran öğrenmeye devammı edilmeli yoksa aramı verilmeli

Kayıtsız Üye
adetliyken kurani kerim kitabımızı elime alıp rahat rahat öğreme bilir miyim ilk defa ögrenecem ve ara vermekte çok üzüluyom


rana
kardesim malesef kurani kerime adetliyken dokunamazsiniz, okuyamazsiniz..
onun yerine adetliyken mealini okuyalim insaAllah..

sadece hafizlik yapanlar için farkli bir fetva vardir buyurun degerli Nureddin Yildiz hocamizin görüsü..

< Bu hususta hüküm şöyledir:
1- Hafızlık yapan hanımların, aybaşı durumlarında Kur’an okumaları/Mushaf’a tutmaları Hanefi mezhebi başta olmak üzere ulemanın pek çoğuna göre caiz değildir. Bazı fakihler ise hafızlık şartlarının itibara alınması durumunda aybaşı durumunda Kur’an okumalarının caiz olacağını söylemişlerdir. Bu görüş, ilk dönem fukahasına kadar dayanmaktadır. Bazılarının zannettiği gibi bu zaman adamlarının icadı değildir. Zamanımızda öğrencilerin ciddiyeti ve istekleri açısından meseleyi değerlendiren pek çok medrese hocası bu fetva ile amel etmektedir. Diyanet’in meyli de bu tarafadır. Biz her iki hüküm ile de amel etmeyi sakıncalı bulmuyoruz.
2- Hafızlık süreci bittikten sonra ise durum değişir. O takdirde okuyamaz/tutamaz görüşüne göre amel edilmelidir.
3- Dua maksatlı ayetlerin okunmasında bir sakınca yoktur.

Nureddin Yildiz >


Asude
SubhanAllah okudukça şaşırıyorum sahabe hanımlar özel durumlarında okumuş mu?Buna bir deliliniz var mi ogrenmekse onlarda ogreniyor ezberliyordu ozel hallerinde okuduguna dair kaynak bulamazsiniz

Okudunuz mu?  Hamura Katılan Malzemelerin Ekmek Üzerindeki Etkileri Nelerdir ?

arifselim
Mezhep imamları da aslında okuyabilir dememişlerdir. Yukarıda verilen kaynaklarda olduğu gibi bazı zaruret durumlarında ve sadece heceleyerek öğrenmesi ve öğretmesine cevaz veren alimler olmuştur.


Kayıtsız Üye
sevgili arkadaşlar bende bu sene kuran kursuna gidiyorum hocam öğreten ve öğrenen dokuna bilir dedi.Benimde içim rahat değil ne yapmam gerekiyor bilmiyorum ara vermeyide istemiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.

Okudunuz mu?  Beyaz Tülbent Kenarına Iğne Oyası Modelleri

arifselim
Değerli hanım kardeşim. Bu konuda ancak zaruret durumunda örneğin hafızlık yapmak gibi ve öğretmek gibi hallerde heceleyerek okunabileceğine dair cevaz vermişlerdir. Bu konuda geçen iki kaynakta şöyle geçmektedir:

Ayrıca, Kur’anı öğretme konusunu da farklı değelendirenler vardır. Bu âlimlere göre, adet halindeki bir bayanın Kur’an’ı, özellikle heceleyerek öğretmesinde veya bir ayetten daha az parçalar halinde okutmasında bir sakınca yoktur. (bk. İbn Abidin, I/172).

Okudunuz mu?  Adetliyken saç ve tırnak kesilebilir mi?

Maliki mezhebine göre de, adet halinde olan bayan öğretmen veya öğrencinin –zarurete binaen- Kur’an okumasında bir sakınca yoktur. (bk. Cevahir el-İklil, s.32; eş-Şeyh ed-Derdir, eş-Şerhu’l-kebir, I/126-el-Mektebetu’ş-Şamile-; Halil Günenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar, s.137).


Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm
bakara 222 de hayızlı kadının durumu anlatılıyor. Adetli kadin adeti bitip temizlenene kadar cinsel ilişkiye girmesin deniliyor bu kadar. Allah bunu uygun görmüş ne diye o bunu dedi yok bu bunu dedi diyerek konuyu karistiriyorsunuz. İnsanlar açıp kuran ı anlayarak okusalar bu sorulara da gerek kalmaz

Okudunuz mu?  Zina yaptım ne yapmalıyım

Kardeşim din meal değilki sen bir ayet meali ne bakıp hüküm veresin kuran sünnet kıyas icmaı ümmet dini tamamlayan unsurlar.e ger Sadece meale baksak namazı bile nasıl kılacağımızı bilemeyiz diğer meselelerin incelikleri nerde kaldı?


Elif..
Kuran mülakatım var ve bnden leke geldi adet günüm ne yapmam gerekiyor


arifselim
Bu tür eğitim sınav ve benzeri durumlar için verilen fetvalar bulunmaktadır. Yukarıda da izah ettiğimiz gibi maliki mezhebinin bu konudaki fetvasına göre hareket edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Kardeşlerim özel durumlarda kuran okunamaz. Bakın bayan sahabelere okumuşlar mı.Allah rızası için bu kadar günahımız varken birde bu günahı yüklemeyin üzerinize

Okudunuz mu?  Adet kanını bir erkeğe içirdikleri doğrumudur doğruysa ne yapılmalıdır?

Kayıtsız Üye
Teşekkür ederim bizim hocalarımız bir sakınca olmadığını söylüyorlar


Kayıtsız Üye
Ben adet oldum ve adet olmadan önce cüz dinliyordum ve takip ediyordum peki bundan sonra takip edip tekrar dinleye bilirmiyim acaba


arifselim
Kuranı kerimi okumak ve dokunmak haramdır ama kuranı kerimi dinleyebilir yada takip edebilirsin. Bunun bir sakıncası yoktur. Allah kabul eylesin.


Kayıtsız Üye
Hayır hanım kardeslerim. Adetli bir kadin ogrenmek için de olsa kurana ne dokunabilir nede okuyabilir.. dini en iyi yasayan kisi Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem ) sonra da sahabe annelerimiz ve sahab efendilerimizdir değilmi? Iste sahabe annelerimize ve peygamber hanimlarimiza baktigimizda hiç biri adet halinde kurana dokunmamis ve okumamistir. Dikkatinizi cekerim. O bir roman değil ilahi kitaptir. Adetli bir kadin manen kirlidir . Rabbimiz ise kitabina maddi ve manevi temizlik ile dokunulmasini emretmistir.. ABDESTSIZ DOKUNMAK HARAM IKEN GUSULSUZ DOKUNMAK ADETLI DOKUNMAK NASIL CAIZ OLSUN BIR DÜŞÜNÜN ALLAH İÇİN.

Okudunuz mu?  Geçmiş hatalar nişanlıya anlatmak gerekir mi

Kayıtsız Üye
Haftaya din dersinde hoca bize namaz kılmayı öğretecek. Ama ben genellikle her ayın ilk haftasında hasta oluyorum. Derste namaz kılmam caiz midir? Değilse ne yapmalıyım? Ayrıca bunu hocaya anlatmaya çekiniyorum.


Hoca
Namaz kılamazsınız ama ders amaçlı uygulama Kuran okumamak şartı ile caiz


Kayıtsız Üye
S.aleyküm benim iki oğlum var kuran kursuna gidiyorlar ve evde tekrarlarını ben yaptırıyorum ama regl oldum şimdi çalıştırmaya devam edebilirmiyim sakıncası varmı bilgilendirirseniz sevinirim

Okudunuz mu?  Adetliyken dua edilirmi?

mum
Maliki mezhebi, Kuran öğreten kadına izin vermiştir ama diğer mezhepler buna cevaz vermiyor
İmam malikin fetvasıyla amel edebilirsiniz karar sizin


adetliyken kuran öğrenilir mi, adetliyken kuran öğrenilir mi diyanet, adetliyken kuran okunur mu diyanet

Bu kategoride yer alan Eşimden ayrılmak üzereydim adet kanımı içirdim bu günahmıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adet döneminde kuran öğrenmeye devammı edilmeli yoksa aramı verilmeli Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.