Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:46
missa7-2
Abone

Eşler arası dialog adabı nasıl olmalıdır?

Eşler arası dialog adabı nasıl olmalıdır?

Kayıtsız Üye
eşler arasnda konuşma adabı nasıl olmalıdır


Cevap: Eşler arası dialog adabı nasıl olmalıdır?

Hoca
Eşler arası diyalog adabı

Eşler Arası Diyalog

1. (Karı koca birbirine sevgi ile bakınca Allahü teâlâ da onlara rahmet nazarı ile bakar ve ellerini ellerine aldıklarında, günahları parmakları arasından dökülür.) [Râfi’î]

2. (Erkek hanımının yüzüne sevgi ile bakarsa, bir köle azat etmiş sevaba kavuşur. Tebessüm ederse hac ve umre sevabı, kucaklayıp öperse sıddıklık sevabı verilir. Eğer beraber olurlarsa, günahları çok olsa da, ikisi de mağfiret olur.) [R. Nasıhin

3. (Allahü teâlânın sevdiği ev halkı arasında mülayemet [uygunluk, yumuşaklık] olur.) [İ.Ebiddünya]

Okudunuz mu?  Allah dualarımı kabul etmiyor

4. Efendimiz Hazretleri kızı Fatıma’nın evine girdiğinde damadı Ali’nin bulunmadığını görünce soruyor. Cevap:

– Ali ile bir konuda biraz tartıştık. O da küsüp gitti, nerede olduğunu bilemiyorum.
Efendimiz (sav) üzülerek yanında bulunan Sehl bin Sad’a emir verir:

– Git Ali’yi bul. Nerede olduğunu bana bildir.

Az sonra gelen Sehl bin Sad:

– Ya RasûlAllah, Ali mescitte toprak üzerine uzanmış uyuyor, der.

Efendimiz (sav) hemen mescide gider, uzanmış halde toz toprağa bulanmış vaziyette görünen Hz. Ali’ye şöyle seslenir:

– Kalk ya Eba Tûrab!

Bu sesleniş üzerine uyanıp baktığında başı ucunda Rasûlullah’ı (sav) gören Hz. Ali (ra) hemen fırlayıp ayağa kalkar. Efendimiz (sav) şefkatle elinden tutar, evine getirir ve birlikte otururlar. Şuradan buradan sohbetle arayı bulup küslüğü giderir, tam bir sevgi saygı ortamı meydana getirdikten sonra kalkıp gider.
Bu sırada Rasûlullah’ın mübarek yüzündeki sevinci gören sahabi sorar:

Okudunuz mu?  Kul hakkı yedim böyle bir telafi olabilir mi

– Ya RasûlAllah, sizi çok sevinçli görmekteyiz.

Şöyle cevap verir:

– Nasıl sevinmeyeyim? Çok sevdiğim iki kişinin arasını bulmaya muvaffak oldum. Bu sevinilecek bir olay.

5. Kim hanımının uyumsuzluğuna sabrederse (sabrın zorluk ve şiddetine göre) Allah o beye Eyyüb aleyhisselam’ın sabrına verdiği mükafat gibi mükafatlar verebilir.
Kim de beyinin uyumsuzluğuna sabrederse (yine sabrın şiddet ve zorluğuna göre) Allahü Teala o hanıma da Firavun’un hanımı Asiye’nin sabrına verdiği sevap gibi sevap verebilir.

Okudunuz mu?  Haset ile ilgili Arapça Hadis

6. Her hangi bir kadın ki eşi kendisinden râzı olarak ölmüşse cenneti hak etmiştir. (Tirmizi, Sünen)

7. Sizin en hayırlınız eşine karşı hayırlı olanınızdır. Ben sizin içinizde âilesine karşı en hayırlı davrananızım. (Tirmizi, Sünen)

8. Kadınlara ancak âl-i cenap ruhlar değer verir ve onlara ancak alçak karakterliler hor nazarla bakar. (Suyûti, Câmiü’s-sağîr)

9. Cennet anaların ayakları altındadır. (Kuzâ’î) meâlindeki hadîs-i şerîf’i

10. Allah, bir âilenin fertlerini sevdiği zaman, onların aralarına şefkat ve merhameti sokar. (Beyhakî, Ahmed)

Okudunuz mu?  Hz Peygamber, kardeşlik ahlakı ve kardeşlik hukuku ile ilgili ayet ve hadisler

11. Bir mü’min erkek, bir mü’min kadına buğzetmesin. Çünkü onun bir huyunu beğenmezse başka bir huyunu beğenir. (Müslim, Radâ’ 61, hadis no: 1469; Müsned II, 329)

12. Sizin en hayırlınız, kadınlarına karşı en hayırlı olanlarınızdır." "Kadınlarınıza karşı hayırlı olmayı birbirinize tavsiye edin. (Müslim, Radâ 62; Tirmizî, Radâ 11)

13. Kadınlarınız konusunda Allah’tan korkun. Çünkü siz onları Allah’tan emanet olarak aldınız. (Ebu Dâvud, Menâsik 56; İbn Mâce, Menâsik 84)

14. Sizin en hayırlınız, ehline karşı en iyi davrananızdır. Ben âileme en iyi olanınızım. (Kütüb-i Sitte, c. 17, s. 214)

15. Mü’minlerin iman bakımından en kâmil/olgun olanı; ahlâkı güzel olan ve âilesine nâzik davranandır. (Nesâî, Işretu’n-Nisâ, 229; Tirmizî, İman hadis no: 2612)

Okudunuz mu?  Tevbe ile ilgili ayet ve hadisler

16. Kadınlara ancak kerîm olanlar ikrâm ederler (değerli olanlar değer verirler); onlara kötülük edenler ise leîm (kötü) kişilerdir. (İbn Mâce, Edeb 3; Ebû Dâvud, Edeb 6, Rikak 22, İ’tisâm 3; Müslim, Akdiye 11)

17. … Erkek, âilede yöneticidir ve yönetiminden sorumludur. Kadın da kocasının evinde yöneticidir ve elinin altındakilerden sorumludur. (Buhârî, Cum’a 11; Müslim, İmâret 20)

18. En güzel dünya nimeti, insanın sahip olabileceği nimetlerin en hayırlısı: Zikreden dil, şükreden kalp ve insanın iman doğrultusunda (müslümanca) yaşamasına yardımcı olan kadındır. (Tirmizî, Birr 13)

Okudunuz mu?  Arkadan ilişki dinden çıkarırmı?

19. Mümin, Allah korkusundan ve O’na itaatten sonra, iyi bir kadından yararlandığı kadar hiçbir şeyden yararlanmamıştır. Çünkü ona emretse sözünü dinler, yüzüne baksa kendisini sevindirir, üzerine yemin etse, yeminini doğru çıkarır, başka tarafa gitse, kendisinin bulunmadığı sırada nâmusunu ve malını korur. (İbn Mâce, Nikâh, 5)

20. Dünya bir metâ’dır/geçimdir. Dünya metâının en hayırlısı sâliha bir kadındır. (Müslim, Radâ 64, hadis no: 1467; Nesâî, Nikâh 15)

21. Kadın, beş vakit namazını kılar, bir aylık orucunu tutar, nâmusunu korur ve kocasına itaat ederse ona: ‘Hangi kapıdan dilersen oradan cennete gir’ denilir. (Ahmed bin Hanbel, I/191)

Okudunuz mu?  İslamda kadının çalışması haram mıdır?

22. Hz. Peygamber, Vedâ Hutbesinde şöyle buyurmuştur: Kadınlar hakkında Allah’tan korkunuz. Çünkü siz onları Allah’ın emâneti diye aldınız. Allah’ın sözü uyarınca ırzlarını kendinize helâl kıldınız. Onların, sizin yataklarınıza bir adamı almamaları ve iffetlerini korumaları, sizin onlar üzerindeki haklarınızdandır. Eğer böyle bir şey yaparlarsa hafifçe onları dövünüz. Sizin de onların geçimlerini ve giyimlerini sağlamanız, onların sizin üzerinizdeki haklarındandır. (Müslim, Hac 147, 194; Tirmizî, Fiten 2, Tefsir 2)

23. Kadınlara karşı hayır tavsiye ediyorum. Çünkü onlar sizin yanınızda avândır/esirler gibidir. Onlara iyi davranmaktan başka bir hakkınız yok, yeter ki onlar açık bir fâhişe/çirkinlik işlemesinler. Eğer işlerlerse yatakta yalnız bırakın ve şiddetli olmayacak şekilde dövün. Size itaat ederlerse haklarında aşırı gitmeye bahane aramayın. Bilesiniz ki, kadınlarınız üzerinde hakkınız var, kadınlarınızın da sizin üzerinizde hakkı var. Onlar üzerindeki hakkınız, yatağınızı istemediklerinize çiğnetmemeleridir. İstemediklerinizi evlerinize almamalarıdır. Bilesiniz ki, onların sizin üzerinizdeki hakları, onlara giyecek ve yiyeceklerinde iyi davranmanızdır. (Tirmizî, Tefsîr Tevbe, 3087)

Okudunuz mu?  Kişilerin otobiyografi örnekleri?

24. Rasûlullah’a soruldu: Ey Allah’ın Rasûlü!, bizden her biri üzerinde, zevcesinin hakkı nedir? Kendin yiyince ona da yedirmen, giydiğin zaman ona da giydirmen, yüzüne vurmaman, takbîh etmemen, evin içi hâriç onu terketmemen. (Ebû Dâvud, Nikâh 42, hadis no: 2142-2144; İbn Mâce, Nikâh 3)

Okudunuz mu?  Cenabetken yapılan işler

25. En güzel dünya nimeti, insanın sahip olabileceği nimetlerin en hayırlısı: Zikreden dil, şükreden kalp ve insanın iman doğrultusunda (müslümanca) yaşamasına yardımcı olan kadındır. (Tirmizî, Birr 13)

26. Dünya bir metâ’dır. Dünya metâının en hayırlısı sâliha kadındır. (Müslim, Radâ 64, hadis no: 1467; Nesâî, Nikâh 15)

27. Üç kişi vardır, cennete girmeyecektir: Anne babasının hukukuna riâyet etmeyen kimse; içki düşkünü olan kimse; verdiğini başa kakan kimse. (Nesâî, zekât 69)

28. Sakın bir erkek, yanında mahremi olmadıkça yabancı bir kadınla yalnız kalmasın! (Buhârî, Nikâh 111; Cezâu’s-Sayd 26, Cihâd 140, 181; Müslim, Hacc 424, hadis no: 1341)

Okudunuz mu?  İmanım zayıf ne yapmalı

29. Kadın dört hasleti için nikâhlanır: Malı için, nesebi (soyu) için, güzelliği için, dini için. Sen dindarı seç de huzur bul. (Buhârî, Nikâh 15; Müslim, Radâ 53, hadis no: 1466; Ebû Dâvud, Nikâh 2, hadis no: 2047; Nesâî, Nikâh 13)

Kaynak aile hayatı


islamiyette eşler arası diyalog, karı koca adabı, dinimizde. eslerin rasi. nasil. olmali

Bu kategoride yer alan Vesvese mağduru başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eşler arası dialog adabı nasıl olmalıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.