Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:36

Boşanan kadının tekrar evlenmesi için bir müddet var mıdır?

Boşanan kadının tekrar evlenmesi için bir müddet var mıdır?

Muhasibi
BOŞANAN KADININ TEKRAR EVLENMESİ İÇİN BİR MÜDDET VAR MIDIR?
Boşanan kadın hemen bir başkasıyla evlilik yapamaz. Önce boşandığı kocasından herhangi bir hamilelik durumunun olup olmadığını ispat ve tespit etmesi için (üç ay halini bitirmesi) yani üç ay beklemesi gerekir.
Bu bekleyiş, hem çocuk nesebinin doğru tespiti için gerekli, hem de boşanmış olmanın meydana getirmesi muhtemel psikolojik sarsıntının aşılması için lüzumludur. Aile kurumunu yeniden teşkil ederken gereken saygı ve özenin gösterilmesinin de zaruri bir sonucudur.
Bu sebeple İmam-ı Azam Hazretleri:
? Boşanan kadın üç tam (hayızlı) devreyi tamamlayınca, gereken müddeti doldurmuş olur, derken; Şafii Hazretleri de: ? Üç tam (temizlik halini) tamamlamasıyla müddetini bitirmiş olur, demiştir ki, sonuçta (üç ay) bekleme gereği meydana çıkmış olur.
?? Nitekim ay hali görmeyen yaşlılar ile küçüklerin bekleme müddeti de (üç ay)dır.
? Hamileninki ise çocuğunu doğuruncaya kadardır.
? Bir de kocası ölenin beklemesi vardır ki bu da (dört ay on gün) dür.
Bu bekleme müddetleri içinde kadınlar yeni bir evlilik arayışı içinde olmadıklarını ifade için süslenmezler, şımarık hareketlerde bulunmazlar. Üzüntülü giyim kuşam içinde görünürler, albenili giyimden uzak kalmaya dikkat ederler. Dışarıdan da onlara, bekleme müddeti bitinceye kadar evlilik teklifi yapılmaz; ihtiyaç duyanlar sadece îmada bulunmakla iktifa ederler.
Bu bekleme mecburiyetinden dolayıdır ki, İslamda nesil karışması söz konusu olmaz, dün birinden boşanıp bugün biriyle evlenmelerde meydana gelen babalığı inkar olayı yaşanmaz. Öteki kocasından aldığı çocuğu berikine mal etme gibi hayat boyu sürecek bir vesvese ve şüphecilik bahis mevzu olmaz. Onun içindir ki yüce İslam ayrılmalarda ikinci evlilik için bekleme müddeti koymuş, neslin kime ait olduğu kesinleşinceye kadar yeni bir evliliğe izin vermemiştir. Ta ki ömür boyu sürecek bir şüphecilik, anaları babaları bunalımlara sokmasın. Ötekinin çocuğunu, beriki kendi çocuğu zannıyla nüfusuna kaydettirme gibi hazmedilmez bir hataya maruz kalmasın. Burada müddet beklememesi gereken biri vardır. O da nişanlanıp nikahlandıktan sonra bir araya gelemeden nikahı bozulup ayrılanlar. Bunların bir arada baş başa halvette kalmamış olmaları, iddet beklemelerine ihtiyaç bırakmamıştır..
….


Cevap: Boşanan kadının tekrar evlenmesi için bir müddet var mıdır?

EHLİMAN
İslamda boşanan kadının bekleme süresi 3 ay olarak belirlenmiştir.Fakat kocası ölen bir bayanın evlenmesi için bekleme süresi 4 ay 10 gün olmaktadır.Kadınların bu süreler içinde kendilerine dikkat etmeleri ve iffetlerini korumaları gerekmektedir.

Okudunuz mu?  Teşebbüh yani kadınların erkelere, erkeklerin de kadınlara benzemesi konusunu açıklar mısınız?

Yorum: Boşanan kadının tekrar evlenmesi için bir müddet var mıdır?

murat5837
Evlenip bosanmis bir cocuklu bir kadın var 23 yasinda, 5 sene evli kalmis, 4 senedir ayri. ayrilmasinin nedeni ise kocasi hep dövüyormus ve hiç sevmemis. O kiz ayrildiktan sonra hep evlilikten korkmus ve söyledigine göre daha hale korkuyormus. Ben bekarim 26 yasindayim, hiç evlenmedim ve o kizla evlenip bir yuva kurmak istedim, güvenc saglamak için beraber 2 gün gezdik, yaklasik 1,5 hafta konusuyoruz.

Okudunuz mu?  Kimsesiz çocuklara bakmanın hükmü nedir?

Ama kiz yinede korkuyorum diyor ve olmuyor problem bende diyor düsünemiyorum evliligi, sen çok iyi birisisin, baska kiz bulursun kendine diyor. o kadar iyi davrandigim halde, o kadar güvenc kazandirmak istedigim halde.

Artik benle görüsmek istemiyor, zaten elini bile hiç tutturmadi. Sizce bu kizda ne var? tedavimi olmasi lazim, sagligi yerinde degilmi? yoksa daha ne yapabilirim evlenmesi için? annesi bence çok istiyor benle evlenmesini. kiza sordum beni mi begenmedin dedim, yok ondan degil, begenmesem hiç görüsmezdim bile diyor.

Okudunuz mu?  Zina yapanlar cennete girebilir mi ?

—-

Ben 23 yasinda 1 cocuklu dul bir kadinla evlenmek istedim, o bana dediki hemen olmaz ilk önce aradan zaman gecsin dedi telefonlasalim dedi, bende tamam dedim. 5 sene evli kalmis bosanmis 4 sene gecmis bosandiktan sonra. kocasi hep dövüyormus ondan ayrilmis.

telefonlasdik, bir yerde bulusduk cay icdik. sonra 2, 3 gün sonra (kendisi çok calistigi için, bu kadar gec) yine bulusduk biraz gezdik. bu arada ben çok güvenc saglamak için elimden geleni yaptim. zaten iyi birisiyim.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimi abdestsiz okumak günah mıdır

kiz dakikada bir birisi görürse, yanlis anlar diyor. elini bile tutturmadi zaten. biraz bir kaç saat gezdik, sonra evine biraktim arabayla (evine yakin bir yere, evini bile göstermiyor, nerde kaldigini bilmiyom). sonra ertesi gün yine telefon actim, bu sefer diyor olmadi ben evlilikten korkuyorum, sende problem yok problem bende ondan, baska kiz olsaydi olurdu diyor. o kadar güvenc saglamak istedim yine kiz korkuyorum diyor.

Okudunuz mu?  Göz zinasından nasıl tövbe edilir?

annesi biliyor ilk köyde annesiyle konusdu annem babam, kızı ben istedim diye. sonra annesi bir görüssünler dedi. yani bir köydeki evini biliyom, kiz sehirde erkek kardesiyle beraber kaliyormus. telefon numarasini degistirdi, facebooktan iki hesabimida engelledi hiç görüsemiyorum.

benim sorum su kiz bana ilk önce dedi önce aradan biraz zaman gecsin dedi, gezdik annesi de biliyor neden daha diyor birisi görürse yanlis anlar diye? sizce neden olabilir?

Okudunuz mu?  La ilahe illAllah kaç tane çekilir

Yorum: Boşanan kadının tekrar evlenmesi için bir müddet var mıdır?

Hoca
Kardeş sen boşanma nedenini ve ahlakını iyice aratır hata yapma. Şayet iyi derlerse evlen dul kadına bakmak sevaptır.
Korkma nedenini blemeyiz belki eski kocasının muamelesinden belki de akrabaları veya eski kocasından korkuyor bilemeyiz

Okudunuz mu?  Dedikodu Yapmanın Zararları, Gıybet Etmenin Hükmü

Kayıtsız Üye
artik zaten kizla görüsemiyorum, bir köydeki evini biliyom orda annesi kaliyor, kiz sehirde erkek kardesiyle beraber kaliyor ve ayni is yerinde calisiyormus.

kiz numarasini degistirmis, facebooktan benim iki hesabimi da engelledi. yani hiç yazamiyom da telefon da acamiyom.


Kayıtsız Üye
Rabbim Hayirlisini versin Hakkinizda..nasibinzde varsa sayet zaten bulur sizi


Kayıtsız Üye
Korkan kızdan yani bayandan asla zarar gelmez sebebi ise çok zarar gördüğü için 😔 bırakmayın iyi biri iseniz ama kendinize güvenmiyorsanız üzeceksiniz bayanın dünyasını ikinci kez yada üçüncü kez başına yıkmayın

Okudunuz mu?  Kadın, Erkek Doktora Muayene Olabilir mi?

Kayıtsız Üye
ben 13 ay evli kaldın 2007..2008 yıllarında devamlı evden Annesinin evine gidiyordu.Ve 2008 ‘de boşandık anlaşmalı çocuk yok zaten şimdi 50 yaşında annesi ile oturuyor. bendende yoksulluk nafakası alıyor. 10 yıldır. Bende sgkdan emekliyim sadece bununla geçiniyorum. Ne zamana kadar NAFAKA Ödeyeceğim
..


mum
Karınız evlenene veya iş bulana kadar nafaka alır bu şimdiki kurallara göre
Ama islama göre 4 ay nafaka alma hakkı var


Kayıtsız Üye
Bosanan bir kadının dini nikahı devam edermi ne zaman başka biriyle dini nikah koyabilir.

Okudunuz mu?  Tövbe duası nasıl yapılır

mum
Dinimizde, boşanan bir kadının tekrar evlenebilmesi için en az 4 ay iddet süresi beklemesi gerekir.
Boşanan kadının iddet süresini mutlaka araştırınız.


Kayıtsız Üye
Kuzenim boşandıktan bir ay sonra evlendi ama mahkemeden İddet süresini hamilelik testi yaptırarak hamile olmadığını kanıtlayarak İddet süresini kaldırttı… Günümüz şartlarında hamile olup olmadığın öğreniliyor artık İslamda İddet süresi hamilelik içindir dedi… Doğru mudur?


arifselim
Boşanan bir kadının iddet süresi 3 adet dönemi beklemesidir. Bu emir kuranı kerimde emredilmiştir. Bu süre dolmadan kıyılan nikah geçerli değildir. Bunun tek nedeni hamile olduğu anlaşılması için değildir.

Evlilik, boşanma veya fesih yoluyla sona ermişse ve kadın da hamile değil ise, âdet gören kadın üç hayız süresi iddet bekler. Boşanmış kadınlar kendi kendilerine üç ay hâli (hayız veya temizlik müddeti) beklerler. (Bakara, 2/228)

Okudunuz mu?  Kanlı Şeyleri İzlemek Günah Mıdır?

boşanan kadının tekrar evlenmesi, dinen boşanan kadın ne zaman evlenebilir, boşanan kadının yeniden evlenmesi

Bu kategoride yer alan Yabancı film izlemek günah mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Boşanan kadının tekrar evlenmesi için bir müddet var mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.