Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:26
sizden2
Abone

Namazda akla kötü şeyler gelirse namaza ve oruca zararı olurmu?

Namazda akla kötü şeyler gelirse namaza ve oruca zararı olurmu?

ezgimm
ya ben sureklı uygunsuz şeyler gozumun onune gelıyo namazda ozellıkle orucluyken bende korkuyorum aklım gıdıyo gusül almammı gerekıyo orucum bozuldumu yattımda sankı uygunsuz şeyler gorucem orucum bozulucak kalktıgımda menı gelmıyo ama ben suanda verıp alıyorum ne yapmam lazım çok sıkıntıdayım şuan sankı boyle pıslenmısım gıbı lütfen ne yapmam gerkıyor

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebi ve Gusül

Cevap: acil lütfen çok sıkıntıdayım

imam
< ya ben sureklı uygunsuz şeyler gozumun onune gelıyo namazda ozellıkle orucluyken bende korkuyorum aklım gıdıyo gusül almammı gerekıyo orucum bozuldumu yattımda sankı uygunsuz şeyler gorucem orucum bozulucak kalktıgımda menı gelmıyo ama ben suanda verıp alıyorum ne yapmam lazım çok sıkıntıdayım şuan sankı boyle pıslenmısım gıbı lütfen ne yapmam gerkıyor >
Normal hayatta yaptığımız günahların cezaları bu ddurmlar.
Hiç harama bakmayan bu hale düşer mi?

Okudunuz mu?  Karısı istemediği zaman sakal bırakabilirmi

Cevap: Namazda akla kötü şeyler gelirse namaza ve oruca zararı olurmu?

ezgimm
ben ıstıyerek gormuyorum vesmese gıbı sureklı gozumun onune gelıyo yatmaktan korkuyorum oruca bır zararı varmı cevap verırsenın bır bılen çok mutlu olucam


Cevap: Namazda akla kötü şeyler gelirse namaza ve oruca zararı olurmu?

Osman_24
Selamün Aleyküm

Okudunuz mu?  Çarsamba gününün uğursuzluğuna inanmalı mıyız? Ayet ve hadislere göre

Soru: Kişi aklından ve içinden geçen kötü şeylerden sorumlu olacak mıdır? Bu tür vesveselerden kurtulmak mümkün müdür?
Cevap:

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

"Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi Allah’ındır. İçinizde olanı açığa vursanız da, gizleseniz de Allah sizi ondan hesaba çekecektir. Sonra dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder. Allah’ın gücü her şeye yeter.” (Bakara 2/284)

Okudunuz mu?  Oruçluyken Gusül abdesti nasıl alınır ağza burna ne kadar su almalı

Peygamberimiz sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle dedi:

"Bakın, vücutta bir et parçası vardır. O iyi olursa vücudun tamamı iyi olur, o bozulursa vücudun tamamı bozulur. İşte o kalptir.” (Müslim, Müsâkât, 107)

İçinde olan ile içinden geçen aynı değildir. İçinde olan; iman, küfür, sevgi, nefret, kin, iyi niyet gibi hayata yön veren şeylerdir. İçinden geçen ise genellikle şeytan vesvesesidir. Bazen içinize öyle şeyler gelir ki "acaba kâfir mi oldum?” dersiniz. Bu, doğru yolda olduğunuzu gösterir. Çünkü şeytan, kıyâmete kadar süre alınca şöyle demişti:

Okudunuz mu?  Okul nedeniyle Öğle namazı ile ilgili bir sorum var. (Vakit girmeden namaz kılmak)

"… And olsun onlar için, senin doğru yolunun üstünde oturacağım.

Sonra onlara; önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından sokulacağım. Onların çoğunu sana şükreder bulamayacaksın.” (Araf 7/16-17)

Şeytana izin verildiği için vesvesesine engel olunamaz. Bundan peygamberler de kurtulamazlar. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

"Senden önce gönderdiğimiz bir tek nebi ve elçi yoktur ki, bir şeyi kursun da şeytan onun kurgusuna vesvese karıştırmış olmasın. Allah şeytanın karıştırdığını giderir, sonra âyetlerini pekiştirir. Allah bilendir, hakîmdir.” (Hac 22/52)

Okudunuz mu?  Namaz Tesbihatı Hatası

Şeytan vesvesesinden kurtulmaya güç yetmeyeceği için onun sorumluluğu olmaz. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

"Allah, kimseye gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez.” (Bakara 2/286)

(KAYNAK: Abdulaziz Bayındır, Kur’an Işığında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar, Süleymaniye Vakfı Yayınları, 2. Bs., İstanbul, 2007, s: 106-108)


DrLeyla
Osman_24, çok güzel yazdın :).

Okudunuz mu?  Vesveseden Kurtulmak İçin Namaz Kılmak Gerekir Mi

Osman_24
Abdulaziz Bayindir Hoca bunu yazmistir, onun sitesinden kopyaladim.

ve aleyküm selam.


rüyamm
agzina saglik osman kardes Allah razı olsun…


ezgimm
anladım ramazan orucumu bozamaya oyle seyler vesvese şeytana uymamak ıcın elımden gelenı yapıcnm her gosterdıgı uygunsuz seyler ıcın gorup geçmek en ıyısı genclık ve vesvese umarım atlatırım Allah razı olsun kardesım çok gusel paylaşımın ıcın

Okudunuz mu?  Yüze yapışan kepek gusle engel mi?

Jale
Namazda akla cinsellikle ilgili istemeden aklımıza gelmesi orucu ve namazı bozar mı


arifselim
Namazda veya oruçta bu tür şeyleri düşünmek caiz olmasa da orç ve namazı bozmaz. Namaz ve oruçta bu tür düşünceleri isteyerek düşünmemek gerekir. Bunlar çirkindir ama namazda veya oruçluyken düşünmek daha da çirkindir. İstem dışı akla gelen düşünceler olursa günah olmaz.

Okudunuz mu?  Vücut kirleri abdeste mani midir ?

namazda vesvese gelirse namaz kabul olurmu

Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda akla kötü şeyler gelirse namaza ve oruca zararı olurmu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.