Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:47
itikad
Yönetici

Cehennemin Katları Ve Çukurları Hakkında

Cehennemin Katları Ve Çukurları Hakkında

imam
Cehennemin Katları Ve Çukurları Hakkında

Allah Teâlâ şöyle buyurdu:

Şüphesiz ki münafıklar, cehen-nem ateşinin en aşağı tabakasmdadırlar. [116] kelimesi iki şekilde okunur, harfi Sükun ve Fetha ile oku-nabilir. Ed-Dahhâk şöyle dedi: kelimesi katlar üst üste ol-duğunda kullanılır kelimesi ise katlar alt alta olduğunda kullanılır. Diğer bazı alimler ise Cennet Derecat ifade edilir Cehennem ise Derekat kelimesiyle ifade edilir dediler. Cehenemin Derecât kelimesiyle ifade edildiği olmuştur. Allah Teâlâ Cennet ve Cehennem ehlini zikrettiğinde;

Okudunuz mu?  Firavunun 3000 yıllık ibretlik secde eden cesedi

Hepsi için yaptıkla-rından dolayı dereceler vardır [117] ve şöyle buyurdu;

Allah’ın rızasına uyan kimse, Allah’ın gazabına uğrayan kimse gibi olur mu? Onun varacağı yer Cehennemedir. Orası ne kötü bir varış yendir! Onlar Allah Teâlâ’nm katında derece derecedir-ler. [118]

Abdurrahman b. Zeyd b. Eşlem ded; ki: Cennetin dereceleri yukarıya doğru çıkar, Cehennem’ dereceleri ise aşağı doğru iner.

Okudunuz mu?  Cennetin İsimleri ve Tabakaları

İbn Ebi Dünya, İkrime’den;

Onun yedi kapısı vardır [119] ayeti kerimesini Cehennemin yedi tabakası vardır şekilde tefsir ettiğini rivayet etmiştir.

Katade;

Onlardan her kapı için. birer gurup ayrılmıştı. [120] ayetini onların amelinden yapılmış evler şeklinde tefsir etmiştir.

Yezid b, Ebi Mâlik el-Hemedanî dedi ki: Cehennemin yedi parıldayan ateşi vardır. Her biri altındaki ateşin kendisini yer korkusuyla bakar.

İbn Cüreye: Onun yedi kapısı var. ayetini tefsir ederken: Birincisi: Cehennem, ikincisi: Lezâ, Üçüncüsü: Hatama, Beşin-cisi: Şâir, Altıncısı: Sakar, Yedincisi ise: Haviye ve Ebu Cehil bu kattadır dedi.

Okudunuz mu?  Cennette Erkek ve Kadınların yaşı

Sellâm el-Medainî’in,[121] Hasan’dan, o da Ebu Sinan’dan o da ed-Dahhâk’tan rivayet ederek şöyle dedi: "Cehennemin yedi kapısı vardır. Yedi kat üst üste katlardan oluşmaktadır. En üst katta Tevhid ehli vardır. Amelleri ve ömürleri kadar azap görüp sonra çıkacaklardır. İkinci katta: Yahudiler, üçüncü katta ise Hıristiyanlar, dördüncü katta: Sabiunla [122] dininden dönenler, beşincisi: Mecusiler, altıncı katta: Arap müşrikleri, yedinci katta ise: Münafıklar vardır.

Okudunuz mu?  Kıyamet neden kopacak?

Münafıklar hiç şüphe yok ki ateşin en alt tabakasındadırlar, [123] ayeti kerimesinde buyrulduğu gibi.

El-Alâa b. Müseyyeb, Abbas (r.a)’dan ve Hayseme b. Abdurrahman’dan rivayet ettiklerine göre şöyle dediler: İbn Mes’ud (r.a): Cehennemin hangi halkı daha çok azap görecek-lerdir? şeklinde sorduğunda orada bulunanlar. ‘Yahudiler, Hirİstiyanlar ve Mecusiler şeklinde cevap verdiler. İbn Mes’ud, Hayır Münafıklar en aşağı katta olacaklar ve o bulundukları yerde dışarıya açılan kapıları da yoktur, buyurdular.

Okudunuz mu?  Cehennemdeki Azap Çeşitleri Ve Günahlara Göre Azapların Farklı Oluşu

Asım Ebu Salih’ten, o da Ebu Hüreyre’nin;

Münafıklar hiç şüphe yok ateşin en ait tabakasmdadırlar [124] ayeti kerimesinin tefsirinde şöyle dediğini rivayet etti: Derkül esfeP üzeri kapılarla katlanıp altından ve üstünden ateş yakılıyor. Şu ayeti kerimede olduğu gibi; Onlar için üst taraflarında ateşten tabakalar ve alt taraflarında da tabakalar vardır. [125]

Okudunuz mu?  Cennette Hangi Dil Konuşulacak?

İbn Mübarek Yahya b. Eyyup’tan o da Ubeydullah b. Zühr’den o da Ebi Yesâr’dan şöyle rivayet etti: Cehennemin her katında yetmiş köşe vardır: Her köşede farklı bir azap vardır ki, o azaba başka bir köşede rastlayamazsınız.

İbni Ebi Hatim Ka’b’tan rivayet ederek şöyle dedi: Aka-be’yi geçme göğüs germe yani ayeti kerimede belirtilen Ama o, zor geçidi -Akabeyi- aşmaya girişemedi [126]

Okudunuz mu?  Müslüman olduğu halde beş bin yıl cehennemde kalacak insan olur mu?

Damira, Ebu Recâ’in şöyle dediğini işittim dedi: Allah Teâlâ’nın kitabında belirttiği Akabe’nin girişi yetmiş bin sene ve dibine inişi de yetmiş bin senedir şeklinde bana bildirildi.

Atiye İbn Ömer(r.a)’den Akabe için şöyle dediğini işittim: Akabe, cehennemde bir dağdır köle azat etmekle orayı geçebi-lir miyim? dedi.

Mükâtil b. Hayyân: O Akabe Cehennemdedir. Denildi ki: Ne ile orayı geçersin? Köle azat etmekle diye cevap verdi.

Okudunuz mu?  Ölülere kuran okunacağı ile ilgili deliller

İmam Buhârî ve Müslim’in Sahih adlı kitaplarında rivayet ettiklerine göre: İbn Ömer (r.a) şöyle dedi: Rüyamda ellerinde demir çubuk bulunan İki melek’in bana geldiğini gördüm. Sonra elinde demir çubuk bulunan bir melek benimle karşılaştı. Dedi-ler ki, korkma! Gece namazını çoğaltmış olsaydın ne iyi adam olacaktın. Beni yanlarına alıp Cehennemin kenanna geldiler. Kuyunun derinliği gibi derin ve kuyunun kıvrımları gibi kıvrım-ları vardı. Her iki kıvrım arasında elinde demir çubuk bulunan bir melek vardı. Zincire bağlanmış başları aşağıya doğru sarkıtıl-mış insanlar gördüm. Orada Kureyş’ten tanıdık bazıları da vardı. Beni sağ taraftan çıkardılar. Bunu Hafsa’ ya anlattım. Hafsa’da onu Resulullah (s.a.v)e anlatmış ve Peygamber (s.a.v) Abdullah salih bir kişidir buyurmuşlar.

Okudunuz mu?  Sekerat (Ölüm Anı)

Cevap: Cehennemin Katları Ve Çukurları Hakkında

MECİDİE
Allah bütün günah işleyenleri bir yerde bulundurmayacak günahının küçüğünün büyüğünün ayrıldığı o hesap gününde herkes hakkına düşen cezayı alacak ve cehennemdeki katlara yerleştirilecektir


Yorum: Cehennemin Katları Ve Çukurları Hakkında

Kayıtsız Üye
Allah’ım affetsin bütün inanan insanları hatalarımızı bağışlasın

Okudunuz mu?  Tık tık tık kim o? hazırlan gidiyoruz. sen kimsin nereye gidiyoruz kim acaba tanıdınız mı

cehennem çukurları, cehennem leza hakkında

Bu kategoride yer alan Firdevs: Cennet köşklerinin en büyüğüdür. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cehennemin Katları Ve Çukurları Hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.