Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:49
sizden07
Abone

Allah’ın zatını düşünmek Şirk Koşmak mı?

Allah’ın zatını düşünmek Şirk Koşmak mı?

Cedd
Yeniden selamun aleykum kardeşlerim. Sizlere birkaç sorum var:

1 – Ben Allah (cc)’ı aklıma getirdiğimde, ister namazda ister dünya nimetinde hep çok güzel, eşsiz bir şey olduğunu düşünüyorum. Bir şeye benzetmiyorum isteyerek; fakat sık sık beyaz bir ışık ya da nur geliyor aklıma. Ne kadar güzeldir, eşsizdir, aklın alamayacağı bir şeydir o yüce zatı diyerek kalbimde güzel bir duygu yaşıyorum.

Daha bir hoş duygu kaplıyor içimi. Daha çok zikir ediyorum, kalpten secde ediyorum. Bakılamayacak kadar, insan gibi bir yokun taşıyamayacağı bir eşsizliktir diyorum. Genelde aklıma beyaz bir ışık gelir tüm göğü kaplamış ya da işte bundan aklın alamayacağı kadar fazlası var yüce Rabbimde diyorum.

Bu gün annemle bunu konuştuğumda bunun doğru olmadığını söyledi. Bu, Allah’a şirk koşmaktır diyor. Hiçbir şeye benzetmeden, ne kadar güzel olduğunu düşünmeden onu sev diyor. Zatı ile ilgili hiçbir şey düşünmeden ona ibadet et ve bağlan diyor.

Okudunuz mu?  Cips yada kola gibi vücuda zararı da olabilecek gıdaları tüketmek doru mudur ?

2 – Öğrendim ki evimizde namaz kılarken yanlış yöne doğru kılıyormuşum. Kıble biraz daha sağ tarafta kalıyormuş. Az bir fark da değil hani ki üzüldüm. Ben doğru olduğunu düşünüyordum. Şimdiye kadar kıldığım namazlar geçersiz mi oluyor böyle bir durumda lütfen bilgilendiriniz.

3 – Az çok açtığım konularla ilgilenenler görmüşlerdir ki ben dine yaklaşık bir aydır daha bağlıyım. Cahillikten daha fazla sıyrıldım ve bir şeyleri daha doğru yaparak namaza başladım. Allah’a bağlandım ve Allah sevgisi için dua ediyorum. Kuran’a uygun yaşamaya çalışıyorum. Çok küçük bir şeyde bile kendimi sorguluyorum. Birden var olan dünyevi hayattan sıyrıldım. Elbette her şeyden kopamıyorum; ama kendimi çok derinden ve birden dine verdim. Bu biraz beni etkiliyor, yeterince mutlu olamıyorum "bazen" ve Allah’tan da korkuyorum. Her şeyi dini açıdan bu kadar didiklemekle, sürekli bunları düşünmekle geçiyor vaktim. Bu iyi bir şey; fakat bir yönden doğru mu söylüyor diye düşünmekle birlikte annem bana; birden bu kadar dine girme, derine inme bunalırsın, etkilenirsin, az yap öz yap diyor. Annem çok inançlı ve çok olmasa da benden daha bilgili olduğu kesin; yani Allah’a inanıyorum deyip de sadece boş yaşayan insanlardan değil. Oldukça bağlı dinine. Kendisi psikolojim için de bu kadar sorgulayıcı ve derinden yaşamamı istemiyor, doğru olmadığını düşünüyor. Bu konuda ne yapacağımı şaşırdım. Evet ben har saat her vakit hep bir şeyleri buna bağlıyor, dünyevi bir şeyden mutlu olacaksam aklıma Allah ve ahireti getiriyor layık olmaya çalışmakla çırpınıyorum. Bunu yaparken odak noktasını kaybetmekten, takıntı ve sadece korku haline getirmekten çekiniyorum; fakat Allah’ı daha çok sevmeyi, onun da beni çok sevmesini diliyorum.

Okudunuz mu?  Tevekkül nedir ? Kısaca

Bu sorularım hakkında bana yardımcı olabilecek ya da olamayacak arkadaşlardan şimdiden Allah (cc) razı olsun.


Cevap: Şirk Koşmak mı?

Hoca
< Yeniden selamun aleykum kardeşlerim. Sizlere birkaç sorum var:
1 – Ben Allah (cc)’ı aklıma getirdiğimde, ister namazda ister dünya nimetinde hep çok güzel, eşsiz bir şey olduğunu düşünüyorum. Bir şeye benzetmiyorum isteyerek; fakat sık sık beyaz bir ışık ya da nur geliyor aklıma. Ne kadar güzeldir, eşsizdir, aklın alamayacağı bir şeydir o yüce zatı diyerek kalbimde güzel bir duygu yaşıyorum. >

ve aleykumusselam

Okudunuz mu?  Kaçak telefon getirtmek

İbn Abbas (r.a)’ın naklettiğine göre, bazı insanlar Allah’ın zatı hakkında düşünmek istediler. Bunun üzerine Hz. Muhammed (s.a.s) bu hususta şu açıklamada bulundu:

"Allah’ın yarattıkları hakkında düşünün. Allah’ın zatını düşünmeyin. Allah’ın şahsı hakkında düşünmeye güç yetiremezsiniz."

TIKLA: forumduasi.com/Allaha-iman/50937-allah-in-zatini-aklimizla-anlayabilir-miyiz.htmlAllah’ın zatını, aklımızla anlayabilir miyiz?

Okudunuz mu?  Namazı yavaş kılınca şaşırıyorum

Cevap: Allah’ın zatını düşünmek Şirk Koşmak mı?

ravza 2
Bunu çocukluğumda çok yapardım sürekli anneme babama sorar düşünürdüm ama insanın akıl kapasitesi buna güç yetiremiyeceğini anladım insan kısır döngüye giriyor neden niçinlerede cevap bulamıyor en iyisi RABBİMİZE layık kul olmaya çalışmak vazifelerimizi yapmak çok işimiz varrrrr


Cevap: Allah’ın zatını düşünmek Şirk Koşmak mı?

Hoca
< 2 – Öğrendim ki evimizde namaz kılarken yanlış yöne doğru kılıyormuşum. Kıble biraz daha sağ tarafta kalıyormuş. Az bir fark da değil hani ki üzüldüm. Ben doğru olduğunu düşünüyordum. Şimdiye kadar kıldığım namazlar geçersiz mi oluyor böyle bir durumda lütfen bilgilendiriniz.

Okudunuz mu?  Rızık ve bereket iş ve kısmet açıklığı için dua

>
1- Kıblenin yönünü bilmeyen kimse, önce çevresinden kıblenin ne tarafta olduğunu sorup araştırmalıdır (taharrî). Başkasından öğrenme imkânı yoksa, kendi araştırma yapar ve kıble ciheti olduğuna kanâat getirdiği yöne doğru namazını kılar. Şayet kıldığı yönün kıble olmadığı namazdan sonra ortaya çıkarsa o namazı iade gerekmez. Ancak, imkânı olduğu halde, sorup araştırmadan yanlış istikamete doğru namaz kılmışsa, namazın iadesi gerekir.

Kıble cihetinde şübhe eden kimse, araştırma yapmaksızın namaza başlayıp namaz esnasında kıbleye yönelmiş olduğunu anlasa, namazı iade etmesi lâzımdır. Çünkü yöneldiği istikametin kıble olduğuna tam bir kanaatle kılacağı namazlar, şübheli olarak kıldığı rek’atlar üzerine bina edilemez. "Kuvvetli, zayıf üzerine bina edilemez" kaidesi bunu gerektirir. Fakat namazı bitirdikten sonra kıblede isabet ettiğini anlasa, namazı sahihtir. İade gerekmez. Ebu Yûsuf’a göre her iki halde de iade gerekmez.

Okudunuz mu?  Allaha söz verip yapmamak

ravza 2
Kıbleyi gösteren pusulalı seccadelerden her eve gerekiyor ben mekkeden aldım evde kontrol ettm kıblemiz doğruymuş içim kanaat etti


hakan aydın
Allah razı olsun hz.Muhammed(s.a.s) çok güzel sölemş gerçi onun sölediği herşey çok güzel


Kayıtsız Üye
Mesela aklımıza Allah denince hasa bir suret geliyor sende üstünde düsünüyorsun sonra duruyosun ama bunu iradenle düşünüyorsun ama bir köşeye çekilip Allah’ı düsüneyim diyerek yapmıyosun. Sonra çelişkiye düşüp sürekli o anı canladırıp acaba vesvesemi yoksa ben kendim mi düşündüm vsvs sorulara cevap aramak için yapıyorsun bunu bunda beis varmı sürekli o anı tekrarliyıp yine haşa gözünde birseyler beliriyor bu sefer yine aynı duruma düşüyorum yinemi küfre girdim diye yada Allah’a haşa içimden kufür geçse acaba benmi ettim yoksa içimdenmi çikti diye bunu tekrarlamak canladırmak kafada küfre sokarmı sen gidipte haşa Allah’a küfür edeyim demiyorsun ama o an oluyo sen ediyorsun gibi oluyor bu seferde icimde tekrarliyorum acaba ben mi ettim diye mesela bu küfre sokarmı ? Niyetim haşa Allah’a küfretmek değil tabi . Allah c.c razı olsun konu lütfen taşinmasın bu baslik altinda yayinlansin

Okudunuz mu?  Peygamberimiz insanları açıktan ilk defa islam'a davet ettiğinde ilk büyük tepkiyi veren kimdir

Ebû Mansur
Kardeşim Allah şifa versin senin gibi vesveseli kişilerin sorularını cevapladım ilk dediğim bir doktora gitmek.Ama sen yinede küfre girdimminin cevabını isteyeceksin.Bil ki bu vesveselerle küfre girilmez.İnsan vesveseye önem verdikçe, ciddiye aldıkça, insanın bütün âlemini ve duygularını kaplar. Kafaya taktıkça takılır, kalır. Üzerinde durdukça durulur, yorum üstüne yorum yaptıkça dal budak salar gelişir, şişer ve balon olur. Fakat önemsenmez, değer verilmez, üzerinde durulmazsa kaybolur gider.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti aldıktan sonra tırnak, et kopması

Kayıtsız Üye
Yani benim demek istedigim su ben olayı cozmek için olayı kafamda canlandiriyorum bu sefer yine sekil isnat ediyorum gibi oluyor ama ben gidipte benim Rabbim bu şekildekidir demiyorum haşa ama gözümde yine onun hayalini kuruyorum sonra yine küfre girermiyim o düşüncelerimden dolayı vebal olurmu kendi irademle yapıyorum bunu ama kalben haşa bu Allah’tır demiyorum


Kayıtsız Üye
Arif hocam ve diğer hocalardanda yorum bekliyorum artık mesela şuan sanki bu olay hiç yaşanmamış gibi geliyor 50 kere kafamda planladığım için insanlara anlatıyorum vesvese diye kestirip atıyorlar ama benim içim rahat değil kafamda sürekli bu olayı canlandırıp gözümün önüne yine şekil veya suret gelmesine sebep oluyorum ama bunu yaparken kalbimle gidipte Allah’ı düşüneyim diye değil haşa ama aklıma kendim irademle getiriyorum kendi içimde cözmeye calışıyorum o andada yine aklıma suretler geliyor bende düşünüyorum sonra yine şekil vsvs gözüme geliyor bunlar küfürmüdür şirke sokarmı insanı ? Gidipte ben Allah’ı haşa şekil veya surete sokmuyorum kalplede bu Allah’tır demiyorum ama düşündükçe aklımda canlanıyor bunuda irademle yaptiğım için vebal olurmu niyetim Allah’ın zatını çözmek veya bişeye benzetmek değil bu durumda ne yapılır

Okudunuz mu?  Şeytanın vesveselerine karşı durmanın yolları nelerdir ?

Yani bunlar dogalmi sorun olurmu amacım şirk kosmak değil ama 2de bir aklıma geliyor kendim dusunsem soyle boyle olsa o zaman dinden cikardim diyorum mesela o anda yine bişeyler düşündüğüm için sorun olurmu?


bbgbbg
Kardeşim Euzu besmele çekerecek şeytandan Allah’a sığın.

Araf-200
Şeytandan bir aykırı düşünce (vesvese) seni dürtükleyecek olursa hemen Allah’a sığın. Muhakkak ki O duyandır, bilendir.

Okudunuz mu?  Bazen kendimi kız gibi hissediyorum:(

Allahın zatını düşünmek, Allahın zatını düşünmeyin, namaz da düşünmek sirk midir

Bu kategoride yer alan Kurban kesene kurban eti verilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah’ın zatını düşünmek Şirk Koşmak mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.