Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:00
sizden5
Abone

Şeyh’den tevbe almak doğru bir işmi ?

Şeyh’den tevbe almak doğru bir işmi ?

İnanc
Selamunaleykum

Şeyh’den tevbe almak doğru bir işmi ?


Cevap: Şeyh’den tevbe almak doğru bir işmi ?

Desert Rose
ve aleykumusselam ve rahmetullah
buyur kardeş konu hakkında
eklenen yazıyı okuyabilirsiniz

———————–

Tarikatta tevbe (el) alma hakkında bilgi verir misiniz? Bazı kimseler bugünkü Allah dostlarının ellerinden tutup Allah’a tövbe ediyorlar. Bu Allah dostlarının vekil tayin edip yanına gelemeyen insanlar için bu vekiller insanların elinden tutup Allah’a tövbe ettiriyorlar. Efendimiz böyle bir şey yaparmıydı. kendiside vekil tayin edermiydi. o zamanki insanlar bugünkü gibi efendimizin elinden tutup Allah’a tövbe eder miydi?

El almak ve vermek hadisesi tarikatlar ile ilgili bir adaptır. Şöyle ki: bir havalide tarikatın bir kolunu temsil eden bir şeyh veya efendi olur. Bu zata intisap edip takip etmek ve ondan ve tarikatın feyizlerinden istifade etmek isteyenler olabilir.

Bu kişiler, şeyhin elini tutup hem tarikat alma hem de günahlarından tevbe – istiğfar etme ve bir daha günah işlememeye niyet etme anlamında bir manevi bağ teşkil ederler. Bu durumda şeyhin kuvvet ve dirayeti ne kadar sa, kendi müritlerine tasarruf eder. Müritte beni nezaret ve takip ediyor diye şeyhinden çekindiği için günah işlememeye azami dikkat eder.

Okudunuz mu?  İlahiyat yeterlilik sınavı ..

Yüz yıllarca hükmünü bu şekilde icra etmiş olan tarikat ve el alma faaliyetleri, insanları Allah’a ulaştırmanın ve Allah’a sevdirmenin müessir bir yolu idiler. Fakat şimdiki zamanlarda bu manada bir efendi ve müritlerine nezaret edecek kapasitede bir şeyh bulmanın biraz zor olacağı kanaatindeyiz. Çünkü, çoğunlukla bu zamanın insanlarına ve bu asrın ruhuna uygun bir hareket tarzı sergilenmemektedir.

Bu noktadan asrımızın ruhuna uygun bir İslamı yaşama tarzı olarak, ilim ve sohbet üzerine tesis edilmiş ve birlikten kuvvet doğar hakikatini ciddi bir şekilde tesis eden, cemaatleri daha müessir görmekteyiz.
Sorularla İslamiyet

———————

Bir yerlerden tövbe almak şart mı? Ben etraftan duyduğum kadarıyla tövbe etmem,
yani bir yerlerden tövbe almam gerekiyormuş. Konu ile ilgili yardımlarınız rica edeyorum.


İslam’da tövbe etmek için birilerinin aracı olması şart değildir. Kendi kendinize de tövbe edebilirsiniz. Ancak bilgili ve kamil bir insanın size rehberlik etmesinin de sakıncası yoktur. Tövbe alma işi bazı tarikatların adab ve usulündendir.

Okudunuz mu?  Namazda yanlış niyet etmek

El almak ve vermek hadisesi tarikatlar ile ilgili bir adaptır. Şöyle ki: Bir havalide tarikatın bir kolunu temsil eden bir şeyh veya efendi olur. Bu zata intisap edip takip etmek ve ondan ve tarikatın feyizlerinden istifade etmek isteyenler olabilir.

Bu kişiler, şeyhin elini tutup hem tarikat alma hem de günahlarından tövbe istiğfar etme ve bir daha günah işlememeye niyet etme anlamında bir manevi bağ teşkil ederler. Bu durumda şeyhin kuvvet ve dirayeti ne kadarsa, kendi müritlerine tasarruf eder. Mürit de
"Şeyhim beni nezaret ve takip ediyor." diye şeyhinden çekindiği için günah işlememeye azami dikkat eder.

Burada tövbe eden kişinin niyeti önemlidir. Tövbe eden şahıs Allah’tan affını istemelidir; aksi takdirde şeyhten beklemesi caiz değildir.

İslam ile ilgili temel mükellefiyetleri öğrenmek için bir ilmihal alıp okumanızı ve bu bilgileri uygulamanızı tavsiye ederiz.
Sorularla İslamiyet

Okudunuz mu?  Üç harfliler eşya çalar mı?

Cevap: Şeyh’den tevbe almak doğru bir işmi ?

İnanc
< Müritte beni nezaret ve takip ediyor diye şeyhinden çekindiği için günah işlememeye azami dikkat eder
. >

burada mürid günahı şeyhinden çekindiği utandığı için işlemiyor dikkat ediyor
oysa onu şeyhi kurtarmayacak asıl ALLAH’tan utanması lazım

——————-
Şeyhinden çekindiği için günah işlemiyor oysa ALLAH ‘ ın rızasını kazanmak cennet ile müjdelenmek ALLAH’ın azabından korunmak için günah işlememesi lazım

ayrıyetten

"Şeyhim beni nezaret ve takip ediyor"
diye şeyhinden çekindiği için günah işlememeye azami dikkat eder

seni ALLAH her saniye takip ediyor
şeyhin takibine gerek yok
günah işlerken ALLAH’tan utanmıyorsunda şeyhindenmi utanıyorsun


Cevap: Şeyh’den tevbe almak doğru bir işmi ?

berkehan
Güzel tespitler Allah razı olsun.


Kayıtsız Üye
Sorum net: Peygamber efendimiz zamanında tövbe için el alma yada verme olayı var mıydı. Peygamber efendimizin böyle bir uygulamasi varmı?


Şema
< Peygamber efendimiz zamanında tövbe için el alma yada verme olayı var mıydı. Peygamber efendimizin böyle bir uygulamasi varmı? >
tevbe el verme ya da alma yoktu sadece biat için el verilirdi.

Okudunuz mu?  Arkadaşım resim istedi atmadım hakkını helal etmedi kul hakkı olur mu?

Molla_Efdal
Yıllardır tarikatler üzerine bir saldırı söz konusu. bakın işi kendi anladığınıza göre hüküm vermeyin. bu olay tıpkı tevessül gibidir. tövbe eden bir kimse bir salih kişiyi vesile ederek Allah’tan afdilemesinin ne sakıncası var?


İsim yok
Şimdi ben gavs sani muridiyim. Ama başka bir tarikattan tovbe aldim bilemedim ne yapacağımı yeni den mi almam gerekiyor?


Molla_Efdal
Tövbe alma derken şudur aslında Bir salih kişi huzurunda Allah’tan af dilemek bu bir manada Allah’a " Senin sevgili kulunuda şahit gösteriyorum beni affet tevbe ettim" demek gibi bişey fakat bazı düz mantığa sahip insanlar bunu eğip büküp işi ilginç yerlere ulaştırıyor.


Kayıtsız Üye
Fatiha suresi ni oku mealini ayrıca Furkan 31 ayetini okumanı tavsiye ediyorum. Bu güzel kuran ı Kerim herşeyi yazmış. Fani olan bir insanın elini tutup da tövbe olurmu. Bidattir. Aklınızı başınıza alın. En doğrusu kulun kalben pişman olması ve birdaha o günahı yapmamaya gayret etmesidir. Sana tövbe veren kişilere sorun bakalım. İlimleri ne imiş. Ayrıca kısa zamanda Harun gibi nasıl zengin olmuşlar. Kaç şirketleri varmış. Bu soruları bir sorun bakalım o zaman suratlarinin şeklini görün. Dua ile

Okudunuz mu?  Anne ve baba ile görüşmemenin günahı

Molla_Efdal
< Fatiha suresi ni oku mealini ayrıca Furkan 31 ayetini okumanı tavsiye ediyorum. Bu güzel kuran ı Kerim herşeyi yazmış. Fani olan bir insanın elini tutup da tövbe olurmu. Bidattir. Aklınızı başınıza alın. En doğrusu kulun kalben pişman olması ve birdaha o günahı yapmamaya gayret etmesidir. Sana tövbe veren kişilere sorun bakalım. İlimleri ne imiş. Ayrıca kısa zamanda Harun gibi nasıl zengin olmuşlar. Kaç şirketleri varmış. Bu soruları bir sorun bakalım o zaman suratlarinin şeklini görün. Dua ile >
Meal okumakla herşeyi bildiğinizi sanıyorsunuz fakat gram kadar bişey bildiğiniz yok.

Bidat kelimesinin manasınu öğren ondan sonra burada konuş. Yukarıda detaylıca yazdım neden hala kafan basmıykr anlamıyorum.


Kayıtsız Üye
De ki: ‘ ALLAH’ın dışında öne sürdüklerinizi çağırın. Onların göklerde ve yerde bir zerre ağırlığınca bile(hiç bir şeye) güçleri yetmez; onların bu ikisinde hiç bir ortaklığı olmadığı gibi, O’nun bunlardan hiç bir destekçi olanı da yoktur.(Sebe’; 22)

Okudunuz mu?  Kandillerle ilgili soru

Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm bende bir çok cemaat bulundum ancak bazı cemaatler gerçek şuki Allahın kitabı peygamberin sahi sünnetini bırakıp örf ve adetlere dönmüşler PEYGAMBER EFENDİMİZİN UYGULAMARINA BAKMIYORUZ PEYGAMBER EFENDİMİZ KURAN I KERİM TERS DÜŞEÇEK BİR ŞEY YAPMAZ KURANDA OLMAYAN BİR ŞEY DE PEYGAMBER EFENDİMİZ YAPMAZ


Kayıtsız Üye
Kardeşlerim bugün dünyada kuran ı Kerim’den başka kimseye tövbe verilmez ve şahit tutulmaz.


Molla_Efdal
Uydurmasyon fetva!!!!

Nereden çıkardın sadece Kuran-ı Kerimi Hani Allahtan başkası şahit olamazdı?


Kayıtsız Üye
günümüzdeki tarikatlar birçok sapıklık ve bidatlerle doludur, peygamber efendimizi ve kuranı tanımadan o ortama girenler orda gördükleri her şeyi islam zannediyor, menzil şeyhi ve çocukları tahta kurulup sağlı sollu binlerce kişiye el öptürüyorlar, hatta babaları yaşındakiler bile öpüyor ellerini, siyer kitaplarında yazan ise peygamberimiz sevmezdi el öptürmeyi diyedir, hatta çocuklara bile öptürmezmiş, şeyhlerini masum hatasız görürler, halbuki masum sadece peygamberlerdir, sahabe bile peygamberlerden sonra en üstün nesil olarak hata yapmış birbiriyle savaşmışken şeyhler onlardan yada müctehid imamlardan dahamı üstün oluyor, hatmede şeyhlerin isimlerini zikrederler, müslümanlar sahabenin ismini bile zikirde anmazken nasıl bir saçmalık bu, sadece yüce Allah zikredilir ve o emrettiği için peygamberimize salavat getirilir, uzak durun bunlardan, bizim üzerimize farz olan kitabımızı ve peygamberimizi en iyi şekilde öğrenmektir tanımaktır

Okudunuz mu?  Edilen Her Duanın Hemen Tersine Çıkmasının Sebebi ve Çözümü Nedir?

Kayıtsız Üye
Siz bu yaptığınız şeyle Yani onayladığınız bu amelle şunu söylediğinizin farkında değilsiniz galiba "haşa ve kella ALLAH ve Resul’ü düşünemedi bizim bu konuda onlardan daha güzel bir uygulamamız var " sapıklıktan başka bir şey değildi bu iple tövbe alma şeyhinden el alma güzel bir uygulama olsaydı emin olun idolümüz takip ettiğimiz insan peygamber (s.a.s) de örneği olurdu eğer ki yoksa siz bu dine birşeyler katmaya çalışıyorsunuz ki o zaman imanlarınız katıklı imandır bu da 4 mezhep akidesine göre uygun olmayan bir imandır tövbe edin Rabbinize ve yanlız ondan isteyin ondan medet umun …


Mosoko
Tovbe edeceksiniz pisman bir sekilde sadece Allah’a yalvararak icten tövbe edin birakin bu el verme bacak tutma yurek degme gibi bidatlari Allah bize yeter…

Okudunuz mu?  Sözler köşkü, hayalhanem, çay house ve efe aydal

Kayıtsız Üye
Size katılıyorum.Asl olan Allahtır ! her an seni takip eden bir kudret vardır azze ve celle.


Kayıtsız Üye
Tevbe.bir kulun.Allahu tealanin kullarina emrettiği .yapilacak işlerin.ve yasaklarin.dişina çıkılmasiyla.kulun kalbinde.hissettiği.vicdan azabidir.her zaman her yerde.yolda evde işte camide.tarlara dağda.yürürken koşarken.yatarken.birdaha bu hataya dönmemek.için niyet etmesidir.tevbe diyer ibadetler gibi.Allah ile kul arasindadir.Allahu teala yarattiği kullari arasina kimsenin girmesini istemiyor.tevbede bizzat Allahu tealanin kendisi.şahittir.


Kayıtsız Üye
Bizahmet iyi olacaktır bide şu durum siz eğer tövbe verirken başka yere intisap etmediyseniz sıkıntı yok ama ayrieten iki tarafa da söylemek haber vermek lazım gelir edepsizlik olmasin


Kayıtsız Üye
ALLAH sevdiği kulunu sevdirir. Sizin dedğiniz gibi olsaydı eğer ALLAH ın dininde yeri olmayan işler yapılsaydı orda , binlerce kişi o ALLAH dostunu ziyaret etmek için türkiyenin ve dünyanın dört bir yanından o Zaatı Aliye yi görmek için akın akın gelmezdi. ALLAH sevdiği için sınır tanımadan hidayet vereceği herkese sevdiriyor o dostunu.normal hayatta bir çok insanı örnek alıyorsunuz ve ona benzemeye çalışıyorsunuz bunda bişey yokta peygamber s.a.v soyundan gelen bir seyyid kamil bir ALLAH dostunu örnek alıp rehber edinince mi sorun oluyor. Nekadar da islam düşmanlarının istediği gbi konuşup hareket ediyorsunuz

Okudunuz mu?  Bilgisayarla kazanılan para helal mi haram mı?

Diyarbakır
Bir sürü ünlü var edepsiz hayat yaşayan ve milyonlar peşinden gidiyor Allah onu seviyor demek ki milyonlara sevdiriyor öyle mi oluyor? Alevi dedeleri de var ondanlarda seyid peşinden gidelim ozaman. Bir şey yanlış sa yanlıştır peygamber torunu olması o işi doğru kılmaz. Buyüklerine el ayak cubbe öptürmez di efendimiz.


Kayıtsız Üye
Tamam illa bir zaat ı aracı etmek gerekiyorsa ALLAH CC REASULUNU S A V ARACI edin onun hürmetine affet diyin bu zaatlar Allah razı olsun PEYGAMBERİMDEN SAV dahamı layık buna ve ayağının kaymayacağına dair senetmi var elinizde GECMİŞTE bir rahip 80 sene ihlasla ALLAH CC A ibadet ediyoda şeytan onun ayağını kaydırıyor


Kayıtsız Üye
Şeyhinden utandığı için değil ALLAH tan utanmayan korkmayan onun kulundan hiç utanmaz bırakın bu keline oyunlarını. Burdaki olay O ALLAH dostunun sana sunduğu yönlendiriği günahsız ortam . yani sizin kafanızdaki gni bugün tövbe edip yarın kafelere gidip kızlarla gülüp eğlenip nefsin hoşuna gidecek işler yapıp sonra tekrar günaha dalmak. İşte bunun önüne geçmeye çalışıyo o ALLAH dostları tekrar günaha dalopta yanlış işler yapmayalkm diye uğraşıuo ama sizin gibilerin işine gelmediği için nefsin arzuladığı şeyler daha cazip geldiği için bu işleride reddedyosunuz ve karalıuosunuz. Bulmışssumuz bir laf ALLAH tan değilde şeyhten utandğn için mi günaha dalmıyorsun diye bir soru insanların aklını bulandıeıyorsunuz. Çevre değişmediği sürece çevren günahkar insanlarla dolu olduğu sürece asla tövbende sadık olamazssn başarklı olamazsın

Okudunuz mu?  İstiğfar sayısı ne kadar olmalı?

tövbe almak doğru mu, şeyhten tövbe almak, Tövbe almak doğru mudur

Bu kategoride yer alan Gusül abdesti aldıktan sonra kuru yeri yıkamak yeterlimidir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şeyh’den tevbe almak doğru bir işmi ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.