Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:52
missa94
Abone

İmam nikahı nedir peygamberimiz (sAllahü aleyhi vesellem)dini nikaha nasıl bakmıştır?

İmam nikahı nedir peygamberimiz (sAllahü aleyhi vesellem)dini nikaha nasıl bakmıştır?

İLHAN DUMLU
Imam nikahı nedir imam nikahı peygamber efendimiz (sAllahu aleyhi vesellem) imam nikahını ne şekilde tanımlamış imam nikahına bakış açısı nasıldır imam nikahı nasıl düşer


Cevap: İmam nikahı nedir peygamberimiz (sAllahü aleyhi vesellem)dini nikaha nasıl bak

Desert Rose
Evlilik anlamına gelen nikâh dini bir kelimedir. Bu kelime ayetlerde de hadislerde de defalarca kullanılmıştır. Peygamberimiz hayattayken Medine’deki nikâhları kendisi kıyardı. Fakat ne ayetlerde ne hadislerde ne de fıkıh kitaplarında bu nikâhtan imam nikâhı olarak bahsedilmez. Bunun adı sadecenikâh tır.İmam nikâhı kavramı dilimize Medeni Kanun’un tercümesi esnasında girmiştir. Zira Türk Medeni Kanunu, İsviçre Medeni Kanunu’nun tercümesinden ibarettir. Hıristiyanlarda nikâh, kilisede ve papaz tarafından kıyıldığı için bu, kanunlara Kilise Nikâhı, Papaz Nikâhı şeklinde geçmiştir. Fakat Türk halkı Müslüman olduğu için bu kavram Türkçe’ye tam olarak çevrilememiş, buna İmam Nikâhı denmiştir. Hâlbuki dinimizde nikâhları imamlar değil; yetkililer kıyar. Devlet başkanı veya onun tayin ettiği görevliler..

Okudunuz mu?  İçerisinde alkol bulunmayan saç jölesi kullanmak caiz midir?

İmam nikahının dindeki yeri nedir?

Nikah, aralarında evlenme engeli olmayan kadınla erkeğin evlenme kararlarını şahitler huzurunda açıklamalarından ibarettir. Dini nikah, dinimizin öngördüğü şartlara uyularak kıyılan nikahtır. Bunun, şahitlerin ve karı-koca adayının durumu, kocanın kadına mehir ödeme yükümlülüğü ve velinin onayı gibi medeni kanunda bulunmayan tarafları vardır.

Okudunuz mu?  Resim üstüne yazılan arapça yazılar.

Ayrıca Medeni Kanun, süt kardeşliğini ve din farkını evlenmeye engel saymaz. Bunlar hem dinimizin yüklediği hak ve sorumluluklar hem de psikolojik bakımdan medeni nikahın yeterli görülmemesine sebep olmaktadır
İmam nikahı nasıl düşer?

Allah Teala Talak suresinde usulüne uygun bir boşanmayı şöyle tarif etmektedir:

Okudunuz mu?  Vacip nedir kaça ayrılır?

"Ey Peygamber! Kadınları boşayacağınızda, onları iddetlerini gözeterek boşayın ve iddeti de sayın. Rabbiniz Allah’tan korkun. Apaçık bir hayasızlık yapmaları hali bir yana, onları evlerinden çıkarmayın, kendileri de çıkmasınlar. Bunlar Allah’ın sınırlarıdır. Kim Allah’ın sınırlarını aşarsa, şüphesiz kendine zulmetmiş olur. Bilemezsin, olur ki Allah, bundan sonra
bir durum ortaya çıkarıverir.

Okudunuz mu?  Tırnaklar nasıl kesilir sünnet

İddet müddetlerini doldurduklarında onları ya meşru ölçüler içerisinde tutun veya onlardan meşru ölçülere göre ayrılın. İçinizden adalet sahibi iki kişiyi de şahit tutun. Şahitliği Allah için yapın. İşte bu, Allah’a ve ahiret gününe inananlara verilen öğüttür. Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder. Ve ona beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah’a güvenirse O, ona yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur." (Talak, 65/1-3)

Bu ayetlerde gösterilen şekilde bir boşanma olursa imam nikahı düşer.
alıntı.

Okudunuz mu?  Kaş Ortası Almak (Erkek)

imam nikahı nedir, imam nikahi nedir, peygamberimize gore nikahını nasıl kılardı

Bu kategoride yer alan Zina etmiş, fakat sonradan tövbe etmiş kişi imamlık yapabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmam nikahı nedir peygamberimiz (sAllahü aleyhi vesellem)dini nikaha nasıl bakmıştır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.