Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:35
missa5
Abone

Hizbul-masun nedir?

Hizbul-masun nedir?

Kayıtsız Üye
Hizbul-masun nedir? Hizbul-masun ne anlama gelmektedir Hizbul-masun lütfen açıklar mısınız arkadaşlar


Cevap: hizbul-masun nedir?

Galus
hizbul masun nedir

Kur’an-ı Kerimde ve peygamberimizin hadislerde Allah’a beden ve dil ile yapılan ibadet beş kısımda mütalaa edilmiştir. Birincisi namaz kılmak, ikincisi oruç tutmak, üçüncüsü Kur’an okumak, dördüncüsü dua etmek, beşincisi müminlere nasihat etmek. Kur’anda Allah’ın razı olacağı ve peygamberimizin de Allah’ın kendisine gerek vahiy gerek ilham ile bildirdiği ve gerekse Cebrail (as) ile hususi sohbetlerinde öğrendiği şekilde bu ibadetlerin hepsini yerinde ve zamanında yapmıştır. Sonradan gelen İslam bilginleri bunları derleyerek sistemleştirmiş ve sistemli hale getirmişleridir. Hak mezhepler ve tarikatlar bu sistemin sonucu ortaya çıkmışlardır. Tarikatlardaki duaların ve zikirlerin kaynağı bu dua ve zikirlerdir.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin okuduğu şifa duası nedir?

İslam bilginleri duayı da beş kısma ayırmıştır. Birincisi tövbe ve istiğfarda bulunmak, ikincisi Allah’ı tesbih, tahmid, tekbir ve tehlil ile zikretmek, üçüncüsü peygamberimize (sav) salavat getirmek, dördüncüsü şeytandan, nefisten, ehli dalaletten ve cehennemden Allah’a sığınmak, beşincisi ise dünya ve ahirete ait hayırlı şeyleri ve cenneti Allah’tan istemektir. Bu beş şıkka ayırdıkları duaları da Kur’an-ı Kerimden ve peygamberimizin (sav) dualarından derleyerek hizipler oluşturmuşlardır. Hatta bu beş kısmın içinde bulunduğu Virdler oluşturmuşlardır. Bu duaları da günün ve haftanın belli vakitlerine ve namazların önünde ve arkasında okunacak şekilde bir araya getirmişlerdir. Bunlara Evrad ve Hizb ler denmektedir.

Okudunuz mu?  Beladan kurtulmak için 33 kere zikir

Hizbu’l-Masun da bu hiziplerden biridir. Ehl-i Dalaletten, haset ve fesattan, nefis ve şeytandan ve en mühimi cehennem azabından Allah’a sığınmak amacı ile her nevi tehlikeden korunma amaçlı olarak okunan dualardır. Bediüzzaman hazretlerinin namaz tesbihatında sabah ve akşam okuduğu ve okumasını istediği Allahümme ecirnâ mine’n-Nâr ile başlayan dua bir Hizbu’l-Masun sayılır. Bu peygamberimizden ayrı ayrı gelen çok değerli bir Allah’a iltica duasıdır ki içinde her türlü şerden Allah’a sığınma mevcuttur. Bediüzzaman bunu derleyerek bir araya getirmiştir. Sabah ve akşam okumaya devam edeni Allah kesinlikle bu şerlerden ve cehennemden korur. Tercümesi ile beraber olan namaz tesbihatına bakanlar nelerden Allah’a sığındığını görür.

Okudunuz mu?  Kürtçe Abdest Niyeti Nasıl Olur?

İkinci olarak sabah ve ikindi namazından sonra Bediüzzaman’ın okunmasını istediği ve Nur Talebelerinin devamlı okunması için tesbihata koyduğu Tercümân-ı İsm-i Azam olan, peygamberimize (sav) Cebrail (as) ın Allah tarafından hediye olarak gönderdiği ve okuyanı Cehennemden koruyacağını müjdelediği Sübhâneke yâ Allah teâleyte yâ Rahman ecirnâ mine’n-Nâr biafvike yâ Rahman duası da bir Hizb-i Masun dur. Allah’ın Esmâ-i Hüsnâsından 76 adedini şefaatçi yaparak cehennemden Allah’a iltica edilmiş olur.

Okudunuz mu?  Camiye giderken yanımızda seccade götürmemiz lazım mı

Cevşenü’l-Kebîr de böyle bir Hizb-i Masun dur ki Allah’ın bin bir ismi ile cehennem azabından ve her nevi azap ve sıkıntıdan Allah’a iltica edilmektedir. Her on isimden sonra o isimleri şefaatçi yaparak Ey kendisinden başka ilah olamayan Allah’ım! Seni tesbih ederim. Senden başka ilah yoktur ki ona iltica edilsin. El –Aman, El-Aman beni cehennemin azabından koru! denerek yüz defa Allah’a sığınılmaktadır.

Okudunuz mu?  Hayat neden bu kadar zor

Yine Hizbu’l-Envâru’l Hakaik-i Nuriye de geçen ve üstadımızın devamlı okuduğu ve asla terk etmediği Sekine de Hz. Ali (ra) dan rivayeten gelen bir Hizbu’l-Masun dur. Üstadımız devamlı okuyarak ehl-i dalaletin kendisini 19 defa zehirlemesine rağmen Cevşenu’l-Kebir ve Sekine ile Allah kendisini zehirin tesirinden koruduğunu üstadımız bize bildirmektedir.

Okudunuz mu?  Kalp tasdiki, iman yetersizliği

Bunların dışında Bediüzzaman hazretlerinin Denizli hapsinde (1943-1944) yazdığı ve 13. Şuada geçen bir mektupta İmam-ı Gazali hazretlerinin Hizbü’l-Masun isimli duasından bahseder. Bu dua ve hizb, Kur’an-ı Kerimde geçen Allah’ın ehl-i imanı maddi ve manevi şerlerden koruyacağını ifade ettiği ayetlerden derlenmiştir. Bediüzzaman bu duayı okuyarak ehl-i dalaletin şerrinden Allah’a sığınırken birden dua içinde geçen Allah kafirlerin şerrini iman edenlerden uzaklaştırır (Hac Suresi, 38) ayetinin 1362 (1944) tarihine tevafukunu görerek, ehl-i dalaletin bu şerrinden kurtulacaklarını hapisteki nur talebelerine müjdeler, dua ve istiğfara devam etmelerini tavsiye eder.

Okudunuz mu?  Gelin Damatla ilgili komik fıkralar

Yorum: Hizbul-masun

Kayıtsız Üye
Hizbul masun muskasını kullanan varmı varsa ne gibi durumlar için kullanılıyor cevabınızı bekliyorum.


Yorum: Hizbul-masun nedir?

Kayıtsız Üye
Evde boncukla kolye işleyip içine cevşen duası koyup kolye olarak satıyorum.geçen gün bir arkadaş duasını alıp gelmiş bunu kouar mısın diye okudum Hizbul Mahsun yazıyordu

Okudunuz mu?  Adalet ile ilgili fıkralar

hizbul masun, hizbul masun duası, hizbul masum duası

Bu kategoride yer alan Üç talak ile boşanıp tekrar nikah kıymak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hizbul-masun nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.