Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:45
Gusul
Yönetici

Gusül Etmeye Vaktim Yok Ne Yapmalıyım?

Gusül Etmeye Vaktim Yok Ne Yapmalıyım?

buğrafb
Gusül Etmeye Vaktim Yok Ne Yapmalıyım? Gusül etmek için zamanı olmayan birisi ne yapması gerekmektedir ?


Cevap: Gusül Etmeye Vaktim Yok Ne Yapmalıyım?

Muhasibi
Haram kalmaya vakit bulan gusül almayada vakit bulur.


Cevap: Gusül Etmeye Vaktim Yok Ne Yapmalıyım?

ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm

İmam-ı Gazali (rh.a) demiştir ki: Bir kimse rüyasında, ölmüş olan bir arkadaşını görünce:
Allahu Zülcelal sana nasıl muamele etti diye sormuş; Adam şöyle cevap vermiştir.
Ben bir gün kendimi cenabetlikten temizlememiştim. Bundan dolayı Allah’u Zülcelal bana ateşten bir gömlek giydirdi. Onun içinde yuvarlanıyorum.

Okudunuz mu?  Oruçlu iken abdest alırken burna su çekme

Onun için insan cenabet olduğu zaman, en kısa zamanda yıkanmalıdır. Gusül yaparken veya diğer zamanlarda yıkanırken örtünmeye dikkat etmeli; göbeği ile diz kapağının arasını örmek sureti ile gusül abdestini almalı ve çıkacağı zaman üzerindeki örtüyü çıkarıp bir miktar su dökündükten sonra derhal giyinmelidir.


Cevap: Gusül Etmeye Vaktim Yok Ne Yapmalıyım?

Kayıtsız Üye
nie diz kapağınıyla gobegi kapatıyoruz iğne boslugu kadar yer kalacak şekilde yıkanmak deilmidir guslün farzııı ????


Kayıtsız Üye
cünüp olmak günah değildir vakit geçince gusül abdesti almak farzdır diorsunuz … vakit geçtiği halde abdest almaya fırsat bulamassak günaha mı girmiş oluruz lütfen beni bilgilendirirmisiniz ….??

Okudunuz mu?  Hamilelikte görülen kanama gusül abdesti gerektirir mi?

Hoca
< cünüp olmak günah değildir vakit geçince gusül abdesti almak farzdır diorsunuz … vakit geçtiği halde abdest almaya fırsat bulamassak günaha mı girmiş oluruz lütfen beni bilgilendirirmisiniz ….?? >
Evet doğru denmiş ama bunu basite almayın, Farzı terketmek büyük günahlardandır.


Ercan
< nie diz kapağınıyla gobegi kapatıyoruz iğne boslugu kadar yer kalacak şekilde yıkanmak deilmidir guslün farzııı ???? >
guslün farzı üçtür;
1- Ağza su vermek
2- Burna su vermek
3- Vücudun her yerini ıslatmak.

Okudunuz mu?  Gusülden sonra katı sümük

Örtünme ise edep gereğidir. Farz değildir.


Ufkuaçık
Cünüp (cenabet) gezmek, dolaşmak haram mı?
Cünüp gezmek,dolaşmak seni dinden çıkarmaz, kafir yapmaz. Fakat caiz değildir. Neden? Çünkü cünüpken namaz kılamazsın, birçok ibadetleri yapamazsın! Böylece cünüp durmak yani gusül abdesti almadan dolaşmak seni harama yöneltmiştir. Namazını aksatmıştır. Cenabet olmuşsan ve müslümansan en kısa zamanda gusül abdesti alman gerekir. Burada ölçü iki namaz arasındaki vakittir. Yani bu süre içinde gusül abdesini almış olmak gerekir. Burada yanlış anlaşılma olmaması açısından belirtelim ki; Cünüp olmak, cenabet olmak, rüyada ihtilam olmak günah değildir. Ayıp da değildir. Bunlar fıtri olaylardır. Yani Allah c.c yaratılışda insanlara bu hazları ikram etmiştir.

Okudunuz mu?  Bir kadın saçları toplu iken gusül abdesti alsa geçerli midir?

Nikahlı eşiyle birlikte olan veya gece rüyasında ihtilam olan için utanılıcak veya günah sayılacak hiç bir durum yoktur. Önemli olan, zamanını geçirmeden gusül abdestini almaktır. cünüp olarak yemek-içmek harammı dır? Hayır haram değildir. Elini ve ağzını yıkadıktan sonra yersin, içersin. Nereye kadar yiyp içebilirsin? tabiki namaz vaktine kadar. Namaz vaktinden önce gusül abdestini almış olman gerekir. cünüp olarak uyumak harammı dır? Hayır cünüp olarak uyumak haram değildir. Uyuyabilirsin! Nezamana kadar? Yukarıda da belirttiğimiz gibi namaz vaktini geçirmeyecek şekilde. Cünüp olarak normal günlük işlerimi yapabilirmiyim? Yapabilirsin. Tabi namaz vaktini geçirmemek şartıyla. Cuma Cünüp Gezmek veya cünüp olmak Gunah mı? Cuma günü cünüplük ile diğer günlerdeki cünüplük arasında bir fark yoktur.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken saçın dökülmesi

Cünüplük konusundaki kurallar kaideler hergün için aynıdır! Hiç gusül abdesti almasam, hep cünüp olarak gezsem, dolaşsam ne olur? Amman ha kardeşim, bu sadece meraktan sorulmuş bir soru olsun. Sakın ola ki bir müslüman olarak gusülü terketmeyi düşünme! Hayatının hatasını yaparsın? Guslü terk eden dinden çıkmazsa da büyük günah işlemiş olur. Gusülsüz gezen namaz kılamaz. Namaz kılmamak insanı küfre sürükleyen büyük günahlardandır. Böyle bir kimsenin de imanını kaybetmesi çok kolay olur. Onun için guslü geciktirmemelidir!

Okudunuz mu?  Küçük abdest sonrası gelen sıvılar mezi,vedi veya meni şehvetsiz geldi zaman boy abdesti bozulur mu?

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allahü teâlâ buyuruyor ki: "Şu üç şeye devam eden gerçek dostumdur. Bunları terk eden de gerçek düşmanımdır. Bu üç şey namaz oruç ve cünüplükten gusüldür.") [Beyheki]


Kayıtsız Üye
Eğer benim hiçbir abdest alma şansım yoksa hem gusil hem teyemmüm yapmak için Şansım yok oruc kabul edillirmi

Okudunuz mu?  Gusülde kuru yer kaldı

arifselim
Abdest ve gusül orucun şartlarından değildir. Ama hiç olmazsa insan teyemmüm alma durumu vardır. Mazeretsiz cünüp olarak bir vakit namazı geçirmek haramdır.


Kayıtsız Üye
Beyler Ben Dün Sabah Duşa Girdim Gusül Abdesti Aldım Iftardan sonra Dayanamayım Masturbasyon Yaptim Şimdide Gusl Alamiyom sebebi dun Dusa Girdim Annemle Babama Ne Derim Ben Baska Turlu Kolay Alinisi Varsa Yada Avret Yerimizi Yikasak Cünupluk Gecermi


arifselim
Bu fiili işlerken düşünmeliydin. Gusül etmek zorundasın. Allah utanılmaya anne ve babadan daha layıktır. Avret yerlerini yıkamakla cünüplük geçemez.

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebine göre gusül abdestinden sonra meni gelmesi

Kayıtsız Üye
Hocam ben cünüp olduktan 1dk sonra belki daha azdır her neyse ezan okundu ezandan 1dk sonra felan ezan bitince direk gusül aldım vakti geçirme korkusundan az çok pişmanım ve tevbe de edicem inşAllah Allah affeder ama merakım şu ben şimdi vakiti geçirmiş olurmuyum


ACİLSERVİS
Diğer bir konuya daha yazmışsın orada da yazdım. Namazını zamanında kılmışsan ezan okumasının bir önemi yok. Önemli olan namazını kılıp kılmamış olmandır. Kılmadıysan o zaman günahkar olursun.


Kayıtsız Üye
Ya sabah okula gidiyorum istihmla olmusum ama ne yapacagimi bilemiyorum elimde olan bisi değil ama araba kullaniyorum ve evimizde suyu isitmak için uzun zaman gecmesi gerekiyor boyler kullaniyoruz okulada cenabet gidemem ayrica teemum aliyorum toprakla Allah affetsin yardimedin lütfen ne yapmaliyi bole bir durumda

Okudunuz mu?  Abdest veya gusül alırken konuşmak abdeste veya gusle zarar verir mi?

ACİLSERVİS
Toprakla teyemmüm alamazsın öyle bir şey yok. Ne suzuz bir dağ başındasın nede bir çöl ortasındasın. Bir yolunu bulup gusül almak zorundasın.


Kayıtsız Üye
Gusül almam gerekiyorken dalgınlıklan sabah namazı vaktinin geçmesine 10-15 dk varken hatırladım. Gusül abdesti alsam namaz yetişmeyecek.. Böyle bir durumda ne yapmalıyım. Vakit sıkıntısından dolayı gusül yerine teyemmüm yapsam normal namaz abdestini suyla alsam oluyor mu?

Okudunuz mu?  Sürtünmeden gelen ıslaklık gusül abdesti gerektirir mi?

ACİLSERVİS
5-10 dakika ile gusül alır kalan 5 dakika ile de farzını kılarsın.


gusül almaya vakit yoksa, gusül alacak vakit yoksa, gusul abdesti alacak vakit yoksa

Bu kategoride yer alan Abdestte yüz yıkama başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül Etmeye Vaktim Yok Ne Yapmalıyım? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.