Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:14
Namaz
Abone

Okul yüzünden namaz kılamazsak ne yapmalıyız?

Okul yüzünden namaz kılamazsak ne yapmalıyız?

Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm mumsema şimdi okullar başlıyor iyi güzel ama namaz konusunda bazı sorunlar çıkıyor. Saatler bu şekilde iken namazlarımın hepsini kılabiliyorum fakat ileri-geri alınıyor derken bazı namazlar derse denk geliyor veya staj yapıyorum staja denk geliyor şimdi vakit namazlarını geç de olsa kılabiliyorum derse veya staja denk gelsede fakat cuma namazı uzun olduğundan büyük ihtimal kılamayacağım ve 3 kere gidilmeyince ne olacağını da biliyorum şimdi ben ne yapmalıyım hocalardan rica etsem sadece okul yok stajda var. Günaha girer miyim elimde olan bir şey değil ne yapmalıyım lütfen yardım edin

Okudunuz mu?  Namazdan çımak için ne yapılır ? Sadece selam diyerek namazdan çıkılır mı ?

Cevap: okul yüzünden namaz kılamazsak ne yapmalıyız?

Galus
okul için namaz terk edilemez ,stajdaki yerden ve öğretmeninizden samimi bir şekilde izin alırsanız yok demeyeceklerinden eminim.


Yorum: okul yüzünden namaz kılamazsak ne yapmalıyız?

Esma
Selam aleyküm ve rahmetullahi ve barekatuh . Benim bazen 6 bazen de 7 dersim oluyor . Eğer öğretmen hasta ise ve ya bir sebeblere göre 5 de ola bilir . Burda öğle namazı 12:52 de başlıyor . Ve okul bitince eve gidip namazımı kılıyorum , mesela 12:52 başlamış ve 6 ders olmuşsa- 14:50 tahminen bitiyor dersler . Eve gidip kılıyorum öğle namazımı ve ikindiye 30 saat falan kalıyor , yani bu namazlarım kaza kimi mi sayılıyor ? Cumartesi 14:00 bitiyor dersler ve gelip öğleni kılıyorum evde ve ikindiye 1 saat falan kalıyor . Bu namazlar kaza mı oluyor ? Rusya’da yaşıyorum malesef .

Okudunuz mu?  Hacet Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Hacet Duası Nedir? Hacet Namazı Ne İçin Kılınır?

Yorum: okul yüzünden namaz kılamazsak ne yapmalıyız?

#UguR
Sayın Esma Hanım,

Eğer öğlen vakti girdiyse ve vakit çıkmadıysa namazınızı kılabilirsiniz. Eğer öğeyi kılmayıp ikindi vakti girerse öğlen namazı kazaya kalır. Yani Vakit çıkmadan namazınızı kılabilirsiniz. Türkiyede ki çoğu okulda mescid bulunmaktadır. Rusyada var mı yokmu bir fikrim yok. Eğer varsa teneffüste okuldada kılabilirsiniz.


Kayıtsız Üye
kardeşim şimdi bak her ne olursa olsun cuma namazlarını kılmalısın sonuçta bu vakit namazı değil kazasını yapalım amavelakin kılmaya özen göster he odurumdada kılamıyorsan orası Allah’a kalmış seni birazcıkta olsa bilgilendirdiysem ne ala sen yinede kılmaya özen göster benim gibi müftü abinin lafını dinlersin inşAllah.

Okudunuz mu?  Tuvaletten sonraki sızıntı elbiseye damlarsa namaz kılabilirmiyiz

AcizKul0
Selamın Aleyküm cuma namazı okulun Mescidde kılınır mı?Kılınmasa ne yapıcaz cami 10 dakikalık yol zaten 30dakika öğlen tenefüsü hoca hutbeyi uzatacakta uzatacak ne yapabilirim?

Cuma günü okulda oluyoruz öğleni kılıyoruz mescidde şükürama cuma namazı için ne yapıcaz onun yerine öğlen kılmak caiz midir?


Hoca
Cuma namazı okulun mescidinde kılınmaz, cuma namazı kılınacak yer herkese açık ve devletin izin verdiği yer olmalı
Cuma namazı fırsatı varsa kılın yoksa yapacağınız bir şey yok yerine öğle namazını kılın

Okudunuz mu?  Hanbeli mezhebinde bayram namazı nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
– Selamün aleyküm, yurt dışında yaşıyorum ve namaz kılmak için okuldan izin alamazsam ne yapmalıyım? Kazalarımı kılıyorum çok şükür ama böylede kendimi rahat hissetmiyorum..

– Selamun aleyküm, Ben imam hatipte okuyorum. Normalde öğle aralarına her gün izin veriyorlar ancak Cuma günleri okulun mescidinde cuma namazı kılınacak diye giriş-çıkışa izin verilmiyor kapı kilitleniyor kimse kaçmasın diye. Kapıda görevli kişide namaza gidince kapı kilitli kalıyor ve kimse açamıyor. Mescidde sadece öğrencilerin ve öğretmenlerin kıldığı cuma namazı olur mu?

Okudunuz mu?  Namaz Surelerini En az Hatayla Okuyabilmek İçin Sesli ,tekrarlı Süreleri Dinleme İmkanı

arifselim
– Aleykum selam. Yurtdışında veya diğer müslümanların yaşadığı ülkelerde olsun böyle durumlarda bir vakit namazı sünnettlerini de kılmadan sadece farzı kılacak bir fırsat aranmalıdır. 4 rekat farzı kılmak için hafifçe bir kaç dakika yeterli olur.

– Okul ve iş yeri gibi alanlarda bulunan camilerde cuma namazının sahih olabilmesi için o kılınan yerin herkese açık olması gerekir. Belirli kişileri içeriye alıp sonra kapısı kilitlenen bir camide cuma kılınmaz.


Kayıtsız Üye
Hocam imam hatipte okuyup kapısı kilitlenen soruyu ben sormuştum. Onun üzerine bir soru daha sormak istiyorum. Biz burada zorunlu olarak tutuluyoruz. Elbette cuma namazını kılmak isterim ancak giriş-çıkışa kapalı bir yerden başka cuma namazı kılacak yerimiz yok. Şimdi bizim kıldıklarımız geçersiz mi oluyor? Kılmaya gerek var mı böyle bir ortamda?

Okudunuz mu?  Namaz kılanlara verilecek olan mükafatlar nelerdir namazı kılmanın önemi

arifselim
Eğer o mescid herkese açık değilse bu mescidde cuma namazı kılınmaz. Fetva böyledir bunu biz söylemiyoruz. Bu konuyu hocalarına okul yetkililerine sorabilirsin ve ona göre hareket edebilirsin.


vel Fecr
arif bey, zaruriyat burada nedir ? cuma olan farzı yerine getirmemek mi ? cumayı kılmak mı ?
öyle bir şey diyorsunuz ki kişiyi farzdan alıkoyacak şekilde.

Okudunuz mu?  Maliki mezhebinde namaz nasıl kılınır, sünnet kılınırmı,kılınırsa nasıl kılınır?

arifselim
Zaruriyattan hiç bahsetmedim böyle bir şeyde demedim. Bütün mezheplerin görüşü olan cuma namazının sahih olmasının şartlarından olan caminin herkese açık olması şartı vardır dedik. Eğer cami bu şartlara haiz değilse cuma namazı da sahih olmaz. Kısaca; okul veya iş yerlerinde olsa ve herkese açık olması durumunda yinede cuma namazı kılınabilir. Ama herkese kapalı halde ise bu durumda caiz değildir.


vel Fecr
mezheplerin görüşüne karşı çıkmıyorum mezhep alimleri kadar alimde değilim.
ama olayı etraflıca anlatırsanız biz ve soruyu soran kardeşin kafası karışmamış olur.

mezhep alimleri bunu söylerken o günkü mescid imkanları göz önünde bulundurulduğunu unutmamak gerek.
eğer bir mescid cuma vecibelerini karşılamıyor ve kişi mescidler arası tercih yapabiliyorsa burda dinen caiz olan mescid tercih edilebilir.

Okudunuz mu?  Dizlerinde menisküs yırtığı olan biri nasıl namaz kılmalıdır?

peki mescid tercih imkanı yok ise burada zaruriyat nedir ? cumayı kılmamak mı ? buna değinmek gerekiyor.

Allah teala leş etini haram kılmıştır ama açlıktan ölmek üzere olan kişiye bir miktar yemesi için ruhsat verilmiştir. hatta şu kadar yemelisin diye belli bir miktar yoktur bu da aynı zamanda ruhsat içinde bir ruhsattır. çünkü her kişinin fiziki özellikleri dayanma gücü bir değildir. Allah teala ne kadar merhametli.

cuma meselesine gelince zaruriyat olan burda dinin aslıdır. yani cumanın kılınmasıdır. kardeşin anlattığı ortamda, eğer bu kardeş cumaya gitmediğinde karşılaşağı durumları göz önünde bulundurmak gerekir.

Okudunuz mu?  Namaz kılarken vesveseye kapılıyorum nasıl kurtulabilirim?

1- dinin aslı olan farz olan cumayı terki.
2- cumaya gitmediği için çevreden alacağı tepki.
3- cumaya gitmediği için şeytanın, kardeşe geliş yolları ( bak sen cumaya gitmedin bu namaz farzdı, burda diğer namazlarıda cemaat yapmana gerek yok. sonuçta ikiside farz gibisinden şeytanın gelme yolları)
4-cumaya gitmedim acaba ben Allahın emrine karşı mı geldim yoksa ben helak olanlardan mı olacağım yeis hali.
5- bir daha gitmek istediğinde ( ya ben gitmedim şimdi gidiyorum acaba münafıkmıyım şeytanın telkinleri)

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre vitir namazı cemaatle kılınabilir mi?

maddeler arttırılabilir, burda maslahat açısından ve farzın terkedilmemesi açısında kardeşin cumaya gitmesi daha hayırlıdır.
Alim olan Allah tealadır, kalplerimizde olanı niyetlerimizi en iyi bilen odur.
elhamdulillahilrabilalemin.


okulda namaz kılamıyorum, okul yüzünden namaz kılamıyorum, okul yüzünden namazı kazaya bırakmak

Bu kategoride yer alan Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırında kurumuş leke görmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Okul yüzünden namaz kılamazsak ne yapmalıyız? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.