Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:32
missa0
Abone

İslamda dinden dönen (mürted) neden öldürülür?

İslamda dinden dönen (mürted) neden öldürülür?

Kayıtsız Üye
İslamda dinden dönen (mürted) neden öldürülür kısa bir eğitici yazı verir misiniz ?


Cevap: İslamda dinden dönen (mürted) neden öldürülür?

Hanzala
İslamda dinden dönen (mürted) neden öldürülür?

Hadisler de şöyle buyurulur: "Kim dininden dönerse, onu öldürün" (Buhârî, Cihad, 148; İ’tisâm, 28)

İrtidad edenin öldürüleceğine dair hüküm Hanefîler’e göre, yalnız erkekleri kapsamına alır. İrtidad edene, İslâm dini arzedilerek tövbe etmesi istenir. Bu müstehaptır. Kendisine daha önce İslâm daveti ulaştığı için, bu çağrı farz değildir. O, yeniden İslâm’a dönerse problem bitmiş olur. Eğer küfürde ısrar eder, devlet başkanı tövbe ümidi görürse veya mürted, süre istemiş bulunursa; kendisine üç gün süre verilir. Eğer devlet başkanı tövbe ümidi görmez ve mürted de bir süre talebinde bulunmamış olursa, derhal öldürülür. Bu konuya delil olarak Hz. Ömer’in uygulaması gösterilir. İslâm ordusunda irtidad edip, derhal öldürülen bir adamın durumu Hz. Ömer’e haber verilince şöyle demiştir: "Onu bir yerde üç gün hapsetmeniz her gün bir ekmek vermeniz ve tövbeye davet etmeniz gerekmez miydi? Umulur ki o, tövbe eder ve Allah’a dönerdi. Ey Allah’ım! Ben bu olayda hazır bulunmadım. Emir vermedim. Haber bana ulaştığı zaman rıza da göstermedim"
(el-Kâsânı, Bedâyîu’s-Sanâyi Beyrut 1402/1982, VII, 134, 135).

Dinden dönen kadının öldürülmesi caiz değildir. Fakat o yeniden İslâm’a girmeye zorlanır. Zorlama şöyle olur: Hapsedilir ve her gün çıkarılarak tövbe etmesi istenir. İslâm’a dönerse serbest bırakılır. Aksi halde ölünceye kadar hapiste kalır. Öldürülmeme konusunda delil şu hadistir: "Kadın ve çocukları öldürmeyin" (Ebfi Dâvud, Cihâd, 90)İmam Şâfiî’ye göre, mürted kadın da erkek gibi öldürülür. Delil: "Dinini değiştiren kimseyi öldürünüz"
(Buhâri, Cihâd, 149; İ’tisam, 28)

bizim kanaatimizce peygamberimizin dinden döneni öldürün demesindeki maksat inancını değiştireni değil de,dininden dönüp milli birliğe isyan edeni öldürün manasındadır.çünkü hem akla mantığa, kuran a ve islamın genel hükümlerine uyan budur hem de eldeki deliller bunu göstermektedir.

Okudunuz mu?  Deccal ne zaman gelecek ?

1-kuranda islamdan dönene dünyada yaptırım yok, inanç Allah a ve ahirete kalmış;
Dinde inançta zorlama yoktur.çünkü zorlamak insanın iradesini yok eder insan gönülden inanmayınca gerçekten iman etmiş olmaz.zaten inanç konusunda insanları zorlayacak biri olsaydı o Allah olurdu.ama Allah zorla itaat değil gönülden itaat ve sevgi istemiştir, o nedenle inanç konusunda insanları özgür bırakmıştır.

(Yûnus, 10/99) "Rabbin dileseydi yeryüzündekilerin hepsi mutlaka inanırdı, o halde sen mi insanları inanmaları için zorlayacaksın?"

(Bakara, 2/256)."Dinde zorlama yoktur. Artık hak batıldan seçilip belli olmuştur. Kim tağutu inkâr edip Allah’a iman ederse, şüphesiz ki o, kopmayan sağlam bir kulpa sarılmıştır Allah her şeyi işiten ve her şeyi bilendir"

kaf-45 –Biz onların aykırı iddialarını pek iyi biliyoruz, ama sen onları kuvvet kullanarak imana getirecek bir zorba değilsin. Sen sadece uyaran bir elçisin.Senin yapacağın iş, sadece tehdidimden endişe edecek kimseleri Kur’ân ile irşad etmektir.

Gasiye-21 – İşte böyle… Sen insanları irşada devam et. Zaten senin görevin sadece irşad edip düşündürmektir.22 – Yoksa sen kimseyi zorlayacak değilsin.

İman sahibi olduktan sonra İslâm’ı terkedenlerin ahirette karşılaşacakları tehlikeleri haber veren pek çok âyet vardır:

(el-Bakara, 2/217) "Sizden, kim dininden döner ve kâfir olarak ölürse, işte onların dünya ve ahirette amelleri boşa gitmiştir. İşte cehennemlikler onlardır Onlar, orada ebedî olarak kalacaklardır"

(Âlu İmrân, 3/86-91)"İman ettikten, Peygamber’in hak olduğuna şahitlik ettikten ve kendilerine açık deliller geldikten sonra inkâr eden bir kavmi, Allah nasıl hidâyete erdirir? Allah zalim kavmi hidayete erdirmez İste bunların cezası, Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların lânetinin üzerlerine olmasıdır O lânet içinde ebedî olarak kalacaklardır Onlardan azap hafifletilmez ve kendilerine rahmet nazarıyla bakılmaz Ancak bundan sonra tevbe edip ıslâh olanlar müstesnadır. Çünkü Allah, "Gafûr’dur, Rahîm’dir" Çok affedici ve çok merhametlidir Şüphesiz ki iman ettikten sonra inkâr eden sonra da inkârda ileri gidenlerin tövbeleri asla kabul edilmeyecektir Onlar için can yakıcı bir azap vardır Onların bir yardımcıları da yoktur"

Okudunuz mu?  Namaz kılarken duman görmek

(Alu İmrân, 3/106)."O gün nice yüzler ağarır, nice yüzler kararır. O zaman yüzleri kara olanlara; mümin olduktan sonra dinden çıktınız ha! O halde inkâr ettiğinizden dolayı tadın azabı, denir"

(en-Nisâ, 4/1 37)."Doğrusu inanıp, sonra küfredenler, sonra inanıp tekrar küfredenler, sonra da küfürleri artmış olanları Allah bağışlamayacaktır. Onları doğru yola da eriştirmeyecektir"

(en-Nisâ, 4/115)."Kim, kendisine doğru yol apaçık belli olduktan sonra Peygamber’e karşı gelir, müminlerin yolundan başkasına uyup giderse, onu döndüğü yolda bırakırız. Kendisini cehenneme koyarız. Ne kötü dönüş yeridir orası"

(el-Mâide, 5/54)."Ey iman edenler, sizden kim dininden dönerse, bilsin ki Allah onların yerine, kendisinin onları, onların da kendisini sevdiği, müminlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı ise güçlü ve şerefli olan, Allah yolunda cihat eden ve kınayanın kınamasından korkmayan bir kavim getirir. İşte bu, Allah’ın bir lütfudur. Onu dilediğine verir. Allah, geniş ihsan sahibidir. Her şeyi çok iyi bilendir"

(en-Nahl, 16/106)."Kalbi imanla dolu olduğu halde, inkâra zorlanan hâriç, kim iman ettikten sonra, Allah’ı inkâr eder, kalbini inkâra açık tutarsa, Allah’ın gazabı onların üzerindedir. Bunlara büyük bir azap da vardır"

nisa-137- İman edip sonra inkâr eden, sonra iman edip tekrar inkâr eden, sonra da inkârlarında ileri gidenleri Allah ne bağışlayacak, ne de doğru yola eriştirecektir.

neticede islamdan çıkanlarla ilgili yaptırımlar Allah ın öbür dünya için uygulayacağı hükümlerdir,zaten dinde zorlama yoktur,islam zorla yayılmadı ,bir düşünceyi zorla benimsetemezsiniz, inancın gönül rızasıyla benimsenmesi lazımdır.Allah kendisini göstermeyerek ve insanlara irade özelliği vererek(zorla değil) gönülden kendisine inanılmasını istemiştir.
Eğer Müslümanlar dinden dönene bu öldürme psikolojik ya da fiziksel işkence etme hükmünü
uygularlarsa bakara-191 ayetine tamamen zıt davranmış olurlar.

Okudunuz mu?  Zerre kadar iman nedir

Bakara-191-…Dinden döndürmek için işkence yapmak, adam öldürmekten beterdir….

2-efendimizin mürted diye öldürdükleri isyancıydı,düşmandı,vatan hainiydi. Çünkü ülkede din birliği mevcuttu, dine isyan devlete isyan demekti.
Peygamberimizin kurduğu ve ardından gelenlerin devam ettirdiği devlet din birliği esasına, dini yönetime dayanıyordu.bugünkü gibi ırk birliğine bağlı devlet değildi,zaten olması gereken de oydu.hayvanlar gibi dış benzerliğe (kaş,göz renk benzerliğine) dayalı birliktelik değil, din benzerliğine; yani duygu ve düşünce birliği olması devlet için daha elzemdir.bu ayrı mesele.
Dini birliğini esas alan bir devlette ben mürtedim diye çıkış yapmak düpedüz isyan etmek demektir,bu durum duygu düşünce birliğini bozup zedeleyecek bir durumdur.ülke ve vatandaşların menfaatini tehlikeye atar.nitekim o dönemde yaşanan hadiselerde bunu desteklemektedir.
Peygamberimizin ve 4 halifenin icraatleri;

Peygamber efendimiz mekkenin fethi günü islama düşman olan kimseye dokunmamış,sadece Abdullah İbnü Sa’d ın öldürülmesini emretmiştir.çünkü Abdullah İbnü Sa’d Resûlüllah sallallâhu aleyhi ve sellem’e (vahiy) yazıyordu.fakat Sonra islamdan döndü ve kâfirlere katıldı.yani İslam davasına ihanet etti.mekkenin fethi günü Abdullah İbnü Sa’d hz.osman ın yanına sığındı,hz.osman da O’nu getirip hz.Nebînin huzûrunda durdurdu ve yâ Resûlallâh!.. Abdullâh ile beyatleş , dedi. Bunun üzerine (Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem) başını kaldırıp ona üç kere baktı. Her defasında (bey’atleşmekten) geri durdu ve üçüncü def’asından sonra O’nunla bey’atleşti. Sonra da Ashâbına dönerek şöyle dedi: Aranızda elimi onunla bey’at etmekten geri çektiğimi gördüğünde buna kalkıp onu öldürecek reşîd bir adam yok muydu? (Yâ Resulellâh!..) senin içinde ne düşündüğünü bilmiyoruz, gözünle bize işâret etseydin ya, dediler. (O da) bir Nebiye hâin gözlü olmak yaraşmaz, buyurdu.)

Hz. Peygamber, Ümmü Mervan; Hz. Ebubekir de Ümmü Firka adlı mürted kadınları öldürtmüşlerdir. "Öldürülen mürted kadınlar müslümanlarla savaşmakta idiler. Bunlardan Ümmü Mervan savaşıyor ve başkalarını da savaşmaya teşvik ediyordu. Sözü dinlenen biri idi. Ümmü Firka ise otuz çocuk sahibi idi. Bunları müslümanlara karşı savaşa teşvik ediyordu. Dolayısıyla öldürülmesi, diğer savaşanların gücünü kırmaktaydı."bunlar görüldüğü gibi terörist ve isyancıydılar.nitekim isyancılar bütün ülkelerde idamla yargılanır.

Okudunuz mu?  Alkolsüz ağız bakım ürünleri

Hz. Peygamber’in vefatından sonra, Hz. Ebû Bekir’in halîfeliğinin ilk günlerinde dinden dönme olayları görüldü. Ebû Bekr (r.a)’in onlara savaş açarak kararlı tutumuyla İslâm’ın bütünlüğü korunmuş oldu. Ebû Hureyre’den şöyle dediği nakledilmiştir: Resulullah vefat edip de ondan sonra Ebû Bekir halife seçildiği ve araplardan bazıları dinden döndüğü zaman Hz. Ömer, Ebû Bekir’e şöyle dedi: Allah Resulu; "İnsanlar, Allah’tan başka ilâh yoktur, deyinceye kadar onlarla savaşmakla(çalışmakla,anlatıp uğraşmakla) emrolundum. Kim, Allah’tan başka ilâh yoktur, derse, malını ve canını benden korumuş olur. Ancak İslâm’ın hakkı müstesnadır. Onun asıl hesabı ise Allah’a kalmıştır" buyurduğu halde, nasıl olur da sen insanlarla savaşırsın? Ebû Bekir şöyle cevap verdi: Allah’a yemin ederim ki namazla zekâtın arasını ayıranlarla mutlaka savaşacağım. Çünkü zekât malî bir haktır. Allah’a yemin ederim ki, Resulullah’a vermiş oldukları bir deve yularını bile bana vermezlerse, onlarla savaşırım" dedi. Bunun üzerine Hz. Ömer şöyle dedi: "Allah’a yemin olsun ki, Azîz ve Celîl olan Allah Ebû Bekir’in gönlünü savaş için genişletmiş ve yine anladım ki, onun görüşü doğrudur" .Hz. Ebû Bekir’in zekât vermeyenlerle savaşa karar vermesinin delili, Hz. Peygamber’in şu uygulamasıdır. Allah Resulu, Eşca’ kabilesinden birisinin zekâtını alması için bir memur göndermiş, vermeyince, ikinci defa göndermiş, üçüncüde yine vermezse boynunu vurmasını söylemiştir. Namazla zekâtı birbirinden ayıranlar: Bunlar namazın farz olduğunu kabul ediyor, fakat zekâtı tanımıyorlardı. İçlerinde kabile reisinden korkarak zekât vermeyenler de vardı. Meselâ; Benû Yerbu’ kabilesi kendi arasında zekâtı toplamış, Hz. Ebû Bekir’e göndermek üzere iken Mâlik b. Nuveyre bunu duymuş ve toplanan zekâta el koyarak kabileye dağıtmıştır. Bazıları da; "onların mallarından, kendilerini temizleyeceğin bir zekât al" (er-Tevbe, 9/103) ayetini yalnız Hz. Peygamber’le ilgili görüyor ve zekât vermek istemiyordu.

Okudunuz mu?  Abdest azalarının sırasını şaşırmanın hükmü nedir?

Hz. Ebû Bekir (r.a.) döneminde ridde savaşları diye bilinen savaşlar, hele zekât gibi o dönemde devlete verilen bir vergiye itiraz edenlere karşı uygulandığı göz önüne alınınca, bunların isyankâr oldukları, meşrû İslâm devletine karşı ayaklandığı, savaşçı konumunda oldukları ve bunun cezası olarak kendileriyle savaşıldığı değerlendirilmelidir. Hz. Ebû Bekr’in mürtedlere ve zekât vermeyenlere karşı savaş açması, tamamen devletin düzenini yıkma girişimlerine karşı verilmiş bir savaştır.
Museylimetü’l-Kezzâb ile el-Esvedü’l Ansî’ye uyanlar. Ebû Bekir (r.a) bu yalancı peygamberlerle savaşmış, Müseylime’yi Yemâme’de, el-Ansî’yi ise San’a’da öldürtmüştür. Onlara uyanların çoğu da öldürülmüş, kalanlar ise kaçmış ve dağılmıştır.bunlarda görüldüğü gibi bütünlüğe zarar veren isyancı gruplardı ve idamları hak idi.

Hadisler de şöyle buyurulur: "Kim dininden dönerse, onu öldürün" (Buhârî, Cihad, 148; İ’tisâm, 28)
Abdullah ibnu Mes’ud’un rivayet ettiği bir hadis şöyledir:"Allah’tan başka ilah olmadığına ve benim de Allah’ın Resülü olduğuma şehadet eden müslüman bir kimsenin kanı şu üç sebepten başka bir sebeple helal olmaz: `Muhsan’ olan kimsenin zina etmesi, cana karşılık (kısasen) olmaksızın adam öldürmek ve dini terk etmek, İslam toplumundan ayrılmak."
Hz. Aişe ise aynı konuda şu hadisi rivayet etmiştir:"Allah’tan başka ilah olmadığına, Muhammed’in O’nun resülü olduğuna şehadet eden müslüman bir kimsenin kanı şu üç sebepten başka bir sebeple helal olmaz: (a) Muhsan olduktan sonra zina etmek. Bu işi yapan recmedilir. (b) Allah’a ve Resülüne karşı savaş açmak. Bu işi yapan öldürülür, yahut asılır, yahut sürgün edilir. (c) Adam öldürmek. Öldüren kimse, öldürdüğü kimseye karşılık öldürülür.
irtidadın ölüm cezasını gerektiren bir suça dönüşmesi için mürtedin savaşan kimse olmasını şart koşmak gerekmektedir. Şu halde bu iki hadis birlikte değerlendirildiği zaman mutlak olarak irtidadın, ölümü gerektiren bir suç oluşturmadığı ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla "Kim dinini değiştirirse onu öldürün" hadisini de bu bakış açısı ile değerlendirmek gerekir. Yani hadisi, eş-Şafiî’nin anladığı gibi "İrtidat eden herkesi öldürün" şeklinde, yahut Hanefilerin anladığı gibi "İrtidat eden erkeği öldürün" şeklinde değil; "Kim irtidat eder de savaşır, can alır yahut ülke bütünlüğüne zarar verirse onu öldürün", şeklinde anlamalıdır.
Buna göre, eş-Şafiî ve onun görüşünde olanların dediği gibi hadisin hükmü genel ve mutlak değil, kayıtlıdır. Fakat buradaki kayıt Hanefilerle onların görüşünde olanların öne sürdüğü gibi "erkek olmak, kadın olmamak" değil, "savaşır olmak, can almak"tır.Hadisin mutlak hüküm ifade edecek biçimde söylenmiş olması, Hz. Peygamber zamanında irtidat edenlerin müslümanları terk ederek düşman tarafa iltihak etmeleri, ya da isyana kalkışmaları sebebi iledir.
(Kehf, 18/29) De ki: Rabbinizden size hak (gerçek) gelmiştir. Artık dileyen inansın, dileyen inkar etsin.
(Ebû Dâvud, Zekât, l). . (Kâmil Miras, Tecrid-i Sarih Tercümesi, Ankara 1984, V, 21). (Sünen-i Ebû Dâvud Terceme ve Şerhi, N. Yeniel-H. Kayapınar- N. Akdeniz, İstanbul 1988, VI, 93).

Okudunuz mu?  Farz dışında yapılan ibadetlere ne ad verilir ve bunlar nelerdir?

Yorum: İslamda dinden dönen (mürted) neden öldürülür?

Kayıtsız Üye
< Dinde zorlama olmadığını gösteren ayet:
(2/BAKARA-256: Dinde zorlama yoktur; artık doğru ile eğri birbirinden ayrılmıştır. Artık kim tâğutu reddedip Allah’a iman ederse, kopmaz ve kırılmaz, sapasağlam bir kulpa yapışmış olur. Allah ise herşeyi işiten, herşeyi bilendir.)

Öldürülmesini istediği din düşmanları: 4/NİSÂ-89 :Onlar, kendileri gibi inkâr etmenizi (kâfir olmanızı) ve böylece onlarla bir (aynı seviyede) olmanızı istediler. Artık Allah’ın yolunda hicret edinceye kadar onlardan dost edinmeyin. Bundan sonra eğer yüz çevirirlerse o taktirde onları nerede bulursanız yakalayın ve onları öldürün. Ve onlardan dost ve yardımcı edinmeyin.

4/NİSÂ-91: Sizden ve kendi kavimlerinden emin olmak isteyen başkalarını da bulacaksınız.( Fakat) fitneye her çağırılışlarında, ona geri döndüler. Şâyet bundan sonra sizden uzak durmazlar, barış teklif etmezler, ellerini sizden çekmezlerse, o taktirde onları nerede bulursanız yakalayın ve öldürün. Ve işte size, onların üzerine (saldırmanız için) apaçık yetki verdik. >
Dinde zorlama olmaz.Dinden dönen(din değiştiren)ve dinleri yok etmeye çalışanlar yada din düşmanlarının öldürülürmesi belki gerekiyor olabilir.İslam dinini yok etmek isteyenler öldürülür esasında.Müslüman kişilerin kafir olmasını isteyenler öldürülmesi konusunda ancak yetki verilmiş olabilir.

Okudunuz mu?  Uyuşturucunun toplumsal zararları

Yorum: Artık üretilmeyen Yazılımları Kullanmak

ACİLSERVİS
Dinde zorlama vardır. Dinde zorlama yok sözü sadece Müslüman olmayanlar için geçerlidir. Bir kişi Müslüman ise ona sopa da vardır kılıç ta vardır. Görevlerini yerine getirmek zorundadır.


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm.

Hocam şimdi beni düşündüren bir husus var bu konuda da doğru bir bilgi ve açıklama arıyorum. Malum dinden dönmenin cezası ölüm. Fakat doğuştan müslüman olupta ergenlikte bu dini tercih etmeme gibi bir durumda hüküm nedir? Yani bir genç var diyelim ergenlikte deist olmuş. Diyor ki ben kendi isteğimle müslüman olmak istemedim. Benim cezam ölüm mü şimdi? Neden hristiyan doğan birisi için ölüm cezası yok? O kendi isteği dışında islam kültürüyle yetiştirilmiş. Yani burada bu şekilde düşündüğümüzde haksız bir durum oluşmuyor mu? Gerçekten açık ve öz bir şekilde açıklarsanız sevinirim.

Allah razı olsun.


misafir1
her toplumun kendi içinden çıkan inkarcıları ve hainleri cezalandırma dürtüsü ve eğilimi vardır. mesela bir fransız ingiliz veya yunan, hain zalim veya hatta ajan düşün… Allah bunlara fırsat vermesin, bunlar bugün türkiyede ajanlık yaparlar, yarın afrikada ajanlık yaparlar, sonraki gün çinde yaparlar. gün gelir bunlarla anlaşabilir birbirimizle uğraşmayalım da denebilir ama içimizden çıkan bir ajanı düşün… mesela fetöyü, böylelerinin kırk planı varsa kırkı da türkiye üzerinedir. onun için bir insan hristiyanda olabilir zalimde olabilir usulünce davranırsın, bunlara karşı uyanık olursun ama içinden çıkanların bütün hesapları senin üzerine olur. bunlar genelde rahat durmazlar, dini bilirler, senin değer yargılarını düşünme biçimini bilirler, insanlara da rahat vermezler. gel seni de deist yapalım, bak kuran böyle söylemiyor mu falan filan derler ama dünya ahiret umurunda olmayan birisi varsa sesini çıkarmasın otursun oturduğu yerde. umulur ki tevbe eder ve doğru yola döner. hem bu kimselere sorulur, bir bilgi eksiğimi var bir şeyi mi yanlış anlamış. bu kimselere de tevbe imkanı tanınır ancak dini bilipde irtidat edenler ipe sapa gelmezler.

Okudunuz mu?  Kur'an okuduktan sonra, sadakAllahülazim demek sünnet midir?

hem deizm nereden çıkdı, islamın neresi işine gelmedi de çark mı ettin, kınandın mı, çizdiğin itibar profiline mi uymadı, yaradılışın hangi kanununu esnetebildin de kibirlendin yüz çevirdin, neyi gururuna yediremedin, işine gelmeyen ne oldu. varsa eksiğin bırak kalsın, varsa yanlışın olduğu kadar zamanı gelir düzeltirsin. insan yanlış konuşmadan sapamaz bile, kendine neleri izah ettin, kendini neye ikna ettin, neye motive ettin, kim öğretti bunları sana. peygambersiz din olmaz. nasıl insanlar özgürlüğe çağırılırken insana aslında özgür iradeni kullan ve benim seni çağırdığım yere gel diyorlar, peygamberlik makamını yıpratanlar veya inkar edenlerde peygamberlik makamına kendilerini koyuyorlardır. insanlara gelin ben size yol göstereyim diyorlardır veya benim hiçbir tavsiyeye kulak vermeye de, hiçbir şey yapmaya da niyetim yok diyorlardır. insanlara gelin ben size akıl vereyim mi diyorsun yoksa işin aslı benim hiçbir tavsiyeye kulak vermeye de hiçbir şey yapmaya da niyetim yokdu, kendimi böyle ikna ettim mi diyorsun. dediğim gibi varsa eksiğin yanlışın bırak öyle kalsın zamanı gelince düzeltirsin, kendini yanlışlarına motive etme.


misafir1
mesela bir ingilizin türkiye cumhuriyeti kanunlarını kabul etmesi beklenir mi, beklenmez ancak ne zaman ki bu kanunların yürürlükde oldukları sahalara girerlerse, bunlara uyarlar. uymadıkları takdirde de ilgili maddelerin müeyyideleriyle karşılaşırlar ancak bir türk çıkar da ben türkiye cumhuriyeti kanunlarını tanımıyorum derse ipe kadar gider. dediğim gibi her toplumun kendi içinden çıkan inkarcılarını cezalandırma eğilimi vardır, kendilerini bu hususda hak sahibi olarak da görürler mesela modern dönemde de seküler bir nizam inşa edilmişdir ve modern dönemin/seküler anlayışın amentüsünü inkar edenler de bu toplumlarda barınamazlar. bunlarda inkarcılarını ya yok ederler ya da yok etmekden beter ederler ve tarih böyle sistemli bir dayatma da görmemiştir. mesela kadın ve erkek birbirine haram bile diyemezsin, ne diyorsun sen ya derler. bırak menfaatler paylaştırılırken hakkın olanı almayı, fırsat eşitliğini; verilen hizmetlerden bile yararlanamazsın. mesela hastahaneye gittiğin zaman bile iyi de kadın erkeğe haram diyemezsin.

Okudunuz mu?  Kardeşe Beddua Etmek

bir hoca bir metropolde arkadaşıyla gezerken, gözüne onca gürültünün onca gökdelenin arasında, bir taş yığının içinden çıkmış bir çiçek ilişir ve arkadaşına, bu buradan nasıl çıkmış der. arkadaşı da, burada doğal olan tek şey bu ama insanların yadırgadığı bunun burada ne işi var dedikleri tek şey de bu. aynı islam gibi der. yeryüzünde kadının da erkeğinde kim olduklarını bilmeyen bir kişi dahi var mı. insan yaradılışın kanunlarından bir tanesini dahi esnetebiliyor mu, acizliğinin farkında değil mi, bu neyin kibri, kimi neye ayartıyorlar, insanlar kendilerini neye ikna ediyorlar, neye motive ediyorlar. kulluğunun, yaratıldığının, başı boş bırakılmadığının ve tekrar Rabbine döndürüleceğinin farkında olmayan var mı. Allah avc nin, Ben size yol göstermişdim siz buna uydunuz mu yoksa inkar edip saptınız mı sorusuna ne cevab verilir.

yoksa onca izm vesaire din falan değildir. insanın kendisini ikna ettiği, o kadar da boş beleş gezmeyelim dedikleri afili isimlendirmelerdir. ayan beyan kibirlenmek inkar etmek ve nankörlükden başkası da değildir. bu kimselerin de zaten herhangi bir tavsiyeye uyacakları da yokdur, işlerine gelmemiştir olayda bundan ibarettir. yoksa olayda bellidir, yol da açıkdır. Allah avc, ya ölmeyin ya da iman etmeden karşıma gelmeyin buyurmaktadır. yoksa kesilen onca ahkama yapılan onca küstahlığa rağmen, yaradılışı inkar eden, başı sonu belli tutarlı ne dediği anlaşılır bir tane varoluş iddiaları dahi yokdur. yaratıcıyı inkar eden veya bunu sulandıran haşa yaratıcının yerine kendisini koyuyordur. yaratıcının nizamını kaldırıp, yerine kendi kabullerini öngören/kendi referanslarını tayin eden; yaratıcının nizamını kaldırıp modern bir yaşam tarzı inşa etmiyordur, haşa yeni tanrınız benim diyordur. adama iyi de sen kimsin, bana hangi sıfatla neyi öngörüyorsun demezler mi. kaldı ki bunlar, kendi amentülerini inkar eden/kendi kabullerine karşı gelenlere de gayet şiddetli davranırlar. peygamberleri inkar eden veya bunları sulandıran da, peygamberlerin yerine kendisini koyuyordur. gelin ben size yol göstereyim diyordur veya kendileri bir yol çiziyorlardır. bunların ortak noktası da Hakikatin işlerine gelmemesi ve herhangi bir emre veya tavsiyeye uyacaklarının da olmamasıdır.

Okudunuz mu?  Eşimiz hangi gün ve gecelerde yasak kılınmıştır?

insan yanlışlar yapabilir, önemli olan insanın bunu bir yaşam tarzı haline getirmemesidir. insan şahsiyetini, insanların bulunduğu yerde değil hakikatin bulunduğu yerde olacak kadar, henüz izhar da edemeyebilir ama kendisini de kendisinin veya bunların yanlışlarına motive etmemelidir. ve insan tevbe edip bağışlanmakdan bile imtina edecek kadar kibirlenmemelidir.


misafir1
ayrıca da özür dilerim. soruyu başkası üzerinden mi yoksa karışık olarak mı sorduğunuzu da kestirememişim, yer yer sizi de zan altında bırakacak bir dille yazmışım. maksad açıklama olduğu için takılmamışdım ama yer yer sizi de zan altında bırakabilecek bir şekilde yazmam yanlış olmuş. buna takılıınmasını da istemem


mürted öldürülür mü, dinden döneni öldürün, mürted neden öldürülür

Bu kategoride yer alan Gargat ağacı nedir? İslamda yeri nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda dinden dönen (mürted) neden öldürülür? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.