Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:16
missa93
Abone

Yemin ile ilgili hadisler

Yemin ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Yemin ile ilgili hadisler


Cevap: Yemin ile ilgili hadisler

maydın
Yemin hakkında hadisler

Rifa’a İbnu Arabe el-Cüheni radıyAllahu anh anlatıyor: Allah huzurunda şehadet ederim ki, Resulullah aleyhissalatu vesselam’ın, and içtiği zaman kullandığı yemini şöyle idi: Nefsimi kudret elinde tutan Zat-ı Zülcelal’e yemin ederim. HZ.PEYGAMBER NASIL YEMİN EDERDİ?

Hz. Enes radıyAllahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam bir kimsenin: Ben, öyleyse yahudi olayım! diye yemin ettiğini işitmişti. Şöyle buyurdular: Yahudilik ona vacib oldu! . İSLAMDAN BAŞKA BİR DİNLE YEMİN ETMEK CAİZ DEĞİL

Okudunuz mu?  İnsanın en büyük dostu zorlardır çünkü insanı onlar güçlendirir ile ilgili kompozisyon

İbni Ömer radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir adamın kendi babası üzerine yemin ettiğini işitmişti, derhal müdahale ederek: Babalarınız üzerine yemin etmeyin. Kim Allah üzerine yemin ederse doğru söylesin. Allah üzerine kendisi için yemin edilen de razı olsun (söylenene inansın, tasdik etsin). Allah üzerine edilen yemine razı olmayan (söyleneni tasdik etmeyen) kimse, Allah’a yakın (bir kul) değildir buyurdular. ALLAH ADINA YEMİN EDİLİNCE RAZI OL

Okudunuz mu?  Namaza Yetişemedim Günah Olur mu?

Abdullah İbnu Ömer radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Yemin (sonuç ve netice itibariyle) ya günaha girmektir yahut da pişman olmaktır. YEMİN GÜNAHA GİRMEK VEYA PİŞMAN OLMAKTIR

Hz. Aişe radıyAllahu anha anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kim sıla-i rahmi koparma veya uygun olmayan (benzeri bir şey) hususunda yemin ederse, bu yeminden (meşru olan kurtuluşu) onun gereğini yerine getirmemektir. KEFARETİNİ ÖDEYİP YEMİNİ BOZ

İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam (yerine getirmediği yemini için) kefaret olarak bir sa’ miktarı kuru hurma tasadduk etti. İnsanlara da böyle yapmalarını söyledi. Bunu bulamayana yarım sa’ buğday takdir etti. YEMİN KEFARETİNDE KAÇ KİŞİ DOYURULUR?

Okudunuz mu?  Karabasan kimlere gelir neden gelir

Safvan İbnu Abdirrahman el-Kureşi anlatıyor: Fetih günü babamı Aleyhissalatu vesselam’ın yanına getirdim ve: Ey Allah’ın Resulü! Babama hicretten birpay ayır! dedim. Resulullah: Artık hicret kalmadı buyurdular. Ben de gidip (Resulullah’ın hatırını hiç kırmadığı sevgili amcası) Abbas radıyAllahu anh’ın yanına gittim, Beni tanıdın mı? dedim.

Okudunuz mu?  Başkasına bilerek beddua edenler

Evet! deyince, arzumu ona açtım, babama hicretten bir nasip ayırması için Resulullah nezdinde şefaatte bulunmasını rica ettim. Kabul etti ve Abbas, üzerinde cübbesi olmaksızın gömlekli olarak evinden çıktı (huzur-u nebeviye gelip: ) Ey Allah’ın Resulü! Falancayı ve onunla aramızdaki (dostluğu) biliyorsun. O, size hicret üzere biat etmesi (ve böylece muhacir olma sevabından bir pay alması) için, babasını getirdi dedi. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: Artık hicret yok! buyurdular. Abbas hazretleri: (Bu adamın babası ile hicret şartıyla biat etmesi için) senin üzerine yemin ettim dedi. Aleyhissalatu vesselam elini uzatıp adamın elini meshetti ve: Amcamı yemininden kurtardım, hicret yoktur! buyurdular.

Okudunuz mu?  Eskiden Müslümandım Ve Soru Sormak İstiyorum

ALLAH’IN DİLEDİĞİ SONRA SENİN DİLEDİĞİN DEMEK YEMİN EDENİ KURTARIN

İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Biriniz yemin edince sakın: Allah’ın dilediği ve senin dilediğin demesin. Lakin şöyle desin: Allah’ın dilediği sonra senin dilediğin. YEMİN EDENİ KURTARIN

Huzeyfe İbnu’l-Yeman radıyAllahu anh anlatıyor: Müslümanlardan bir adam r’üyasında ehl-i kitaptan birine rastlamış, o da kendisine: Siz (müslümanlar) bir de Allah’a ortak koşmasanız ne iyi insanlarsınız. Ama şöyle diyerek (şirke düşüyorsunuz): Allah’ın dilediği ve Muhammed’in dilediği.
Rüya sahibi bu gördüğünü gelip Resulullah’a anlattı. Aleyhissalatu vesselam da: VAllahi ben sizin böyle söylediğinizi bilmiyordum. (Öyleyse bundan böyle) şöyle söyleyin: Allah’ın dilediği, sonra Muhammed’in dilediği buyurdular. YEMİN EDENİ KURTARIN

Okudunuz mu?  Allah neden herkesi üslümn yapmıyor? niçin müslüman değiller?

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
Sizden kim yemin eder ve yemininde: Lat ve Uzza’ya kasem olsun! derse hemen Lailahe illAllah! desin. Kim de arkadaşına: Gel seninle kumar oynayalım derse hemen (birşeyler) tasadduk etsin!

Buhari, Eyman 5, Tefsir, Necm, Edeb 74, İsti’zan 52; Müslim, Eyman 5, (1647); Ebu Davud, Eyman 4, (3247); Tirmizi, Nüzür 17, (1545); Nesai, Eyman 11, (7, 7).

Okudunuz mu?  Cünup olduğumu unutarak Namaz kılmak Makbul müdür? Günah mıdır?

Sa’d İbnu Ebi Vakkas radıyAllahu anh anlatıyor: Bir grup kimse, bazı şeyleri tezekkür ediyorduk. Ben o sırada cahiliyeden yakın zamanda çıkmıştım. Lat ve Uzza’ya kasem olsun! diyerek yemin ediverdim. Arkadaşlarım bana: Söylediğin şey ne fena! Çirkin bir söz ettin! dediler. Ben hemen Aleyhissalatu vesselam’a gelip durumu anlattım. Allah’tan başka ilah yoktur, o tektir, şeriksizdir. Arz ve semanın mülkü O’na aittir. Bütün hamdler de O’nadır, O her şeye kadirdir! de! Sol tarafına üç kere üfle. Taşlanmış şeytandan Allah’a sığın, sonra bir daha (bu çeşit yemine) dönme! buyurdular.

Okudunuz mu?  Borçları ödeme yöntemleri

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselam: "Biz öne geçecek sonuncularız!" buyurdular. Keza:

"Birinizin ailesine karşı yaptığı yemininde inadlaşması, Allah nazarında Rab Teala’nın farz kıldığı kefareti ödemesinden daha ağır bir günahtır!" buyurdu."

Buhari, Eyman 1; Müslim, Eyman 26, (1655).

Okudunuz mu?  Gelin Damatla ilgili komik fıkralar

İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: İki kişi Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın huzurunda murafaa olundular. Resûlullah aleyhissalatu vesselam müddeiden (davacıdan) beyyine (delil, şahid) talep etti. Adamın beyyinesi yoktu. Bunun üzerine davalıdan yemin talep etti. O, kendisinden başka ilah bulunmayan Allah’a kasem etti. Resûlullah aleyhissalatu vesselam: Hayır, sen (iddia edileni) yaptın. Velakin Lailahe illAllah sözündeki ihlas sebebiyle mağfiret olundun buyurdu.

Okudunuz mu?  Şartlı talak sözleri

Ebu Davud, Eyman 16, (3275).


yemin ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Yeryüzü ile ilgili hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yemin ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.