Anasayfa
22 Temmuz 2023, 8:32
sizden4
Abone

Namazdan kendi isteğimiz ile çıkmak (huruc bisun)

Namazdan kendi isteğimiz ile çıkmak (huruc bisun)

musab
imamı azama göre hurucu bisun yani namazdan kendi isteğimiz ile çıkmak farz.yani diyelimki akşam namazının 2.rekatındayken yatsı vakti girdi.ben 1.rekatın rukusunu yaptıysak namaza yetişmiş sayılırız diye öğrenmiştim.bu fetva o zaman imameynin fetvası.yani hanefi mezhebinde bu konu hakkında fetva imameynin mi.çünkü imamı azama göre son oturuşun tahiyyatını bile okusak diğer vakit girerse namaz bozuluyor.
ve sabah namazındada 1.rekatın rukusunu yaptıysak yetişmiş sayılıyormuyuz.yani sabah,öğle,ikindi,akşam,yatsı ilk rekatın rukusuna yetişsek namazımız caiz oluyor mu

Okudunuz mu?  Önceden flört etmiş bir kız ile ciddi düşünülür mü?

Cevap: namazdan kendi isteğimiz ile çıkmak (huruc bisun)

google
Namazdan Kendi İhtiyarı İle Çıkmak
Huruc-i bisun`ihi

138- Namaz kılanın, kendi ihtiyarına bağlı olan bir işle namazdan çıkması da, İmam Azam’a göre bir rükün olduğundan farzdır. Buna Huruç bisun’ihi (kendi ihtiyarı ile çıkmak) denir. Fakat iki İmama (İmam Ebû Yusuf ile İmam Muhammed’e) göre bu farz değildir. Bu ayrılıktan aşağıdaki iki mesele doğmaktadır:
139- Bir kimse namazın sonunda teşehhüd mikdarı oturduktan sonra kasden namaza aykırı bir iş yapsa, gülse, konuşsa, yiyip içse ittifakla namazı tamam olur. Fakat namaz kılanın ihtiyarına bağlı olmayarak bir abdestsizlik işi meydana gelse, bu durumda iki İmama göre yine namaz tamam olmuş olur. İmam Azam’a göre ise, namaz tamam olmuş sayılmaz; hemen abdest alıp kendi ihtiyarı ile namazdan çıkması gerekir; değilse namazı batıl olur.
140- Bir kimse son oturuşta teşehhüd mikdarı oturduktan sonra, henüz ihtiyarı ile namazdan çıkmadan önce namaz vakti çıksa veya başka bir namaz vakti girse, iki İmama göre onun namazı tamamdır. İmam Azam’a göre bozulmuş olur; çünkü bu namaza kendi iradesi ile son vermiş değildir.

Okudunuz mu?  Af İle Mağfiret Arasındaki Fark?

Eserin yazarı: Ömer Nasuhi Bilmen Eser: Büyük islam ilmihali


Cevap: namazdan kendi isteğimiz ile çıkmak (huruc bisun)

musab
kopyalayıp yapıştırıyorsunda nerde yazıyor benim sorularıma cevap ben göremedim


Cevap: namazdan kendi isteğimiz ile çıkmak (huruc bisun)

cihad38
< yani hanefi mezhebinde bu konu hakkında fetva imameynin mi.çünkü imamı azama göre son oturuşun tahiyyatını bile okusak diğer vakit girerse namaz bozuluyor. >
< Bir kimse son oturuşta teşehhüd mikdarı oturduktan sonra, henüz ihtiyarı ile namazdan çıkmadan önce namaz vakti çıksa veya başka bir namaz vakti girse, iki İmama göre onun namazı tamamdır. İmam Azam’a göre bozulmuş olur >
yani siz bu durumda hangi müctehidi taklid etmek isterseniz ona göre davranırsınız,
ister imamı azam’a uyun namazım bozuldu deyin,iade edin,
ister imameyne uyup namazım tamamdır deyin.

Okudunuz mu?  Abdest alırken ne okunur

cevap;aynı mezhep de farklı görüş bulunuyorsa ikisinden birine uymanız halinde bir sakınca yoktur.


huruç bisun ihi, bilerek namazda çıkma

Bu kategoride yer alan Mekke - Me'la ve Selam kapısı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazdan kendi isteğimiz ile çıkmak (huruc bisun) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.