Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:28
sizden2
Abone

Resim çizmek dinen caiz mi?

Resim çizmek dinen caiz mi?

elifvav
Selamun aleyküm bildiğinz üzere insan sureti şeklinde bir canlının resmini cizmek günahtır peki bu telefonlardaki gülücük işaretlerini koymakta günahmıdır ?


Cevap: Resim çizmek

Darusselam
evet insan resmi çizmek caiz değildir.
telefona gülücük veya çocuk resmi koymak günah değildir.

Her kim bir canlı resmi yaparsa, Allah ona, o resme can verinceye kadar azab eder. Ressam resmine katiyyen ruh veremez ve ebediyen azab olunur."
(Tecrid-i Sarih Tercümesi, VI/533).
"Şu resimleri yapanlar yok mu? İşte onlar, kıyamet gününde, ‘Haydi yaptığınız resimlere can veriniz?’, diye azab olunacaklardır."
(Tecrid-i Sarih Tercümesi, XII/116).


Cevap: Resim çizmek

elifvav
telefona gülücük işareti koymakta bir resim oluyor ama kafam karıştı


Cevap: Resim çizmek

Darusselam
yanlız elle canlı resmi yapmak haramdır.kafan karışmasın.


Kayıtsız Üye
saçmalıkların bu kadarı resim çizmenin günah olduğunu söyleyen bir insan bırakın islamiyetten insanlıktan nasibini almamıştır.

Okudunuz mu?  Kul hakkını çok takıntı yapıyorum

Darusselam
< saçmalıkların bu kadarı resim çizmenin günah olduğunu söyleyen bir insan bırakın islamiyetten insanlıktan nasibini almamıştır >
peygamberimizin sözüdür hadistir belliki cahilsin dini bilgin olmadığı kesin. islam dini neyi haram kılmış neyi helal kılmış öğrenmeni tavsiye ederim.tavsiyemi dinlersen islamiyetten insanlıktan nasibini alırsın.
İnsanın cahil olduğunu bilmesi, ilme atılmış ilk adımdır.bu sözü kulağına küpe et.

Hz. Peygamber, "Bu resimleri yapanlara kıyamet gününde azap edilir ve onlara `Hadi bakalım, yaptığınız şu sûretlere bir de can verin’ denilir. İçinde resimler bulunan eve melekler girmez"
(Buhârî, "Libâs", 95; hadisin şerhi için bk. İbn Hacer, Fethu’l-bârî, V, 228-229; Kâmil Miras, Tecrîd-i Sarîh Tercemesi ve Şerhi, VI, 414).


Aahil
malum okullar açılacak
resim dersinde insan/hayvan figürü çizmek caiz olur mu


TahaBa
Biliyosunuz canlı resim haram deniyor peki fazla canlıya benzemeyen resimde oluyor örneğin cin aliler yada bedeni kalın fakat 2 boyulu olan gerçekçi olmayan resimler var sadece düz çizgi. Yinede günah oluyormu? . Merak ediyorum cunku arasıra karikatür yapıyorum ve bundan korkuyorum. Ancak bu canlı resmi duyduktan sonra korktum fakat yaptığım şeyi çok seviyorum napmam gerek. Cin ali tarzı şeyler bu sınıfa girermi. Canlıya benzemiyor çünkü boğazları yok. Sadece insanın çizgi şeklinde hali burnuda yok. Bir yerde okumuştum canlı olmasını sağlayacak özellikleri yoksa girmiyor diye bu doğrumduur. Günaha giriyormuyum ?

Okudunuz mu?  Gece sahura kalkmadim sabah kalkinca niyet ettim olurmu ?

Desert Rose
merhaba karikatür ve illistrasyon yöntemi yani beden baş ve herhangi bir organın abartılmış şeklinde çizilmesine dinimizde cevaz yoktur
eğitim ve yönlendirme hastahane ve okul vs.gibi
yerler hariçinde elle canlı çizimi kullanılması haramdır.dua ile


TahaBa
Merhaba bu arada iyi geceler bu arada yanlış foruma yazdıysam özür dilerim, sizlere bir sorum olacak ben karikatür yapmayı çok seviyorum ve sık sık yapıyorum.
Fakat internette bunları yapmanın caiz olmadığı söylenmiş. Bir anda çok korktum. Bazı siteler caizdir demiş bazıları haramdır demiş. Ben okuldaki din öğretmenine sordum caizdir dedi fakat merak ediyorum hala düşünüyorum caizmi resim yapmak. Fakat Hz.Muhammed zamanında resimlere ve heykellere tapınılıyordu.Ancak günümüzde tapılma amacıyla resim yapılmıyor.
Ayrıca ben resimleri bilgisayarda çiziyorum kalıcıda değiller . Sonuçta bilgisayarı kapatınca o da gidiyor ve bilgisayarıda sonuçta duvara,tavana asmıyoruz onu yüceltmiyoruz. Merak ediyorum caizmidir bu arada bu işten parada kazanmıyorum. Mezhebim Hanefilik.

Okudunuz mu?  Ah etmek günah mıdır

Ensar
Sevgili kardeşim resim çizerken elinizden geldiğince canlı olmadığına dikkat edin. Canlı resim çizmenin dinimiz yasaklamakta ve bu konu hakkında birkaç hadis bulabilirsiniz. Bazı alimlerimiz eğitim amaçlı dışında çizilmesine doğru bulmuyorlar. Sizler yinede elinizden geldiğince çizmemeye özen gösterin.


TahaBa
Pekiya o yasaklama o zaman şartları için diyorlar. Alimler ikiye ayrılmıştır diyorlar. 1.Canlı Resim yapma yasağının sürekli devam edeceğine inanan alimler 2.Canlı resim yasağının putperestlik bittiği ve o cahiliyet azaldığı için caiz diyen alimler var.

Okudunuz mu?  Evim cinli mi

Ben canlı resim seviyorum ve başka şekilde caiz değildir diyorlar. Ancak resmi ben bilgisayarda çiziyorum kağıt üzerinde çizmiyorumki . Hem bilgisayarı duvara asmıyorsun bişey etmiyorsun. Resim sadece onu görüntülediğin süre boyunca bilgisayarında oluyor bu caizmidir? Benim din öğretmenim tapmadığın sürece ve niyetine göre caizdir diyor.
İnternettede bu görüşte olan hocalar ve olmayanlar var hangisine inanayım. Sonsuza dek cehennemde yanmak istemiyorum resim yüzünden fakat sevdiğim bir hobi. Manzarara ve aağaç resimlerindede sıkıldım artık ortamda insanlar resim etmek istiyordum.Fakat bu yazıları görünce korktum. Bu resimleri yaratıcımız Allahın her şeyin sahibi olduğuna inanararak yaparsak sıkıntı olurmu? Resmi yaptığın fırçadaki kılda Allahın yarattığı bir şeyden geliyor. O tuvalde Allahın yarattığı milyarlarca ağaçtan geliyor ,milyarlarca hayvandan geliyor şeklinde bir inanışta caiz olurmu?

Okudunuz mu?  Kan durmazsa namaz kılabilirmiyim?

Ayrıca konu dağıldı ama: bilgisayarda 3d modelleme yapmak caizmidir? heykel sınıfına girermi?


TahaBa
Resim cizmenin caiz olma görüşüne sahip web siteleride var bunlar nasıl oluyor: http://www.fetva.net/sanat/resim-cizmek-ve-heykel-yapmak-kesin-olarak-haram-mi.html
ayrıca youtubede izlediğim 2 videodada caiz denmiştir fakat yinede çizmemekte fayda var denildi.

Sizce hangisine inanayım?


Ensar
Şüpheli şeylerden sakınmanız en güzel davranışlardandır. Sizler resim hakkında peygamberimiz sav in neler buyurduğunu muhakkak biliyor ve karşınıza çıkmıştır. Bu tür işleri sevdiğinizi öğrendik ancak takvalı davranıp kaçınmak çok daha doğru bir davranış olacaktır.


TahaBa
teşekkür ederim.
Fakat ben yasağın günümüzde sürmeyeceği düşüncesine vardım. Fakat yinede araştırma yapmak lazım. Ondan pek emin olamayacağım.
Çeşitli kaynaklardan araştırarak vardım bu sonuca.
Okuldaki din öğretmenimde caizdir görüşünde.
Ancak yinede bu konuyu uzun uzun araştıracağım günaha girmek istemiyorum.
Bu arada bilgisayarda çizim yapmakda bu sınıfa girermi?
örneğin komutla resim çizmek fare kullanmayıp sadece çizilcek nesne için bir kod girip onu oluşturma yoluyla yapılabilirmi acaba?.

Okudunuz mu?  İçki içip, esrar çekmek.

Bilgisayarı duvara asmıyoruz sonucta ve ben gerçek dünyadan çok bilgisayarda çiziyorum.


TahaBa
Merhaba ben uzun zamandır bilgisayarda resim yapıyorum. Biliyosunuz elle resim yapmanın haram olup olmadığı hakkında bir soru sormuştum haram diyen arkadaşlar oldu. Peki bunu bilgisayarda çizsek.
Bilgisayarda fareyle çiziyoruz ve ekrandaki görüntü sadece ışık bilgisayarı kapatınca gidiyor sonucta.
Caiz olurmu sizce sonucta o resim elle çizilmiyor ve görüntü metal bir plaka (disk)’te saklanıyor.
Burdan bakınca caiz olurmu?


Ensar
Sevgili kardeşim ister kağıt üzerine isterse bilgisayar üzerine çizilmiş olan canlı resimler aynıdır sonuç değişmez. Nihayetinde sizler bu resimleri çiziyorsunuz. Yerdeki toprak üzerine,kağıda veya bilgisayara çizilen canlı resimler aynı hükümdedirler.
İslam alimlerimiz geneli, manazra resimlerinin yapılmasında ve canlı resim çizileceği durumda bu resimlerin yarım çizilmesinde herhangi bir sorun yoktur.
Bazı ileri gelen alimler bu resimleri çizmenin ve yüceltme olmadan kullanılması ni kerhen caiz görmüş, bu alimlerden bir kısmı ise caiz doğru görmemişlerdir.

Okudunuz mu?  Dinen hükmü nedir ?

TahaBa
Hanginin doğru olacağını bilemiyorum ben canlı resim çizeceğim fakat tapılma olmayacak sonuçta.
Alimler ayrılmış bizim din öğretmeni caizdir diyor kime inanacağımı bilemedim ben kararımı veremedim pek.

Ancak abartı çizersem olur mu mesela çizilen resme burun eklemezsem olur mu?
Hayatı kısımlarını eksik çizmek.

Peki kesin olduğu belli olmayan bir konuya günah yada sevap nası diyeceğiz.
Caiz değildir diyorsunuz fakat kanıt nerde buhari filan da buhari din konusunda bilgin araştırmacı bir kişi kesin olarak Kurandan bir delil varmı?.

Bu konuda alimler 2 ye ayrılmış nerden anlıcaz hangisi doğru.

Ben canlı resim yapmayı seviyorum ve hobilerimden birisi.
Bunu duyunca gayet üzülmüştüm ve biraz rahatsız olmuştum. Bu konuyu her gün araştırıyor duruyorum. Günahından korkuyorum ancak yapmayıda seviyorum.

Okudunuz mu?  Alkol kullanmış biri ile evlenilir mi

ACİLSERVİS
Sen resim çizmek istiyorsun caiz değil desekte. ve çiziyorsun çizme desekte çizeceksin görünen o. Kendine olur bir cevap arıyorsun o bizde yok. Bizden bu kadar selametle.


TahaBa
Tamam anladım hoşçakalın ben bir websitesinde yazı okudum caiz olduğu görüşündeyim. Öğretmenimde öyle söylemekte. Selametle iyi günler dilerim.


misafir1
insanlar her zaman bazı hususlarda bir şeyler söyleyebilecekdir. arzularımız ve niyetlerimiz; sorduğumuz sorularda, bu sorulara cevab arama şekillerimizde veya aldığımız cevablarda tahrifata gitmemize neden de olabilecekdir. genel olarak olaylara caizdi değildi diye fast food tarzı cevabı al çık tarzı cevablar aramak ise uygun olmayacakdır. isabet edilmiş olsa dahi bu durum, bir çukura düşülmese illaki bir diğerine düşülmesine neden olabilecekdir. böyle davranıldığı takdirde iflah olmak da zor görünmektedir. bunun için hayatımızda sorulara cevablar ararken, niyetlerimizi ve aklımızı gözden geçirmemiz ve olaya ciddiyetle yaklaşmamız gerekir. ayrıca sakıncalı durumlar varsa da bunlardan uzak durmak ve korunmak uygun olacakdır. bugün cebine para koyup araba almaya niyetlenen birisi, türkiye nin her şehrindeki hemen her arabayı özellikleriyle bir bir sayıyor, şu modelin şu senelerinde motor şanzıman problemleri varmış diyebiliyor ve kimse de satıcısı çok övdü diye mersedes parasına tofaş arabası almıyor. dolayısıyla insan istediği zaman başka türlü araştırıyor, ya bilmiyorum ya dediği zaman başka türlü araştırıyor. bunu niyetleri ve arzuları doğrultusunda da tahrif edebiliyor

Okudunuz mu?  Haktan ismi çocuğa verilirmi

kıyamet günü canlı resmi çizenlere çizdiği resme can vermesinin söyleneceğinden ve kendisine nazar edilmeyeceğinden bahseden rivayet malum açık bir rivayettir. isterseniz bakabilirsiniz, bu yönde bir kabiliyetiniz varsa da sıkıntının nerede görüldüğüne ve gösterildiğine bakabilirsiniz. benim bildiğim sıkıntı yüz resmi çizmekde görülüyor. kimse de keyfe keder bu sakındırmaların maksadını tayin etmek yönünde tasarruflarda bulunamaz. dediğim gibi böyle bir kabiliyetiniz varsa bu kabiliyetinizi uygun alanlara yönlendirebilirsiniz. insan çizmekle kimse bir şey kazanmaz, yüz çizemedim diye kimse hayatım kaydı da demez. ille bir kabiliyetiniz varsa da picasso olmazsınız da dali olursunuz ayrıca bilgisayarda resim çiziyorsanız da, çizim programlarına yönelebilir bir meslek kazanabilir bununla para kazanabilirsiniz. paradan da ziyade burun mu çizeyim kulak mı çizeyim diye uğraşacağınıza, faydasını görürsünüz.

Okudunuz mu?  Boza içmek günah mı?

darusselam

Bu kategoride yer alan Sevdiğim beni terk ettiği için ona beddua ettim.. Beddua tutar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Resim çizmek dinen caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.