Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:41
sizden7-2
Abone

Cübbeli Ahmet satranç oynayanların lanetlendiğini söylüyor? Doğru mudur?????

Cübbeli Ahmet satranç oynayanların lanetlendiğini söylüyor? Doğru mudur?????

hayırlısı23
Cübbeli Ahmet’in satranca dair konuşması şöyle: “Satranç tavladan da kumardan da beter. Satranç oynamaktansa ateşi tutmak daha hayırlı. Satranç oynayan kişi insanların en yalancısı. Oynayanlara ölürken kelimei şehadet nasip olmayabilir. Satranç oynayan lanetlenmiştir. Oynayana bakan da domuz eti yiyen gibidir.

Bu nasıl bir mantık, satranç akıl oyunudur. Zeka oyunudur. Ortada para dönmüyorsa zeka geliştirme amaçlı oynanıyorsa ibadetlerini vs. kaçırmıyorsa bunun ne zararı var. Eğer satranç oynayanlar gerçekten lanetlendiyse koskoca İslam ülkesi Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim de mi lanetlidir.

Satranç oynayanlara bakmak için yanına oturanların bütün sevapları silinir diyor ayrıyeten. Bunlar doğrumudur. Allah aşkına birisi aydınlatsın hergün yeni yeni şeyler çıkartıyorlar. Biz mi dinimizi bilmiyoruz yoksa bunlar mı birşeyler uyduruyorlar. Çünkü kitaplara bakarak kitaplardan okuyarak delil göstererek söylüyor bu Cübbeli Ahmet ve bir yerde okudum Ali İmran suresi 78. ayette

‘Ve muhakkak ki onlardan (Ehli Kitap’tan) bir grup mutlaka, onu (okuduklarını) kitaptan zannetmeniz için kitabı okurken dillerini eğip bükerler oysa o kitaptan değildir. O, Allah’ın katından olmadığı halde: O, Allah’ın katındandır. derler. Ve onlar Allah’a karşı bilerek yalan söylüyorlar.’ diyor. Acaba Cübbeli Ahmet bu grubun içinde midir? Değilse söyledikleri doğrumudur ispatı var mıdır. Gerçekten böyle hadisler var mıdır?

Okudunuz mu?  Allahümme Salli Duası Nasıl Okunur

Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler.


Yorum: Cübbeli Ahmet satranç oynayanların lanetlendiğini söylüyor? Doğru mudur?????

Kayıtsız Üye
Cubbeli ahmet hoca ehli sünnettir yanlis yolda oldugunu dusunmuyorum bunu kanita gerek yok sanirim ayrica cubbeli hocam bazen gercekleri çok sert soyler bu kimsenin zoruna gitmesin gercekler acidir dost aci soyler 🙂 satranc oynamak hakkinda çok kizmis ama bence bu kizginliginin altinda en belirgin olarak insanların satranc oynarken namaz vakitlerini gecirip namazı terk etmesi yuce yaraticiyi tamamen aklindan cikarip tamamiyle oyuna adapte olmasi hemde saatlerce gunlerce çok buyuk bir zaman israfidir kizmasinin en buyuk nedeninin bu oldugunu düşünüyorum. Bir mumin asla namaz vaktini bos islerle gecirmemeli ve akli fikri agzi rabbini tesbih etmeli bunlari yapmiyorsa zaten git gide rabbinden uzaklasiyor demektir kaldiki o oyunun birde tamamiyle hsstalarini dusunun ne ornekleri var aylarca yillarca birbirleriyle bu oyunu oynayip bitiremeyenler var durum çok vahim.
Cubbeli ahmet hocanin sohbetinde anlattiklarini çok saptiranlar var cunku sohbetin tamamini değil sadece ufak bir kismini dinleryip onu yayinlayip suclarlar halbuki o sohbetin tamamini izleseler olayi nasıl acikladigini daha iyi anlarlar(bu konu için demiyorum bütün konular için) birde cubbeli ahmet hocanin bazi dediklerini anlamak için bir coook kitap okuyup onun dilinden anlamak lazim eksik bilgilerle hemen suclamayalim. Sizi takdir ediyorum bu soruyu bilgisi iyi olanlara sormaniz güzel bir şey birde bunu yapmayip altina hakaretler kufurler yazip yayinlayanlar var . Bende bu konu hakkinda doğru bilgi nedir merak ediyorum ustadlardan yorumu bekleyip gorelim insAllah.

Okudunuz mu?  Haktan bahsedip hakkı tanımayanlar

Yorum: Cübbeli Ahmet satranç oynayanların lanetlendiğini söylüyor? Doğru mudur?????

MERAK EHLİ
kardeşim bu programda daha açıklayıcı söylüyor. Hanefi mezhebine göre caiz değil şafi mezhebine göre caizdir diyor.


Yorum: Cübbeli Ahmet satranç oynayanların lanetlendiğini söylüyor? Doğru mudur?????

hayırlısı23
Şimdi kardeşim ben ufak bir bölümünü falan yayınlamadım 4 dklık konuşması var. Tamam dediğin gibi ibadetlerini aksatıyorlar diye kızmış olabilir ve sert konuşuyor olabilir ama burda yaptığı şey sert konuşmak değil. Hadislerle örnek vererek izleyen kişinin bütün sevapları gider diyor. Oynayanlar da lanetlenmiştir diyor. Bu kadar büyük fetva veriyor. Bana o kısmı açıklayınız lütfen.
Kaldı ki devletin tepesindekiler zamanında satrançı teşvik ettiler. Millete satranç takımı dağıttılar. Cübbelinin büyük bir İslam alimi olduğunu söylüyorsunuz hep yok çarpıtılıyor söyledikleri falan. Çarpıtılan bir şey yok konuşmaları hep hadislere dayanarak konuşuyor ve tüm sevapları silinir diyor izleyenlerin. Biz cennete hiç giremeyecekmiyiz o zaman satranç izledik diye?

Okudunuz mu?  Benim cenabet olmam benim dışında sevdiğim kişi ve tutuğum takımı etkilermi

@hmet
imam şafii gibi alimler satranç zeka amaçlı oynamak caizdir dedikten sonra ne cübbeliyi dinlerim ne başkasını


MERAK EHLİ
< imam şafii gibi alimler satranç zeka amaçlı oynamak caizdir dedikten sonra ne cübbeliyi dinlerim ne başkasını >
öyle deme kardeşim. hadi cübbeliyi geçelim Ebu hanefi haramdır demiş. bu cümleyi size yakıştıramadım. Ama herkes kendi mezhep hocasına uymakta serbesttir.


MERAK EHLİ
Satranç hakkında hadis

İbni Abbas ( RadıyAllahu Anh)’dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( SallAllahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

Şunu bilin ki! “VAllahi senin şahını öldürdüm” diyen satranç ashabı şüphesiz ki cehennemdedir. (deylemi, müsnedi firdevs)

asile ibnil Eska ( RadıyAllahu Anh)’dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( SallAllahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

allah-u Teala hazretlerinin bir levhası vardır ki her gün ona üç yüz altmış kere nazar ederek onunla kullarına rahmet eder, satranç oynayanların ise bu rahmetten nasibi yoktur. (Ali El Muttaki, Kenzul Ummal)
SATRANÇ HAKKINDAKİ RİVAYETLER

Okudunuz mu?  Passiflora içmek caiz mi ?

Hz. Ali (R.A.) şöyle buyurmuştur. : ” Satranç oynayan, insanların en yalancısıdır, onlardan biri öldürmediği halde (öldürdüm) der.” (beyhaki)

İbni Şihap (Rahimehullah) a satranç sorulduğunda : ” O batıldandır, Allah ise batılı sevmez” diye cevap verdi.(beyhaki)

İbni Ömer (R.A.) a satranç sorulduğunda : “O kumardan daha beterdir. (beyhaki)

İmam-ı Malik (R.A.) a satranç sorulduğunda : “O tavladan da şerlidir.” buyurdu. bunun izahı iki yöndendir.:
1. tavla oyunu santranç kadar kalbi meşgul etmez zira satranç uzun düşünmek gerektiğinden çok vakit ziyanına neden olur.
2. Tavlacılar arasında santranç oynayan kadar çekişme olmaz zira satranç oyuncularının fuzili konuşmaları daha fazla mücadeleleri daha şiddetlidir. Üstelik insanların satrança olan meyilleri daha kuvvetli olduğundan bu oyun daha kötü görülmüştür.
Yukarda ki ayeti kerime ve Hadis-i şeriflerden yola çıkarak 4 mezheb imamı tavla oynamanın kumar olsun olmasın haram olduğu konusunda görüş birliğine varmıştır.
Santranç oyunu üç mezhep imamına göre haram sayılmıştır. İmam-ı Şafi ise mekruh görmüştür. ancak kumar olduğu veya bir farzın zayi olmasına sebebiyet verdiği takdir de imam-ı şafiye göre de haramdır.

Okudunuz mu?  Tesettüre girip tekrar açılmak

hayırlısı23
Kaldı ki bir konuşmasında Cübbeli kumar olmadığı sürece satranç zeka amaçlı caizdir diyor. Ama ne hikmetse bugün izleyenin bile sevapları gider diyor!! Satranç tavladan da beterdir diyor. Halbuki satrançta ne bir ok var ne bir zar var. Tamamen zeka oyunu. Buyrun bu da birkaç yıl önceki konuşmasında satrança caiz dediği video.


hayırlısı23
Cevap veren olmadı. Bu konuyu lütfen aydınlatınız diğer konular gibi geçiştirmeyiniz. Satranç izleyen tüm sevapları gider diyor cübbeli. Doğrumudur doğru ise kaynak gösteriniz lütfen. Teşekkürler.


Kayıtsız Üye
Hayirlisi23 arkadaş;
Senin de belirttigin gibi tavla, satranc vs. bu oyunların para ile oynanıp kumara donmedigi muddetce ve insanin uzun saatler harcayıp ibadetleri, aileyi ihmal etmedigi, oynarken kufur edip yanlis sozler soyleyip ahlakini imanini bozmadigi surece oynanabilir diye fetva veriyor ilahiyatci arkadaşlar.
Cubbeli Ahmet Hoca’ya gelince; onun okudugu her hadis sahih degil, bazi sahih olmayan hadisleri sahih gibi okuyor anlatiyor, israrla bahsedip uygulamaya tesvik ediyor. Evet hep kitap isimleri verip kaynak gosteriyor ama soyledigi hadisler zayif olabiliyor. Bu yuzden kendinizi korumak için ya o hocayi dinlemeyin ya da ilimde çok ilerledikten sonra dinleyip yanlışlarını fark ederek dinleyin. Saygilar (Cubbeli Hoca sebebiyle 60 yasinda batil inanc sahibi olmus, carsambanin ugursuzluguna inanan insanlar var).

Okudunuz mu?  İçimde 3 harfli olup olmadığı nasıl anlarım ?

MERAK EHLİ
Hayırlısı kardeş bence sen yazılanları okumuyorsun. ben zaten o videonun linkini attım ve altına da açıklamasını hadisleri paylaştım. Adam sadece okuduğu hadisleri söylemiş orada. Önce ki konuşmalarındaki onca konuşması var bir tek bu bu kadar ilgi çekti. Adamın eğer yalan söylediğini düşünüyorsanız açın hadis kitaplarını bakın. geçiyor mu geçmiyor mu. eğer geçiyorsa buna hemen sahih hadis değil diye bilmeniz için ilim sahibi olmanız lazım. Rivayette bulunan adamlarım başka hadislerine sahih ama bu bana yanlış geldi sahih değildir diyemezsiniz. Selametle.


hayırlısı23
Merak ehli yazılanları iyi okudum yazdığın hadisler beyhakiden,ibnil Eskaden,Ali El Muttaki, Kenzul Ummal gibi kişiler diyor bu adamlar sahih hadis mi söylüyor benim bildiğim buhari tirmizi sahih hadis söylüyor?


#UguR
Satranç oynamak doğru mudur, haram olduğu söylendi, ne tavsiye edilir?

Allah için kulluk yapmaya engel olan ne varsa o batıldır, risktir. Hatta öncelikli olanı yapmaya engel olan ‘önemli’ bile hatadır, risktir.

Mesela, Cuma ezanından sonra oturup, aslında en büyük yük ibadetlerden olan Kur’an tilaveti yapılsa o bile risktir. Çünkü ‘önemli’ olmasına önemli olan bir değer, Cuma saatinde önceliği olan Cuma Namazı’na mani olmuştur. Buna ölçümleyerek, herhangi bir iş hakkında hüküm verebiliriz.

Okudunuz mu?  İncili Allah'mı gönderdi yoksa Hazreti İsa'nın havarilerimi yazdı ?

Günlük İbadetleri, cihadı, rızık temini için çalışmayı engelleyen, tembelliğe sevk eden, gafillerle beraber bulunmayı gerektiren, batılı taklit anlamına gelen her şey yasaktır. Oluşturduğu risk ne kadar haramlık oranı da değişebilir.

Bu ölçüye vurulduğunda satranç için şunları söyleyebiliriz:

Talebenin ders çalışmasına, ezan okunduktan sonra cemaate gitmeye, günlük Kur’an tilavetine, akrabanın sılasına, ana baba hizmetine, geçim için gerekli kazancı temin etmeye engel olan bir satranç oluşturduğu engel kadar yasaktır. Fıkıh kitaplarımızda satrançla ilgili farklı hükümler bulunmasının ana nedeni bu açılımımızdır.

Satranç zeka geliştirdiği, savaş gücünü artırdığı şeklindeki savunmalar, teknolojinin avuç içi düzeyinde zeka çıldırttığı bir çağda boş laftır.

—————————————————————————-
Nureddin Yıldız’ın “Gençler için anahtar cevaplar” kitabının 280.sayfasından alınmıştır.


hayırlısı23
Hep dolaylı konuşuyorsunuz. Verilen cevaplar hep dolaylı. Salak değiliz. Bu konuyu yarın Diyaneti arayıp onlara da soracağım. Bizim mahallenin imamına da sordum kaç yıllık tanışıklığımız var bana diyorki cübbelinin her dediği doğru, diyorum neye göre doğru kaynak göster diyorum sen 5 vakit namazını kılıyormusun ki önce namazını kıl diyor ne yapacan satranç oynayıp diyor lafı geçiştiriyor, diyorum ki cübbeli satranç oynayan lanetlenmiştir izleyenlerin de bütün sevapları gider diyor diyorum, bana boşver senin kafan basmaz diyor. Herkeste bir hava herkes kendine göre fetva veriyor. Ben kime inanacağımı şaşırdım. Sorularla İslamiyet sitesine soruyorum onlar da bu cevabı yazdı bana sizinkilerle neredeyse hiç uyuşmuyor.

Okudunuz mu?  Eşyalarım kaybolup geri geliyor

Değerli kardeşimiz,

Tavlayı yeren birçok rivayetin nakledilmesine karşılık, satrançla ilgili bir tek hadis bulunmakta, bu hadis de sahih hadis kitaplarında yer almamaktadır. (Âcurrî, Tahrîmü’n-nerd ve’ş-şaŧranc ve’l-melâhî (nşr. Mustafa Abdülkādir Atâ), Beyrut 1408/1988, s. 47-59, 61-66)

Bu durum, satrancın tavla vb. oyunlara göre dinî sakıncasının daha hafif olduğu şeklinde yorumlanmıştır. (Şâfiî, el-Üm, Beyrut, ts. (Dârü’l-fikr), VI, 224)

Hz. Ali’nin satranç oynayan bir topluluğu görünce, -hayvanlardan oluşan satranç elemanlarını kastederek- Karşısına geçip ibadet ettiğiniz bu heykeller de nedir? dediğine dair bir rivayet nakledilir. (Râgıb el-İsfahânî, MuÄ¥âÄ’arâtü’l-üdebâÇ¿, Kahire 1287, I, 447)

Bu rivayet bazı din âlimleri tarafından yasaklama olarak değerlendirilmiştir (Âcurrî, s. 62; Râgıb el-İsfahânî, I, 448)

Hz. Ali’nin bu sözünde bir yasak ve sakındırma bulunmadığını düşünenler ise, Eğer Hz. Peygamber’den yasaklayıcı bir emir gelseydi bunu Hz. Ali mutlaka bilir ve satranç oynayanlara yasağı hatırlatarak onları menederdi. demişlerdir. (Râgıb el-İsfahânî, I, 447; Züheyr Ahmed el-Kaysî, Târîħu’ş-şaŧranci’l-kebîr, Bağdad 1999, s. 110)

Okudunuz mu?  Sehiv secdesi nasıl niyet edilir

Adlî ve Sûlî ise bu rivayetin satrancın cevazına işaret ettiğini belirtir. (Adlî – Ebû Bekir es-Sûlî v.dğr., Kitâbü’ş-Şaŧranc (nşr. Fuat Sezgin), Frankfurt 1406/1986, s. 13)

Öte yandan Abdullah b. Ömer gibi sahabeden, Hasan-ı Basrî gibi tâbiînden bazılarının bunu hoş karşılamadığı bilinmektedir.

Hanefî, Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî kaynakları satrancın hükmüyle ilgili farklı bilgiler verir.

Ancak bu bağlamdaki açıklamalardan;
– kumara bulaştırılmadığı,
– Allah’a, aileye ve topluma karşı görevler aksatılmadığı,
– daha önemli bir işin ihmaline yol açmadığı sürece
satranç oynanmasında dinen bir sakınca bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Nitekim birçok İslâm âlimi satrancın;
– zihni kuvvetlendirdiği,
– mizacı geliştirdiği,
– iş hayatında azimli ve mücadeleci olmayı öğrettiği,
– görüş ufkunu genişlettiği,
– kendine güveni arttırdığı,
– insanı sosyalleştirdiği,
– güçlü arkadaşlıklar kurulmasını sağladığı
yönündeki faydalarını hatırlatarak satranç oynamanın mubah olduğunu ifade etmiştir. (bk. Adlî – Ebû Bekir es-Sûlî v.dğr., s. 15; Râgıb el-İsfahânî, I, 447-448; Râvendî, Râhatü’s-sudûr II, 384; Ahmed Abdürrezzâk, Vesâilü’t-teselliye, Kahire 1985, I, 125 I, 125; Diyanet İslam Ansiklopedisi, Satranç md.)

Okudunuz mu?  Burna su verirken fazla çekmek gusüle zarar verir mi ?

Son kısımda birçok islam aliminin zeka,ufuk,sosyal gelişim vb. konusunda gelişime teşvik ettiğini söylüyorlar. Siz ise tam tersini.
Bu konu kesin olarak sonuca ulaşana kadar cevapları bekliyorum.


#UguR
Kısacası satranç boş iş, zaman kaybı olduğu için caiz değil. İmamla konuştum bende


hayırlısı23
Bak boş iş ya da dolu iş orası herkese göre değişir Uğur bey. Benim sorduğum bu adam satranç izleyenlerin bütün sevapları gider diyor ve satranç oynayanlar lanetlenmiştir diyor. Bana bunu açıklayın. Teşekkürler.


#UguR
hayırlısı23, Diyanetin fetva hattı var bu sorunuzu onlara iletebilirsiniz: ALO 190
190 numarasını arayarak gerekli sorunuzu iletiniz.


Acizanekul
Diyanetin 190 hatti kapandi soramazsiniz artık oyle biliyorum


Yanlış fetva

Bu kategoride yer alan Evde hafız olmak istiyorum? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cübbeli Ahmet satranç oynayanların lanetlendiğini söylüyor? Doğru mudur????? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.