Anasayfa
19 Temmuz 2022, 6:25
sizden7
Abone

Eşim çalışıyor ben çalışmasını istemiyorum. Boşananmam caiz mi?

Eşim çalışıyor ben çalışmasını istemiyorum. Boşananmam caiz mi?

beniadem
Merhabalar 24 yıllık evliyim . Eşimle görücü usulü evlendim . Evlenmeden önce ne olursa olsun çalışamayacağını kendisine söyledim . kendisini tercih sebebim hafız olması ve ev kızı olmasıydı. Kendisini isteğe bağlı siğortalı yaptım 1998 yılından 2014 yılına kadar düzenli ödedim 2014 yılında eve yansıtmadan ekonomik bir kriz yaşadım . fakat bunu elimden geldiğince evin geçimine yansıtmadım . eşim başlangıçtan bu güne hep bir iş yapmayı çalışmayı istiyo du ben engel oluyordum. 2015 li yıllarda benden gizli ev işlerine gittiğini ögrendim . kendisine söyleyince bir süreliğine bıraktı boşanma davası açtı babasının evine gitti 71 gün sonra kin duymazsan döneceğim dedi ve geldi.. bir okulun yemekhanesinde arkadaşı vardı zaman zaman onun yanına gidiyordu . SONRA O OKULUN YEMEKHANESİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLADI BEN İSTEMEDİĞİMİ SÖYLEDİM. Beni dinlemeyeceğini çalışmanın kendisine iyi geldiğini hayatının düzene girdiğini kendisini böyle kabul edeceksem edeceğimi çalışmaktan vazgeçmeyeceğini söyledi. eşim tesettürlü 5 vakit namazında fakat ben dayanamıyorum . Onun işte olması ister istemez namahremle muatap olması her ne kadar iş ortamı ruhsatlara uygunsada beni anaormal derecede rahatsız ediyor. bütün psikolojimi bozuyor mutsuz ediyor. Kendisine oradan aldığı maaşın daha fazlasını extra olarak verceğimi söyledim pahalı hediyeler aldım . umreye oğlumla gönderdim ama çalışmaktan vazgeçiremedim. Hal böyleyken boşanmak istesem dinen bu şartlarda sorumlu olurmuyum .

Okudunuz mu?  Sakal bırakmak için hanımdan izin şartmı?

Yorum: Eşim çalışıyor ben çalışmasını istemiyorum. Boşananmam caiz mi?

Omer Faruk
Selamün Aleyküm kardeşim,

Kadınların çoğu evinde ailesiyle ilgilenmek istemesine rağmen bazı kadınlar sosyal hayata da katılmak isterler. Allah tesettürü kadının yabancı/namahrem ile muhatap olması için emretmiştir. Eşinin çalışmak için senin rızanı alması gerekir mi? Bu sorunun cevabını islam hukukuna göre ararsan yanlış yaparsın? Ne yani islam hukukuna göre aramayacaksam neye göre arayacağım diye itiraz ettiğinizi duyar gibi oluyorum. 🙂

Okudunuz mu?  Kendi cinsimden hoşlanıyor muyum

İşte evlilikte püf nokta burasıdır, işi kadıya götürürseniz bunun islam hukukuna göre cevabı önemli ama evlilik ilişkisine kadı girdi mi iş bitmiştir demektir. Dolayısıyla, İslam hukukuna göre eve erkek bakmak zorundadır, kadının eşinden izin alması gerekir vs. gibi pek çok hüküm ilmihallerde yer alır. Ancak evlilik ilişkisi bunlara göre değil aranızdaki sevgiye göre yürür. Zaten bunlar ancak anlaşmazlık halinde hakem olarak İslam hukukuna başvurduğunuzda gündeme gelir.

Elbette hayatımızın temel mihveri islamdır ama evliliğin temel mihveride sevgi ve saygıdır. Bundan dolayı bazen kadın sorumluluğu olmadığı halde evine bakar, ihtiyaçları için eşine yardımcı olur. Aynı şekilde erkek de kendi izni ile çalışmasını istediği eşine çok istemesi karşılığında izin verir. Bu eşinizle aranızdaki sevgi ile ilişkilidir.

Okudunuz mu?  Misvak ile diş temizlendiğinde diş etinde kanama olursa abdest bozulur mu ?

Eğer eşinizi seviyorsanız, çocuklarınızı seviyorsanız, eşiniz size karşı olan hizmetlerinde kusur etmiyorsa, dediğiniz gibi islami çizgilere dikkat ediyorsa ona bu izni vermenizde fayda var. Buna rıza gösterdiğinizde eminim eviniz daha neşeli bir hal alacaktır. Tabi biz burada cevap verirken, sizin söylediklerinize göre cevap veriyoruz. Boşamayı bile düşündüğünüze göre daha ciddi başka sorunlarınız olabilir. Bazı kadınların mizacı evde kapalı kalmaya uygun olmayabilir. Size de söylediği gibi "çalışmak bana iyi geliyor, hayatımın düzene girdiğini hissediyorum." Niçin eşinize çalışmak iyi geliyor, hayatının niçin düzene girdiğini hissediyor bunlara saygı gösterip anlamaya çalışın.

Okudunuz mu?  Gusülde yıkanma (bütün vücudumun tamamen yıkanmış olduğunu nasıl anlayabilirim?)

Bir şey daha hatırlatmakta fayda var nice tesettürlü kadınların evde oturup internet üzerinden bu baskı karşısında neler yaptıklarını bir evlilik danışmanı olarak burada anlatsam şaşırır kalırsınız. Size tavsiyem bunu tatlıya bağlayın ve ailenizi bozmayın. Selametle kalın, Allah’a emanet olun.


Yorum: Eşim çalışıyor ben çalışmasını istemiyorum. Boşananmam caiz mi?

vel Fecr
Hocam Allah size yardım etsin. çok doğru düşünmüşsünüz ancak eşiniz bazı konularda eksik kalmış.

Sizinde dininize sahip biri olarak düşünerek ,ilk yapmanız gereken ne kadar tesettürlüde olsa o ortamlara bir bayanın girmemesi. bayanın yeri evidir evladıdır. hadislerde bu konular ile alakalı durumlar mevcut. eşinize önce bunları ve Allahın bu durumdan razı olmadığını anlatın. bir bayanın görevi islam üzere olan eşine itaattir. itaat yoksa açıkça söylüyorum günahtadır. siz ondan nefsi bir şey istememiş dinin kurallarını emri bil maruf etmişsiniz.

Okudunuz mu?  Eşim namaz kılmıyor. ne yapmalıyım? namaz kılmayana ne tavsiye edersiniz?

dediğim gibi ilk yapılması gereken eşinize bunun yanlış olduğunu haram olduğunu gerekirse aile büyükleriyle anlatmak ve hayatına geçirmek.

kbakmayında eşiniz namaz kılıp size kocasına nasıl yalan söyleyebiliyor orasını anlayamıyorum. anladığım kadarıyla eşiniz aile baskısıyla kapanmış ama ilim babında pek bir nasiplenememiş. evlenmek falan bunlar zor meseleler. burdan 2 satır ile boşan demek kolay ama durum öyle değil siz sebeblerini yerine getirin eşinize ilim anlatın. mücadele edin. eğer hala anlamak istemiyorsa karar size kalmış. Allahın razı olmadığı bir ailede huzur hep eksik kalır.


Yorum: Eşim çalışıyor ben çalışmasını istemiyorum. Boşananmam caiz mi?

fth123
Anladığım kadarıyla eşiniz nasihat alacak safhayı geçmiş. Allah’tan ona hidayet etmesi için çokça niyazda bulunun.

Okudunuz mu?  Kul hakkını helal etmezse ne olur

beniadem
Tavsiyeleriniz için teşekkürler Allah razı olsun.

Değerlendirmeniz için teşekkürler . baktığınız açıdan doğru . fakat ben 6 yaşımdan beri iş hayatının içindeyim hem okudum hem çalıştım ingilizce işletme mezunuyum 52 yaşındayım. bu güne kadar iş yerlerinde gördükleri var ya size hak vermemi engelliyor. en azında sizin iyi söför olmanız trafik kazası olmaması için yetmiyor . 3 testtürlü bayan 3 de dini bütün erkek aynı ofiste ama ikisi esinden karşılıklı boşanıp birbirleri ile evlendiler sonra boşandılar kadın açıldı saçıldı adam psikolojik tedavi görüyor.. yani bizim anamızdan babamızdan gördüğümüz 1500 yılın tecrübe ;sağlıklı aile için eşin namahremle tabi bu hem erkek hem bayan için gecerli asgari derecede muatab olmasıdır. Arkadaşın birinin şakayla karışık tavsiyesi var 100 gr domuz eti ye bişeyin kalmaz mutlu olursun 40 günde bir bunu tekrarla olur biter. Bu şartlarda sanırım boşammam dinen caiz . evet eşimi seviyorum çocuklarımı da bu karar bana acı çektirecek ama bazen doğru için acı çekmeli insanlar.. diğer yönden ben acı çektiğim halde eşimin kararında ısrarcı olması beni sevmediğinide gösteriyor. teşekkürler

Okudunuz mu?  İnternetten pdf kitap okumak caiz mi?

fth123
Boşanma tavsiyesi yapılmaz kolay kolay. Allah kolaylık versin. Çok zor bir eşiktesiniz. İnşAllah iş boşanmaya gelmeden eşiniz sizin kararınıza riayet eder. Çünkü kadının, erkeğin meşru emrine uyması farzdır.


Misafir
Kadının erkeğine itaat etmesi farz-ı ayn dır.

Nisa Suresi:

Baş kaldırmalarından endişelendiğiniz kadınlara (önce) öğüt verin, (etkili olmazsa) onları yataklarında yalnız bırakın, (o da olmazsa, son çare olarak sınırları aşmamak şartıyla) onları (iz bırakmayacak şekilde, suçlu oldukları hasebiyle) dövün. Size itaat ederlerse sakın aleyhlerine yol aramayın. (Unutmayın ki) Allah (hepinizden daha) yücedir, büyüktür.)

Okudunuz mu?  Koca karısına NAFAKA vermiyorsa mahşerde sorumlumudur

Hepsini dene kardeşim olmuyorsa karar senindir.


Omer Faruk
Kardeşim tabii burada herşeyi anlatamazsınız. Tek taraflı anlattığınız için haklı görünüyorsunuz ama yılların tecrübesi bana aynı şeyi söylemiyor. Eşiniz hanımefendiyi dinlesek acaba neler anlatır? Evliliği iki kişinin karar vererek yaptığı bir kurum olarak gördüğünüzde tek başınıza da son vereceğiniz bir şey olduğunu düşünüyorsunuz. Oysa Kur’an öyle demiyor:

Nisa/35 "Eğer karı-kocanın arasının açılmasından endişe ederseniz, erkeğin ailesinden bir hakem, kadının ailesinden bir hakem gönderin. İki taraf (arayı) düzeltmek isterlerse, Allah da onları uzlaştırır. Şüphesiz Allah, hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdardır.

Okudunuz mu?  Avret yerlerini elle yıkamak

Evlilikte bazı mezheplerde yan şartlar olarak ebeveyn’in iznini de şart koşanlar bu şartı boşa koşmamışlar. Çünkü evlilik iki kişi arasında bir oyun değil tabiri caizse iki aile arazında bir halaydır. Hele, çocuklarınız olduktan sonra boşanırsanız onların ne olacağını nasıl bir haleti ruhiyeye bürüneceğini düşündünüz mü? Bu yaşta boşanınca zina etmeyeceğinize göre yeniden evlenmek zorunda kalacaksınız. Rasulullah (A.S)

Bir mü’min erkek, bir mü’min kadına buğzetmesin. Çünkü onun bir huyunu beğenmezse başka bir huyunu beğenir.
En güzel dünya nimeti, insanın sahip olabileceği nimetlerin en hayırlısı: Zikreden dil, şükreden kalp ve insanın iman doğrultusunda (müslümanca) yaşamasına yardımcı olan kadındır.

Şüphesiz eşinizin çalışma isteği aile içindeki bazı sorunlardan kaynaklanıyor olabilir öncelikle bunun çözümü üzerinde yoğunlaşınız. Yeni bir evlilikten bu söylediklerimi yapmanız daha kolay olacaktır. şeytan size bunu kolay gösteriyor ama danışmanlık yaptığım nice aileler boşanma kararı aldıklarında bunun hiç de kolay olmadığını gördüler. Selametle kalın ve kendinizi de sigaya çekiniz.

Bu kategoride yer alan Birine yanlış fetva vermek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eşim çalışıyor ben çalışmasını istemiyorum. Boşananmam caiz mi?