Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:40
Hadisler
Yönetici

Nasılsanız öyle idare edilirsiniz (hadis)

Nasılsanız öyle idare edilirsiniz (hadis)

suara
Nasılsanız Öyle İdare Edilirsiniz

Bir başka hadîslerinde de Efendimiz şöyle buyurur:

كما تكونوا يُوَلَّى عليكم Nasıl olursanız, öyle idare edilirsiniz. [1]

Keyfiyetiniz ne ise, başınızdakilerin keyfiyeti de o olur. Siz nasıl bir kaynak iseniz, başınızdakiler de o kaynağın mahsulüdür. Bu söz, öyle bir sözdür ki, idare adına kâmûslar meydana getirir. İsterseniz, sadece bu hadîs üzerinde kısaca duralım: Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüğünüzden mes’ulsünüz. [2] fehvasınca, herkesin bir mes’uliyet sınırı vardır ta devlet reisine kadar… Devlet reisi de, idare ettiği dairenin bütününden mes’uldür. Ancak, Siz nasıl olursanız, başınızdaki idareciler de öyle olur. ifadesi, bu hususa, içtimâî hukuk açısından apayrı bir buud kazandırmaktadır.

Evvela, bu hadîs, idare edilenlere diyor ki, siz çok önemlisiniz. Çünkü, başınıza geçecekler, hangi yoldan olursa olsun, sizin kapınızı çalmak zorundadırlar. Yani onlara şekil verecek olan sizlersiniz.

İçtimâînin de kendine göre değişmeyen prensipleri vardır. Nasıl ki fiziğin, kimyanın, astronominin kendine göre değişmeyen ve adına şeriat-ı fıtriye kanunları denilen prensipleri var, öyle de içtimaînin de kendine göre prensipleri vardır ve bunlar kıyamete kadar da değişmeyecektir. Onun içindir ki, insanlar, şerre, şirretliğe yol veriyor, bağırlarında kötülüklerin barınmasına açık yaşıyorlarsa, o insanları kötüler ve şirretler idare edecektir. Bu Cenâb-ı Hakk’ın değişmeyen kanunudur.

Okudunuz mu?  Kadının, Kocasından Boşanmak İstemesi (hadis ve açıklaması)

Evet, şirretlik, insanların bünyelerinde neşv ü nemâ buluyor mu? Bu bünyelerde fenalıklar yeşeriyor mu? O zaman Allah (cc), onların başına, aynı çamur ve aynı hamurdan insanlar getirir, onları işte bu insanlar idare eder.

İkincisi: Yine bu hadîs ifade ediyor ki, kanunlar, nizamlar, satırlardaki şeylerdir. Ve bunların çok tesiri de yoktur. İnsanlar kafa kafaya verip, en muhkem kanunnameler dahi hazırlasalar, önemli olan onun ihtiva ettiği hususlara riayet edilip edilmemesidir. Binaenaleyh, esas olan, idare edilen insanların ahlâkî yapılarıdır. Eğer onlar, ahlâklı, kendilerine düşen problem ve meseleleri halletmiş insanlarsa, onların başına geçecek kimseler de asla problem insanı olmazlar.

Okudunuz mu?  Fırat nehri ile ilgili hadisler

Burada yeri gelmişken vâki bir hâdiseyi nakledeyim:

İlk meclis milletvekillerinden Tahir Efendi adında bir zat vardır. Bu zat, ulemadan, fuzelâdandır. Diğer milletvekilleri meydanlarda nutuk atarken, Tahir Efendi, bir köşede hep susmayı tercih etmektedir. Ancak taraftarları ısrar eder ve Hocayı da bir miting meydanına çeker ve bir meydanda konuşmaya ikna ederler. Ancak Tahir Efendi, az fakat öz konuşan bir insandır. Onlara az-öz şunları konuşur:

Ey cemaat, şunu biliniz ki, siz; müntehib siniz. Ben ise; müntehab ım. Gideceğimiz yer ise; müntehabün ileyh dir. Sizin yaptığınız işe de intihab denir. İntihab ise nuhbe den gelir. Nuhbe, kaymak demektir. Unutmayın ki, bir şeyin altında ne varsa kaymağı da o cinsten olur. Yoğurdun üstünde, yoğurt kaymağı, sütün üstünde süt kaymağı, şapın üstünde de şap kaymağı bulunur…

İfadelerdeki Arapça terimleri belki anlamayanlar için, istifadeli olur diye kısaca açıklamak gerekirse; müntehib seçen; müntehab seçilen, müntahebün ileyh kendisi için seçim yapılmış yer, meclis; intihab , seçmek, demektir. Bu kelime ise; nuhbe kelimesinden türemiştir.

Okudunuz mu?  Allah İçin Sevmeye Dair Hadisler

Ve bir istidrat daha:

Haccac’a, Hz. Ömer’in adaletinden bahseden şahsa, Haccac’ın verdiği cevap, meselemize vüzuh kazandırması bakımından mühimdir. Haccac, cevabında şöyle demektedir: Siz Ömer zamanındaki insanlar olsaydınız, hiç şüphesiz ben de Ömer olurdum…

Üçüncüsü: Her insan suçu kendinde aramalıdır. Herkes kendinin avukatı olduğu, suçu hep dışarda aradığı müddetçe, müsbet mânâda mesafe katetmek mümkün değildir… İnsanlar, iç âlemlerinde, özlerinde kendilerini değiştirmedikçe, Cenâb-ı Hak onları değiştirmez. إِنَّ الله لاَ يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ (Ra’d, 13/11) Eğer içte bir bozulma olursa, bu mutlaka, zirvelere kadar her tarafa yansır. İnsanların iç istikameti için de aynı şeyleri söylemek mümkündür. Demek oluyor ki, idare edilenlerin durumları, idare edenlerin durumlarına, âdeta sebep-netice münasebeti içinde bir müessiriyeti var. Ve bu söz cevherinin ruhunda kimbilir daha neler mündemiç? Ve erbabı daha neler ve neler seziyordur… Evet toplum plânında iyi bir yapı ve yapılanmayı bu kadar veciz izah ve ifade eden; aynı zamanda iyi ve güzel yapılanmaya yol gösteren başka bir beşer sözü bulmak mümkün değildir. Fetanet-i a’zam sahibi Hz. Muhammed’dir (sav) ki, her sözü böyle beyan semasının bir üveykidir…

Okudunuz mu?  Deccal - Mehdi Hadisleri (Hz. Peygamberin geleceğe yönelik hadisleri)

Evet, O, bütün insanlar arasında, beyan hususunda en mümtaz ve seçkin bir yere sahiptir. Hiçbir edibin O’na yetişmesi mümkün değildir. Sözleri, Kur’ân değildir ama; bütünüyle ilham yüklüdür. O’nun içindir ki konunun başında da temas ettiğimiz gibi, bütün edipler ve edebiyattan anlayanlar söz söylemede ancak O’nun halâiki olabilirler.

Hassan b. Sabit büyük bir şairdir. Allah Resûlü’nün husûsî dua ve iltifatlarına mazhar ve Cibril’in teyid ettiği bir şair. Buna rağmen, Hansâ, onun dört mısralık şiirinde tam sekiz yanlış bulmuştu. İşte şiirde böyle devleşen bu kadın, Allah Resûlü’nü dinledikten sonra İslâm’a girmiş ve artık bütün işi, Söz Sultanı’nı dinlemek olmuştur. O’nu dinlerken öyle büyülenmiş, öyle kendinden geçmiştir ki, cahiliye devrinde, kardeşinin ölümü üzerine yazdığı mersiyelerle, dünyayı yasa boğan bu kadın, Kâdisiye’de dört oğlunu şehid verirken şikayet ifade edecek tek kelime söylemediği gibi sadece şunları demişti: Ne mutlu bana ki, dört şehidin anası oldum. Allahım Sana hamdolsun! [3]

Okudunuz mu?  Furkan Suresi ile ilgili hadisler

Hansâ mülhemûndan, ilhama mazhar bir kadındır. Çocuklarından her biri düştükçe, oku bizzat, kendi sinesinde hissediyor gibi kıvranmıştır. Fakat Efendimiz’e olan bağlılığı da o denli kuvvetlidir ki, şikayet ifade eden tek kelimelik bir söz dahi, o ilhamla açılıp kapanan dudaklarına misafir olmamıştır.

[1] Ali el-Müttakî, Kenzu’l-Ummâl, 6/89
[2] Buhârî, Cum’a, 11; Müslim, İmare, 20
[3] İbn Hacer, el-İsabe, 4/288


Cevap: Nasilsaniz oyle idare edilirsiniz (hadis)

sahra
Allah razı olsun ,nasılsak öyle yönetiliyoruz………


Yanıt: Nasilsaniz oyle idare edilirsiniz (hadis)

malik eşter
Bismillahirrahmanirrahim.Allah (cc) razı olsun suara, çok önemli bir konuyu gündeme getirmişsin, Hz. Ali zamanında yaşanan kargaşaların sırasında bir adam Hz. Ali’ ye şöyle diyor; Hz. eba bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman zamanında böyle durumların olmadığını söylediğinde, Hz. Ali şu manadar cevabı vermiştir: Onların zamanında bizler vardır, ama şimdi sizler bizim gibi değilsiniz, bizim Rabbimizin bizim için kurtuluş olan mubarek Kur’an’ı tanımaya, ne demek istediğine, nasıl yaşamamız gerektiğine bakmıyoruz. Son sözü Alemlerin sahibine bırakalım İnşAllah; "Bir toplum nasıl yöneltilmeye layıksa öyle yönetilir""Bir toplum kendi durumunu değiştirmedikçe Allah o toplumun durumunu değiştirmez"sure isimlerini hatırlayamadım arkadaşlar , hakkınızı helal edin,selam ve dua ile…

Okudunuz mu?  İslam Ümmetinin (ümmeti Muhammedin) faziletleri ile ilgili hadisler

Soru: Nasilsaniz oyle idare edilirsiniz (hadis)

BiLaL HaTTaB
"…Bir toplum kendinde olan durumu değiştirmedikçe, hiç şüphe yok ki, Allah da o toplumda olan hali değiştirmez…" (Rad/11)

Aynı surenin 17 ve 31. ayet-i kerimelerini de paylaşmak istiyorum:

"O, gökten yağmur indirir de vadiler, dereler kendi ölçülerince dolup sel olup akar.
Sel, suların üstünde kabaran köpüğü alıp götürür.

İnsanların zinet veya bazı eşyalar yapmak için ateşte erittikleri madenlerin d buna benzer köpüğü olur.

Okudunuz mu?  Zulum cezasız kalmaz [hadis]

İŞTE ALLAH HAK İLE BATILI, BÖYLER BİR TEMSİL İLE ANLATIR: KÖPÜK YOK OLUP GİDER, İNSANLARA FAYDASI OLAN CEVHER KISMI İSE DİPTE KALIR. ALLAH, İŞTE BÖYLECE MİSALLER VERİR." (Rad/17)

"Eğer dağları yürütecek, yeri paramparça edecek, ölüleri bile konuşturacak bir kitab olsaydı, işte o, bu Kur’an olurdu! (Ne var ki Allah böyle yapmadı. Bu mevcut durumu takdir buyurdu. Çünkü, emir ve hüküm yalnız O’nundur.)

Bu mü’minler hala öğrenmediler mi ki Allah dileseydi bütün insanları hidayet eder, doğtu yola koyardı.

O kafirlerin kendi yaptıkları işler sebebiyle başlarına durmadan bela inecek veya ülkelerinin hemen yanıbaşına düşecek ve bu hal Allah’ın vaad ettiği kıyamet gelinceye dek sürecek. ALLAH ASLA SÖZÜNDEN DÖNMEZ!" (Rad/31)

"Nasıl olursanız, öyle idare edilirsiniz.”

Son seçimlere kadar oy kullandım; ama artık, işte bu yüzden kimseye oy falan yok! Rabbimiz bizden samimiyet istiyorsa, Rabbimiz bizden sadece elimizden geleni yapmamızı istiyorsa, ben de adı ne olursa olsun, tağuti sistemin parçası olan bir partiye oy vermeyeceğim. Rabbimiz hiçbir ayetinde İslam Devletinden bahsetmemiştir. Bir İslam Devleti kuramadık diye hesaba çekilecek değiliz; ancak bu uğurda ne yaptığımız önemli… İslam düzeni, bu pislik sistemler kullanılarak gelemeyeceği yıllardır anlaşılmadı ise, Müslümanlar hala daha birileri tarafından seçilen, sonra bize seçtirilen insanlarla İSLAM hayalleri kuruyorsa, bence artık kendilerini kandırmamalılar…

Okudunuz mu?  Cennette çarşı ve pazar var mı?

Bir bataklıktan karşıya geçmek imkansızdır. Velev ki geçtiğimizi varsayalım; çamurun her tarafımıza bulaşması muhtemeldir. Yani; bu çamur sistem ile bir yerlere varılacağını öngörsek de, sistemin çamurlarının bulaşacağı kesindir. Pak ve duru bir inanca sahip birey, pak ve duru bir aileye; pak ve duru bir aile, pak ve duru bir topluma; pak ve duru bir toplum da, pak ve duru bir devlet yapısına dönüşecektir. Bu yüzden, "BEN" çok önemliyim… "SEN" çok önemlisin…

Tevhid Sancağı altında toplanabilmeyi Rabbim nasib eylesin Ümmet’e…

Konuyu paylaşan kardeşim, Allah razı olsun…

Okudunuz mu?  Abdest Alırken Yüz Kaç Defa Yıkanır? hadis

vesselam, veddua…


Hoca
nasıl yönetilmek isterseniz öyle yönetilirsiniz

Toplum ne ise, neyi hakkettiyse Allah başlarına onlara layık birini verir.
Biz iyi olanları seçelim gerisi ona kalmış.


jihadist
Bu hadisten Cumhuriyet kavramı ortaya çıkabilir aslında.Çünkü Cumhuriyet demokrasisinde yönetim çoğunluğa bakıyor.Örneğin halkı liberal olan devletin yöneticileride liberal olur,demokrasi bunu gerektirir öyle değil mi?


Kayıtsız Üye
İlk meclis milletvekillerinden Tahir Efendi adında bir zat vardır. Bu zat, ulemadan, fuzeladandır. Diğer milletvekilleri meydanlarda nutuk atarken, Tahir Efendi, bir köşede hep susmayı tercih etmektedir. Ancak taraftarları ısrar eder ve Hocayı da bir miting meydanına çeker ve bir meydanda konuşmaya ikna ederler. Ancak Tahir Efendi, az fakat öz konuşan bir insandır. Onlara az-öz şunları konuşur: Ey cemaat, şunu biliniz ki, siz; müntehib siniz. Ben ise; müntehab ım. Gideceğimiz yer ise; müntehabün ileyh dir. Sizin yaptığınız işe de intihab denir. İntihab ise nuhbe den gelir. Nuhbe, kaymak demektir. Unutmayın ki, bir şeyin altında ne varsa kaymağı da o cinsten olur. Yoğurdun üstünde, yoğurt kaymağı, sütün üstünde süt kaymağı, şapın üstünde de şap kaymağı bulunur…

Okudunuz mu?  Yalan yere yemin ile ilgili hadisler

Müntehip: Seçmen
Müntehap: Seçilen
Müntehabün İleyh: Seçilenin gittiği yer, meclis
İntihap: Seçim

Kaynak: Sonsuz Nur


Kayıtsız Üye
Çok güzel bir yazı olmuş ,
ALLÂH razı olsun, paylaştım


nasılsanız öyle yönetilirsiniz, siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz, nasıl yönetilmek isterseniz öyle yönetilirsiniz

Bu kategoride yer alan Kul Hakkı İle İlgili Hadisi Şerifler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nasılsanız öyle idare edilirsiniz (hadis) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.