Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:44
Siyer
Yönetici

Büyük günah işleyen kâfir olur mu? Savaşırken ölen sarhoş şehid olur mu?

Büyük günah işleyen kâfir olur mu? Savaşırken ölen sarhoş şehid olur mu?

ßaran
Sual: Büyük günah işleyen kâfir olur mu? Savaşırken ölen sarhoş şehid olur mu?
CEVAP
Ehl-i sünnete göre, amel, imandan bir parça değildir. Bir mümin, çok günah işlese de kâfir olmaz, kâfir olmadığı için şefaate kavuşabilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Büyük günah işleyenlere şefaat edeceğim.) [Nesai, Tirmizi] (Şirk üzere ölmeyen her mümine şefaat edeceğim.) [Buhari, Müslim]

Peygamber efendimiz, günahkâr müminlere şefaat edeceğini bildirince Ebüdderda hazretleri, (Hırsızlar ve zina eden müminler de şefaate kavuşacaklar mı?) diye sual etti. (Evet onlara da şefaat edeceğim) buyurdu. (Hatib)

Okudunuz mu?  Hadis ve sünnet arasındaki farklar

Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah şirki [küfrü, bozuk imanı] asla affetmez. Diğer bütün günahları ise, istediği kimselerden affeder.) [Nisa 48]

(Ey günahı çok olan kullarım, Allah’ ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin! Allah bütün günahları affeder. O, sonsuz mağfiret ve nihayetsiz merhamet sahibidir.) [Zümer 53]

İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
Günah işleyene kâfir denmez. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Cebrail aleyhisselam bana dedi ki: "Ümmetine müjde ver ki, mümin olarak ölen herkes Cennete girer." Zina ve hırsızlık eden de Cennete girer mi dedim, "Evet" dedi. Aynı suali üç defa sordum. Üçüncüsünde ise "Evet zina ve hırsızlık eden mümin de [günahının cezasını çektikten sonra] Cennete girer" dedi.) [Buhari, Müslim, Bezzar]

Okudunuz mu?  Tiyatro Metni - Hz. Peygamberin Güzel Ahlakı

Burada Ehl-i sünnet itikadı bildirilmiştir. Günah hafife alınmaz. Günahlar zehir gibidir. Her günah Cehenneme götürür. Ama zerre kadar imanı olan, sonunda Cehennemden çıkar. Fakat içki içen, zina eden kimse, kolay kolay imanını muhafaza edemez. Büyük günaha devam edenin kâfir olması kolaylaşır.

Günahkâr veya günah işlerken şehidliği icap ettiren bir sebeple ölen veya öldürülen mümin şehiddir.
İbni Abidin hazretleri buyuruyor ki:
İşlediği günah sebebiyle ölen, şehid olmaz. Günah işlerken, şehidliği gerektiren bir sebeple ölürse, Ahiret şehidi olur ve günahının cezasını da yüklenir. Mesela, günah işlerken üzerlerine ev yıkılıp ölenler, şehid olurlar. Fakat şarap içip çatlayan şehid olmaz. Şarap içerken, zulmen öldürülen kimse şehid olur. Çünkü, şaraptan ölmemiş, başka sebeple ölmüştür. Fakat, şarap günahını da yüklenir. Bir kimse, yol keserken boğulursa şehiddir. İşlediği günahın cezasını da çeker. Gasp edilmiş bir at üzerinde savaşırken ölürse, yahut günah işleyenlerin üzerlerine ev yıkılırsa şehid olurlar. İşledikleri günahın cezasını da yüklenirler. Hz. Remlinin bildirdiğine göre, zinadan çocuk doğururken ölen kadın da şehid olur. Fakat kadın, çocuğunu düşürmeye çalışırken ölürse şehid olmaz. (Redd-ül muhtar, c.2, s.253) [İbni Abidin’ in Türkçe tercümesine, şarap kısmını almamışlar. Aslında vardır.]

Okudunuz mu?  Hz.Alinin (ra) evlilikleri, eşleri ve çocukları (Hz. Ali 8 eşinden 14 erkek çocuk, 18 kız çocuk)

Hanefi mezhebinin büyük âlimlerinden Hayreddin-i Remli hazretlerinin fetvası şöyle:

Sual: Şarap içen kimse, sarhoş halde iken zulmen öldürülürse şehid olur mu?
Cevap: Evet şehid olur. Şarap içmek masiyet [günah] ise de, şehid olmaya mani değildir. Çünkü şehidlik için, sarhoş olmamak ve masiyet içinde olmamak gibi bir şart yoktur. (Fetava-i Hayriyye c.1, s.16)

Okudunuz mu?  Peygamberimiz (s) ve Aişe annemizin koşu yarışı

Cevap: Büyük günah işleyen kâfir olur mu? Savaşırken ölen sarhoş şehid olur mu?

Hoca
sözün özü günah işleyerek bir müslüman kafir olmaz.


Yanıt: Büyük günah işleyen kâfir olur mu? Savaşırken ölen sarhoş şehid olur mu?

meçhul_100
RABBİM razı olsun kardeşim..RABBİM günahlarımızı bağışlasın,günah işlemekten bizleri korusun…(AMİN)

Okudunuz mu?  Kaside-i Bürde Arapça ve Türkçe Anlamı

Soru: Büyük günah işleyen kâfir olur mu? Savaşırken ölen sarhoş şehid olur mu?

Ecrinim
Şarap içen kimse, sarhoş halde iken zulmen öldürülürse şehid olur mu?
Cevap:
Evet şehid olur. Şarap içmek masiyet [günah] ise de, şehid olmaya mani değildir. Çünkü şehidlik için, sarhoş olmamak ve masiyet içinde olmamak gibi bir şart yoktur. (Fetava-i Hayriyye c.1, s.16)

Okudunuz mu?  Müslümanlar ilk hicretlerini nereye yaptılar?

bunu bilmiyordum,öğrenmeye ve aydınlanmaya devam..:)

Allah c.c. razı olsun kardeşim,emeğine sağlık


hande82
evet bunu bende bilmiyordum hatta; şarap içen bir kimse 40 içinde ölürse imanlı olarak ölmez diye duymuştum çünkü şarap vücuttan ancak 40 günde atılıyormuş…


Huseyinmuzik
Allah’a soz verip sozunde durmamak


Hoca
BÜYÜK GÜNAH İŞLEYEN DİNDEN ÇIKMAZ

Okudunuz mu?  Hz. Ali'nin fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz?

Allah’a karşı büyük günah işleyen kimse, kâfir olmaz. Kul, işlediği günahla Allah itaatten çıkmış, isyan etmiştir. Ancak, imandan çıkmamıştır. Zira iman, ikrar ve tasdikten ibarettir. İkrar ve tasdik ise bakidir. Dolayısıyla iman devam eder. Ancak işlenen günah, küfrü gerektiriyorsa, o taktirde iman yok olabilir. Çünkü küfür imanı yok edicidir.

Günahkâr kullar eğer iman ile gitmişlerse, cehennemde günahları kadar yanacaklar; sonra da imanları sebebiyle cennete gireceklerdir.

O bakımdan bazı haramları işleyen din kardeşlerimizi hor görmemeli, onlara dinden çıkmış gözüyle bakmamalıyız. Bir din kardeşi olarak onların da o günah bataklığından kurtulmaları için yardım etmeliyiz.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin anne-babasının iman durumu nedir?

Hoca
Büyük günah işleyen kimsenin iman açısından durumu nedir?
İslâmî esaslara eksiksiz olarak inandığı halde, çeşitli sebeplerle, şirk, küfür ve münafıklık dışındaki büyük günahlardan birini işleyen kimse, işlediği günahı helal saymıyorsa mümindir. Fakat büyük günah işlediği için ceza görecektir. Ancak bu kimse için tövbe kapısı açıktır. Yüce Allâh böyle bir kimseyi ahirette dilerse affeder, dilerse günahı ölçüsünde cezalandırır. Cezasını çektikten sonra cennete girer.


mum
Büyük günah ve haramları işleyenler kafir olur mu? içki içen ve faiz yiyen kişi gibi

Okudunuz mu?  Resulullah mı ResulAllah mı

Hak mezhep ehli sünnete göre (Kitap ve sünnete göre) kişi inkar tmediği sürece günah işleyerek kafir olmaz.

Ehl-i sünnetin dışında kalan mutezile mezhebi ve haricilerin bir kısmı, büyük günah işleyenlerin kafir olacağını veya imanla küfür ortasında kalacağını söyler ve bunu şöyle izah etmeye çalışırlar: Büyük günahlardan birini işleyen bir mü’minin imanı gider. Çünkü Cenab-ı Hakk’a inanan ve cehennemi tasdik eden birinin büyük günah işlemesi mümkün değildir. Dünyada hapse düşme korkusuyla kendini kanun dışı yollardan koruyan birinin, ebedi bir cehennem azabını ve Cenab-ı Hakk’ın gadabını düşünmeyerek büyük günahları işlemesi, elbette onun imansızlığına delalet eder.
Bu batıl bir inanıştır.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin Hastalanması ve Zehirlenmesi

içki içen kafir olur mu, kafir olarak ölmek dışında bütün günahları, zina eden icki icen kafirmi

Bu kategoride yer alan Peygamber efendimizin ismini kim koydu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Büyük günah işleyen kâfir olur mu? Savaşırken ölen sarhoş şehid olur mu?