Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:08
Terimler
Abone

Bain Talak Nedir? İslamda Bain Talak Kavramı

Bain Talak Nedir? İslamda Bain Talak Kavramı

ACİLSERVİS
BÂÎN TALAK Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Yeniden bir mehir tesbit ederek nikâh kıymadıkça karı ile koca arasındaki evlilik bağını kesip onları biribirinden ayıran ve nikâhtan doğan karşılıklı hak ve görevlere derhal son veren boşama türü.
Bâin talâkın üç şekilde meydana geldiğinde İslâm hukukçuları ittifak etmişlerdir (İbn Rüşd, Bidâyetü’l Müctehid, II, 61):

1- Nikâhtan sonra fakat cinsi münasebette bulunmadan ve sahih halvet olmadan yapılan boşama.

2- Üç talak ile yapılan boşama,

3- Kadının isteği ile bir bedel karşılığında anlaşarak yapılan boşama,

Hanefiler, kinayeli veya mübalâğa ve şiddet ifade eden sözlerle yapılan boşamayı da bâin talak sayarak, maddeyi dörde çıkarmışlardır (Hayreddin Karaman, M. İslâm Hukuku, I, 303)

Bâin talak, beynûnet-i suğrâ (küçük ayrılık) ve beynûnet-i kübrâ (büyük ayrılık) olmak üzere iki kısma ayrılır. Buna hürmet-i hafife ve hürmeti galiza da denir. Bir veya iki talak ile meydana gelen bâin talaka beynûnet-i suğrâ; üç talak ile meydana gelen bâin talaka da beynûnet-i kübrâ adı verilir.

Okudunuz mu?  Yemin Etmek

Eşini ric’î (dönülebilen) talak ile boşamış olan bir kimse, iddet müddeti (üç ay) içerisinde kararından vazgeçip evine dönmezse, bu boşama bâin talaka dönüşür ki, tekrar evlenmek isteseler, mehir ve nikâh gerekir.

Beynûnet-i suğrâ ile boşanan eşler, derhal boşanmış olduklarından birbirine mirasçı olamazlar. Koca, karının hakkı olan mehirini henüz vermemiş ise hemen ödemesi gerekir.

Bâin (bir veya iki) talakla karısını boşamış olan kimse, karısı başka biriyle evlenmeden, yeni bir mehir ve yeni bir akidle onunla tekrar evlenebilir. Beynûnet-i kübrâ (üç talak) ile boşayan kimse ise, kadın başka biriyle evlenmeden, onunla tekrar evlenme hakkına sahip değildir (Seyyid Sâbık, Fıkhü’s-Sünne, II, 277). Bu konuda Kur’an-ı Kerîm’de: "Boşama iki defadır. Ondan sonrası ya iyilikle tutmak veya güzellikle salmak vardır… Bundan sonra kadını tekrar boşarsa, kadın başka biriyle evlenmedikçe kendisine helâl olmaz" (el-Bakara, 2/229-230), buyurulmaktadır.

Okudunuz mu?  Miladi Takvim nedir? İslamda miladi takvim kavramı

İki veya üç defa yapılan boşamaların aynı anda veya ayrı ayrı zamanlarda yapılması önemlidir. Normal olarak boşamaların ayrı ayrı zamanlarda yapılması gerekir. Başka bir deyimle bir iddet müddetinde yani üç ayda bir defa boşama yapılır. Üç ay geçtikten sonra ikinci defa boşar. Bir üç ay geçtikten sonra tekrar üçüncü defa da boşarsa, beynûnet-i kübrâ meydana gelmiş olur. İslâm hukukçuları bu konuda görüş birliğine varmışlardır. Fakat, bir anda iki veya üç talak ile boşama yapılırsa, iki ve üç talak meydana gelir mi yoksa bu, bir talak mı sayılır hususunda görüş ayrılıkları vardır.

Okudunuz mu?  Aşk Nedir? İslamda Aşk Kavramı

Bazıları yukarıda geçen ayetin zâhirini delil göstererek, bir anda iki defa boşarsa iki, üç defa boşarsa üç sayılır derken; diğerleri de bir anda iki veya üç defa yapılan boşamalar bir talak hükmündedir demişlerdir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) ve Hz. Ebû Bekir devrinde ve Hz. Ömer’in ikinci yılına kadar, aynı anda yapılmış olan iki üç veya daha fazla boşamalar, bir talak kabul edilmiştir (İbn Rüşd, a.g.e., II, 61). Dinde kolaylık esas olduğuna göre, toplumun temelini oluşturan aile yuvasının dağılmasını önlemek için, aynı anda yapılan iki, üç veya daha fazla boşamaların bir talak sayılmasında fayda vardır. Bununla kadının mağduriyeti önleneceği gibi pişmanlık kapısı da kapatılmamış olur.

Okudunuz mu?  Mucize nedir? İslamda mucize kavramı

Osman ESKİCİOĞLU


Cevap: Bâîn Talak

imam
< Yeniden bir mehir tesbit ederek nikâh kıymadıkça karı ile koca arasındaki evlilik bağını kesip onları biribirinden ayıran ve nikâhtan doğan karşılıklı hak ve görevlere derhal son veren boşama türü.
Bâin talâkın üç şekilde meydana geldiğinde İslâm hukukçuları ittifak etmişlerdir (İbn Rüşd, Bidâyetü’l Müctehid, II, 61):
1- Nikâhtan sonra fakat cinsi münasebette bulunmadan ve sahih halvet olmadan yapılan boşama.
2- Üç talak ile yapılan boşama,
3- Kadının isteği ile bir bedel karşılığında anlaşarak yapılan boşama,
>

güzel ve kısa açıklanmış. teşekkürler


Cevap: Bain Talak Nedir? İslamda Bain Talak Kavramı

Muhammed
Bâîn Talak ne demektir ve Hükmü hakkında kısaca bilgiler

Okudunuz mu?  Ariyet Nedir? İslamda Ariyet Kavramı

Bain talakla boşama şudur: Bir kimse, bir kadınla nikahlandıktan sonra, ister birleşme olsun, isterse olmasın kinayeli yani kapalı bir ifade ile karısını boşamışsa, bu boşama bain talakla yapılan bir boşama olur.

Bir kimse, karısı ile henüz birleşmeden önce, onu bir sözle üç talakla boşasa, üç talakın üçü de verilmiş olduğundan kesin ayrılık icap eder.

Fakat ayrı ayrı söylerse, ilk sözüyle bir talak meydana gelir; diğer ikinci ve üçüncü boşamalar sayılmaz. İlk boşama sözü hemen bain talaka döner ve nikah ortadan kalkar.

Yukarda, kinayeli sözlerle yapılan boşamanın bain talakla boşama olduğunu söylemiştik. Talak, yani boşama kastedilmeden söylenen kinayeli, kapalı sözlerle korkutmak gibi bir düşünce varsa boşama olmaz. Ancak onunla boşamayı kastederse, o zaman boşama meydana gelmiş olur.

Okudunuz mu?  Akıl Ne Demektir? Kısaca Akıl Kavramı

Mesela: Sen bainsiz (bain talakla boşsun), haramsın, ipin boynundadır, ailene kavuş, sen salıverilmişsin, seni ailene bağışladım, seni ayırdım, işin elindedir, sen hürsün, örtün, çık, git, kalk koca ara, kocan değilim gibi sözler kapalı ifadelerdir.

Eğer bir koca bu sözlerden herhangi bir kelimeyi karısına söylerse, o erkeğin niyetine bakılır:

Bu sözle, karısını bir talakla boşamayı kasdetmişse, karısı bir bain talakla boş olur.

iki talakla boşamayı kasdetmişse, karısı yine bir bain talakla boş olur.

Eğer üç talakla boşamayı kasdetmişse, karısı üç bain talakla boş olur.

Böyle bir boşamada, eğer kadın iki bain talakla boşanmış da karı-koca tekrar birleşmek istiyorlarsa, yapılacak şey şudur:

Okudunuz mu?  Tuğra ile ilgili her şey

Kadının iddeti çıkmış olsun olmasın, kadının rızası olmak üzere, yeniden mehir yapılıp, yeniden nikah kıyılır.

Ama kadın ister ric’i talakla, isterse bain talakla boşanmış olsun, eğer üç talak varsa, artık o karı-koca birleşemezler. Onun bir tek yolu vardır. O da hulledir. Hulle de bazı din düşmanlarının ve cahillerin söylediği gibi değildir. İleriki sahifelerde anlatılacaktır.

Bir erkek karısını şu şekillerden birisi ile boşamış olursa talak-ı bayin olur:

1- İbane [35] kelimesini ifade edecek harflerden teşekkül eden lafızla karısını boşarsa. Mesela karısına: "Sen mübanesin"[36] demesi gibi.)

2- Nikahlandığı karısını gerdeğe girmeden önce boşamış ise, o talak, bayin olur.

3- Evlendiği kadın ile gerdeğe girdikten sonra, talak lafızları ile yapılmakla beraber, nas veya işaret yolu ile üç sayıyı yaklaşmış olursa, yani üç talakla boşamış olursa, yahut bain olan talaka delalet eden bir sıfatla olursa.

Okudunuz mu?  Vuslat Erişmek, ermek, varmak, ulaşmak

4- Erkek karısını bir bedele dayanarak boşamış olursa. Binaenaleyh, nikah kıyılıp henüz gerdeğe girmezden önce karısına: "Sen boş ol" derse, bu talak, bain olur. Bunun gibi, bir erkek karısına: "Seni talak-ı bayin ile boşadım" veyahut: "Seni bu kadar para karşılığında boşadım" derse, karısı da bunu kabul ederse, o kadın talak-ı bayin ile kocasından boş olur.

Erkeğe, talak-ı bayin ile boşadığı karısı, iddet içinde olsun iddet bittikten sonra olsun, haram olur. Çünkü talak-ı bayin ile evlilik tamamen ortadan kalkmış olur. Talak-ı bayinin hükmü budur. İster iddet içinde olsun, isterse iddet bittikten sonra olsun, erkek karısını tekrar almak istediğinde, kadının bu evliliğe rıza göstermesi gerektiği gibi, erkek yeniden mehir tayin ederek şahitler huzurunda nikah kıymak zorundadır.

Okudunuz mu?  Ahi Nedir? İslamda Ahilik Kavramı

Bir erkek talak-ı bayin ile boşadığı karısı ile bir yerde oturamaz. İddeti içinde olsa bile bir arada bulunmaları ve boşanan kadının kendisine görünmesi caiz değildir. Üç talak dışındaki talak-ı bayine beynunet-i suğra "Küçük beynunet – Küçük anlaşmazlık" denir. Eğer üç talakla boşanırsa, buna beynunet-i kübra "Büyük beynunet – büyük ihtilaf, anlaşmazlık" denir. Küçük beynunede yeniden nikah yapmadan, büyük beynunede ise başka kocaya varıp ondan boşanmadan tekrar birleşmeleri caiz olmaz.

Talak-ı bayin ile boşanan kadın, iddeti içinde iken kendisi vefat ederse, kocası ona varis olamayacağı gibi, kocası vefat ederse, kendisi de kocasına varis olamaz. Çünkü aralarında nikah yoktur.

Okudunuz mu?  Vedi Nedir? İslamda Vedi Kavramı

[35] İbane: Uzaklaştırmak, ayrılmak.

[36] Mübane: Ayrılmış; kocasından boşanarak uzaklaştırılmış.


Cevap: Bain Talak Nedir? İslamda Bain Talak Kavramı

@hmet
Bain talak hakkında çok güzel bilgiler verilmiş


iki talak, bain talak nedir

Bu kategoride yer alan Yakin Nedir? İslamda Yakin Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bain Talak Nedir? İslamda Bain Talak Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.