Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:44
Kuran Meali
Yönetici

Anne Baba Hakkı İle İlgili Ayet-i Celileler

Anne Baba Hakkı İle İlgili Ayet-i Celileler

brindar-13
anne ve baba hakkı ile ilgili ayet ve hadisler

Kur’an-ı Kerim’de Anne-Baba Nisa Suresi/ 36:
Allah’a ibadet edin ve o’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın; Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez.
Bakara Suresi/ 83:
Ve bir vakit İsrailoğullarından şöyle söz almıştık: "Allah’tan başkasına tapmayacaksınız, anne-babaya, yakınlığı olanlara, öksüzlere ve biçarelere de iyilik yapacaksınız. İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekâtı verin." Sonra pek azınız müstesna olmak üzere sözünüzden döndünüz, hala da dönüyorsunuz!
En’am Suresi/ 151:
De ki: "Gelin, size Rabbinizin neleri yasakladığını okuyayım! O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın, babanıza annenize iyilikten ayrılmayın, yoksulluk yüzünden çocuklarınızı zayi etmeyin; zira sizin de onların da rızkını Biz veririz, kötülüklerin açığına da gizlisine de yanaşmayın, Allah’ın muhterem kıldığı cana haksız yere kıymayın. İşte duydunuz ya, O, size düşünesiniz diye bunları emretti!"
Yusuf Suresi/99,100:
Ailesi Yusuf’un yanına vardıklarında, anne ve babasını kucakladı, yanına aldı ve: "Buyurun Allah’ın dilemesiyle Mısır’a güvenle girin!" dedi.
Ve anne ve babasını kendi tahtı üzerine oturttu.
İsra Suresi/23:
Rabbin sadece Kendisine ibadet etmenize ve anne-babanıza, Allah’ın sizi görmekte olduğu bilinci içinde mümkün olan en iyi şekilde davranmanıza hükmetti.
Eğer onlardan biri veya her ikisi yaşlanmış olarak yanınızda bulunuyorsa sakın varlıklarından veya onlara hizmetten bıkkınlıkla kendilerine ‘Öf!’ diyecek ölçüde bile kötü söz söyleme!
Onları azarlama ve daima onlara karşı tatlı dilli ve gönül alıcı ol!
Lokman Suresi/14:
Biz insana, anne-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü annesi onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. Önce bana, sonra da anne-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş ancak banadır.
Ahkaf Suresi/15:
Biz o insana anne-babasına güzel davranmayı tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle karnında taşıdı ve zahmetle doğurdu. Onun taşınması ile sütten kesilmesi otuz aydır. Nihayet olgunluk çağına ulaşıp kırk yaşına girdiği zaman: "Ey Rabbim, beni öyle yönlendir ki, bana ve anneme-babama verdiğin nimetine şükredeyim ve hoşnut olacağın iyi bir iş yapayım. Soyumdan gelenleri de benim için iyi kimseler eyle. Çünkü ben, gerçekten tevbe ile Sana yüz tuttum ve ben gerçek müsümanlardanım." der.
Bakara Suresi/ 215:
Sana Allah yolunda mallarını neye harcayacaklarını sorarlar. De ki: "Vereceğiniz nafaka, anne, baba, en yakınlar, öksüzler, yoksullar ve yolda kalmışlar içindir. Hayır olarak daha ne yaparsanız Allah onu muhakkak bilir.
Dua:
İbrahim Suresi/ 41:
Ey Rabbimiz, hesabın görüleceği kıyamet günü beni, annemi, babamı ve bütün müminleri bağışla!"
İsra Suresi/ 24:
İkisine de merhametle tevazu kanatlarını indir. Ve şöyle de: "Ey Rabbim! Onların beni küçükten terbiye edip yetiştirdikleri gibi, sen de kendilerine merhamet et."


Cevap: Anne Baba Hakkı Ile Ilgili Ayet-i Celileler

ravzanur
Allah razı olsun,hayırlı evlatlar olabilme duasıyla..

Okudunuz mu?  Araf suresi 43. ayet: (Cennette) onların altlarından ırmaklar akarken, kalplerinde kinden ne varsa hepsini çıkarıp atarı

Yanıt: Anne Baba Hakkı Ile Ilgili Ayet-i Celileler

İslam
1- Hizmet ederek rızâlarını almak
Allahü teâlâ, ana-babaya iyilik edilmesini emrediyor (Nisâ 36, En’âm 151, Ankebut 8)
Hadîs-i şerîflerde de buyuruldu ki:
(Ana-babasına hizmet edenin ömrü bereketli ve uzun olur Onlara karşı gelenin, âsî olanın ömrü bereketsiz ve kısa olur ) [Ey Oğul İlm]
(Ana-babasını dîne uygun hizmetleriyle râzı eden kimse, Allahı râzı etmiş olur, onları gazaplandıran, Allahı gazaplandırmış olur) [İNeccâr] (Anasına-babasına âsî olan mel’ûndur) [Hâkim] (Ana-babası, yanında ihtiyârladığı hâlde, [onların rızâlarını alamayıp] Cenneti kazanamıyanın burnu sürtülsün) [Tirmizî] (Ana-babasına iyilik edene müjdeler olsun! Allah Onun ömrünü uzatır) [Buhârî] (Cihâd, fîsebîlillah [Allah yolunda] sadece kılıç sallamak değildir Ana-babaya veya evlâda bakmak da cihâddır Ele muhtâç olmamak için çalışmak da cihâddır) [Deylemî] Hasan-ı Basrî hazretleri, Kâ’beyi tavâf ederken sırtında yük olan bir zât görüp der ki:
– Niçin yükle tavâf ediyorsun?
– Bu yük değil, babamdır Bunu Şam’dan yedi defa getirip tavâf ettim Çünkü, bana dînimi, îmânımı öğretti Beni islâm ahlâkı ile yetiştirdi Bendeki hakkı büyüktür
– Kıyâmete kadar böyle arkanda taşısan, bir defa kalbini kırmakla bu yaptığın hizmet boşa gider Bir defa da gönlünü yapsan, bu kadar hizmete karşılık olur
Anneye hürmet ve hizmet, babadan önce gelir Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
(Anneye yapılan iyiliğin ecri iki mislidir) [İGazâlî] (Önce, annene, sonra babana, kızkardeşine, erkek kardeşine ve sırası ile diğer yakınlarına iyilik et!) [Nesâî] (Veysel Karânî’nin kavuştuğu bütün ihsân ve dereceler, anasına yaptığı iyilik sebebiyledir) [RNâsihîn] (Yâ ResûlAllah, annem müşriktir Ona iyilik etmem câiz midir?) diye soran kimseye, Peygamber efendimiz, (Evet, annene iyilikte bulun) buyurdu (Ebû Dâvüd)
Her peygamber, kendi annesinden de üstündür Buna rağmen, peygamberler de, annelerine hürmet ve hizmet etmişlerdir Görüldüğü gibi, dünya ve âhiret rütbesi ne kadar yüksek olursa olsun, müslüman ana-babaya hürmet ve hizmet şarttır Hattâ kâfir olan ana-babaya da hizmet etmek, nafakalarını vermek, ziyâretlerine gitmek lâzımdırKüfre sebep olan şeyleri yaptıracaklarından korkulursa, ziyâretlerine gidilmez (Bezzâziyye)
Ana-babaya iyilik, ihsân ederek, onların yaptıklarına karşılık şükretmelidir Kur’ân-ı Kerîmde ana-babaya şükredilmesi emredilmiştir Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
(Allahü teâlânın rızâsı, ana-babanın rızâsında, gadabı da, ana-babanın gadabındadır) [Tirmizî] Birgün Peygamber efendimizin huzûruna bir kimse gelerek dedi ki:
– Yâ ResûlAllah! İzin verirseniz sizinle beraber gazâya gelip cihâd etmek istiyorum
– Anan-baban var mı?
– Evet var
– Onların yanında bulun! Senin cihâdın, onlara hizmet etmektir (Müslim)
Annesini sırtına alıp Kâ’be-i muazzama’yı tavaf eden bir kimse, Abdullah ibni Ömer hazretlerine dedi ki:
– Efendim, annemi, böyle sırtıma alıp, Kâ’be-i muazzama’yı tavaf ettiriyorum Acaba annemin hakkını ödemiş olur muyum?
– Annenin hakkının yüzde birini bile ödeyemezsin Ancak iyi muâmele eder ve güzel bakarsan, yapacağın en küçük bir hizmete, çok büyük sevâb verilir
Enes bin Mâlik hazretleri şöyle anlatır:
Peygamber efendimiz zamanında Alkame isminde bir genç vardı Hep ibâdet ile meşgûl olur, yaz-kış oruç tutardı Bu genç hastalandı Fakat dili tutulup bir şey söyleyemiyordu Durumdan Resûlullah efendimiz haberdâr edildi Peygamber efendimiz, HzAli ile Ammâr bin Yâsir hazretlerini gönderdi Onlar, gence Kelime-i Şehâdet telkîn ettikleri hâlde, genç söyleyemiyordu Peygamber efendimiz, Bilâl-i Habeşî hazretleri vâsıtası ile durumdan haberdâr edildi Peygamber efendimiz, yanında bulunanlara şöyle sordu:
– Alkame’nin ana-babası var mı?
– Yâ ResûlAllah, ihtiyâr bir annesi var
– Annesini buraya getirin!
Annesi gelince, Peygamber efendimiz buyurdu ki:
– Alkame’ye ne oldu?
– Yâ ResûlAllah, Alkame çok iyidir Hep ibâdet ile meşgûl olur Ama ben ondan râzı değilim Çünkü o, hanımının rızâsını, benim rızâmdan üstün tutmaktadır
– Dilinin tutulması bu yüzdendir Ona hakkını helâl et de dili açılsın!
– Yâ ResûlAllah, O benim hakkıma riâyet etmedi Hakkımı helâl etmem
Bunun üzerine Peygamber efendimiz, (Ey Bilâl! Eshâbı çağır, odun getirsinler Alkame’yi yakalım Çünkü annesi, ondan râzı değildir) buyurdu Kadıncağız bunları işitince dedi ki:
– Yâ ResûlAllah, oğlumu benim gözümün önünde mi yakacaksınız? Kalbim buna nasıl dayanabilir?
– Cehennem ateşi, dünya ateşinden çok daha kızgın ve yakıcıdır Sen ondan râzı olmadıkça, onun hiçbir tâ’ati makbûl değildir
Kadıncağız bunları işitince ağlamaya başlayıp dedi ki:
– Yâ ResûlAllah, ben ondan râzı oldum, hakkımı helâl ettim
Böyle söyledikten sonra oğlunun yanına gitti ve oğlunun sesini duydu Kelime-i şehâdeti rahatlıkla söylüyordu Aynı gün vefât etti Cenâze hazırlıkları yapılıp defnedildiDefinden sonra Resûlullah efendimiz, Eshâb-ı kirâma hitâben buyurdu ki:
(Hanımını annesinden üstün tutana, Allahü teâlâ ve melekler la’net eder) [RNâsıhîn] 2- Ana-babaya iyilik ve ihsân, evlâd üzerine farzdır Allahü teâlâ buyuruyor ki:
(Ana-babadan biri veya ikisi yaşlanınca usanıp da öf deme! Ağır söz söyleme! Onlarla yumuşak ve tatlı konuş!) [İsrâ 23] (Allahtan başkasına kulluk etmeyin, ana-babaya, yakınlara, yetimlere, düşkünlere iyilik edin, insanlarla güzel güzel konuşun, namazı kılın, zekâtı verin) [Bekara 83] Peygamber efendimize, Lokman sûresinin (Dünyada ana-babanla iyi geçin) meâlindeki 15 âyet-i kerîmesinin açıklaması sorulduğunda şöyle buyurdu: (Onlarla iyi geçinmek demek;
1- Aç iseler, yemek vermek
2- Elbiseleri yoksa elbise yapmak
3- Hizmete muhtâç iseler, onlara hizmeti cana minnet bilmek
4- Çağırdıklarında, buyurun deyip yanlarına gitmek ve onlara hep iyilik etmek
5- Bir iş buyurduklarında emirlerini yerine getirmek, günah olan emirler yerine getirilmez
6- Onlarla konuşurken tatlı ve yumuşak hitâb etmek
7- Onları isimleri ile çağırmamak
8- Onlarla bir yere giderken arkalarından gitmek
9- Kendi için sevdiği şeyi, onlar için de sevmek
10- Kendine duâ ederken, onlara da duâ etmek) [RNâsıhîn] Hadîs-i Şerîflerde buyuruldu ki:
(Ana-babasının ihtiyâcını karşılamak veya onları insanlara muhtaç etmemek için çalışan kimse, fîsebîlillah [Allah yolunda] çalışıyor demektir) [Taberânî] (Ana-babaya ihsânda bulunmak ve akrabayı ziyâret etmek şekaveti saâdete çevirir, ömrü artırır ve insanı fena ölümden korur [Ebû Nuaym] (Ömrünün uzun, rızkının bereketli olmasını istiyen, ana-babasına iyilik etsin, sıla-i rahim yapsın!) [İ Ahmed] (Evlâd, babasının hakkını hiçbir sûretle ödeyemez Ancak onu köle olarak bulur ve sonra da satın alarak âzâd ederse, ancak o zaman hakkını ödemiş olabilir) [Müslim] (İffetli olursanız, kadınlarınız da iffetli olur Ana-babanıza ihsân ederseniz, çocuklarınız da size ihsân eder!) [Taberânî] (Annenin duâsı, en çabuk kabul olan duâdır) [İGazâlî] (Ana-babaya iyilik etmek, namaz, oruç, hac ve cihâddan daha üstündür) [İGazâlî] (Evlâdının iyiliğini görmesi için, ona yardım eden babaya, Allah merhamet etsin) [İbni Hibbân] Bir kimse gelip dedi ki:
– Yâ ResûlAllah, büyük bir günâh işledim Tevbem kabûl olur mu, ne yapmam lâzımdır?
Peygamber efendimiz buyurdu:
– Annen var mı?
– Hayır yok
– Teyzen var mı?
– Evet var
– Öyle ise ona iyilik et! (Tirmizî)

Okudunuz mu?  Şeytan ve Vesvese ayetleri

Cevap: Anne Baba Hakkı Ile Ilgili Ayet-i Celileler

Muhasibi
Annelerin ve babaların değerini bilelim.
Allah tüm annelere babalara uzun ömür salih amel nasip etsin.
AMİN


haggu
teşekürler çok yardımcı oldunuz artık hep siteye girecem


dilara özbek
bencede anne ve babamızın kıymetini bilelim

Okudunuz mu?  Tebbet suresi anlamı ve tefsiri

Kayıtsız Üye
evet çok beğendim artık her işimi bu sitede yapacağım


Kayıtsız Üye
güzelmiş çok işime yaradı teşekkür ederim.daha fazladasını yazarsanız sevinirim


BERKE TOPRAK
evet banada çok yardımcı oldunuz çok teşekkür ediyorumm 🙂


Hoca
Anne Baba Hakkı Ile Ilgili Ayet-i kerimeler

Okudunuz mu?  Celaleyn tefsiri

4. Sure (Nisâ Suresi), 36. Ayet
Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.

6. Sure (En’âm Suresi), 151. Ayet
(Ey Muhammed!) De ki: "Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya iyi davranın. Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız. (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunların açığına da gizlisine de yaklaşmayın. Meşrû bir hak karşılığı olmadıkça Allah’ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin.İşte size Allah bunu emretti ki aklınızı kullanasınız."

Okudunuz mu?  KALEM SURESİ Hakkında Bilgi

13. Sure (Ra’d Suresi), 19. Ayet
Rabbinden sana indirilenin gerçek olduğunu bilen kimse, (onu bilemeyen) kör gibi olur mu? (Bunu) ancak akıl sahipleri anlar.

13. Sure (Ra’d Suresi), 20. Ayet
Onlar, Allah’a verdikleri sözü yerine getiren ve sözleşmeyi bozmayanlardır

13. Sure (Ra’d Suresi), 21. Ayet
Onlar, Allah’ın riâyet edilmesini emrettiği haklara riâyet eden, Rablerine saygı besleyen ve kötü hesaptan korkanlardır.

Okudunuz mu?  MÂÛN SURESİ Hakkında Bilgi

17. Sure (İsrâ Suresi), 24. Ayet
Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki: "Rabbim!, Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı."

17. Sure (İsrâ Suresi), 25. Ayet
Rabbiniz içinizde olanı en iyi bilendir. Eğer siz iyi kişiler olursanız, şunu bilin ki Allah tövbeye yönelenleri çok bağışlayandır.

Okudunuz mu?  Ankebut suresi 57. ayet: Her can ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz.

Kayıtsız Üye
Annelerinin ve babalarının değerini bilmeyen evlatlar için çok güzel hadis ve ayetler var böyle evlatlara Allah hidayet eylesin rabbim hiç bir anne babayı evlat eline veya başkasının eline bırakmasın kurban olduğum Allah sağlıklı ve sıhhatli ömürler nasip etsin herkese inşAllah aminnnnn……………..sitenizi çok beğendim bütün yazıları büyük bir zevkle okudum daima girip yeni bilgiler edinmeye gayret edeceğim saygılarımla.

Okudunuz mu?  Ve fütihatis semaü fekanet ebvaba ne demek?

halime ozkan
Odevim vardi bu siteyi çok begendim herkese tavsiye edecegim


Kayıtsız Üye
Allah sizden razı olsun proje ödevimi sizin sayenizde yaptım


Kayıtsız Üye
Allah herkese hayıdlı evlat olmayı nasip etsin inşAllah 🙂


Kayıtsız Üye
Bence anne ve babalarımız çok önemli onların değerini çok iyi bir şekil de öğrendim

Okudunuz mu?  Ayet-el Kürsi Yazılışı - Okunuşu ve Anlamı !..

Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun…


Kayıtsız Üye
Allah sizden razı olsun sizin sayenizde proje ödevimi tamamladım …


rana
< İsra Suresi/23:
Rabbin sadece Kendisine ibadet etmenize ve anne-babanıza, Allah’ın sizi görmekte olduğu bilinci içinde mümkün olan en iyi şekilde davranmanıza hükmetti.
Eğer onlardan biri veya her ikisi yaşlanmış olarak yanınızda bulunuyorsa sakın varlıklarından veya onlara hizmetten bıkkınlıkla kendilerine ‘Öf!’ diyecek ölçüde bile kötü söz söyleme!
Onları azarlama ve daima onlara karşı tatlı dilli ve gönül alıcı ol! >

Rabbim hayirli dualarını almayi cümlemize nasip etsin..
onlar bas tacimiz


Kayıtsız Üye
Valla çok güzeldi benimde din kulturu projem var FATMA hoca verdi inşAllah güzel not alirim☺


Kayıtsız Üye
Anneme ve babama hep cevap veriyorum aslında yapmak istemiyorum ama sinirlenince kendime hakim olamıyorum. Bide annem diğer kardeşlerime ve bana eşit davranmiyor bu yüzden onlara karşı sevgi saygı hissedemiyorum ne yapabilirim nasıl bir dua okumaliyim sinirlerime hakim olabilmek için? Simdiden Allah razı olsun böyle faydali bir sayfa açtığınız için.

Okudunuz mu?  Kuranı Kerim meal yazarlarının isimleri

imam
HesbunAllah duası fayda verir ama sinirlenince heme ortamdan ayrıl, elini yüzünü yık abdest al ve otur dinlen uzan


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler efendim…Benim sorum şu şekilde;Bir evde gelin kayınvalide kalıyorsa,evin bütün yükünü iş,yemek,temizlik v.s gibi herşeyi kayınvalide yapıyorsa,gelinini güzel bir şekilde yanına çağırıp bunları güzel bir şekilde anlatmaya çalışmak istesede gelin hepsine sırt çevirip galeye almasa ve bütün gün kendi annesinin evinde zaman geçiren gelin,bunların hepsine şahit olan oğlunun akibeti Allah katında hangi derecede olur,annesini ezip karısının bu zülmüne sesiz kalan erkeğin sonu ne olur…teşekkürler şimdiden vereceğiniz cevaba…


ACİLSERVİS
Hayırlı günler. Oğlunuzu kötü sonla baş başa bırakacağınıza ayrı eve çıkın ve kendinizi de oğlunuzu da bu kötülükten kurtarın.


anne baba ile ilgili ayetler, anne baba hakkı ile ilgili ayetler, anne ve baba ile ilgili ayetler

Bu kategoride yer alan Allah yolunda ölenlere ölüler demeyiniz ayeti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Anne Baba Hakkı İle İlgili Ayet-i Celileler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.