Anasayfa
8 Mayıs 2021, 13:05
missa08
Abone

Niçin ibadet ediyoruz

Niçin ibadet ediyoruz

Kayıtsız Üye
niçin ibadet ediyoruz ÖĞRENMEK İSTİYORUM


neden ibadet ediyoruz öğrenmek istiyorum

İsrâ
İbadet etme nedenimiz nedir? Kısaca cevap

Bir insan bize iyilik ettiğinde ona karşı mahcup olur ve teşekkürler sunarız ve her gördüğümüzde iyilik yapmasak bile hal hatır sorar ve tebessümler saçarız.
İbadetler de, Allah’ın bize verdiği nimetlerinden dolayı ona beden ile yapılan bir nevi teşekkürdür.
Verdiği sayısız nimetlerden dolayı nasıl teşekkür edeceğimizi gönderdiği elçilerle birlikte kitabında (ku’ran) açıklamıştır.
İbadetler 3 türlü yapılır:
Beden ile yapılır dil ile şükretmek ve namaz kılmak ve oruç tutmak gibi
Mal ile bu zekat sadaka gibi..
Mal ve beden ile hac ibadeti ve umre gibi.


Yanıt: niçin ibadet ediyoruz öğrenmek istiyorum

Ensar2
NİÇİN İBADET EDİYORUZ ?

Niçin ibadet ediyoruz ,sorusu,beraberinde iki soruyu birlikte getiriyor. Daha doğrusu,bu sorunun içinde 2 soru saklı.
-ibadet etmemizin sebebi,illeti nedir?
-ibadet etmemizin hikmeti,faydası nedir?
Bazıları bu soruyu sadece 2.manayı kasdederek sorarlar. Birinci ve en önemli noktayı unuturlar. Bunun neticesi olarak hikmet sahasında kendilerince birtakım faydalar sıralar ve bu faydaların başka yollarla da elde edilebilceğini ileri sürerek,neticede ibadeti reddedici bir tavra girerler.

İllet denilince ,ibadet yapmamızı gerekli kılan sebebi kastederiz. Hikmetten ise,yaptığımız ibadet neticesinde ortaya çıkan faydayı anlarız. Dünya işlerinden bir misal vermek gerekirse şöyle diyebiliriz. Anadoludan istanbula gelmekte olan bir tüccarın bu seyehatının illeti ticarettir. Hikmeti ise zengin olmak ve dünya nimetlerinden daha fazla istifade etmek. Buna göre söz konusu şahsa,sen istanbula niçin gidiyorsun? Desek,zengin olmaya diye cevap vermez. Bu hikmete ait bir cevaptır ve yerinde değildir. Sorumuzun cevabı, ticaret yapmaya şeklinde gelmelidir. Böyle bir cevap illete aittir ve isabetlidir. Zaten bizim de sorduğumuz öncelikle bu manadır.
O halde niçin ibadet ediyorsun şeklindeki sorunun cevabı da rabbim böyle emrettiği için şeklinde olcaktır. Bu emri tutmanın pek çok faydası da vardır ;gerek dünyada gerek ahirette…
Ama ibadet bu faydalar için yapılmaz. Bunlar meselenin hikmet yönüdür.
Kulun işi ibadet etmektir.;emir dinlemektir;yasaklardan sakınmaktır. Kula kulluk yaraşır. İbadetini bu şuurla yapan bir kuluna,Rabbinin yapacağı ihsanlar ,ikramlar cennette vereceği dereceler ibadetin hikmet yönüdür.
İslam ın her emri ve yasağı bu hakikatta bir misal olabilir. Bunlardan sadece birkaç misal:
Oruç tutmanın tıp yönünden bir çok faydaları vardır. Bütün bu faydalar orucun hikmet yönü… oruç niçin tutulur sorusunun cevabı,sanıldığı gibi bu faydalar değildir. Oruç Allah ın(c.c) bir emri olduğu için tutulur. Bu ibadetin belli bir zamanı vardır:Ramazan .
Ramazan dışında 10 ay nafile oruç tutsanız da ,Ramazan da tutmasanız,bu ibadeti yerine getirmiş olmazsınız.
Eger mesela sadece orucun hikmet yönü,yani faydaları olsa bu ikinci halde fayda on katına çımıştır,ama farz olan oruç hala tutulmamıştır.
Yine orucun belli bir başlama ve bitiş vakti vardır. Orucunuza imsaktan sonra başlasanız da ,iftarınızı yatsıdan birkaç saat sonra yapsanız orucunuz makbul olmaz. Daha fazla bir süre aç kalmışsınızdır. Hikmet fazlasıyla tamam olsa bile ,illetiniz kaybolduğundan ibadetiniz makbul sayılmaz.
Oruç tıbbi faydaları için tutlmadığı gibi,içki içmek de tıbbi zararları için haram değildir. Niçin içki içmiyorsun sorusunun cevabı: Allah (C.C) yasakladığı için şeklinde verilcektir. Ve ancak böyle olursa içki içmemek takva olur ve insanı Rabbine yaklaştırır. İçki içmemekte esas olan,bedenini ve aklını korumak değil, bir ilahi yasaktan kaçınmaktır. İllet budur;diğerleri ise içki içmemenin hikmetidir,faydalarıdır.
Bilirsiniz, kendi kendine ölen yahut darbe ile öldürülen bir koyunun etini yemek haramdır. Bu noktada birtakım tıbbi veya biyolojik izahlar getirilebilir. Bütün bunlar, meselenin hikmet yönüdür.


Soru: niçin ibadet ediyoruz öğrenmek istiyorum

Kayıtsız Üye
niçin ibadet ediyoruz

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre ekeğin kaş arasındaki kılları yolması harammıdır şayet yüzü çirkin gösteriyorsa

esin-ti
İbadet Nedir – Niçin İbadet Ediyoruz ?

İbadet, Yüce Rabbimiz olan Allah(cc) ‘ın, vermiş olduğu nimetlere karşı kulluk vazifelerimizi kapsayan genel bir fıkıh terimidir. Yerde ve gökte bulunan herşey Allah’ı tesbih ederler, onu zikrederler, her bir mahlukun ve eşyanın zikri farklı olabilir. Sonuçta istikamet tevhid’dir. Bir ve tek olan Allah’a şükretmek, emir ve yasaklarına uymaktır.

Okudunuz mu?  Tevekkül hikayeleri

De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. [En’am,162]

Neden yapılan ibadetler, alemlerin rabbi için ? sorusuna, bütün nimetleri veren, bizi yaratan ve tek hükümdar olan Rabbimizin aklımıza gelmesi güzel bir cevap olur.

İbadet, Allah için yapılırsa faydalı olur. Aksi halde, kişinin kendi zararına olur. Nitekim, riya olan işte hayır yoktur. (Birileri görsün, bilsin diye, gösteriş amacıyla yapılan ibadetler riya kapsamındadır)

Okudunuz mu?  Rapor almak kul hakkına girer mi

Niçin İbadet Ediyoruz ?

Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım. [Zariyat,56]

İbadet kulluktur. Mademki yaratılış amacımız Allah’ı bir ve tek bilip, ona kulluk etmektir, o zaman ne duruyoruz ?

"Bana ne olmuş ki, beni yaratana ibâdet etmeyecekmişim! Halbuki, hepiniz O’na döndürüleceksiniz." [Yasin,22]

Okudunuz mu?  İslamda resim çizmek günah mıdır?

Rabbimiz, bizi yarattı, bize sayamayacağımız kadar nimet verdi, bizleri yanlız bırakmadı, en hayırlı mahluk olan insan olarak yarattı ve bizlere müslümanlığı nasip etti.

Bizi o kadar sevdi ki, imtahan üstüne imtahan verdi, kendisine güvenenleri ve rızası için yapılan hiçbir ameli karşılıksız bırakmadı. Bizden kul olmamızı, kulluk etmemizi isteyen, sadece ondan korkmamızı, ona yönelmemizi, istedi. Tanınmak istedi, zikredilmek istedi, sevmek ve sevilmek istedi. O, ol dedi ve her istediği oldu.

Okudunuz mu?  Doğum günü kutlamak günahmıdır

Artık imtahan dönemine vardık. Yaratılma amacımızı bilmemiz için peygamberler, kitaplar gönderdi. Birçok şeyi vesile kıldı. Ancak insanların çoğu, bu kadar verilen nimetin şükrü karşısında hep aciz kaldı ve hep aciz kalıyor. İbretlik çok olay oldu. Hatta birçoğunu Kur’an-ı Kerimde haber verdi. Ders alın, Şükredin, nankörlük etmeyin, itaat edin, isyan etmeyin öğütleriyle bizleri uyardı.

Okudunuz mu?  Öldükten sonra hesap ne zaman oluyo yani gömüldükten hemen sonra mı?

O, hep güzel ve hayırlı olanı murat etti. Bizim ona kul olmamızı istedi.

İsyan edenler ve karşı gelenler oldu. İtirazcılar ve nankörlükler arttı. Ancak samimi olan kulları, nereden geldiğimizi, nereye gittiğimizi, ne için yaratıldığımızın bilincini kavrayarak düşündüler. Ölüm sonrasına inandıkları, bu kâinatın bir düzen ile hareket ettiğini kavradıkları ve Allah emrettiği için, onun rızasını kazanmak için ibadet etme mecburiyeti hissettiler.

Okudunuz mu?  Kıyamet hangi ülke veya hangi kıtaya göre cuma günü akşam vakti kopacaktır?

İbadet ile onu zikretmek, onun rızası için çalışmak ve şükretmek ile, hem dünyamızı hem ahiretimizi kazanmamız gerekir. İmtahan vaktindeyiz. Bu imtahan içerisinde, sıkıntıya düştüğümüz ve rahatlığa kavuştuğumuz zamanlar olacaktır. Dua, ile Allah’a yönelerek ondan istemek, ondan beklemek ve ona güvenmek gerektiğini bilmekte bize yardımcı olacaktır. Nitekim Dua, ibadetin ta kendisidir (Hadis-i Şerif)

Okudunuz mu?  İmam Müslimin hayatı ve eserleri

Nasıl İbadet Etmeliyiz ?

Müslüman olduktan sonra il iş samimi ve Allah rızası için yapılması kaydıyla niyettir. Niyetler samimi olmadıkça, ibadetlerde gösteriş oldukça ilerleyemeyiz. Bu yüzden, ilkönce niyetimizi kontrol etmeliyiz.

İbadet etmek için fıkıh öğrenmemiz ve bilmemiz gerekir. (Fıkhı bilmeden ibadet eden, gece karanlıkta bina yapıp, gündüz yıkana benzer. [Hadis-i Şerif, Deylemi])

Bütün farzlar, vacipler, sünnetler ibadettir. Namaz, oruç, zekat, hac, rızık temin etmek, zikretmek, yardım etmek, haramdan sakınmak, helali talep etmek, dua etmek, din kardeşinin sıkıntısını gidermek, Kur’an okumak, ilim öğrenmek, ilim öğretmek gibi Allah için yapılan her şey ibadettir.

Okudunuz mu?  Ledun - Gaybı Geleceği Bilme İlimi Nedir Nasıl Öğrenilir ?

İnsanların en çok ibadet edeni, en çok Kur’an okuyandır. [Hadis-i Şerif, Deylemi]

Kıyamette kulun ilk sorguya çekileceği ibadet, namazdır. Namazı düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namazı düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez. [Hadis-i Şerif, Taberani]

İbadetlerdeki feyzi, bereketi, lezzeti almak ve yaşamak istiyorsak Fıkıh öğrenmeliyiz. Bu sitenin amaçlarından biri, fıkıh öğretmektir. Fıkıh ise, bütün dini bilgileri kapsayan en büyük İLİM’lerden biridir.


@mir
Allah’a şükreden bir kul olmak için
Allah ibadet edilmeye layık olduğu için
ibadet etmemek için bir sebep olmadığı için


@hmet
niçin ibadet ederiz

Allah niçin oruç tutmamızı istemiştir?

Allah teala, ramazan ayını mübarek kılmış ve ayda herkesin çok daha fazla ona yönelmesini istiyor.
İbadet yapmak ve Ramazan ayının kıymetini bilmek ve nefse sahip olmanın yolu da Oruç tutmaktır.
Oruç tutan her zaman ibadete daha çok yönelir bunu görüyoruz.
Kısaca oruç insanı Allah’a yönlendirir ve arıtır temizler.

Okudunuz mu?  Kocanın karısını boşaması için hangi şartların meydana gelmiş olması gerekir ?

niçin ibadet ederiz, niçin ibadet ediyoruz, niçin ibadet etmeliyiz

Bu kategoride yer alan Hürmet-i musahare hakkında soru (bir önceki sorunun devamı) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Niçin ibadet ediyoruz Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.