Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:17
Rüya Yorumu
Yönetici

Yalan Rüya Anlatanın Günahı

Yalan Rüya Anlatanın Günahı

Hoca
Yalan Rüya Anlatanın Günahı

Buhârî’nin, İbn Abbas’tan rivayetine göre Peygamber Sallaliabu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: "Her kim görmemiş olduğu bir rüyayı anlatmaya kalkışacak olursa iki arpa tanesini birbirine düğümlemekle mükellef tutulacaktır. [44] Fakat bu işi asla yapamayacaktır. Veher kim kendisinden hoşlanmadıkları halde -ya da ondan kaçındıkları halde- bir topluluğun konuşmalarına kulak verirse kıyamet gününde kulaklarına eritilmiş bakır dökülecektir. Her kim bir suret yaparsa ona azab edilecek, ona (ruh) üflemekle mükellef tutulacaktır. Fakat ona bu ruhu asla üfleyemeyecektir."[45]
Yine Buhârî’nin, İbn Ömer’den rivayetine göre Rasûlullah Sai-lAllahu aleyhi vesetlem şöyle buyurmuştur: "En büyük yalanlardan birisi de kişinin (rüyada) görmediği şeyleri gözünün gördüğünü iddia etmesidir."[46]
Taberî der ki: "Uyanıkken yalan söylemek bazan öldürülmeyi, had uygulamayı gerektiren yahut birisinin malını almayı İcab ettiren bir şehadet şeklinde yapılarak, bu halde söylenen bir yalanın kötülüğü daha İleri derecede olmakla birlikte; bu hususta (yani rüya hakkında söylenen yalana) yapılan tehdidin ağır olmasının sebebi, rüya ile ilgili yalanın, yüce Allah’a bir İftira olup görmediği bir şeyi Allah’ın kendisine gösterdiğini iddia etmesinden dolayıdır. Yüce Allah’a yalan uydurmak İse yaratılmışlar aleyhine yalandan daha ağırdır. Çünkü yüce Allah azze ve celle şöyle buyurmaktadır: "Şahİdler de: ‘İşte Rable-rine karşı yalan söyleyenler bunlardır’ derler." (Hud, u/18) Rüya hakkında söylenen yalanın Allah’a uydurulmuş bir yalan olarak görülmesinin sebebi de "rüya peygamberlikten bir parçadır" hadisinden ötürüdür. Peygamberlikten bir parça olan bir şey ise yüce Allah tarafından gelir." -Özetle[47]
______________________

Okudunuz mu?  İstiharede asker görmek

[44] İki arpanın birbirine düğümlenmesi ise onlardan birisini diğerine düğüm için bükmesi demektir. Bu ise adeten imkansız şeylerdendir.

[45] Buhârî, XII, 446, Tabir 45, no: 7042

[46] Buhârî, 7043

[47] Fethul Bari, XII, 447 Dr. Halid El-Anberi, Kur’ân Ve Sünnet Işığında Rüya Hakikati Ve Tabiri, Guraba Yayınları, İstanbul, 2003: 37-38.


Cevap: Yalan Rüya Anlatanın Günahı

rana
Allah c.c. razı olsun, paylasim için tesekkürler

Okudunuz mu?  Sabah namazını kılıp yattıktan sonra kabus görmek

Cevap: Yalan Rüya Anlatanın Günahı

ihsdncr
geçmişte bu ve buna yakın günahlarım olmuştur…Allah tövbemi kabul etsin bir daha aynı günahta ısrarcı olmaktan koruyup muhafaza etsin inşaALLAH….amin


Cevap: Yalan Rüya Anlatanın Günahı

Kayıtsız Üye
günahkarız işte Allah günahlarımızı affetsin bazen hoş görülmek için bunu yapıyoruz

Okudunuz mu?  Ölmüş olan kimseyi rüyada görmek isteyenin okuyacağı dua

Katade
"Kim, görmediği halde rüya görme iddiasına kalkarsa (Kıyamet günü) arpa daneciğine düğüm atması teklif edilir." Hadisini açıklar mısınız? Efendimiz (asm), bu konuda neden bu kadar ciddi olmuştur?


Konuyla ilgili hadis rivayetleri şöyledir:

Rüyasına yalan karıştıran veya görmediği halde görmüş gibi rüya anlatan kimseye kıyamet günü bir arpa tanesini bağlamakla mükellef tutulacaktır. (Dârimî Rüya, 5; İbn Mâce, Rü’ya 8; Darimî, Rikak 3)

Yalandan rüya gördüğünü söyleyen kimse kıyamet günü iki arpa tanesini birbirine bağlamakla mükellef olacak fakat asla onları birbirine bağlayamayacaktır.
(bk. Buhârî, Ta’bir: 45)

Okudunuz mu?  Rüyada akvaryum ve balık görmek

Allah, yalan söylemeyi açıkça haram kılmıştır: Şu bir gerçektir ki Allah haddi aşan, yalancı kimseleri iflah etmez." (Mümin, 40/28)

Bir insanın yaptığı bir şey için yapmadım demesi ya da söylediği bir şey için söylemedim demesi nasıl yalan hükmündeyse, görmediği bir rüya için gördüm demesinin de yalan olduğunu Peygamber Efendimiz (asm) Hatta Peygamberimiz (asm) başka bir hadislerinde, Yalanların en büyüğü kişinin görmediği rüyayı gördüm demesidir. (Buhari, Tabir, 45; Müsned 2/96, 119) buyurarak, bunu yalanların en büyüğü olarak belirtmiştir. Dolayısıyla insanın görmediği bir rüyayı görmüş gibi anlatmasının haram olduğuna dikkat çekerek, insanları bu günaha karşı uyarmıştır.

Okudunuz mu?  Rüyada engelli bebeğinin emeklemesini görmek

Görmediği bir rüyayı gördüğünü söyleyen bir kimse bilerek yalan söylemiş olur ve bu yalanını uydurma sözlerle anlatmaya çalışır. Nasıl iki, arpa tanesinin biriyle diğerinin ucunu düğümlemek mümkün değildir. Bu yalancı şahıs, birbiri ile irtibatı olmayan uyduruk sözler düzenlediği için birbiri ile irtibatı ve düğümlenmesi mümkün olmayan iki arpa tanesini düğümleyip düzenlemesi teklif edilecek, yâni cezası işlediği suçun türünden olacaktır. Teklif edilen bu işi yapamadığından dolayı da azaba uğrayacaktır. Nitekim bâzı rivayetlerde ve adam iki arpayı biri birine düğümleyemeyecektir ilâvesi bulunur.

Okudunuz mu?  Rüya duasından sonra görülen rüya ne anlama gelir?

Görmediği bir rüyayı gördüm diye yalan söyleyen bir kimsenin cezasının başka yalanlardan farklı olarak daha şiddetli olmasının nedeni şudur:

Doğru ve çoğunlukla hoşlanılan rüyaların peygamberlikten bir parça olduğunu bildiren hadislerden dolayıdır:

"Risalet ve nübüvvet bitti. Benden sonra ne bir nebî gelecektir, ne de rasul… Lâkin "mübeşşirat" vardır. Sahabe "Mübeşşirat nedir Ya ResulAllah" diye sorar. Hz. Peygamber "Müslüman kişinin gördüğü rüya" der. O, nübüvvetin cüzlerinden bir cüzdür." (Tirmizi, Rüya, 2)

Okudunuz mu?  Rüyada koyun sürüsü görmek

"Müminin rüyası, nübüvvetin kırk cüzünden bir cüzdür.. (bk. Ebu Davud, Edeb, 96; Tirmizî, Rüya, 6; İbn Mace, Rüya, 6)

"Ahir zamanda müminin rüyası yalan çıkmaz"
(Buhari, Rüya, 26)

Peygamberlik ise bilindiği gibi vahye dayalıdır. Rüya konusunda yalan söyleyen bir kimse Allah’ın kendisine rüya hâlinde göstermediği bir şeyi gösterdiğini ve peygamberliğin bir parçası olan doğru rüyayı Allah kendisine vermediği halde verdiğini ileri sürmekle, Allah’a iftira etmiş olur. Gayet tabiidir ki Allah’a iftirada bulunmak, yaratıklara iftira etmekten daha büyük bir yalandır, cezası da daha elimdir. (bk. İbn Esîr, en-Nihâye, 1/443)

Okudunuz mu?  Rüya tabirleri doğru mu ?

Özellikle içinde bulunduğumuz ahir zamanda diğer bütün günahlarda artış yaşandığı gibi, insanlar arasında görülmeyen rüyaların sanki görülmüş gibi birbirine anlatılması da oldukça yaygınlık kazanmıştır. Bu açıdan rüyalar olduğu gibi anlatılmalı, görülmeyen rüyalar anlatılmamalı ve rüyanın içine yalan karıştırılmamalıdır.

Böyle bir yalandan uzak durmak ve eğer bu hataya düşülmüşse tövbe ederek ahirete bırakmamak gerekir.


mum
Yalan rüya anlatmak büyük günahlardandır hadisi


Kayıtsız Üye
Allah (c.c) affetsin benim de bir iki defa böyle aptalca şakalarım olmuştur. Ama bunları öğrendikten sonra bir daha asla yapmam inşAllah.
Şakası bile bu kadar kötü ise yalan atmak ne kadar çirkin ve kötü bir şey siz düşünün. Ve cezamızın da ne kadar büyük olabileceğini unutmayın kardeşlerim.

Okudunuz mu?  Rüyada geliniyle kavga etmek

Kayıtsız Üye
Ben daha küçüktüm. 6 yaşındaydım ve peygamberimizi gördüm dedim annemle babama. Ve 5. Sınıfta bir arkadaşıma söyledim. Şuan çok pişmanım ve vicdan azabı çekiyorum. Tövbe istiğfar ettim ama yinede yalan söylediğim kişilere doğrusunu söylemeli miyim? Allah günah yazar mı? 6 yaşında yağtığımı. (SANIRIM GÖRMEMİŞTİM PRYGAMBERİMİZİ) (SAV)


Tohat
Çocuk aklı ile yaptığın bir davranıştan ötürü olduğundan vebali yoktur. Aslolan konuya vakıf olduktan sonra dikkat edip yapmamak icap eder. Doğrusunu bilen Allah’tır.

Okudunuz mu?  Rüyada altın kolye görmek

yalan rüya anlatmak, yalan yere rüya anlatmak, yalan rüya

Bu kategoride yer alan Rüyada Arapça Harf Görmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yalan Rüya Anlatanın Günahı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.