Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:46
sizden6
Abone

Öfkemi nasıl yenebilirim?

Öfkemi nasıl yenebilirim?

kübra.gs
s.a herkese.ben çevremdekilere karşı öfkeli davranıyorum bunun için önerebileceğiniz bir dua veya başka bir şey varsa söylermisiniz?:rolleyes:


Cevap: öfkemi nasıl yenebilirim?

KaLPNuRu
Peygamberimiz (asv), en büyük pehlivanın, öfkelendiği zaman nefsini yenen kimsenin, olduğunu söyler. Bizim en büyük düşmanımız ise nefsimidir.

Öfkeyi yenmek için:
1- Nefsin ve şeytanın dediğini yapmamak
2- Öfkelendiği zaman, susmak
3- Öfkelendiği zaman, abdest almak
4- Öfkelendiği zaman, yer değiştirmek
5- Dini ve imani konuları okuyarak nefsini ikna etmek
6- Dua, tesbih, ibadet, namaz, oruç gibi ibadetlere dikkat edip devam etmek
7- Haksız yere zarar verince zararı telafi edip özür dilemek
8- Ölümü çok düşünmek
9- Bize verilen güzelliklerin Allah’ın emaneti olduğunu bilerek ona göre hareket etmek
10- …

Öfke, ahlâkî eksikliklerdendir. İnsanda varolan gazab kuvvetinin ifrat derecesi olan öfke, bir âfettir. Öfke anında insan doğru düşünemez. Normal davranışlarda bulunamaz. Öfkeli olarak yapılan işler hep sonradan pişmanlık duyulan işlerdir. Bunun için "Öfke ile kalkan zararla oturur." denilmiştir.

Bir anlık öfke ile cinayet işleyenlere sık sık rastlanır. Öfke ev ve iş yerlerinde huzursuzluklara ve rahatsızlıklara sebep olur. İnsan, iradesini kullanarak öfkesini yenmeye, kendisini öfkelendirenleri bağışlamaya çalışmalıdır. Cenab-ı Hak;

"(O takva sahipleri) bollukta ve darlıkta harcayıp yedirenler, öfkelerini tutanlar, insanların kusurlarını bağışlayanlardır. Allah da iyilik edenleri sever." (Âl-i İmran, 3/134) buyurmuştur.

Peygamberimiz (asv)’a gelerek kendisine öğüt vermesini isteyen bir adama Resulullah (s.a.s); "Öfkelenme! demiş ve bu sözünü birkaç kere tekrarlamıştır. (Riyazü’s-Salihîn, I, 80).

Öfke anında Allah’a sığınmak ve öfkenin geçmesini istemek gerekir. Öfkeli birisini gören Hz. Peygamber (asv) şöyle buyurmuştur:

"Ben bir kelime biliyorum ki, eğer şu adam o kelimeyi söylese muhakkak öfkesi geçer. O kelime: Eûzü billahi mineş-şeytânirracîm", sözüdür" (Müslim, Birr ve Sıla, 109).

Başka bir hadis-i şerifte de şöyle buyurulmuştur:

"Kuvvetli ve kahraman pehlivan, herkesi yenen kimse değildir. Kuvvetli ve kahraman pehlivan ancak öfke zamanında nefsine mâlik olan ve öfkesini yenen kimsedir." (Müslim, Birr ve Sıla, 107).

Peygamber Efendimiz (asv) bir başka hadisinde şöyle buyurmuştur:

"Bir kimse öfkesinin gereğini yapmaya kadir olduğu halde öfkesini yenerse, Allah Teâlâ kıyamet gününde halkın gözü önünde onu çağırır, huriler içinden istediğini seçmekte muhayyer kılar." (Riyazü’s-Salihîn, I, 80).

Kur’an-ı Kerim’de genellikle kâfirlerin müminlere karşı duydukları öfkeden bahsedilmiştir. Aksine müminler öfkelerini yenen insanlardır.

Peygamber Efendimiz (asv), Cenab-ı Hakk’a sığınmayı öfkenin ilâcı olarak tavsiye etmiş, insanın kendi kendine telkinle ulaşacağı irade sağlamlığının onu öfkelenmekten kurtaracağına işaret etmiştir. Yine Peygamberimiz öfkeyi güç ve kuvvetin değil zayıflığın ve aczin alâmeti olarak görmüştür.

Öfke nefse hâkim olamamanın işaretidir. Nefislerine hâkim olamayanların sonu ise hüsrandır. Müslüman, işlerini öfke ile değil; teennî, sabır ve yumuşaklıkla halletmelidir.


Yanıt: öfkemi nasıl yenebilirim?

kübra.gs
Allah razı olsun çok saol.yazdıklarını uygulıycam 🙂

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre kişi bir sıkıntıdan dolayı oturarak namaz kılamıyorsa namazı nasıl kılmalıdır?

Soru: öfkemi nasıl yenebilirim?

@mir
nickinizden hareketle
yaşınızın oldukça küçük olduğunu zannediyorum
gençlik döneminde bazı hırçınlıklar olabilir değil mutlaka olur
öğrenci iseniz okulunuzun rehberlik servisinden istifade edebilirsiniz
Allahu Alem
ayet ve hadisleri mutlaka uygulayın
euzü besmele ve kzınca abdest almak ve oturmak da tavsiye edilmiştir
Resulullah tarafından

Okudunuz mu?  Kanatlı at var mıdır? Aşağıdaki Hadis ne anlama geliyor?

beyzanurberat
kardeşim öncelikle selamunaleykum ve hoşgeldin, benim sana önerim aynı durumda olan bir insandım zamanla yasadıkların bunu törpüleyecektir, ama sen dini ve islami düşüncelerin dısında sadece sunu düşün..

empati kur,karsındaki insanın yerine kendini koy, onu anlar ve anlayışla karsılarsın..

yada söyle düşün her turlu durumda, karsındaki insanın sana nasıl davranmasını istersin?? düşün, sende öyle davran eminol sinir asabiyet diye bişey kalmayacaktır..

Okudunuz mu?  Ağaç tesbih hakkında.. 33'lük tesbih de her 11 de ayraç var bunun anlamı nedir?

birinden aldıgın bir emanet eşyayı düşün , onu kaybettin, ve sahibi olan arkadaşın gelip sana hakaretler etse, tehdit etse seni üzsemi hosuna gider yoksa, sorun değil genede ara bulabilirsen iyi olur benim için değerli birseydi,bulamazsanda canın sağolsun dese, hangisi hoşuna gider?..

Okudunuz mu?  Ne zaman insan öldürebiliriz?

işte o sinir anında karsındakı ınsan sinirliymiş o sana davranıyormus gibi ol, ve karsındaki insana sankı kendine davranıyormusun gibi davran..

selam ve selametle


ravza 2
vel asr suresini oku bu her zaman iyi gelir ben sinirlenince sürekli bunu okurum teskin olurum irade irade duayla olmuyanlar bile oluyor


YaZaROW
Onları uyguladıktan sonra benim taktiğimi de yapabilirsin. Ama bu huyla alakalı bir şey sanırım. Ben hiçbir şeyi takmam. Bana bir laf söyleyenle 1-2 kere konuşurum ondan sonra susar giderim ve kazanan ben olurum.


ravza 2
< Onları uyguladıktan sonra benim taktiğimi de yapabilirsin Ama bu huyla alakalı bir şey sanırım Ben hiçbir şeyi takmam Bana bir laf söyleyenle 1-2 kere konuşurum ondan sonra susar giderim ve kazanan ben olurum >
ee boşa dememişler söz gümüşse sükut altın diye ama bu öneriyide herkişi yapabilirmi bilmem sabır demirden leblebi yutabilene mükafat…

Okudunuz mu?  Allah'a İnanmayan Arkadaşım İçin Kitap Önerirmisiniz???

YaZaROW
Bu harika sözü sarf ettiğiniz için teşekkür ederim 🙂 Kaydedeceğim hemen Allah razı olsun. 🙂 Gerçekten müthiş bir cümle. Haklısınız sabır gerekiyor ama susmak gerçekten çok şey kazandırıyor. Susmak kolaydır sanırım. Aslında bazı insanlara göre zordur fakat sus içinden kendine konuşmayacağını bildir. Ve hemen oradan uzaklaş. Akılını başka yöne çek. Bunlar da öfkeli insanların zarar vermelerini engeller.


kübra.gs
hepinizden tek tek Allah razı olsun hepiniz çok güzel cevaplar yazmşsnz saolun..


Kayıtsız Üye
Ben ofkemı kontrol edemıyorum . yanı oyle ergenlıkte fılanda degılım. Mesela ornek vereyim ; bırı bana sus ,işine bak vs. Cumleler bıle kullansa sınırlenıyorum hemen . antıdepresanda kullanıyorum ama nafıle .ben ne yapmalıyım Allah rızası ıcın bı yol gosterın .

Okudunuz mu?  Tam anlamıyla şaka olarak ağzımdam ben müslüman değilim diye bir cümle çıktı.

Kayıtsız Üye
Çok sinirli bir insan bir an değişebiliyor ruh halim çevremdekilere zarar verebilmeye kadar gidiyor bu durum.


Kayıtsız Üye
Selâmun aleyküm dostum ben 19 yaşına giricem kimi zaman çok iyimser rahat kimi zaman çok zalim olabiliyorum. Sana hak veriyorum gençken o tür durumlardan çoğu insan geçmekte, kimisi birisine kimisi kendisini kimisi bir cisme zarar vererek çıkartıyor fakat benim amacım, Allahu teâlânın emirlerini yerine getirip en hakiki kulu olabilmek, derken mükemmel tabi zor bir şey imkansız değil, evvela eyer 19 yaşında dizginleyip o seni değilde sen onu yönettiğin zaman otomatikman Fatih Sultan Mehmet moduna geçiyorsun irade azim konusunda ondan farkın olmuyor, mantıken tabi sorumluluk ve yatta iş bölümü kesinlikle aynı değil ama güç oraya geliyor temiz ve kontrol sağlanabilen ve Allah dur diyene kadar asla yenilmeyen bir güç bu yazdıklarım biraz eksik hatalı olabilir ama eminim ufaklıktan bunlara alışmamız gerekiyor. Bİz müslümanız elhamdülillah lakin mümin mertebesine çıkmamız gerekmekte, o zaman zaten Allahı kimin ne kadar sevdiği belli olmakta okuduğunuz için Allah razı olsun amacım sadece size içimdekileri dökmekti yanlışım eksiğim var ise uyarın kardeşlerim.. Muhammed Ali.

Okudunuz mu?  Bende tevbe etmek istiyorum ama bu kadar günahla kabul eder mi rabbim tevbemi....

Kayıtsız Üye
Ben normalde çok çabuk sinirlenen bir kişiliğe sahibim ve bunların hepsini istemsizce yapıp karşımdaki insanları kırıp sonradan çok pişmanlık yasıyorum kontrolsüz öfkem yüzünden hiçbir sorunun üstesinden gelemiyorum herseyi berbat ediorum ne yapacağım hakkında da herhangi bir bilgim yok sizce ne yapmalıyım …..

Tesekür ederim


seyit gazi
öncelikle kibirli olabilirsiniz… egonuz yüksek olabilir ve yapılan hareketleri kendinize tehdit olarak algılayabilirsiniz. bir düşüncenizin veya bir hareketinizin değersiz olabilme hissiyle başa çıkamazsınız. bu durum tabii bir durumdur; kimsenin aklı, düşünceleri, beklentileri, hassasiyetleri birbirine benzemez.

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde göz çukurlarını yıkamak müstehaptır diyor göz çukuru diye tabir edilen yer tam olarak neresi kaşların..

ahmak olabilirsiniz… olayların iç yüzünü veya akıbetini düşünmüyor, acele davranıyor olabilirsiniz.. susmayı ve teenniyle hareket etmeyi deneyin. insanların aklına geleni yapması, diline geleni konuşması kaosdur.

bencil olabilirsiniz… menfaatleriniz sizin çok değerli olabilir. menfaatleriniz tabiki de değerlidir bunu genişlikle pekiştirin

kontrolcü olabilirsiniz… işlerin düşündüğünüz veya planladığınız gibi gitmesini istiyor olabilirsiniz. işlerinin istediği gibi olmasını isteyen, hem çatlar hem çatlatır.

suçlu veya zelil olabilir böyle bastırmaya çalışıyor olabilirsiniz. suçunuzu kabul edin, kul olarak ne kadar değerli olduğunuz idrakine varın.

öfke bir kusur değil yönlendirilmesi gereken bir hisdir. aksi takdirde dininizi vatanınızı canınızı ırzınızı malınızı haklarınızı şahsiyetinizi koruyamazsınız.


Kayıtsız Üye
Nedir öfke, nerden gelir ve nereye götürür şu garip kulları? Nefis insanın kendi eliyle beslenirse, içinizde önce küçük bir yılana sonra büyük bir ejderhaya dönüşür. Şımarık ve padişahın tek çocuğu bir hale döner ve sizi kendisine köle haline getirir. Ona yemekler verip, oyuncaklar alırsanız, poh pohlarsanız onu durdurmaya gücünüz yetmez. Bunu iyi bilen şeytan bu golü kaçırır mı? Hişt baksana, şu sana yan baktı, şu seni küçümsedi, şunun burnu eğri der ve nefsi sağa sola salarak amacına ulaşmaya çalışır.

Okudunuz mu?  Namazda burunun akması

Becerebiliyorsan araya gir, sus melun olan, sen yalan söylüyorsun, o benim kardeşim de ve nefsinde bilsin ki sen doğru söylersin ve kızarsan da onu cezalandırırsın. Nedir şu nefsin çok sevmediği şey? Namazdır. Aklı gider, o yüzden namaz kılmak istemeyen siz değil nefislerinizdir.

Peki fazla yemek yerseniz ne olur? Nefsinizi büyütürsünüz. Çok uyursak ne olur. Ömrümüzü oyunlar oynayarak geçirirsek ne olur, bunlar onu hep büyütür kardeşlerim, Aksi ise küçültür. Ve onu namaz gibi hiç bir şey temizleyemez. Önce akıl sandığın içindeki melun ses ki akıl değil, bir dur demesini demesini öğren kendine ve şu dünyadan bolca tatma ve eğlenmeden bir azalt. Namazı ise artır.

Okudunuz mu?  İslamda dövüş sporlarının yeri nedir?

Kuldurdileyen
Öfkeyi yenen, şeytanını yenendir. Bu ise donanımı insana kıyasla güçlü, tecrübesi yüksek olana karşı ancak Allah’a sığınılmakla mümkündür. Allah bize besmele silahını vermiştir. Bunun olacağını bildiği için durumu bununla eşitlemiştir. Siz az şeytan ve çocuklarının eline düştünüz ve onun varlığının oyunun farkında olmadığınız gibi, ömrünüzde öğrenmek için çok kısa. Ama o ve çocukları dünya kurulalı beri tecrübe ediniyorlar. Yeni teknikler geliştiriyorlar. Kime nasıl yanaşmaları gerektiğini öğreniyorlar. Siz öfkenizi mi yeneceksiniz. Alın size silah, besmele. Her işinize bununla başlayın, ordan başlayın.


sinirimi nasıl yenebilirim, insan sinirini nasıl yener, öfkemi nasıl yenebilirim

Bu kategoride yer alan Karı-Koca arasındaki mesafeler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Öfkemi nasıl yenebilirim? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.