Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:17
sizden3
Abone

Köpek neden haramdır

Köpek neden haramdır

guard45
arakdaslar ben evimde değilde kapaımın önünde köpek besliyorum bide ben namaz kılıyorum köpek harammıs dinnen arkadaşlar köpek bir hayvan değilmi sevgiye ihtiyacı yokmu din neden haram kılmıs acıklarsanız sevinirim


Cevap: köpek neden haramdır

mumsema
< arakdaslar ben evimde değilde kapaımın önünde köpek besliyorum bide ben namaz kılıyorum köpek harammıs dinnen arkadaşlar köpek bir hayvan değilmi sevgiye ihtiyacı yokmu din neden haram kılmıs acıklarsanız sevinirim >
Mezheplere göre köpeğin necis olup olmadığı konusu:

Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir.

Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kurandaki "O pistir" ayetinden kasıt domuzdur. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Vücudunun diğer yerleri buna kıyas edilmez. Ağzını kaba sokarsa kab yedi defa yıkanır. Resulullah (as) buyurdu ki: Köpek sizden birinin kabından içerse, onu yedi defa yıkasın. Ahmed ve Müslim’de: "Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır. (Ahmed, Buhari, Müslim)

Malikilere göre: İster beslenmesine izin verilen bekçi ve çoban köpeği olsun, isterse başka köpek, mutlak olarak temizdir. Sadece ağzını soktuğunda meşhur olan görüşe göre taabbüden yedi defa yıkanır. Ayağını veya hareket ettirmeden dilini soksa veya salyası düşse yıkamak gerekmez.

Okudunuz mu?  Helalleşmek farz mı

Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanır. Önceki hadise binaen ağzının necaseti sabit olursa, geri kalan kısım da öncelikle öyledir. Zira ağzı fazla soluduğu için en temiz yeridir. (İslam Fıkhı Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayli)

Denilebilir ki, köpeği necis gören Şafii alimlerine göre, domuzun etini yasaklayan Allah, köpeği de necis sayar. Bunların bizce bilinmeyen bazı hikmetleri olabilir. Bu durum bir imtihan konusu olabilir. Yahudilere Cumartesi günü balık avlama yasağını koyan Allah, köpekle de bizi imtihan edebilir. Bununla beraber, Şafii mezhebinde av köpeği, çoban köpeği beslenebilir. Ancak köpeğin, hiçbir faydası olmayacak şekilde, sadece bir süs olarak kullanılması uygun değildir.

Şafi mezhebine göe, köpeklerin bastığı ve oturduğu yerler necis midir? Bastığı veya oturduğu yere elbisemiz değerse necis olur mu? Üzerine bastığı kar üzerimize gelirse üzerimiz necis olur mu?

Köpeğin oturduğu yerler kuru ise ve köpek de kuru bir halde ise necis olmaz. İki kuru arasında necis sözkonusu değildir manasına gelen bir fıkhî kural vardır. Bu kuralı yer, elbise ve benzeri şeylerin hepsi için kullanabiliriz.

Okudunuz mu?  Migren ve Oruç

Kışta necis de olsa çamurlu yollarda -sakınması mümkün olmayan- şeylerden de ruhsat vardır. Ancak kişi kendisi yere düşerse bu takdirde necis olur(el-Fıkhu’l-İslamî, 1/174).

Buna göre eğer, köpeğin bastığı kar –başka yol olmadığı için ve bütün çabalarımıza rağmen- bize sıçradıysa buna ruhsat nazarıyla bakılabilir. Yok eğer, köpeğin gittiği yoldan başka bir yerden gitme imkanı olduğu halde –herhangi bir korunma tedbiri almadan- köpeğin yakınından geçtiysek bu necis olur, ruhsatın dışında kalır.


Cevap: köpek neden haramdır

Ebu Muhammed
Evde köpek beslemek namaza mani olur mu? İçinde köpek olan eve melek neden girmez?

Soru

Ev içinde beslenen bir köpek elbisemize sürtünürse o elbiseyle namaz kılınabilir mi? İçinde köpek olan eve melek neden girmez?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;
Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir.

İçinde köpek bulunan eve rahmet meleklerinin girmeyeceği, ev sahibinden her gün bazı sevapların azalacağı, ancak av, sürü ve bekçilik gibi ihtiyaçlar için köpek beslemenin caiz olduğu gibi hadis-i şerifler vardır. Ayrıca salya ve tüyleri her tarafa bulaşacağından ibadetlerimize ve sağlığımıza zarar verme ihtimali de vardır. Bu sebeple ihtiyaç yoksa evde köpek bulundurmak doğru değildir. İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna tenzihi mekruh denilir.

Okudunuz mu?  Uyurken rüya gördüğümü hatırlıyorum fakat çamaşırımda ıslaklık göremedim bu durumda

Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.

Resûl-i Ekrem (sav) şöyle buyuruyor: "Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."( Buhari, Zebaih, 6; Müslim, Müsakat, 46,50,56-58)

Köpek bulunan eve melek girmediğini bildiren hadisler de göz önünde bulundurulduğunda, koruma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslamda menedilmiştir.Çünkü;

a) Köpek besleyecek kadar imkanı olanların bakım ve harcamalarına yoksul ve kimsesiz insanlar daha layıktır.

b) Tıbbın kesin açıklamalarına göre köpeklerden insanlara geçen birçok hastalık vardır.

c) Köpek yoldan gelip geçeni, misafiri korkutur, rahatsız eder. (Günlük Hayatımızda Helaller ve Haramlar, Hayreddin Karaman, İz Yayıncılık)

İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır. (Nevevî, Şerhu’l-Müslim, Kahire 1347-49/1929-30, XIV, 84; Aynî, Umdetü’l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).

Okudunuz mu?  Allah'ı Hissedemiyorum

Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kurandaki "O pistir" ayetinden kasıt domuzdur.

Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Vücudunun diğer yerleri buna kıyas edilmez. Ağzını kaba sokarsa kab yedi defa yıkanır. Resulullah (as) buyurdu ki: Köpek sizden birinin kabından içerse, onu yedi defa yıkasın. Ahmed ve Müslim’de: "Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır. (Ahmed, Buhari, Müslim)

Malikilere göre: İster beslenmesine izin verilen bekçi ve çoban köpeği olsun, isterse başka köpek, mutlak olarak temizdir. Sadece ağzını soktuğunda meşhur olan görüşe göre taabbüden yedi defa yıkanır. Ayağını veya hareket ettirmeden dilini soksa veya salyası düşse yıkamak gerekmez.

Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanır. Önceki hadise binaen ağzının necaseti sabit olursa, geri kalan kısım da öncelikle öyledir. Zira ağzı fazla soluduğu için en temiz yeridir. (Bk. İslam Fıkhı Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayli)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: köpek neden haramdır

Kayıtsız Üye
Neden haramdır. Aciklayin


insan aklı
Şafii olsun ve diğer mezhebler olsun olsun köpek evin içinde haramdır nedeni köpek gözünde perde yoktur melekleri görür ve evin içindeki hayırlı melekleri rahatsız ettiğinden evin haram evin dışında iyi bir koruyucu.

Okudunuz mu?  Dini nikahı kimler kıyar yaş sınırı var mıdır ?

Kayıtsız Üye
Mezheplere göre güzel bir açıklama olmuş Allah razı olsun


umutlucan
bu meseleyi uzatmaya gerek yoktur köpege direk haram hükmü vermek yanlıstır toplum içinde bu sık dile getirilir lakin doğrusunu mezhep alimleri güzel bir şekilde açıklamışlardır.
hz peygamber s.a.s. buyurdularki köpek olan eve rahmet melekleri girmez.


Kayıtsız Üye
Yuce Allah’a hamd ederim ki sizin uydurdugunuz dinin uzerinde degilim. Allahin dini uzerindeyim. Insandan insana zarar gelir kendi kopeginden zarar gelmez. Allah katinda kopek haram olsaydi domuz gibi ayette bahsederdi. Allahin haram kilmadigini peygamberimiz dahi haram kilamaz. Bunun sonu sirktir. Allah sizin gibi dusunulenleri en kisa surede islah etsin doğru yola cevirsin.


Kayıtsız Üye
Sacma. Allahin dini boyle sacmaliklardan munezzehdir. kafanizi calistirin. Isinize gelince korumasindan faydalaniyorsun isine gelince melekler gelmez. Boyle sacmalik olur mu? Sen beslemek için bile kopegin yanina gidince melekler kacar mi ? Meleklerin kopekten ne korkusu olabilir. Once sen kendi inanisini bir gozden gecir. Allahin emri olmasaydi melekler insana bile deger vermezlerdi birak kopegi… (biraz kuran oku)

Okudunuz mu?  Allah Kulunu Çaresiz Bırakmaz

Kayıtsız Üye
hey dostum sen ashap suresını okuda ondan sonra konuş


Kayıtsız Üye
Ben safi olarak köpeklerden her zaman sakinirim aleviler dönüp dolaştığı yer dinen onların hoşuna gitmeyen bir şey söylediğin zaman hemen gerilik yobazlik hükmü soruyorlar sunuye onlarda ne hadis var ne namaz ne oruç bisey olduğu hemen ayet diyorlar mademki hadislere inanmiyorsunuzda sahabeleri kötülemek içinde hemen şiilerin uydurduğu hadislerle geliyorlar inancsizlar


Kayıtsız Üye
Köpekler melekleri korkutup kaçırdığından değil melekler köpeklerin pis necis kokusunu aldıkları için onlara yaklaşamıyor bu yüzden melekler köpek olan eve giremiyor.


Kayıtsız Üye
Melekler köpeğin pis necis kokusuna yaklaşamadıkları için köpek olan eve giremiyorlar. Melekleri korkutarak değil pis konularıyla rahatsız ediyor sen o kokuyu duymazsın.


Kayıtsız Üye
bence bilip bilmeden konuşmayınız belki haramdır


Kayıtsız Üye
Bir his arkadaşım köpeğin dinimize necistir olmasının nedenini öğrenmek istiyor lütfen açıklayabilecek misiniz Neden ve nasıl haram olmuştur ?


Şema
< köpeğin dinimize necistir olmasının nedenini öğrenmek istiyor >
Köpeğin necis olmasının nedeni HADİS-İ ŞERİFTİR, hikmeti ise mikrop yuvası olmasıdır

Köpek, domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanır. Peygamber Efendimiz (asm): buyurmuştur. Hadisin bazı rivayetlerinde ise: Birinizin kabından köpek içtiğinde… şeklindedir. (Buhârî, vudû 33; Müslim, tahâret 90-91; Tirmizî, tahâret 68; Müsned, 2/245)

Okudunuz mu?  İmanımı sağlamlaştırmak için ne yapabilirim?

TisselTassal
Anlamadıgım konuda bu 4 farklı mezhep köpek haram diğerine değil kan azcık aksın bozulmaz diğerinde bozulur kuranda olan nedir ?? Efendimiz neler buyurmuş o öenmli Tek bir doğru var haramsa haram değilse değildir kan azcık akarsaa bozulursa bozulur mezhepler ınsanları farklılaştırıyo birleştirceğine bayan ile el sıkmak bozuyo diyo temas filan kabeyi tavaf ederken insanlar birbirlerine değiyo orda bozulmuyo yolda geçerken bozuluyo anlam veremiyorum doğrusu :/


Şema
< anlam veremiyorum doğrusu >
Mezhep nedir?
İçtihad nedir?
Müçtehit kimdir?

Sorulanın cevabını iyi bilmeyen kişinin kafası karışır doğru.
Önce bir fıkıh kitabı okuyalım, sonra o fıkıh kitabının tutunduğu delilleri okuyalım ki anlaşılsın.


TisselTassal
Haklısın köpeği anladık sayalım ama şu kan örneği bırınde abdest bozuyo diğerinde bozmuyo abdest almak zor gelirse şuan şafiiye uycam mı dıyecek o zaman abdesti bozulmayacak mı şafii genelde doğu kesimi öyledir batıya gelcikçe hanefi mezhebi artıyor.Hanefidir adam mesela bir bayanla el sıkıstı şehvet uyandı abdestim gitmedi der halbuki gitmiştir şehvet olmasa gitmez yanlış mı biliyorum ? Hanefiye göre gitmez şafiiye göre gider ben hanefiyim diye abdest gıtmıyo mu anlamıyorum burayı işte şaffi olan el sıkışsa şehvet olmasa gene mı abdest gıdıyo demek ıstedıgım doğru 1 tane olmalı her imam farklı farklı yorumlar yapmış tamam eyvAllah ama abdest ya gider ya gitmez

Okudunuz mu?  Unutarak yemek içmek orucu bozar mı?

Kayıtsız Üye
İlk insan hz Adem dir O’da hz Muhammed sav aşkına yaratılmıştır yüce Allah cc Peygamber efendimizi yarattığında arşta ilk kelime şu olmuştur ELHAMDULİLLAH. Yani hepimiz iki Cihan’ın Güneş’i olan hz Muhammed’in aşkına yaratıldık O’nu ve hadislerini inkar eden Allah’ıda inkar etmiş olur dikkatli konuşalım lütfen vesselam.


TAHARETTİN
Dinen köpek necaseti son derece sakıncalı bir durum


Kayıtsız Üye
İslamda esas olan Allahin emrine itaattir.kopek meselesinde mikrop hastalik vs.evet dogrudur hadisler sahihtir.Ayrica hukum koymak yalniz Allah’a mahsusken peygamberimize Allahin musadesiyle bu yetki verilmistir.Rasule itaat Allah’a itaattir.sunnet de Kuran gibi baglayicidir.Kuran bir klavuz Rasul ise uygulayicisidir.Allah kitapsiz peygamber gondermistir.fakat peygambersiz kitap asla gondermemistir.anlayana..vesselam..


Kayıtsız Üye
Öncelikle hiç bir mezhep tam olarak dini yansıtamaz, din tamamen ALLAH’ın çizdiği bir yoldur hatta hiç bir peygamber dahi dini kendi hisleriyle belirleyemez bundan dolayı bu konuyla ilgili kesin bir ayet olmadığından köpeğin haramlığı ile ilgi hiç bir ayet söz konusu değildir, nitekim köpek insan için en sadık hayvandır ki zaten domuz ile ilgili ayet vardır onunda evcilleştirilmesi genel olarak insan fıtratına ters düşer. Ayrıca evde yetiştirilmeye en uygun hayvarlardan biri köpektir tabi ihtiyaç ve temizliğine dikkat edildiği sürece.

Okudunuz mu?  Muska yazmak büyük günahsa?

Kayıtsız Üye
Hadis-i Şerifte Buyuruldu ki:

Resulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: "Sürü veya av veya ziraat köpeği dışında bir köpek besleyen kimsenin ecrinden her gün bir kırat eksilir."

Kaynak : Buhari, Hars 3, Bed’ül-Halk 14, Müslim, Müsakat 58, (1579), Ebu Davud, Sayd 1, (2844), Tirmizi, Ahkam 4, (1490), Nesai, Sayd 14, (7,188,189)

Bu hadisi şerif 5 sahih hadis kaynağında geçmekteyken, köpekle ilgili bunun gibi sair bir çok sahih hadislerin de olduğunu bilmekteyken bir mümin hala kendi kanaatini nasıl kullanabilir? Kaç hadis var köpekle ilgili hepsi mi yanlış? Bu hadis kütübi sitteden (en sağlam 6 hadis kaynağı) 5 kaynakta da var şaibe nasıl olabilir? 5i de mi yanlış yani?
Köpek beslemek zaruriyet dışında mekruhtur. Zaruriyet dışında besleyip; en doğru ve güzel olanı yani peygamberizin(sav) emrettiğini yapmıyorum yanlış olanı yapıyorum deyip de hatasını bilene söz söylenmez. Fakat doğru ile yanlış islam çatısı altında güvenilir kaynaklarda muntazam biçimde tasfiye ve tasnif edilmişken hala yanlışı yapıp da "bir mahsuru yok bence bu doğru" demek ahir zaman fitnelerindendir. Bu cahiliyetin hüküm sürdüğünün en güçlü delilidir.

Okudunuz mu?  Bilmeden abdestsiz namaz kılmak...

Misafir
Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hala aklınızı kullanmayacak mısınız?

Allah bu ayette açık ve net konuşmuş. İslam mantık dinidir. İşte akıl etmeyenler, hurafeciler, uydurma hadisçiler, köpek gibi muhteşem bir hayvana haram der. Tıp, hem insan hem de köpek ağızlarının aynı bakteri oranına sahip olduğunu söylüyor. Biraz mantık ya birazcık mantık.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm köpeğin su içtiği kaptaki su devrilip benim belli yerlerime geldi 1 gün geçti toprakla abdest aldığım sırada su yu ayarlıyodum demir parmağımı kesti ama ben devam ettim kaldığım yerden ama içimde bir şüphe var ŞAFİ MEZHEBİYİM lütfen cevaplayın


ACİLSERVİS
Ve aleykümüsselam Demirin elini kesmesinde nasıl bir sıkıntı var acaba. Bu bir sorun değil ki.


köpek neden haram, köpek neden haramdır, şafi mezhebine göre köpek neden haramdır

Bu kategoride yer alan Üniversite mezuniyete katılmak caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Köpek neden haramdır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.